Новини УАІБ

11 квітня 2016

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні (відкриті, інтервальні, закриті фонди) за березень 2016 року

За підсумками березня 2016 року було зафіксовано найбільше з початку року зниження фондових індексів. Так, індекс ПФТС впав на -6,22%, а індекс Української біржі – на -13,35%.

Набуття чинності рішення НКЦПФР щодо суттєвого підвищення вимог до емітентів, цінні папери яких можуть включатися до біржового реєстру, призвели до того, що ціла низка акціонерних товариств поставила на порядок денний чергових загальних зборів питання щодо перетворення або на приватні акціонерні товариства, або на товариства з обмеженою відповідальністю, що автоматично виключить з біржових торгів акції цих підприємств. Тож не дивно, що на тлі таких новин індекс УБ знизився до найнижчого за останні шість років рівня.

Відкриті фонди

За даними УАІБ, вартість чистих активів 20 відкритих ІСІ станом на 31.03.2016 р. становила 54,53 млн. грн. Відповідно до наданої компаніями на кінець попереднього місяця інформації, загальне зменшення чистих активів становило -532,75 тис. грн. Відповідно до наданої компаніями на кінець попереднього місяця інформації, загальне чистих активів становило

(-4,00%). За наявними даними, чистий відтік у секторі становив -589,86 тис. грн.

Інвестиційні портфелі практично всіх фондів зазнали втрат внаслідок негативної переоцінки активів. У березні діапазон доходності відкритих інвестфондів коливався від +3,20% до -10,67%, і хоча середня доходність за місяць у секторі становила -1,02%, доходність з початку року зі значенням +0,25% є найкращою на ринку ІСІ.

За результатами березня лідерами зростання у секторі відкритих ІСІ стали:

«ОТП Класичний» (+56,02 тис. грн. (+5,96%)) – отримав чистий притік у розмірі +45,33 тис. грн. завдяки збільшення кількості інвестсертифікатів в обігу на +4,80%;

«Софіївський» (+88,55 тис. грн. (+3,20%)) – зростання ВЧА відбулося виключно за рахунок збільшення вартості складових інвестпортфеля;

«Надбання» (+5,73 тис. грн. (+1,12%)) – так само збільшення у ВЧА відбулося за рахунок позитивної переоцінки активів.

Найбільші виплати інвесторам, за наявними даними, у березні зробили такі фонди:

«УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (-236,09 тис. грн. (-7,21%)) – найбільший чистий відтік у розмірі -223,88 тис. грн. у зв’язку з викупом значної кількості сертифікатів (-6,89% в обігу);

«УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (-201,42 тис. грн. (-3,53%)) – чистий відтік становив -218,75 тис. грн. також через викуп інвестиційних сертифікатів (-3,84% в обігу);

«КІНТО-Класичний» (+47,63 тис. грн. (+0,22%)) – попри збільшення ВЧА за рахунок зростання активів, пред’явлення до викупу 330 шт. інвестиційних сертифікатів призвело до чистого відтоку капіталу у розмірі -134,88 тис. грн.

Список основних гравців сектору у березні був таким: перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «КІНТО-Класичний» (38,92% сукупної ВЧА (21,22 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (10,08% (5,49 млн. грн.)), третє місце - «КІНТО-Еквіті» (6,04% (3,29 млн. грн.)). Четверте місце посів фонд «Альтус-Депозит» (5,95% (3,24 млн. грн.)), п’ята сходинка - за фондом «УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (5,57% (3,04 млн. грн.)).

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «Софіївський» (+3,20%), «КІНТО-Еквіті» (+2,31%) та «Надбання» (+1,12%).

Найгірші показники у березні продемонстрували фонди «Аргентум» (-10,67%), «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (-7,67%) та «УНІВЕР.УА/Володимир Великий: Фонд Збалансований» (-4,48%).

Інтервальні фонди

У березні до огляду включено 7 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 13,79 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА зменшилася на -88,31 тис. грн. (-0,65%).

