Новини УАІБ

18 квітня 2016

Відбулося засідання Ради УАІБ

14 квітня 2016 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради розглянули результати виконання плану та бюджету УАІБ за 1-й квартал 2016 року та на підставі Звіту Ревізійної комісії схвалили їх.

Учасники засідання обговорили та затвердили План роботи та бюджет Асоціації на 2-й квартал 2016 року.

Затверджено також зміни до Порядку заповнення членами Асоціації електронних форм інформації, яка подається до Української асоціації інвестиційного бізнесу.

Учасники засідання обговорили тематику щорічної науково-практичної конференції УАІБ, яку вирішено провести у червні у місті Київ.

Серед інших питань, розглянутих на засіданні, йшлося про проблеми формування наглядових та дорадчих органів Національного депозитарію України. Зокрема, висловлено занепокоєння щодо звуження кола учасників депозитарної системи (насамперед КУА), які можуть входити до складу таких органів. На думку членів Ради УАІБ, зазначені підходи не відповідають чинному законодавству про національну депозитарну систему та потребують відповідного врегулювання. На засіданні прийнято рішення щодо підготовки звернення до акціонерів Нацдепозитарію (НБУ та НКЦПФР) з вимогою приведення відповідних положень Нацдепозитарію до вимог чинного законодавства.

Рада виключила зі складу членів УАІБ ТОВ «І.С.ІНВЕСТ» (м. Київ) у зв’язку із закінченням дії ліцензії та припиненням компанією професійної діяльності з управління активами.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 19 травня 2016 року.

*****

НКЦПФР завершила роботу над спрощенням процедури
зупинення обігу та анулювання випусків акцій

НКЦПФР затвердила остаточні зміни до Порядку скасування реєстрації випусків акцій, інформує прес-служба регулятора.

Зміни спрощують процедуру зупинення обігу та анулювання випусків акцій, які пов'язані в тому числі з процесом реорганізації акціонерних товариств. Таке спрощення буде особливо актуальним для акціонерних товариств, які не можуть виконувати вимоги законодавства, що удосконалюються Комісією в рамках гармонізації із законодавством ЄС, та мають намір піти з ринку.

Алла Папаіка, директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів, пояснила: «Порядок спростить життя компаніям, які з різних причин досі не «позбулися» статусу емітента і не анулювали випуски цінних паперів. Відтепер Комісія зможе скасовувати реєстрацію випуску акцій акціонерного товариства на основі підтвердження з Єдиного державного реєстру відомостей про припинення такого товариства шляхом його ліквідації. Налагодження оперативного обміну інформацією з ЄДР дозволить нам додатково перевірити та у разі необхідності привести в актуальний стан відомості про зареєстровані випуски акцій».

Комісія скоротила перелік документів, що надаються регулятору у випадках зупинення чи відновлення обігу акцій, а також скасування реєстрації випуску акцій, та спростила порядок скасування реєстрації випусків акцій на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (ЄДР).

Порядок скасування реєстрації випусків акцій приводиться у відповідність до чинного Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та Закону України від 07.04.2015 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», який набирає чинності з 1.05.2016 р.

*****

Керівництво НКЦПФР зустрілося з представниками донорських
організацій з питань міжнародної технічної допомоги

Минулого тижня в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку відбулася зустріч керівників регулятора та представників донорських організацій з координації питань міжнародної технічної допомоги, повідомляє прес-служба Комісії. На зустрічі, зокрема, були присутні представники Всесвітнього банку, МВФ, ЄБРР, USAID, GIZ та EU-FINSTAR.

НКЦПФР отримує технічну допомогу від таких міжнародних фінансових донорів як МВФ, Європейський банк реконструкції та розвитку, USAID, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, допомогу за проектами Європейської Комісії TAIEX та EU-FINSTAR, а також допомогу від іноземних регуляторів - Міжнародного інституту розвитку ринку цінних паперів Комісії з цінних паперів і фондових бірж США (SEC), Комісії з фінансового нагляду Польщі (KNF), Федерального управління з фінансового нагляду Німеччини (BaFin) та ін.

