Новини УАІБ

21 січня 2013
У парламенті зареєстровано законопроект
«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України
щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств»
 
     У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств» (реєстраційний №2037), внесений урядом. Його метою є удосконалення корпоративного управління в акціонерних товариствах та підвищення захисту прав акціонерів. Документ передбачає внесення змін до Кодексу законів про працю, Господарського кодексу, Цивільного кодексу, законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про акціонерні товариства».

* * * * *

У Верховній Раді зареєстровано проект закону
«Про товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю»
 
     У парламенті зареєстровано проект закону «Про товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю» (реєстраційний №2011), внесений народним депутатом Ю. Воропаєвим. Метою законопроекта є удосконалення законодавства, яке регулює відносини, пов’язані із діяльністю такого суб’єкта господарювання як товариство з обмеженою відповідальністю.
     На думку автора законопроекту, на відміну від регулювання, яке існує сьогодні, прийняття окремого закону про товариства з обмеженою відповідальністю надасть можливість детально врегулювати відносини, пов’язані із діяльністю таких товариств.
     У проекті Закону передбачається визначення поняття товариства з обмеженою відповідальністю, порядок їх утворення, права та обов’язки учасників, органи управління, правовий режим майна ТОВ, умови та підстави виходу учасника із товариства, порядок припинення діяльності ТОВ.
     При цьому слід зазначити, що особливості правового положення, порядку створення, реорганізації та ліквідації товариств з обмеженою відповідальністю у сферах банківської, страхової та інвестиційної діяльності, а також в галузі виробництва сільськогосподарської продукції визначатимуться окремими спеціальними законами.

* * * * *

НКЦПФР оприлюднила проект закону
«Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стимулювання публічного розміщення цінних паперів»
 
     НКЦПФР оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стимулювання публічного розміщення цінних паперів». Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його основною метою є спрощення порядку прийняття рішення про публічне розміщення акцій та розширення випадків, коли таке рішення може бути прийняте, що, в свою чергу, сприятиме збільшенню кількості акцій, які розміщуватимуться на біржовому ринку.
     Проектом закону пропонується надати наглядовій раді, в разі, якщо це закріплено у статуті публічного акціонерного товариства, повноваження щодо прийняття рішення про публічне розміщення акцій такого АТ. При цьому пропонується встановити граничний розмір такого розміщення, який не має перевищувати 25% від вартості активів товариства, а також дату, до якої наглядова рада може прийняти відповідне рішення.
     Крім того, законопроектом передбачено виключити з актів законодавства положень щодо обмеження можливості збільшення статутного капіталу акціонерного товариства, зокрема шляхом публічного розміщення акцій, а також положень відповідно до яких акціонерне товариство зобов’язане зменшити розмір свого статутного капіталу у разі, якщо він менший від вартості чистих активів АТ.

* * * * *

В Україні став можливий обіг цінних паперів іноземних емітентів
 
     Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України, розроблене НКЦПФР, пройшло процедуру державної реєстрації, повідомляє прес-служба Комісії. Відтепер з’явилися усі передумови для обігу на вітчизняному ринку цих цінних паперів і розширення інструментальної складової українського фондового ринку.
     За словами т. в. о. голови НКЦПФР Анатолія Амеліна, цей документ відкриває шлях до більшої інтеграції України до міжнародних ринків капіталу, що є запорукою розвитку вітчизняного інвестиційного ринку та економіки в цілому. Його важливість полягає в тому, що вперше в українських фондових компаній з’явилась можливість купувати та продавати цінні папери іноземних емітентів. Цей документ став відповіддю регулятора на запит учасників ринку щодо розширення переліку теперішніх інструментів. Наразі НКЦПФР та НБУ працюють над врегулюванням питання валютного законодавства.
     Можливість обігу таких цінних паперів передбачена чинним законодавством, проте, до цього часу не існувало відповідного нормативного акта, який визначав би порядок і вимоги до їх допуску та обігу на вітчизняному ринку. Зокрема, документом передбачено, що його дія поширюється на акції і боргові цінні папери іноземних емітентів і депозитарні розписки щодо таких цінних паперів. Також у Положенні прописані умови та перелік документів, які повинні бути надані іноземним емітентом для отримання такого допуску.
     Важливо зауважити, що це повинні бути саме цінні папери, емітовані компаніями, які мають активи в Україні. Після їх допуску на вітчизняний ринок, вони будуть перебувати в обігу на українських фондових біржах. Ініціатором такого обігу повинен виступати сам емітент. Документ передбачає обіг на українських біржах винятково цінних паперів, раніше розміщених за межами України, які зараз перебувають в обігу на закордонних фондових біржах.