Лідерами зростання у секторі інтервальних ІСІ стали фонди: «Аурум» (+3,11 тис. грн. (+0,52%)) та «ТАСК Український Капітал» (+2,64 тис. грн. (+0,21%) за рахунок збільшення вартості активів інвестиційних портфелів.

Найбільше зменшення ВЧА зафіксували фонди: «Платинум» (-42,31 тис. грн. (-0,51%), «Аурум» (-33,48 тис. грн. (-2,19%)) та «УНІВЕР.УА/Отаман: Фонд Перспективних Акцій» (-17,28 тис. грн. (-2,39%).

У секторі інтервальних фондів не зафіксовано змін чистого капіталу через відсутність виплат чи залучення коштів інвесторів.

Діапазон доходності інтервальних фондів у березні коливався в межах від +0,52% до -2,39%. Середня доходність інтервальних фондів становила -0,74%, що дозволило сектору інтервальних ІСІ зайняти друге місце за доходністю з початку року серед публічних фондів.

За підсумками березня лише два фонди зафіксували позитивний результат, тоді як решта вийшли із «зеленої зони». Найкращими за рівнем доходності стали фонди «Оптімум» (+0,52%) та «ТАСК Український Капітал» (+0,21%).

Найгірші показники у березні продемонстрували фонди: «УНІВЕР.УА/Отаман: Фонд Перспективних Акцій» (-2,39%), «Аурум» (-2,19%) та «Платинум» (-0,51%).

Закриті фонди

До огляду в березні включено 4закритих ІСІ,вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 9,85 млн. грн.Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів зменшилася на -719,07 тис. грн. (-6,80%).

У березні всі фонди сектору зазнали втрат ВЧА внаслідок знецінення складових портфелів, притоку чи відтоку чистого капіталу не зафіксовано.

Діапазон доходності закритих фондів у березні коливався в інтервалі від +0,39% до -15,51%.Середня доходність сектору закритих фондів за підсумками місяця становила -6,05%.

Найгірші показники у березні продемонстрували фонди: «УНІВЕР.УА/Скiф: Фонд Нерухомостi» (-15,51%), «Індекс Української Біржі» (-8,06%) та «ТАСК Універсал» (-1,01%).

*****

НКЦПФР доручила НДУ внести зміни до його внутрішніх
документіві передбачити механізм збереження
інформації про належні власникам цінні папери

НКЦПФР вирішила доручити ПАТ «Національний депозитарій України», для зменшення ризику втрати при виникненні форс-мажорних обставин інформації про стан рахунків у цінних паперах всіх власників цінних паперів, розробити та, попередньо погодивши з Комісією, подати на реєстрацію зміни до Правил Центрального депозитарію, які мають містити порядок збереження зазначеної інформації, передає прес-служба Комісії.

Зокрема, НДУ за дорученням регулятора доопрацює «Правила Центрального депозитарію цінних паперів» та інші внутрішні документи, де будуть описані порядок, строки та обсяги надання депозитарними установами до Центрального депозитарію інформації щодо стану рахунків у цінних паперах, що відкриті у депозитарній установі, та інформації щодо проведення між такими рахунками облікових операцій переказу прав на цінні папери.

Центральний депозитарій після консультацій зі своїми користувачами запропонував такий варіант технологічного рішення: створення системи передачі від депозитарних установ до Центрального депозитарію виписок про стан рахунків у цінних паперах (за всіма рахунками одноразово) та щоденної передачі в Центральний депозитарій виписок про виконані протягом операційного дня облікові операції переказу прав на цінні папери.

«В умовах консолідації ринку і, враховуючи випадки втрати серверів та інформації з них при зовнішньому втручанні в діяльність депозитарних установ, перед нами стоїть завдання не втратити власників цінних паперів при настанні таких форс-мажорних обставин. Консолідувавши всю інформацію по рахунках у базах даних Центрального депозитарію, ми суттєво зменшимо ризики такої втрати», - пояснив актуальність проблеми Член Комісії Дмитро Тарабакін

*****

Комісія винесла 22 постанови про накладення санкцій

Згідно з інформацією прес-служби НКЦПФР, з 28 березня по 1 квітня 2016 року уповноваженими особами Центрального апарату Комісії (без врахування територіальних органів регулятора) було винесено 22 постанови про накладення санкцій за правопорушення.