*****

Комісія винесла 11 постанов про накладення санкцій

З 4 по 8 квітня 2016 року уповноваженими особами Центрального апарату Комісії (без врахування територіальних органів регулятора) було винесено 11 постанов про накладення санкцій за правопорушення, передає прес-служба Комісії.

Регулятором застосовані такі санкції до професійних учасників фондового ринку, емітентів, юридичних та фізичних осіб:

- за неподання інформації до Комісії – 7;

- за розкриття недостовірної інформацію – 1;

- за порушення вимог законодавства щодо цінних паперів – 2.

З початку поточного року, станом на 8.04.2016 р. (за даними лише Центрального апарату НКЦПФР):

- розглянуто справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 195;

- накладено фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів – 154 на суму 2 636 640 грн.;

- винесено попереджень – 29;

- анульовано ліцензій – 7;

- сплачено штрафів – 53 на суму 254 690 грн.;

- закрито справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 5;

- винесено розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери – 109.

За звітний період в рамках діяльності по фінансовому моніторингу, на виконання Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», Комісією за неподання інформації на запит суб’єкта державного фінансового моніторингу – застосовано санкцію у вигляді штрафу у розмірі 8 000 грн.

*****

Загальний обсяг торгів на вітчизняному організованому
фондовому ринку у березні 2016 року склав 18,54 млрд. грн.

Як свідчать оперативні дані НКЦПФР, загальний обсяг торгів на вітчизняному організованому фондовому ринку у березні 2016 року склав 18,54 млрд. грн. Такий показник виявився у 1,9 раза менше результату березня 2015 року (35,32 млрд. грн.).

Лідерами за обсягами укладених угод у першому весняному місяці стали ФБ «Перспектива» (12,23 млрд. грн.), ФБ ПФТС (5,78 млрд. грн.) та «Українській біржі» (0,3 млрд. грн.).

Серед фінансових інструментів найбільші обсяги угод зафіксовані з облігаціями внутрішньої державної позики. З ними було укладено угод на загальну суму 15,04 млрд. грн. Обсяг угод з депозитними сертифікатами НБУ становив 2,26 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,64 млрд. грн., з акціями - 0,27 млрд. грн., з деривативами – 0,13 млрд.грн., з інвестиційними сертифікатами - 0,12 млрд. грн., з опціонними сертифікатами - 92,53 млн. грн.

*****

Акціонерні товариства України об'єдналися в громадський союз

Минулого тижня на презентації у Києві громадський союз «Українські емітенти», заявив про початок активної діяльності у напрямку захисту прав інтересів усіх емітентів України шляхом об'єднання їхніх зусиль і координації дій.

«Ми живемо в умовах незахищеності українських емітентів, низького рівня їхнього залучення до процесу обговорення і прийняття важливих законодавчих норм, відсутності публічного діалогу з державними органами і не достатньої інформованості про напрямки розвитку і реформування корпоративного сектора. Тому і було прийнято рішення про початок системної взаємодії всіх учасників корпоративних відносин для ефективного захисту прав емітентів і акціонерів », - повідомив Голова Президії Союзу Дмитро Тевелєв.

Серед першочергових завдань організації - створення сприятливого бізнес-середовища, забезпечення системного захисту інтересів і відстоювання прав емітентів і акціонерів у діалозі з державними, неурядовими та міжнародними установами, розвиток нормативно-правової бази і в цілому системи корпоративних відносин відповідно до кращих світових стандартів.

Передбачено, що Союз здійснюватиме свою діяльність на території всієї України, з центральними органами управління в Києві і розвиненою регіональною мережею. Очікується, що організація надасть своїм членам максимально необхідний супровід - інформаційне забезпечення, юридичну підтримку, в тому числі відстоювання прав емітентів і акціонерів у діалозі з державними, неурядовими та міжнародними установами і організаціями, навчання і багато іншого.

