Новини УАІБ

03 січня 2013

Президент України підписав закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України
щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів»
Президент України підписав закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів» (№ 5519-VI), прийнятий Верховною Радою на початку грудня 2012 року.
 
УАІБ: Податкова консультація не врегулювала
спірних питань, а ще й додала нових
21 грудня 2012 року наказом №1160 ДПС України затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо порядку відображення в податковому обліку суб’єктами господарювання операцій з цінними паперами (далі - Консультація).

Ознайомившись зі змістом Консультації, фахівці УАІБ зазначають, що вона не виправдала очікуваних сподівань.

1. Як і у листі ДПСУ №320/0/71-12/15-1217 від 09.08.2012 у Консультації прирівнюється фінансовий результат операцій з цінними паперами до загального від’ємного значення об’єкту оподаткування, яке утворилося станом на 01.01.2012 року, тим самим прив’язуючи до пункту 3 підрозділу 4 Перехідних положень ПКУ.

Асоціація знову наголошує, що від’ємний фінансовий результат операцій з цінними паперами не є від’ємним значенням об’єкту оподаткування з податку на прибуток. Це різні за своїм економічним змістом поняття, тому норми Перехідних положень, що стосуються порядку перенесення від'ємного значення об’єкту оподаткування (фактично – збитків від господарської діяльності) не можуть бути застосовані до операцій з цінними паперами, збитки від яких не беруть безпосередньої участі у формуванні об’єкта оподаткування.

На відміну від від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток підприємств, яке є результатом збиткової діяльності платника податку, від’ємний фінансовий результат від операцій з цінними паперами виникає внаслідок особливого порядку визнання витрат на придбання цінних паперів, які враховуються у відокремленому обліку в тому податковому періоді, коли відбулося їх здійснення. Від'ємний фінансовий результат збільшується на суму витрат на придбання цінних паперів та зменшується на суму доходу від продажу цінних паперів.

Отже, сума від’ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами на звітну дату дорівнює сукупній вартості портфеля цінних паперів за цінами їх придбання, скоригованій на суму прибутків/збитків від таких операцій у попередні періоди, а тому може бути погашена лише шляхом повного розпродажу інвестиційного портфеля, що призведе до паралічу фондового ринку.

2. В Узагальнюючій податковій консультації ДПС не відмовляється від застосування 25% обмеження на перенесення на майбутні податкові періоди від'ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами, що склався станом на 01.01.2012, за умови, що "у такому від'ємному фінансовому результаті не містяться витрати на придбання цінних паперів, що не були продані станом на 01.01.2012". При цьому декларується нічим не обґрунтований висновок, що "…норми статті 150 Податкового кодексу застосовуються до від’ємного значення об’єкта оподаткування, що не містить витрат на придбання цінних паперів, які не були продані протягом звітного періоду.

Таким чином, нав’язується висновок, що витрати, понесені на придбання цінних паперів у попередні податкові періоди та у звітному податковому періоді не враховуються при визначенні фінансового результату операцій з цінними паперами до моменту їх продажу. Тим самим Консультацією здійснюється ревізія порядку застосування окремих норм Податкового кодексу та штучно нав'язується перехід до поопераційного обліку фінансових результатів операцій з цінними паперами.

Крім того, у роз’ясненні ДПСУ з’явилися нововведення щодо тлумачення норм Податкового кодексу України, а саме:

· Платники податку, що здійснюють операції з купівлі-продажу цінних паперів, повинні вести окремий облік показника від’ємного значення об’єкта оподаткування, що склався станом на 01.01.2012 від від’ємного значення об’єкта оподаткування, що виникло після 31.12.2011 року. При цьому, Консультація передбачає, що від’ємне значення об’єкта оподаткування, яке виникло після 31.12.2011 року погашається у другу чергу.