Комісією застосовані такі санкції до професійних учасників фондового ринку, емітентів, юридичних та фізичних осіб:

- за неподання інформації до Комісії – 5;

- за повторне неподання інформації до Комісії – 1;

- за опублікування не в повному обсязі інформації – 1;

- за неопублікування інформації – 1;

- за повторне неопублікування інформації – 1;

- за нерозміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії – 3;

- за повторне нерозміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії – 1;

- за порушення вимог законодавства щодо цінних паперів – 4;

- за умисні дії, що мають ознаки маніпулювання на фондовому ринку – 4.

Нагадаємо, що 31 березня 2016 року уповноваженими особами колегіально в рамках системної протидії маніпулюванню цінами на фондовому ринку, розглянуто 4 справи за підозрами щодо вчинення цього виду правопорушення.

З початку поточного року, станом на 1.04.2016 р. (за даними лише Центрального апарату НКЦПФР):

- розглянуто справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 186;

- накладено фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів – 147 на суму 2 611 540 грн.;

- винесено попереджень – 27;

- анульовано ліцензій – 7;

- сплачено штрафів – 50 на суму 247 190 грн.;

- закрито справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 5;

- винесено розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери – 103.

За звітний період у рамках діяльності з фінансового моніторингу, на виконання Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», Комісією за порушення порядку реєстрації фінансових операцій, що відповідно до законодавства підлягають фінансовому моніторингу - застосовано санкцію у вигляді штрафу у розмірі 4 000 грн.

*****

У березні 2016 року на ФБ «Перспектива» було укладено
0
,79 тис. договорів на суму 12,12 млрд. грн.

У березні 2016 року на ФБ «Перспектива» було укладено 0,79 тис. договорів на суму 12,12 млрд. грн. Обсяг торгів ОВДП становив 9,37 млрд. грн., депозитними сертифікатами НБУ - 2,16 млрд. грн., корпоративними облігаціями – 0,51 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 92,53 млн. грн., акціями - 0,84 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,01 млн. грн.

За станом на кінець березня 2016 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 829. З них, 344 цінних папери перебували у першому рівні лістингу, 12 - у другому та 473 - у списку позалістингових цінних паперів.

При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 262 акції; 233 ОВДП; 41 інвестиційний сертифікат; 133 корпоративні облігації; 2 муніципальні облігації; 23 опціонних сертифікати; 21 ф’ючерсний контракт; 111 депозитних сертифікатів НБУ.

*****

У березні 2016 року Індекс ПФТС знизився на 6,21%

У березні 2016 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 0,76 тис., а їхній обсяг – 3,56 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП склав 3,46 млрд. грн., з акціями - 54,5 млн. грн., з цінними паперами ІСІ - 33,3 млн. грн., з корпоративними облігаціями - 12,2 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом березня знизився на 6,21% з 240,67 до 225,71 пункту, а з початку року – на 6,23% з 240,7 до 225,71%.

За станом на кінець березня 2016 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 255 цінних паперів, з них, 605 акцій, 163 корпоративні облігації, 272 ОВДП, 98 цінних паперів ІСІ, 3 муніципальні облігації, 109 депозитних сертифікатів НБУ та 4 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 272 цінних папери, до другого - 35, а до списку позалістингових цінних паперів – 950.

*****

Індекс українських акцій у березні 2016 року знизився на 13,33%

У березні 2016 року на «Українській біржі» було укладено 16,23 тис. угод на загальну суму 0,3 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,17 млрд. грн., а їхня кількість - 12,15 тис. На строковому ринку «Української біржі» у березні зафіксовано 4,08 тис. угод на загальну суму 0,13 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 3,22% з 630,93 до 546,67 пункту, а з початку року – на 20,3% з 685,86 до 546,67 пункту.