* * * * *

Підготовлено Порядок скасування реєстрації випусків акцій
 
     Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла рішення «Про затвердження Порядку скасування реєстрації випусків акцій».
    «Ми вдосконалили порядок скасування реєстрації випусків акцій та привели його у відповідність до законодавства, зазначила Директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка. Документ націлений на врегулювання проблемних питань щодо скасування реєстрації випусків акцій, і ми сподіваємось, що наразі у цей процес внесено ясність та точність для всіх учасників ринку».
     Порядком, зокрема, регулюється процес припинення акціонерного товариства шляхом ліквідації або перетворення, зокрема, порядок зупинення, відновлення обігу та порядок скасування реєстрації випусків акцій, а також вчинення дій з метою скасування реєстрації випуску акцій у разі нерозміщення, відмови від розміщення або не затвердження результатів розміщення акцій.
     Документ розроблено відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України «Про акціонерні товариства», «Про банки і банківську діяльність», «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок».
     Найближчим часом документ буде оприлюднено на офіційному сайті Комісії.

* * * * *

НКЦПФР повідомляє про перші результати подачі звітності профучасниками в електронному форматі
 
     НКЦПФР повідомляє про перші результати подачі звітності у відкритому форматі передачі даних eXtensible Markup Language (XML) регулятору від учасників фондового ринку із застосуванням системи електронного документообігу Комісії, яке було впроваджено з 1 січня 2013 року.
     Як зазначив член НКЦПФР Костянтин Кривенко, Комісія намагається йти назустріч побажанням та очікуванням учасників ринку, тому регулятор і запровадив новітній електронний формат подачі звітності, що вже приніс перші позитивні результати. Так, протягом першої половини січня 2013 року до Комісії було успішно подано 1866 звітів, переважно щоденні та нерегулярні дані від профучасників фондового ринку.
     Зокрема, свої дані направили 199 зберігачів, 125 торговців цінними паперами, 37 компанiй з управлiння активами, 16 реєстраторів, 9 організаторів торгівлі цінними паперами та 2 депозитарія.

* * * * *

Оприлюднено проект закону «Про внесення змін до деяких Законів України щодо адміністративних послуг,
які надаються Національною комісією,
що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг»
 
     Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких Законів України щодо адміністративних послуг, які надаються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг».
     Законопроект передбачає доповнення закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» новою статтею, якою визначається перелік платних та безоплатних адміністративних послуг, які надаються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.
     Як стверджує Нацкомфінпослуг, перелік платних та безоплатних послуг, що пропонується визначити законопроектом, відповідає сьогоднішній практиці надання таких послуг та чинному законодавству.

* * * * *

На початку2013 року в Україні нараховувалося 2038 небанківських фінустанов

     Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, оприлюднила дані Державного реєстру фінансових установ за станом на 1 січня 2013 року. Згідно з ними загальна кількість фінустанов, внесених до реєстру на звітну дату, дорівнювало 2038. Це майже на 3% більше показника початку минулого року (1979).
     Позитивнадинаміка збільшення кількості учасників ринку спостерігалася в трьох секторах. Так, кількість кредитних установ зросла з 691 до 708 (кредитних спілок - з 613 до 616, інших кредитних установ - з 78 до 92), ломбардів - з 456 до 474, фінансових компаній - з 251 до 308.
     Разом з тим, кількість страхових компаній зменшилася з 442 до 414, недержавних пенсійних фондів - з 96 до 94, адміністраторів НПФ - з 40 до 37. При цьому кількість довірчих товариств та інших фінансових установ не змінилася і дорівнювала двом і одному відповідно.

* * * * *

У 2012 році Мінфін розмістило ОВДП
на суму 35,9 млрд. грн., $2,5 млрд. та 0,3 млрд. євро
 
     У грудні 2012 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики, номінованих у доларах, на суму $48,2 млн. (з початку року - на суму $2,5 млрд.), повідомляє Національний банк. Розміщення ОВДП, номінованих у національній валюті та в євро, в грудні не проводилося (з початку року їх було розміщено на суму 35,9 млрд. грн. та 0,3 млрд. євро).
     Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення з початку року склала 13,56% річних, у доларах - 8,92% річних (у грудні - 8,5%), в євро - 4,8% річних.
     У 2012 році Міністерство фінансів також здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу ПАТ «Укргідроенерго» на суму 1 млрд. грн. з прибутковістю 9,95% річних та для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» на загальну суму 6 млрд. грн. з прибутковістю 9,45%-9,95% річних.
     Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно і в повному обсязі, які у 2012 році склали 55,5 млрд. грн., у тому числі основний борг - 37,8 млрд. грн., сплата доходу - 17,7 млрд. грн.
     За станом на початок січня 2013 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, який перебував в обігу, склав 185,82 млрд. грн. З них, облігації на суму 105,57 млрд. грн. були у власності НБУ, на суму 66,05 млрд. грн. - у власності банків, на суму 5,44 млрд. грн. - у власності нерезидентів, на суму 8,76 млрд. грн. - у власності інших структур.

