Новини УАІБ

07 квітня 2020

НКЦПФР відповіла на пропозицію УАІБ тимчасово
послабити режим пруденційного нагляду у зв'язку із карантином

            6 квітня Українська  асоціація інвестиційного бізнесу отримала відповідь від НКЦПФР на свою пропозицію щодо послаблення режиму пруденційного нагляду для профучасників фондового ринку, зокрема компаній з управління активами, у зв'язку із пандемією.

            Комісія зазначає, що запровадження послаблення вимог до капіталу профучасників фондового ринку, зокрема КУА, шляхом внесення змін до нормативно-правових актів Комісії, що регулюють це питання на даний час, не вирішить проблему, що виникла у зв'язку із введенням карантину, оскільки реалізація законодавчо визнаних процедур розробки, прийняття та державна реєстрація змін до нормативно-правових актів потребує значного часу (від 3-х місяців і більше), що не дозволить запровадити такі зміни швидко.

            У відповіді регулятора також наголошується, що заходи щодо послаблення вимог до капіталу профучасників фондового ринку повинні мати тимчасовий характер, пов'язаний з тривалістю тимчасових обмежувальних заходів, запроваджених в Україні у зв'язку із карантином, а отже, їх реалізація має запроваджуватися більш гнучким шляхом, який дозволить як швидко їх провести, так і оперативно скасувати.

            Зараз Комісія опрацьовує механізм врегулювання цього питання щодо тимчасового корегування процесів нагляду та правозастосування за недотримання вимог щодо встановлених значень пруденційних нормативів на період дії обмежувальних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби.

            З листом УАІБ та відповіддю НКЦПФР можна ознайомитися на сайті Асоціації: www.uaib.com.ua.

*****
На сайті НКЦПФР оприлюднено проєкт Рішення про змінидо деяких нормативно-правових актів щодо припинення ІСІ

        НКЦПФР оприлюднила проєкт Рішення «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (щодо припинення інститутів спільного інвестування)».

        Проєктом передбачається внесення змін до таких нормативно-правових актів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку:

        Положення про порядок припинення корпоративного інвестиційного фонду, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.11.2013 року № 2606, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.12.2013 року за № 2133/24665;

        Положення про порядок припинення пайового інвестиційного фонду, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.11.2013 року № 2605, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.12.2013 року за № 2128/24660.

        Зміни вносяться з метою вирішення проблемних питань, пов’язаних з порядком припинення корпоративного інвестиційного фонду і пайового інвестиційного фонду.

        Особливою та довгоочікуваною новелою цих змін є можливість розрахунків з учасниками фонду до реалізації (розподілу) цінних паперів/погашення боргових цінних паперів, що входять до складу активів Фонду, та обліковуються за нульовою вартістю та щодо яких в системі депозитарного обліку встановлено відповідні обмеження на підставі судового рішення або рішення уповноваженого законом державного органу чи його посадової особи, або рішення Комісії, прийнятого на вимогу уповноваженого законом державного органу або його посадової особи, або у зв’язку з настанням термінів та строків погашення боргових цінних паперів, встановлених рішенням про емісію/проспектом цінних паперів, та невиконанням емітентом боргових цінних паперів своїх зобов’язань (невиплата доходу за цінними паперами, непогашення цінних паперів, у тому числі невиплата частини чи повної номінальної вартості цінних паперів) чи перебуванням емітента в процесі ліквідації, строк якої перевищує строк ліквідації Фонду (за наявності таких цінних паперів в активах Фонду).

*****

УАІБ та «КВ Айті Солюшн» підписали Меморандум про співпрацю
у сфері складання та розкриття фінансової звітності за МСФЗ

            Українська асоціація інвестиційного бізнесу та ТОВ «КВ Айті Солюшн» підписали Меморандум про співпрацю у сфері фінансових послуг щодо складання та розкриття  фінансової звітності за Міжнародними Стандартами Фінансової Звітності.  