У громадському союзі «Українські емітенти» представлені ключові професіонали сфери корпоративного управління і ринку цінних паперів, провідні юристи з досвідом роботи в органах держуправління та практичної діяльності. Учасники організації - вітчизняні емітенти, зацікавлені у відстоюванні своїх прав та інтересів, розвитку корпоративного управління, вільному обміні думками і передовим досвідом.

*****

За 2015 рік загальна кількість господарських товариств
з державними частками зменшилася на 3,7%

За станом на початок 2016 року у Реєстрі корпоративних прав держави обліковувалося 548 господарських товариств, у статутному капіталі яких є державна частка.

Держава в особі уряду, ФДМУ, міністерств та інших центральних та місцевих органів виконавчої влади здійснювала управління корпоративними правами в 463 акціонерних товариствах, 54 товариствах з обмеженою відповідальністю, 31 національній акціонерній компанії (НАК) та державній холдинговій компанії (ДХК).

Із загальної кількості цих об’єктів 272 господарських товариства (49,63%) мали у статутному капіталі державну частку розміром понад 50%, яка надає державі право контролю за їхньою діяльністю (156 господарських товариств або 28,46% мали державну частку 100%), 141 господарське товариство (25,72%) - державну частку розміром від 25% до 50%, а 135 господарських товариств (24,95%) - державну частку менше 25%.

У Реєстрі на звітну дату обліковувалося 136 акціонерних товариств, заснованих міністерствами у процесі корпоратизації державних підприємств, а також 20 НАК та ДХК, які не надають до Фонду жодної статистичної звітності, а функції з управління цими товариствами здійснюють виключно засновники – міністерства.

Фонд держмайна та його регіональні відділення здійснювали управління 358 об’єктами з корпоративними правами держави (65,32% загальної кількості), з них 134 об’єкти з контрольними держпакетами.

Міністерства та інші центральні й місцеві органи виконавчої влади управляли корпоративними правами 190 господарських товариств (34,67% загальної кількості), з них 138 об’єктів з контрольними держпакетами.

За минулий рік загальна кількість господарських товариств з державними частками зменшилась на 3,7% з 569 до 548 компаній. При цьому кількість об’єктів з державною часткою до 10% зменшилась з 71 до 68 товариств, з часткою від 10% до 25% - з 68 до 67, з часткою від 25% до 50% - з 153 до 141 товариств, а з часткою від 50% до 100% - з 277 до 272 товариств.

Протягом 2015 року господарськими товариствами, що належать до сфери управління ФДМУ, до Держбюджету було перераховано дивідендів на державні частки на загальну суму 384,47 млн. грн. (у 2014 році цей показник дорівнював 403,05 млн. грн.).

За інформацією Фонду держмайна за станом на початок 2016 року провадження у справі про банкрутство було порушено щодо 55 господарських товариств, у статутних капіталах яких державна частка перевищує 50% і які знаходяться в управлінні ФДМУ. Із загальної кількості зазначених об’єктів 4 перебувало у стадії розпорядження майном, 16 - у стадії санації, а 35 - у процесі ліквідації.

*****

Протягом перших трьох місяців 2016 року на більшості
європейських бірж відбулося зменшення основних індексів

Згідно з даними Федерації Європейських Фондових Бірж (The Federation of European Securities Exchanges - FESE), станом на початок квітня 2016 р., лідерами серед фондових майданчиків країн Європи за показником ринкової капіталізації були пан-європейська біржа Euronext – 2,96 трлн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) – 1,46 трлн. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) – 1,4 трлн. євро, група бірж NASDAQ Nordics&Baltics – 1,11 трлн. євро та BME Spanish Exchanges (Іспанія) – 614 млрд. євро.

У І кварталі поточного року на переважній більшості фондових майданчиків Європи відбувалося зменшення капіталізації. З початку року капіталізація зросла лише у Borsa Istanbul (Туреччина) - на 11,7%, Budapest Stock Exchange (Угорщина) – на 10,9%, Irish Stock Exchange (Ірландія) – на 4,7% та Warsaw Stock Exchange (Польща) – на 4,5%.