· Для підприємств, які не є професійними учасниками фондового ринку, операції з купівлі-продажу цінних паперів мають статус інвестиційної діяльності, тобто інвестор зобов’язаний подати фінансовим органам декларацію про обсяги і джерела здійснюваних ним інвестицій відповідно до Закону України «Про інвестиційну діяльність» №1560 від 18.09.1991 року. При цьому ігнорується та обставина, що відповідна норма Закону №1560 застосовується "у випадках і порядку, встановлених законодавством України", і стосується погодження капітальних інвестицій, пов’язаних з придбанням будинків, споруд, інших об’єктів нерухомої власності тощо, тобто не має відношення до операцій з цінними паперами

· Операції з цінними паперами повинні здійснюватись виключно у грошовій формі. Встановлення виключно грошової форми розрахунку при здійсненні операцій з цінними паперами суперечить загальним нормам законодавства з цінних паперів та спеціальним нормам п. 153.8 Податкового кодексу, що встановлюють порядок оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами, де під терміном "доходи" або "витрати" слід розуміти суму коштів або вартість майна, отриману (сплачену) платником податку (у тому числі емітентом, крім первинного розміщення) цінних паперів як компенсацію їх вартості…».

За висновками експертів Асоціації, Узагальнююча податкова консультація ДПС України у своїх основних висновках не відповідає Податковому кодексу та викривлює дійсний зміст його окремих норм, що визначають особливий порядок оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами.

НКЦПФР запроваджує новації на фондовому ринку
Як зазначив на прес-конференції, присвяченій підсумкам та перспективам розвитку фондового ринку, член НКЦПФР Костянтин Кривенко, Комісія завершила внесення змін у документи, які регламентують складання та подання регулярної та нерегулярної інформації учасниками ринку. З 1 січня 2013 року така інформація подаватиметься до НКЦПФР виключно в електронному форматі.
 
Регулятор провів тестування відповідної системи і констатує повну готовність до її впровадження на практиці. Особливості електронного формату звітності були доведені до учасників ринку та їх саморегулівних організацій. За словами К. Кривенка, у перші місяці роботи нової системи подачі інформації з метою її більш ефективного впровадження Комісія не застосовуватиме жорстких санкцій до учасників ринку.
 
Також він повідомив, що у 2013 році будуть впроваджені механізми пруденційного нагляду й здійснюватиметься вдосконалення нормативної бази Комісії щодо набуття істотної участі в професійних учасниках фондового ринку.
 
За інформацією члена НКЦПФР Євгена Воропаєва, одним з напрямків роботи Комісії у 2013 році стане розробка змін до чинного законодавства щодо інсайдерської інформації та приведення його у відповідність до європейських стандартів на основі рекомендацій міжнародних експертів. Зокрема, передбачається удосконалити визначення інсайдерської інформації, яке сьогодні є досить вузьким, чітко регламентувати коло інсайдерів, а також окреслити відповідальність емітентів за оприлюднення інсайдерської інформації.
 
Директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка зауважила, що Комісія розробила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у частині стимулювання публічних розміщень цінних паперів». За її словами, здійснення публічних розміщень цінних паперів є стратегічно важливим питанням для повноцінного розвитку фондового ринку будь-якої держави, тому внесення відповідних змін до законодавства має бути досить актуальним. Насамперед, зміни спрямовані на розвиток цього сегменту фондового ринку. В Комісії сподіваються, що емітенти, які будуть розміщувати акції на українських майданчиках, зможуть розраховувати на залучення достатніх обсягів додаткових фінансових ресурсів.
 
Законопроектом пропонується усунути обмеження щодо залучення публічними компаніями інвестиційних ресурсів. При цьому проектом закону передбачається можливість визначення у статуті публічного акціонерного товариства права наглядової ради приймати рішення про збільшення статутного капіталу АТ шляхом відповідного розміщення акцій. Законопроект покликаний сприяти залученню нових компаній на організований ринок, що дозволить розвиватися ринку цінних паперів.
 
НКЦПФР затвердила Порядок реалізації на фондовій біржі
цінних паперів, на які звернено стягнення
 НКЦПФР затвердила Порядок реалізації на фондовій біржі цінних паперів, на які звернено стягнення, повідомляє прес-служба Комісії.
 
За словами директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Олега Науменко, документ було розроблено у відповідності до закону «Про виконавче провадження». Під час роботи над Порядком були проаналізовані документи, що регулюють цю сферу, та підготовлено максимально адаптований до сучасних реалій механізм. Комісією враховані всі побажання органів державної виконавчої служби та Міністерства юстиції України.
 
Відповідно до Порядку, реалізувати цінні папери, на які звернено стягнення, можна на фондовій біржі через торговців цінним паперами. Дія Порядку поширюватиметься, насамперед, на фондові біржі та інших професійних учасників фондового ринку, а також на органи державної виконавчої служби.
 