            Основною метою співпраці визначено розробку стабільної та прозорої системи фінансової звітності, реалізацію спільних проектів у сфері звітування у форматі XBRL, сприяння у відносинах з міжнародними фінансовими установами щодо звітування за МСФЗ,  удосконалення розкриття статей фінансової звітності та інше.

            Передбачено також поліпшення професійних навичок керівників і фахівців КУА, які є членами УАІБ, шляхом організації тренінгів, конференцій, семінарів тощо.

            Крім цього, планується формування пiлотної групи з представників КУА для розробки шаблонiв звiтiв за МСФЗ, яку подальшому зможуть використовуватися членами УАIБ, що оберуть програмний продукт CaseWare для складання фінансової звiтностi.

            Для довідки: ТОВ «КВ АЙТІ СОЛЮШН» – офіційний представник CaseWareUkraine ІТ-рішень канадської компанії CaseWareInternational на території України для автоматизації процесу формування звітності згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності, з метою посилення процесів внутрішнього контролю, синхронізації великої кількості документів із різних форматів – Word, Excel, PDF та інших.

*****

Професійні учасники фондового ринку мають право
здійснювати обслуговування клієнтів під час карантину

            Запроваджені Кабінетом Міністрів України умови карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) дозволяють професійним учасникам фондового ринку здійснювати обслуговування фізичних та юридичних осіб  з дотриманням відповідних санітарних та протиепідемічних заходів, повідомляє НКЦПФР.

            До встановлених Урядом санітарних та протиепідемічних заходів серед іншого відносяться: забезпечення співробітників, залучених до обслуговування клієнтів, захисними масками та одноразовими рукавичками; дотримання встановленої норми перебування в приміщенні максимум одного відвідувача на 10 кв. метрів площі; здійснення регулярного провітрювання та вологого прибирання приміщень із застосуванням дезінфікуючих засобів.

            Перелік обмежень на період карантину викладений в Постанові Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 р. №211 з відповідними змінами та доповненнями.

            Останні зміни до цієї Постанови КМУ №211 усунули невизначеність стосовно обслуговування професійними учасниками фондового ринку своїх клієнтів.

            Регулятор нагадує, що 30 березня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон України №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який надав професійним учасникам фондового ринку, які не є емітентами цінних паперів, додатково три місяці після дати завершення карантину на оприлюднення фінансової звітності за 2019 рік або консолідованої фінансової звітності за 2019 рік разом з аудиторським звітом (але не пізніше 31 грудня 2020 року).

*****

Навчання та атестація фахівців фондового ринку
триватимуть у період карантину

            У зв’язку з поширенням на території України коронавірусної хвороби COVID-19 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку рекомендувала навчальним закладам, які здійснюють навчання фахівців з питань фондового ринку та фахівців за спеціалізованими програмами навчання, перейти на дистанційну форму навчання, а при організації кваліфікаційних іспитів враховувати запроваджені Кабінетом Міністрів України обмеження.

            Як повідомляється на сайті НКЦПФР, на дистанційну форму навчання вже перейшов Харківський центр науково-технічної та економічної інформації, а з 6 квітня розпочалися програми дистанційного навчання на базі Українського інституту розвитку фондового ринку Київського національного економічного університету.

            «Процес навчання за програмами підготовки фахівців фондового ринку продовжується, всі бажаючі можуть пройти його дистанційно. Ми очікуємо, що інші навчальні заклади, з якими Комісія має договори, також запровадять дистанційну форму», – пояснив ситуацію з навчанням Максим Лібанов, Член НКЦПФР.

            Запровадження карантину по всій території України впливає також і на процес організації та проведення кваліфікаційних іспитів фахівців з питань фондового ринку. Втім, Порядок роботи екзаменаційних комісій та проведення кваліфікаційних іспитів фахівців з питань фондового ринку, затверджений рішенням НКЦПФР від 22.01.2013 №62, дозволяє проводити іспити не порушуючи санітарно-епідеміологічних обмежень.