* * * * *

Загальні активи світових інвестиційних фондів у січні-вересні 2012 року зросли на 10%
 
     Згідно з новими даними представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту - European Funds and Asset Management Association (EFAMA), загальна вартість чистих активів інвестиційних фондів (фондів акцій, фондів облігацій, фондів грошового ринку, змішаних та збалансованих фондів, фондів фондів тощо), зареєстрованих у всьому світі, за станом на початок другого півріччя 2012 року дорівнювала 21,95 трлн. євро.
     Аналіз динаміки обсягів активів цих установ свідчить, що за І квартал 2012 року вони зросли на 4,4% або на 0,88 трлн. євро, за ІІ квартал - на 2,7% або на 0,57 трлн. євро., а за ІІІ квартал - на 2,5% або на 0,53 трлн. євро. В цілому, за січень-вересень минулого року чисті активи інвестфондів світу зросли майже на 10% або на 1,98 трлн. євро.
     Найбільший обсяг чистих активів серед усіх країн світу, за станом на 01.10.2012 р., був зафіксований в інвестиційних фондах США (10,82 трлн. євро). Обсяг чистих активів усіх інвестиційних фондів країн Європи дорівнював 6,17 трлн. євро, Австралії - 1,25 трлн. євро, Бразилії - 1,22 трлн. євро, Японії - 0,79 трлн. євро, Канади - 0,77 трлн. євро.
     Результати дослідження щодо розвитку світової індустрії інвестиційного бізнесу у січні-вересні минулого року, проведеного EFAMA, були отримані на основі статистичних даних з 45 країн світу. Загальна кількість інвестфондів у світі, за станом на початок жовтня 2012 року, дорівнювала 73,46 тис., що на 1,1% більше показника початку року (72,66 тис.).
     Розподіл за видами фондів був таким: фонди акцій - 27,94 тис.; збалансовані та змішані фонди - 17,18 тис.; фонди облігацій - 13,21 тис.; фонди грошового ринку – 2,98 тис.; інші фонди - 9,06 тис.
     За станом на звітну дату, найбільша частка в загальній структурі активів усіх фондів (37%) належала фондам акцій. Частка активів фондів облігацій дорівнювала 24%, фондів грошового ринку - 16%, збалансованих та змішаних фондів - 11%, решти фондів - 12%.
     У розрізі регіонів найбільша частка в структурі обсягів активів світових інвестиційних фондів належала інвестфондам США (49,3%). Частка фондів країн Європи дорівнювала 28,1%, Австралії - 5,7%, Бразилії - 5,5%, Японії - 3,6%, Канади - 3,5%, Китаю - 1,3%, інших країни - 3%.
    У січні-вересні минулого року відбулося зростання обсягів активів практично усіх видів інвестиційних фондів. Так, за звітний період обсяг активів фондів акцій зріс з 7,33 трлн. євро до 8,12 трлн. євро, фондів облігацій - з 4,52 трлн. євро до 5,22 трлн. євро, збалансованих та змішаних фондів - з 2,12 трлн. євро до 2,34 трлн. євро. Єдиним винятком стали фонди грошового ринку, активи яких зменшилися з 3,63 трлн. євро до 3,59 трлн. євро.
     За станом на звітну дату обсяг чистих активів фондів акцій США дорівнював 4,56 трлн. євро, країн Європи - 2,03 трлн. євро, Австралії - 0,49 трлн. євро, Японії - 0,48 трлн. євро, Канади - 0,21 трлн. євро., Бразилії - 0,08 трлн. євро.
    Аналогічний показник фондів облігацій становив у США 2,58 трлн. євро, у країнах Європи - 1,78 трлн. євро, у Бразилії - 0,46 трлн. євро, у Канаді - 0,1 трлн. євро, у Японії - 0,08 трлн. євро, у Австралії - 0,06 трлн. євро. У фондах грошового ринку він дорівнював у США 1,97 трлн. євро, у країнах Європи - 1,05 трлн. євро, в Австралії - 0,26 трлн. євро, у Бразилії - 0,03 трлн. євро, у Канаді - 0,02 трлн. євро, у Японії - по 0,02 трлн. євро.
     Відповідно, обсяг чистих активів збалансованих та змішаних фондів у країнах Європи становив 0,97 трлн. євро, у США - 0,76 трлн. євро, у Канаді - 0,3 трлн. євро., у Бразилії - 0,17 трлн. євро. Обсяг чистих активів інших видів інвестиційних фондів був таким: у США - 0,95 трлн. євро; у Європі - 0,34 трлн. євро; у Бразилії - 0,47 трлн. євро; в Австралії - 0,43 трлн. євро; в Японії - 0,21 трлн. євро; у Канаді - 0,18 трлн. євро.
     У звітному періоді приплив коштів до усіх інвестиційних фондів світу становив 459 млрд. євро. У І кварталі 2012 року світові інвестиційні фонди залучили 193 млрд. євро., у ІІ кварталі - 99 млрд. євро, а у ІІІ кварталі – 167 млрд. євро.
     У січні-вересні минулого року фонди облігацій залучили 436 млрд. євро, змішані та збалансовані фонди - 84 млрд. євро, інші види фондів - 107 млрд. євро. При цьому фонди грошового ринку втратили 106 млрд. євро., а фонди акцій - 63 млрд. євро.
     Європейським інвестиційним фондам у звітному періоді вдалося залучити коштів на суму 118 млрд. євро. Приплив був зафіксований у фондах облігацій, збалансованих та змішаних фондах, а у фондах акцій та фондах грошового ринку навпаки відбувався відтік коштів.
     Інвестиційні фонди США за звітний період залучили 189 млрд. євро. При цьому усі види фондів отримали позитивний результат, окрім фондів грошового ринку та фондів акцій.