Уряд затвердив План заходів із розвитку внутрішнього ринку
державних цінних паперів на період до 2014 року
Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження «Про затвердження плану заходів із розвитку внутрішнього ринку державних цінних паперів на період до 2014 року». Згідно з ним, Мінфіну доручається щомісяця складати та оприлюднювати графіки проведення аукціонів із розміщення облігацій внутрішньої державної позики із зазначенням їх видів та строку обігу для забезпечення прозорості та передбачуваності.
 
Крім того, Мінфін щороку має забезпечувати:
 
- регулярне розміщення ОВДП в обсягах, необхідних для виконання плану державних запозичень на відповідний бюджетний період, з поступовим збільшенням строку їх обігу;
 
- утримування обсягу державного боргу на економічно безпечному рівні шляхом вчинення правочинів із державним боргом, зокрема обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж державних боргових зобов’язань, за умови дотримання граничного обсягу державного боргу на кінець бюджетного періоду;
 
- створення податкових стимулів для інвестування коштів фізичних осіб у державні цінні папери;
 
- оптимізацію структури державного боргу відповідно до умов, що складаються на внутрішньому та зовнішньому фінансовому ринках, а також зміну співвідношення внутрішнього із зовнішнім боргом на користь внутрішнього;
 
- створення належних умов для ефективного функціонування інституту первинних дилерів шляхом підтримання ними двостороннього котирування державних цінних паперів на вторинному ринку, удосконалення механізму конкурсного відбору таких дилерів.
 
Мінфіну та Мінекономрозвитку доручається в 2014 році запровадити в установленому порядку нові види державних цінних паперів, у тому числі з можливістю дострокового їх погашення за ініціативою емітента. При цьому щорічно Мінфін, Мінекономрозвитку та НБУ мають забезпечувати здійснення випуску державних цінних паперів для населення, в тому числі казначейських зобов’язань на пред’явника та удосконалювати механізм здійснення контролю за ризиками, пов’язаними з управлінням державним боргом.
 
Ще одним напрямком роботи повинно стати удосконалення інфраструктури фондового ринку для забезпечення надійності та ефективності систем розрахунків та клірингу з метою зменшення транзакційних витрат на ринку державних цінних паперів, а також визначення стандартизованих підходів до проведення банками операцій РЕПО з державними цінними паперами. Відповідальність за його здійснення покладена на Мінфін, НБУ та НКЦПФР.
 
За станом на початок грудня 2012 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні
становила 1 880, з них 328 КІФ та 1 552 ПІФ
 За станом на початок грудня 2012 року Комісією було видано 1 534 ліцензії професійним учасникам фондового ринку на провадження професійної діяльності, в тому числі: 655 ліцензій на провадження діяльності з торгівлі цінними паперами; 370 ліцензій на провадження депозитарної діяльності зберігачів цінних паперів; 143 ліцензії на провадження діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів; 352 ліцензії на провадження діяльності з управління активами інституційних інвесторів; 10 ліцензій на провадження діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів; 2 ліцензії на провадження розрахунково-клірингової діяльності; 2 ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.
 
На звітну дату кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 1 880, з них, 328 КІФ та 1 552 ПІФ.
 
У січні-листопаді 2012 року Комісією було зареєстровано 216 випусків акцій загальним обсягом 45,23 млрд. грн. Такий показник виявився на 8,58 млрд. грн. меншим за результат аналогічного періоду 2011 року.
 
Значні за обсягом випуски акцій були зареєстровані такими банківськими установами, з метою збільшення статутного капіталу: ПАТ «ТММ Банк», ПАТ «Авант-банк», ПАТ «Діві Банк», ПАТ «Енергобанк», ПАТ «Імексбанк», ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк», ПАТ «Універсалбанк», ПАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Брокбізнесбанк», АКБ «Укосоцбанк», АКБ «Чорноморський банк розвитку та реконструкції», ПАТ «Приватбанк», ПАТ «Меліор банк», ПАТ «УкрСиббанк», ПАТ «Банк професійного фінансування». В цілому, протягом січня-листопада банками з метою збільшенням статутного капіталу було здійснено 44 випуски акцій на загальну суму 28,17 млрд. грн.
 
Крім того, у звітному періоді НКЦПФР було зареєстровано 178 випусків облігацій підприємств на загальну суму 29,08 млрд. грн., що на 5,2 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду 2011 року, 34 випуски опціонів на суму 7,42 млн. грн., що на 3,98 млн. більше показника аналогічного періоду минулого року, а також 12 випусків муніципальних облігацій на суму 6,09 млрд. грн., що на 5,51 млрд. грн. більше показника аналогічного періоду 2011 року.
 
Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів ПІФ, зареєстрованих НКЦПФР за січень-листопад 2012 року, становив 16,89 млрд. грн., що на 40,8 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду 2011 року. Поряд із цим, обсяг зареєстрованих випусків акцій КІФ збільшився порівняно з січнем-листопадом 2011 року на 5,25 млн. грн. та становив 13,67 млрд. грн.
 
У звітному періоді обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі дорівнював 229,66 млрд. грн., що на 5,83% (або на 12,65 млрд. грн.) більше показника аналогічного періоду 2011 року (217,02 млрд. грн.). Обсяг виконаних біржових контрактів на організаторах торгівлі на вторинному ринку дорівнював 80,35% від їх загального обсягу, а на первинному ринку - 19,65%.
 
Найбільші обсяги виконаних біржових контрактів були зафіксовані з облігаціями внутрішньої державної позики - 157,73 млрд. грн. (68,68% загального обсягу) та з акціями - 21,93 млрд. грн. (9,55%).
 
Обсяг виконаних біржових контрактів на ФБ «Перспектива» - 119,03 млрд. грн., на ФБ ПФТС дорівнював 83,89 млрд. грн., на «Українській біржі» - 23,03 млрд. грн.
 
Обсяги торгів на інших організаторах торгівлі були такими: КМФБ - 1,91 млрд. грн.; УМФБ - 759,1 млн. грн.; ПФБ - 462,68 млн. грн.; СЄФБ - 330,91 млн. грн.; УФБ - 187,7 млн. грн.; УМВБ - 62,53 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 1,24 млн. грн.
 
За станом на початок грудня 2012 року до біржових списків організаторів торгівлі було включено 2 762 цінних паперів. Кількість цінних паперів, які входили до біржових реєстрів фондових бірж, становила 536.
 
У біржовому реєстрі до котирувального списку за І рівнем лістингу було включено 166 цінних паперів (з урахуванням перебування у біржовому реєстрі на декількох організаторах торгівлі - 321 цінних паперів), за ІІ рівнем лістингу - 370 цінних паперів (з урахуванням перебування у біржовому реєстрі на декількох організаторах торгівлі - 387 цінних паперів).
 
НКЦПФР затвердила рішення «Про визначення критеріїв, за якими оцінюється ризик професійного учасника ринку цінних паперів бути використаним для відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму»
 НКЦПФР затвердила рішення «Про визначення критеріїв, за якими оцінюється ризик професійного учасника ринку цінних паперів бути використаним для відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму», повідомляє прес-служба Комісії. Нормативний акт було розроблено відповідно до Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».
 
За словами директора департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олега Мисюри, цим документом регулятор завершив роботу щодо приведення нормативних документів Комісії у відповідність до законодавства. При цьому цей напрямок роботи є одним із пріоритетних для НКЦПФР.

Документом, зокрема, виключається критерій, який стосується виконання сертифікованими фахівцями роботи за сумісництвом.
 
Регулятор схвалив зміни до Правил здійснення діяльності
з торгівлі цінними паперами на фондовому ринку
НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Змін до Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами», повідомляє прес-служба Комісії.
 
Як відзначив директор департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Олег Науменко, документ у новій редакції був затверджений на початку 2012 року. Але, враховуючи практику діяльності торговців цінним паперами на фондовому ринку та практику регулювання цієї сфери, а також прийняття нових нормативних документів, зокрема, пов’язаних із здійсненням операцій РЕПО, маржинальних операцій та інших, Комісією було удосконалено та доопрацьовано правила здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами.
 
До того ж, зміни в законодавстві, а також ситуація на фондовому ринку також підштовхнули регулятора до вдосконалення цих Правил. Відтепер вони відповідатимуть ринковим вимогам.
 
НКЦПФР розширює можливості подання звітності учасниками ринку
Як повідомляє прес-служба Комісії, НКЦПФР розширює спектр можливостей для подання звітності професійними учасниками фондового ринку в електронному форматі, що було нещодавно впроваджено регулятором. Так, наприкінці 2012 року Комісія уклала угоду з розробниками програмного забезпечення «Система правового електронного документообігу» (СПЕД) щодо співпраці у сфері подачі адміністративних даних до регулятора. 
 