            Навчальні заклади, які планують проведення кваліфікаційних іспитів, повинні дотримуватися таких обмежень:

            в одному навчальному класі не повинно знаходитися більше 10 осіб з урахуванням хоча б одного представника атестаційної комісії,

            необхідно забезпечити розміщення робочих місць на відстані 1,5 метра один від одного.

            Крім того, навчальні заклади повинні забезпечити своїх співробітників, залучених до організації проведення іспиту, медичними масками та одноразовими рукавичками, а також регулярно здійснювати провітрювання приміщень та вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів.

            «Карантин, безумовно, накладає певні обмеження і додає складнощів у роботі, але я не бачу причин зупиняти процес атестації і сіяти паніку. Ми в Комісії вітаємо і всіляко будемо підтримувати дії навчальних закладів з розробки програмних можливостей для проведення онлайн іспитів», – додав Максим Лібанов.

            За наявною в Комісії інформацією, ситуація з дотриманням професійними учасниками ліцензійних вимог, а саме необхідної кількості сертифікованих фахівців, не є критичною. У квітні 2020 року термін дії сертифікатів на право здійснення професійної діяльності на фондовому ринку спливає у майже 100 осіб, які наразі потребують проходження атестації.

*****

НКЦПФР буде виявляти небанківські фінансові групи на фондовому ринку

            29 березня 2020 року набрало чинності рішення НКЦПФР від 05.11.2019 року №677, яким внесено зміни до «Положення про консолідований нагляд за діяльністю небанківських фінансових груп, переважна діяльність у яких здійснюється особою, яка отримала ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку», повідомляється на сайті регулятора.

            Суть цих змін полягає в тому, що НКЦПФР отримала дієвий механізм виявлення і визнання небанківських фінансових груп на фондовому ринку, які самостійно не надали Комісії відповідні документи.

            Зокрема, рішенням Комісії передбачено такі зміни в нагляді за діяльністю небанківських фінансових груп:

            - Запроваджено механізм виявлення та визнання небанківських фінансових груп, у тому числі тих, відомості про які не були подані до НКЦПФР, а які були виявлені на підставі інформації, отриманої у процесі здійснення нагляду на фондовому ринку, або інформації від інших державних органів, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг.

            - Удосконалено порядок погодження відповідальної особи небанківської фінансової групи та встановлено вимоги до такої особи.

            - Уточнено вимоги до розрахунку фінансових показників небанківських фінансових груп, щоб уникнути подвійного обрахунку регулятивного капіталу учасниками групи.

            Встановлено вимоги до розкриття інформації про небанківську фінансову групу, яке повинно здійснюватися шляхом розміщення інформації на власному вебсайті відповідальної особи та в Загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР або через інформаційного агента.

            Як зазначив Член НКЦПФР Олександр Панченко, небанківські фінансові групи зобов’язані протягом 6 місяців від дати набрання чинності цього рішення подати в Комісію пакет документів, який дозволить нам визнати їх небанківською фінансовою групою і розпочати здійснювати консолідований нагляд. Після завершення цього терміну ми будемо робити це самостійно на підставі інформації, отриманої під час здійснення нагляду або інформації від інших державних органів.     

*****

НКЦПФР посилює захист прав споживачів фінансових послуг

            Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до низки своїх нормативно-правових актів, які стосуються взаємодії учасників депозитарної системи України і спрямовано на підсилення захисту прав споживачів фінансових послуг.

            Зміни внесено на виконання норм Закону України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг від 20 вересня 2019 року №122-ІХ. Закон встановив визначення понять «споживач фінансових послуг» та «клієнт», запровадив вимоги щодо розкриття фінансовою установою інформації про умови та порядок її діяльності, а також уточнив порядок та умови укладення договору про надання фінансових послуг. Зокрема, у разі виникнення неоднозначного тлумачення прав та обов’язків споживача фінансових послуг такі права та обов’язки повинні тлумачитися на користь споживача, а будь-які умови договору, що обмежують права клієнта порівняно з правами, встановленими законом, визнаються нікчемними.