*****

Мінекономрозвитку пропонує скоротити перелік державних
підприємств, які не підлягають приватизації

Уряд затвердив проект закону “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації”, запропонований Мінекономрозвитку, повідомляє прес-служба Міністерства.

Законопроект був розроблений з метою оптимізації переліку державних підприємств, які не підлягають приватизації. Сьогодні такий перелік, який був затверджений ще у 1999 році, налічує 1478 підприємств, 497 з яких уже ліквідовані.

Новий законопроект скорочує перелік державних підприємств до 705 підприємств. Усі підприємства мають стратегічне значення для обороноздатності, економіки чи соціального життя країни. Серед них 394 підлягають корпоратизації, тобто, створенню нової прозорої та публічно підзвітної структури управління. В окремий додаток винесено 275 підприємств АР Крим, які належать українській державі та не підлягають продажу.

За словами першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлії Ковалів, новий законопроект ставить перед собою дві мети: дозволити приватизацію та корпоратизацію якомога більшої кількості державних підприємств, а також очистити перелік від уже ліквідованих об’єктів.

“Ми наголошуємо на тому, що держава не є ефективним власником ані в Україні, ані в світі. Велика кількість держпідприємств, які сьогодні заборонені до приватизації - збиткові або корумповані. Можливість залучення приватних інвесторів, навіть на міноритарну частку - це шанс, що ці підприємства почнуть приносити прибуток державі”, - підкреслила Юлія Ковалів.

Для довідки: сьогодні в Україні діє дворівневий механізм захисту державних активів. Стаття 5 Закону України “Про приватизацію державного майна” визначає об’єкти, які не можуть бути приватизовані. До таких, зокрема, належать природні ресурси, майно бюджетних організацій та державних установ, ядерні установки і об’єкти та багато іншого. Другий ступінь захисту – Закон України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації”.

*****

Кількість проданих об’єктів малої приватизації та надходження
від них у 2015 році суттєво зросли

Надходження до державного бюджету України від продажу об’єктів груп А, Д ,Ж (так званої малої приватизації) у 2015 році порівняно з 2014 роком зросли удвічі. Про це йдеться у Звіті Фонду про його діяльність у 2015 році, повідомляє прес-служба ФДМУ. Всього від малої приватизації надійшло 45,5 млн. грн. У 2014 році цей показник склав 23,5 млн. грн.

Також на 17% зросла кількість приватизованих об’єктів. Якщо у 2014 році було продано 93 об’єкти, то у 2015 році – уже 109.

Причиною активізації малої приватизації у 2015 році спеціалісти Фонду називають низку вжитих ним заходів з удосконалення процедури приватизації і посилення його прозорості.

«Нам вдалося запустити прозорий процес малої приватизації завдяки використанню нових технологій і підходів, – прокоментував статистику заступник голови ФДМУ Андрій Гайдуцький. По-перше, ми запустили повністю оновлений веб-портал Фонду держмайна з детальним описом і фото об'єктів, які готуються до приватизації.

По-друге, ми запустили всю малу приватизацію на електронні аукціони, підписавши меморандум про співпрацю з найбільш клієнтоорієнтованими товарними біржами, які тепер допомагають продавати державні об'єкти по всій Україні. Ми готові співпрацювати й з іншими біржами, які орієнтуються на клієнтів і йдуть у тренді з технологіями он-лайн продажів.

По-третє, тепер ми пропонуємо до продажу на “голландських” аукціонах (за методом зниження ціни) неліквідні об'єкти, які по 5-10 разів, роками не можуть знайти інвестора на класичних аукціонах.

Все це дозволило краще поінформувати потенційних покупців і підвищити їхній інтерес до наших об’єктів. І ми раді, що завдяки нашим заходам вони поступово знаходять покупців».