За словами члена НКЦПФР Костянтина Кривенка, крім того, що регулятор забезпечив для ринку новий, сучасний, зручний та безпечний формат подачі даних, він розширив можливості для варіантів подачі даних. Так, якщо раніше існувала можливість скористатися послугами одного акредитованого центру сертифікації ключів (АЦСК) для засвідчення звітних документів, то тепер учасники ринку можуть скористатися послугами одразу чотирьох компаній.
 
Нацкофінпослуг вдосконалює нормативну базу діяльності НПФ
Нацкомфінпослуг на своєму офіційному сайті оприлюднила проект розпорядження «Про затвердження Положення про погодження статуту недержавного пенсійного фонду та реєстрацію пенсійних схем та визнання таким, що втратило чинність, розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 17 серпня 2004 року №2080». Документ розроблено з метою приведення його у відповідність до змін, внесених до закону «Про недержавне пенсійне забезпечення». Його основним завданням є визначення порядку погодження статуту та змін до статуту пенсійного фонду, порядку реєстрації пенсійної схеми (пенсійних схем) пенсійного фонду.
 
Також Комісія оприлюднила проект розпорядження «Про затвердження Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду». Регуляторним актом передбачено встановити обов’язки адміністратора фонду, вимоги до організації та провадження ним діяльності з адміністрування фонду, правила персоніфікованого обліку учасників фонду, в тому числі учасників накопичувальної системи пенсійного страхування, організацію інформації персоніфікованого обліку та порядок доступу до цієї інформації, вдосконалити діяльність фондів, адміністраторів фондів та захистити права учасників фондів.
 
Держкомпідприємництво пропонує зобов’язати вітчизняних емітентів проводити первинне розміщення на українських фондових біржах
не менше 10% емітованих акцій
Голова Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський направив у Міністерство фінансів лист щодо необхідності стимулювання розвитку фондового ринку України, повідомляє прес-служба відомства.
 
У ньому, зокрема, зазначається, що вітчизняний ринок цінних паперів перебуває в занепаді, про що свідчать цифри. Так, за останні три роки кошти інвесторів, депоновані на біржі, скоротилися з 350 млн. грн. до менш ніж 50 млн. грн. Українські інвестиційні компанії вибирають західні фондові біржі. Однак громадяни України не мають можливості вкладати власні кошти у компанії-лідери вітчизняної економіки. У результаті, через три-п’ять років на українських біржах не буде жодного ІРО, у той час як інвестиційний ресурс населення зростатиме.
 
Враховуючи це, Держкомпідприємництво пропонує запровадити нові інструменти для розвитку інвестиційної реформи. Зокрема, зробити обов’язковим для вітчизняних емітентів первинне розміщення на українських фондових біржах не менше 10% емітованих акцій.
 
Такі норми дозволять спрямувати внутрішні інвестиційні ресурси на провідні підприємства України, накопичувати капітал у вітчизняній валюті усередині країни, зроблять фондові біржі індикаторами стану української економіки і сферою для заощадження та акумулювання коштів громадян.
 
Іноземні інвестори визначили основні проблеми,
з якими вони стикаються в Україні
Підрозділ Держінвестпроекту - InvestUkraine у жовтні-листопаді 2012 року за участі регіональних центрів з інвестицій та розвитку, а також за підтримки проекту USAID «ЛІНК» провело опитування іноземних інвесторів, які здійснюють свою діяльність в Україні, повідомляє прес-служба Держінвестпроекту. Таке дослідження в нашій країні проводилося вперше, хоча для світових агенцій із залучення інвестицій це стандартна практика.
 
За словами керівника InvestUkraine Сергія Євтушенко, це опитування допомагає встановити контакт із компаніями-інвесторами, які працюють в Україні, привертає їхню увагу до InvestUkraine, а також відображає можливості «єдиного інвестиційного вікна.
 
Крім того, InvestUkraine отримало актуальну інформацію щодо настроїв інвесторів, підготувало рейтинг найпоширеніших проблем іноземних капіталовкладників в Україні та готує план дій для адекватного реагування на них. Зрозумівши ключові тенденції сектору, InvestUkraine зможе планувати додаткові напрямки своєї роботи на 2013 рік.
 