            Зміни внесено до таких нормативно-правових актів:

            Вимоги до договору про обслуговування рахунку в цінних паперах, затверджені рішенням НКЦПФР від 06 серпня 2013 року №1412;

            Вимоги до договору про надання послуг з обслуговування рахунку в цінних паперах номінального утримувача, затверджені рішенням НКЦПФР від 13 грудня 2018 року №866;

            Вимоги до договору про обслуговування випусків цінних паперів між емітентом і Центральним депозитарієм, затверджені рішенням НКЦПФР від 06 серпня 2013 року №1413;

            Вимоги до депозитарного договору між депозитарною установою і Центральним депозитарієм цінних паперів, затверджені рішенням НКЦПФР від 06 серпня 2013 року №1410;

            Вимоги до договору про надання реєстру власників іменних цінних паперів, затверджені рішенням НКЦПФР від 15 серпня 2013 року №1518;

            Вимоги до договору про проведення розрахунків у цінних паперах за результатами клірингу, затверджені рішенням НКЦПФР від 20 серпня 2013 року №1524;

            Вимоги до договору про проведення грошових розрахунків за результатами клірингу, затверджені рішенням НКЦПФР від 20 серпня 2013 року №1525;

            Вимоги до договору про обслуговування клірингової установи та договору про обслуговування Розрахункового центру, затверджені рішенням НКЦПФР від 20 серпня 2013 року №1526;

            Вимоги до договору про кліринг та розрахунки за правочинами щодо цінних паперів (про надання клірингових послуг), затверджені рішенням НКЦПФР від 20 серпня 2013 року №1527.

            Документ направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

*****

Для акціонерних товариств уточнили правила розкриття інформації про себе

            НКЦПФР внесла зміни до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, які наберуть чинності 24 квітня 2020 року.

            Серед новацій - обов'язок емітента у випадку зміни власного веб-сайту забезпечити розміщення на новому власному веб-сайті всієї інформації, яка була ним розміщена раніше та строк розміщення якої не минув.

            Зміни також торкнулися оприлюднення інформації стосовно провадження у справі про банкрутство емітента, зміни структури власності тощо.

            Зміни також містять і новації, як-от переліки обов'язкових складових річного звіту керівництва, звіту про корпоративне управління, інформації про проведені загальні збори акціонерів (учасників), про наглядову раду емітента і т.п.

            У новій редакції викладено розділи "Розкриття інформації, що міститься в проспекті (інформації про випуск) цінних паперів та змінах до проспекту (інформації про випуск) цінних паперів" та "Розкриття інформації, що міститься у звіті про результати емісії цінних паперів".

*****

Нацдепозитарій допоможе акціонерним товариствам
провести Річні загальні збори дистанційно

            Як повідомляється на сайті Національного депозитарію України, НДУ допоможе акціонерним товариствам провести Річні загальні збори дистанційно.

            Прийнятий 30 березня 2020 року Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) передбачає можливість відтермінування строків проведення річних загальних зборів за результатами 2019 року та строків розкриття річної інформації. Наразі, акціонерні товариствамають право провести річні загальні збори акціонерів за результатами 2019 року у строк не пізніше трьох місяців після дати завершення карантину. Річна інформація повинна бути розкрита акціонерними товариствами протягом п’яти робочих днів після дати проведення загальних зборів акціонерів. Ці ж зміни стосуються інститутів спільного інвестування, корпоративних фондів з обмеженою відповідальністю, які є емітентами цінних паперів.

            У випадку, якщо проведення загальних зборів акціонерів в очній формі неможливе через дію обмежувальних заходів, Закон №3275 передбачає можливість проведення загальних зборів дистанційно.

            Підготовка цих змін до законодавства відбулася за участі НКЦПФР, зокрема, з урахуванням пропозицій Національного депозитарію України щодо впровадження механізму проведення загальних зборів із застосуванням дистанційного голосування.