Андрій Гайдуцький також відзначив: «Ми вже маємо позитивний тренд щодо результатів малої приватизації: за І квартал 2016 року продано держоб'єктів у 1,7 раза більше, ніж за І квартал 2015 року, а також отримано в 4,5 раза більше коштів (майже 20 млн. грн.), ніж за відповідний період попереднього року. Ми сподіваємось, що мала приватизація таким чином теж стимулюватиме розвиток малого підприємництва в регіонах України».

Як зазначено у Звіті Фонду, з метою залучення більшої кількості інвесторів до об’єктів малої приватизації на офіційному веб-сайті Фонду оприлюднено інформацію щодо 907 об’єктів. Уперше в історії приватизації перелік об’єктів містить їхнє фото разом з детальною інформацією про місце розташування та інфраструктуру. Для впровадження сучасних технологій продажу об’єктів приватизації державної власності на аукціонах в електронній формі Фондом розроблено порядок проведення в електронній формі продажу об’єктів малої приватизації на аукціоні, в тому числі за методом зниження ціни. Фонд уперше оголосив продаж низки об’єктів на аукціоні в електронній формі. З грудня 2015 року розпочав роботу оновлений веб-сайт Фонду, розроблений відповідно до сучасних вимог. На сайті створено, зокрема, каталоги об’єктів малої приватизації.

Втім, як зазначається у Звіті, виконання поставлених перед Фондом завдань, передовсім залежить від передачі йому органами управління нових інвестиційно-привабливих об’єктів на приватизацію, оскільки за роки приватизації в управлінні Фонду не залишилося об’єктів, продаж яких міг би забезпечити надходження до Держбюджету.

Також, повідомляється у Звіті, головними причинами, які стримують процес приватизації об’єктів малої приватизації є, зокрема, зменшення попиту на об’єкти нерухомості внаслідок зниження купівельної спроможності покупців, відсутність коштів на виготовлення документів на земельні ділянки та відсутність правовстановлюючих документів на об’єкти нерухомості. А те, що більшість об’єктів, які пропонуються до продажу органами управління, є збитковими та непривабливими для потенційних покупців, потребує значних фінансових витрат на підготовку їх до продажу.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 0,38пункту,
а Індекс українських акцій – зріс на 24,37 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 08.04.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

149 899 717,45

227,87

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 08.04.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

10 308 478

580,96

*****

За перший квартал 2016 року обсяг міжнародних резервів
України зменшився на 4,4% або на $578 млн.

За попередніми даними НБУ міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2016 року дорівнювали $12,72 млрд. в еквіваленті. За перший квартал поточного року обсяг резервів зменшився на 4,4% або на $578 млн. Порівняно з березнем 2015 року резерви зросли на 27,6%.

Скорочення резервів у березні відбулося насамперед через платежі Уряду з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі за місяць було витрачено $853,2 млн. Зокрема, $473,3 млн. – обслуговування за ОЗДП.

Також Національний банк повернув кошти за операцією swap у сумі $436 млн. (сальдо) та сплатив $11,4 млн. на користь Міжнародного валютного фонду.

Чистий продаж валюти Національним банком для згладжування коливань на міжбанківському валютному ринку становив $2,1 млн. у березні і не мав значного впливу на обсяг міжнародних резервів. У тому числі продаж валюти під час валютних аукціонів становив $131,2 млн., купівля валюти – $129,1 млн.

Водночас протягом місяця до резервів надійшло 36 969 млн. японських єн (близько $334 млн. в еквіваленті). Ці кошти Уряд отримав від Японського агентства міжнародного співробітництва.

За результатами місяця обсяг міжнародних резервів України покриває 3,4 місяці імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань і поточних операцій Уряду та Національного банку України.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у березні 2016 року
дорівнював 101%, а у січні-березні - 101,5%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у березні 2016 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 101% (з початку року - 101,5%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 104% (з початку року - 104,4%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у березні ціни зросли на 7,7% (з початку року - на 10,4%), у переробній промисловості - на 2,7% (з початку року - на 4%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря знизилися на 5,7% (з початку року – знизилися на 2,7%).

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24