Матеріали для опитування розроблялися на основі досвіду провідних зарубіжних агенцій із залучення інвестицій. Загалом в опитуванні взяли участь 130 компаній, що здійснюють свою діяльність у 16 регіонах України. Іноземні інвестиції цих компаній походять з таких країн, як Росія, Норвегія, Сербія, Чехія, Білорусь, Литва, Польща, Швейцарія, Швеція, Австрія, Німеччина, Молдова, Канада, США, Франція, Кіпр, Туреччина, Ізраїль, Данія, Болгарія, Нідерланди, Угорщина, Великобританія, Бельгія, Італія, Словаччина, Голландія, Португалія.
 
Згідно із дослідженням основною проблемою іноземних інвесторів в Україні є відносини з податковими органами. Її відзначили 22,8% респондентів. Друге та третє місце займають постійні перевірки суб’єктів господарювання та недосконале нормативно-правовове регулювання - з такими проблемами стикаються у своїй діяльності 14,45% іноземних інвесторів, що взяли участь у опитуванні.
 
Проблеми у сфері земельних питань турбують 11,8% респондентів, відносини з митними органами - 11,03%. Порядком здійснення ліцензійних та дозвільних процедур не задоволені 10,27% опитаних інвесторів, а реєстраційних процедур - 9,5%. Крім того, 5,7% респондентів повідомили про наявність «інших» проблемних питань, серед яких відзначались, зокрема, рейдерство, високі ціни на сировину тощо.
 
Водночас, учасниками опитування були відзначені і певні позитивні аспекти їхньої діяльності в Україні. Так, найбільше іноземні компанії в нашій країні цінують наявність кваліфікованої та доступної робочої сили, а також високий потенціал та перспективність вітчизняного ринку.
 
Серед інших переваг відзначалися зручне географічне та логістичне розташування України, наявність доступу до сировини, підтримка з боку державних та регіональних органів влади.
 
Отримані результати мають стати базою для подальшої організації заходів щодо покращення бізнес-клімату в Україні. При цьому проведення опитувань іноземних інвесторів, що здійснюють свою діяльність в Україні, планується проводити щорічно.
 
За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,98 пункту, а Індекс українських акцій - на 10,94 пункту
 
Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 28.12.2012 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
ПФТС
114 322 360,14
328,69
 
Індекс українських акцій та обсяги торгів
на «Українській біржі»
за 28.12.2012 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
українських акцій
65 619 413
950,56
 
 
Протягом листопада 2012 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася на 1,7%
За станом на 30 листопада 2012 року державний та гарантований державою борг України становив 501 440 643,93 тис. грн. або $62 734 973,6 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 291 581 330,58 тис. грн. (58,15% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $36 479 585,97 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 209 859 313,35 тис. грн. (41,85%) або $26 255 387,63 тис., повідомляє Міністерство фінансів.
 
Державний борг України становив 406 114 554,90 тис. грн. (80,99% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $50 808 777,05 тис., державний зовнішній борг - 208 258 434,48 тис. грн. (41,53%) або $26 055 102,53 тис., державний внутрішній борг - 197 856 120,42 тис. грн. (39,46%) або $24 753 674,52 тис.
 
Гарантований державою борг України дорівнював 95 326 089,03 тис. грн. (19,01%) або $11 926 196,55 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 83 322 896,10 тис. грн. (16,62%) або $10 424 483,44 тис.; гарантований внутрішній борг - 12 003 192,93 тис. грн. (2,39%) або $1 501 713,11 тис. 
 
Протягом листопада 2012 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 8 447 684,82 тис. грн. або на 1,7% за рахунок випуску ОЗДП 2012 року обсягом $1,25 млрд. за ставкою 7,8% зі строком обігу десять років.
 
Середня заробітна плата в Україні у листопаді 2012 року
дорівнювала 3 098 грн.
За інформацією Державної служби статистики у листопаді 2012 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 098 грн., що на 0,4% менше показника жовтня 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зменшилася на 0,3%. У листопаді 2012 року у порівнянні із листопадом 2011 року середня номінальна заробітна плата зросла на 13,6%, а реальна - на 14%.
 
У січні-листопаді 2012 року середня номінальна заробітна плата становила 2 999 грн., що на 15,4% більше показника січня-листопада 2011 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 14,7%. Загальна кількість штатних працівників за листопад зменшилася на 0,6% і за станом на кінець місяця склала 10 468,8 тис. осіб.
 
Випуск підготовлено за матеріалами Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24