            Запропонований Центральним депозитарієм механізм гарантуватиме акціонерам та їх представникам доступ до нової системи для проведення загальних зборів дистанційно із забезпеченням високого рівня захисту інформації через депозитарну установу, яка обслуговує рахунок в цінних паперах такого акціонера.

            Нова система для дистанційного голосування буде розроблена Центральним депозитарієм на базі web-сервісу “Кабінет Клієнта”, зокрема, шляхом створення додаткового сервісу “Кабінет Зборів”, який буде інтегровано з програмним забезпечення DEPEND.

            Нині Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку веде активну робота над підготовкою проекту Тимчасового порядку скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів. Затверджений порядок набере чинності з дня його оприлюднення на офіційному вебсайті НКЦПФР, після чого, Центральний депозитарій у найкоротший термін забезпечить реалізацію механізму проведення загальних зборів із застосуванням дистанційного голосування.

*****

Результати діяльності ПФТС у березні 2020 року

            Як повідомляється на сайті біржі, у березні 2020 року загальний обсяг торгів на ПФТС склав 20,3 млрд. грн. (406% рівня попереднього місяця), кількість укладених угод — 804 (202% рівня попереднього місяця). З початку року укладено 1533 біржові контракти на загальну суму 31,1 млрд. грн. (92% рівня аналогічного періоду 2019 року).

            На «ринку заявок» укладено 16% угод, на «ринку котирувань» (в т.ч. адресні угоди) — 78,5% угод, на ринку РЕПО — 5,2% угод і на ринку аукціонів — 0,3% угод.

            Частка ПФТС серед організаторів торгів цінними паперами:

            - за обсягом укладених контрактів в ринкових режимах торгів склала 95% (корпоративні облігації — 100%, державні облігації — 97%, акції — 43%);

            - за обсягом укладених контрактів в усіх режимах торгів — 48% (муніципальні облігації — 100%, корпоративні облігації — 99%, акції — 98%, державні облігації — 48%).

            У березні 2020 року 42 учасника торгів на ПФТС укладали угоди з 55 випусками цінних паперів (державні облігації – 36, акції – 9, корпоративні облігації – 6, муніципальні облігації — 2, облігації іноземного емітента та облігації іноземної держави — по 1).

            Найбільший обсяг торгів було укладено з державними облігаціями – 19,74 млрд. грн.

Серед 36 випусків ОВДП, з якими укладалися угоди, 13 випусків — з датою погашення в 2020 році, 14 випусків — з датою погашення в 2021 році, 4 випуски — з датою погашення в 2022 році, 3 випуски — з датою погашення в 2023 році, по 1 випуску — з датами погашення в 2025 та 2027 роках.

*****

Результати торгів ФБ «Перспектива» за березень 2020 року

Протягом березня 2020 року на ФБ «Перспектива» укладено 714 угод на суму 21,59 млрд грн.(у 2,4 раз більше за лютий), з початку року – 1 608 угод на суму 46,85 млрд грн. (+11% до січня-березня 2019 року).

Як зазначається на сайті "Перспективи", сукупно на фондових біржах України обсяг укладених угод у березні 2020 р. склав 42 млрд грн (у 2,9 раз більше за лютий), з початку року – 78 млрд грн (на 3% більше за січень-березень 2019 року). Підвищення торговельної активності на біржах у березні відбулося на тлі збільшення доходності державних облігацій та зростання волатильності на фінансових ринках.
У структурі торгів на фондових біржах з початку року традиційно домінують боргові інструменти:  держоблігації та держдеривативи – 98,8%, облігації підприємств та міських позик - 0,7%, акції, цінні папери ІСІ та опціонні сертифікати – 0,5%.

ФБ «Перспектива» посідає перше місце за обсягом торгів у березні та за 3 місяці 2020 року з часткою загального біржового обороту 51% та 60% відповідно, в т.ч. частка на ринку держоблігацій становить 52% у березні та 61% з початку року.