Крім того, у звітному періоді на європейських біржах також спостерігалося зменшення основних індексів. Найгірші результати мали Athens Exchange (Греція), індекс якої впав на 12,8%, SIX Swiss Exchange – на 11,5% та Euronext Brussels (Бельгія) – на 8,8%.

Натомість найбільше зросли індекси Borsa Istanbul – на 17,1%, Budapest Stock Exchange (Угорщина) – на 10,6%, Warsaw Stock Exchange – на 7,5% та CEESEG–Ljubljana (Словенія) – на 4,3%.

Поряд із цим дещо зменшилася кількість компаній, які знаходяться в лістингу фондових бірж Європи. Станом на початок квітня, найбільшу кількість компаній у лістингу мали BME Spanish Exchanges – 3 649, пан-європейська біржа Euronext – 1 055 та Warsaw Stock Exchange – 902.

Серед фондових майданчиків країн Центральної та Східної Європи найбільшу капіталізацію, станом на початок квітня 2016 р., мала Warsaw Stock Exchange – 131,7 млрд. євро. Друге місце посіла CEESEG-Vienna (Австрія), капіталізація якої становила 84,17 млрд. євро, а третє - CEESEG-Prague (Чехія) з капіталізацією 21,55 млрд. євро.

Зростання капіталізації з початку року у цьому регіоні, як зазначалося вище, було зафіксовано лише у Budapest Stock Exchange та Warsaw Stock Exchange.

Протягом перших трьох місяців на більшості бірж ЦСЄ відбувалося зростання основних індексів. Лідерами стали біржі Угорщини, Польщі та Словенії, індекси яких зросли на 10,6%, 7,5% та 4,3% відповідно.

У регіоні Центральної та Східної Європи найбільшу кількість компаній у лістингу мала Warsaw Stock Exchange - 902, Bulgarian Stock Exchange (Болгарія) – 361 та CEESEG-Vienna - 91. На більшості фондових майданчиків також мало місце незначне зменшення кількості лістингових компаній.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 4,71 пункту,
а Індекс українських акцій – на 24,24 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 15.04.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

373 806 719,02

232,58

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 15.04.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

14 021 245

605,38

*****

У 2015 році фінансовий результат до оподаткування великих та середніх підприємств України виявився від’ємним та склав 230,6 млрд. грн.

Згідно з даними Державної служби статистики, за попередніми підсумками, у 2015 році фінансовий результат до оподаткування великих та середніх підприємств України (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, частини зони проведення антитерористичної операції, а також результатів діяльності банків) виявився від’ємним та становив 230,6 млрд. грн. (у 2014 році він дорівнював 389,1 млрд. грн.).

Прибуток вітчизняних підприємств торік склав 279,1 млрд. грн.. і проти попереднього року збільшився на 51,3%. Збитків ними було допущено на суму 509,7 млрд. грн. (на 11,1% менше, ніж за 2014 році). Частка збиткових підприємств у 2015 році порівняно з попереднім роком скоротилася на 5,8% до 31,9%.

*****

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами
в Україні у січні-лютому 2015 року становило $731 млн.

У січні-лютому 2016 року експорт товарів з України становив $4 722,0 млн., а імпорт в Україну – $5 453 млн., інформує Державна служба статистики. Порівняно із січнем-лютим 2015 року експорт скоротився на 21,3% (на $1 274,6 млн.), імпорт – на 12,8% (на $798,5 млн.). Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітному періоді становило $731 млн. (у січні-лютому 2015 року негативне сальдо дорівнювало $254,9 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,87 (у січні-лютому 2015 року – 0,96).

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 194 країн світу. Експорт товарів до країн Європейського Союзу становив $2 097,6 млн., або 44,4% від загального обсягу експорту, та зменшився порівняно із січнем-лютим 2015 року на 2,1%.

Імпорт товарів із країн Європейського Союзу дорівнював $2 454 млн., або 45% від загального обсягу, та зменшився проти січня‐лютого 2015 року на 1,9%.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24