* * * * *

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 13,49 пункту, а Індекс українських акцій - на 43,24 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 18.01.2013 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
ПФТС
321 937 885,81
316,7

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 18.01.2013 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
українських акцій
35 844 856
896,57
 

* * * * *

Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України
 
     Світовий банк погіршив прогноз зростання української економіки у 2013 році з 3,8% до 2,2%, а у 2014 - з 4% до 3,2%, зазначається у новій доповіді Банку «Глобальні економічні перспективи, січень 2013 рік».
     За оцінками експертів Світового банку, зростання української економіки у 2012 році становило 0,5% (у червневій доповіді прогнозувалися 2,5%).
    Дефіцит платіжного балансу в Україні в 2012 році оцінюється у 7,8% (у червні прогнозувалося 4,7%). У 2013 році цей показник прогнозують на рівні 6,6% (у червні - 4,2%), у 2014 - 5,6% (у червні - 3,9%).

* * * * *

За січень-листопад 2012 року від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні становило - $13 776 млн.
 
     Згідно з даними Державної служби статистики, за січень-листопад 2012 року експорт товарів з України склав $63 084,7 млн., а імпорт в Україну - $76 860,7 млн. Порівняно з відповідним періодом 2011 року експорт збільшився на 1,9%, імпорт - на 2,9%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило - $13 776 млн. (за 11 місяців 2011 року від’ємне сальдо дорівнювало $12 794,7 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,82 (за 11 місяців 2011 року - 0,83).
     Зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 213 країн світу. Обсяги експорту товарів до країн СНД становили 36,9% від загального обсягу експорту, Азії - 25,8%, Європи - 25%, у тому числі до країн Європейського Союзу - 24,5%, Африки - 8,2%, Америки - 3,8%, Австралії і Океанії - 0,1%.
     Імпорт з країн СНД становив 41,3% від загального обсягу, Європи - 32,3%, у тому числі з країн Європейського Союзу - 30,7%, Азії - 19,8%, Америки - 5,3%, Африки - 1%, Австралії і Океанії - 0,2%.

* * * * *

У грудні 2012 року Індекс промислового виробництва в Україні становив 92,4%, а з початку року - 98,5%
 
     Згідно з даними Державної служби статистики у грудні 2012 року в порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 92,4% (з початку року - 98,2%). При цьому в грудні минулого року у порівнянні із листопадом спостерігалося падіння промислового виробництва на 3,9%.
     У добувній промисловості у грудні 2012 року у порівнянні із груднем 2011 року відбулося падіння промислового виробництва на 6,7% (з початку року - зростання на 1,9%), у переробній промисловості - падіння на 10,7% (з початку року - на 3,7%), а у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води - зростання на 5,8% (з початку року - 3%).

* * * * *

У 2012 році підприємствами України було виконано будівельних робіт
на суму 62,3 млрд. грн., що на 13,8% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2011 року
 
     У 2012 році підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 62,3 млрд. грн., що на 13,8% менше обсягів будівництва у 2011 році, повідомляє Державна служба статистики.
     За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 79,6% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (13,7% та 6,7% відповідно). Найбільші обсяги будівельних робіт були виконані у м. Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях.
 

Випуск підготовлено за матеріалами Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24