Обсяг торгів держоблігаціями на ФБ «Перспектива» у березні зріс у 2,4 раз, кількість угод – у 2,1 раз. При цьому 28,47% торгів проведено на ринку РЕПО, 0,02% - на ринку заявок, 71,51% - на адресному ринку.
Обсяги торгів держоблігаціями на ФБ «Перспектива» порівняно з аналогічним періодом 2019 року зросли на 12%, загальний обсяг торгів – на 11%.
Станом на 31.03.2020 кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів, допущених до торгів на ФБ «Перспектива», становила 280, з них 191 – лістингові.
Структура випусків (серій) за видами фінансових інструментів: 194 - держоблігації та держдеривативи, 19 - облігації підприємств, 21 - акції, 2 - акції КІФ, 7 - інвестиційні сертифікати, 23 - опціонні сертифікати, 14 - ф’ючерсні контракти.

Протягом березня договори на ФБ «Перспектива» укладалися щодо 40 фінансових інструментів, з початку 2020 року – щодо 54 фінансових інструментів.

*****

У 2019 році обсяг угод із злиття і поглинання збільшився на 29% – звіт KPMG

            У 2019 році обсяг угод зі злиття та поглинання ("М&А") збільшився на 29% до 2,35 мільярдів доларів, при цьому вартість угод М&A за участю іноземних інвесторів перевищує показники внутрішніх угод.

            Про це йдетьсяу Звіті,який підготувала компаніяKPMG в Україні.

            Інвестиції були висококонцентрованими: у 2019 на 10 найбільших угод припадає майже три чверті загальної вартості угод, інформацію про які була розкрита,і трохи більше половини від загального обсягу інвестицій було зосереджено у галузі зв'язку і засобів масової інформації, а також в нерухомості та будівельній галузі.

            "Найбільшою за вартістю угодою за рік на сьогоднішній день стало придбання азербайджанською компанією Bakcell компанії Vodafone Україна за 734 млн доларів. Ця угода посіла 25 місце серед найбільших угод у країнах Центральної, Східної та Південно-Східної Європи", - зазначають у KPMG.

            Обсяг внутрішніх угод М&A становив 945 млн доларів - це на 17%нижче у порівнянні з попереднім роком.

            Найзначніші внутрішні угоди були сконцентровані у таких  галузях:

            Енергетика-ДТЕК придбавКиївобленергоіОдесаобленергоза 250 млн доларів у VS Energy

            Нерухомість і будівництво - UFuture придбали OceanPlaza за 117 млн доларів

            Транспорт та інфраструктура - агрохолдинг Kernel придбав компанію "РТК-Україна", за 65 млн доларів

            Банківський сектор - купівля IdeaBank компанією DragonCapital за 59 млн доларів.

 

*****

Конкурсні відбори інвестпрограм та проектів регіонального розвитку на 2021 рік відбуватимуться на новій онлайн платформі ДФРР

            Міністерство розвитку громад та територій України запустило нову онлайн платформуДержавного фонду регіонального розвитку.

            Як повідомляється на сайті Кабінету міністрів України, на новій платформі обласні державні адміністрації вже можуть оголошувати конкурсні відбори проектів на 2021 рік за умови наявності затверджених Регіональних стратегій розвитку на 2021-2027 роки, планів їх реалізації, а також визначених пріоритетних технічних завдань.

            Оновлена платформа передбачає, що кожен заявник матиме власний електронний кабінет, проекти та документація подаватимуться в електронному вигляді, реєстрація та оцінка проектів відбуватиметься виключно на платформі за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

            Програми та проекти, що реалізуються за кошти ДФРР у 2020 році, а також додаткові конкурсні відбори на цей рік залишатимуться на старій платформі.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 02.07.24
Кількість КУА279на 02.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 02.07.24
Кількість ІСІ1791на 02.07.24
Кількість НПФ*53на 02.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24