Новини УАІБ

14 березня 2016

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні (відкриті, інтервальні, закриті фонди) за лютий 2016 року

Невдала спроба відставки Прем’єр-міністра Яценюка та Кабміну призвела до значного зростання курсів валют. Крім того, скорочення кількості цінних паперів в індексному кошику не додали учасникам ринку позитиву.

У лютому українські індекси фондового ринку закрилися різноспрямовано. За результатами місяця індекс УБ втратив -3,22%, а от індекс ПФТС додав +1,22%.

Відкриті фонди

За даними УАІБ, ВЧА 20 відкритих ІСІ станом на 29.02.2016 р. становила 53,67 млн. грн. Відповідно до показників на кінець лютого, загальне збільшення вартості чистих активів становило +512,30 тис. грн. (+0,96%). Але через значні виплати інвесторам загальний чистий відтік коштів у секторі становив -217,20 тис. грн.

Фонди сектору завершили місяць переважно зі збільшенням доходності, лише 8 фондів зазнали падіння. Діапазон доходності відкритих ІСІ коливався від +9,88% до -2,78%.

За результатами лютого лідерами зростання у секторі стали:

«Аргентум» (-10,38 тис. грн. (-1,09%)) – попри негативну переоцінку складових портфеля, завдяки додатковому розміщенню 549 сертифікатів отримав чистий притік у розмірі +12,08 тис. грн.;

«ВСІ» (+132,36 тис. грн. (+9,61%)) – через залучення додаткових коштів інвесторів (+0,74% в обігу) отримав 4,94 тис. грн. чистого притоку;

«УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперів» (+151,11 тис. грн. (+30,21%)) – значне залучення коштів інвесторів (+28,64% в обігу) дозволило фонду отримати 144,84 тис. грн. «чистими».

Найбільші виплати інвесторам у лютому зробили такі фонди:

«Надбання» (-159,06 тис. грн. (-23,77%)) – найбільший чистий відтік у розмірі -158,88 тис. грн. пов'язаний з викупом у інвесторів значної кількості сертифікатів (-23,88% в обігу);

«КІНТО-Класичний» (+122, тис. грн. (+0,58%)) – попри позитивну переоцінку складових портфеля, викуп в учасників фонду 160 інвестиційних сертифікатів призвів до відтоку капіталу у розмірі -64,90 тис. грн.;

«УНІВЕР.УА/Володимир Великий: Фонд Збалансований» (-17,48 тис. грн. (-1,79%)) – через пред’явлення до викупу 5 інвестиційних сертифікатів фонд зазнав чистий відтік у розмірі -8,11 тис. грн.

У списку основних гравців сектору у лютому відбулися значні зміни. Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «КІНТО-Класичний» (39,45% сукупної ВЧА (21,18 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (10,62% (5,69 млн. грн.)), третє місце - «УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (6,10% (3,28 млн. грн.)). Четверте місце посів фонд «Альтус-Депозит» (6,04% (3,24 млн. грн.)), перемістивши фонд «Софіївський» (5,38% (2,96 млн. грн.)) на п’яту сходинку.

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «Преміум - фонд збалансований» (+9,88%), «ВСІ» (+8,81%) та «КІНТО-Казначейський» (+6,38%).

Найгірші показники зміни вартості своїх цінних паперів у лютому продемонстрували фонди: «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (-2,78%), «Аргентум» (-2,32%) та «Преміум-фонд Індексний» (-1,61%).

Інтервальні фонди

У лютому до огляду включено 6 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 13,53 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА фондів збільшилася на +194,09 тис. грн. (+1,46%).

У лютому жоден інтервальний фонд не зміг залучити кошти інвесторів.

Найбільші виплати інвесторам у лютому зробив фонд «Аурум» (+17,21 тис. грн. (+1,14%)) – інвестори пред’явили до погашення 252 цінних папера (-0,45% в обігу), що призвело до чистого відтоку капіталу у розмірі -6,90 тис. грн.«Аурум» (+17,21 тис. грн. (+1,14%)) – інвестори пред’явили до погашення 252 цінних папера (-0,45% в обігу), що призвело до чистого відтоку капіталу у розмірі -6,90 тис. грн.

Діапазон доходності інтервальних фондів у лютому коливався у межах від +7,57% до -0,51%.

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «УНІВЕР.УА/Отаман: Фонд Перспективних Акцій» (+7,57%), «Аурум» (+1,60%) та «Збалансований фонд "Паритет"» (+1,48%).

Найгірші показники зміни вартості своїх цінних паперів продемонстрував фонд «Оптімум» (-0,51%).

Закриті фонди

Вартість чистих активів 4 закритих ІСІ, які включено до огляду за лютий, на кінець місяця склала 10,57 млн. грн. Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів зменшилася на -160,49 тис. грн. (-1,50%).

Жоден інший фонд не зафіксував будь-яких змін чистого капіталу.

Діапазон доходності закритих фондів у лютому коливався в інтервалі від +0,58% до -4,15%.

Лідером за доходністю став фонд «АнтиБанк» (+0,58%).

Найгірші показники зміни вартості своїх цінних паперів у лютому продемонстрували фонди: «УНІВЕР.УА/Скiф: Фонд Нерухомостi» (-4,15%), «Індекс Української Біржі» (-2,71%) та «ТАСК Універсал» (-1,21%).

*****

Фінансовий сектор України не може існувати без небанківського сектору

Минулого тижня відбулася 12 щорічна інвестиційна конференція Dragon Capital. У рамках конференції пройшло декілька панельних дискусій, зокрема: з міністрами уряду з питань реформування стратегічних галузей; з Національним банком України, НКЦПФР та представниками МВФ та ЄБРР; дискусія з питань боротьби з корупцією та розвитку громадського суспільства.

Виступаючи на конференції, голова НКЦПФР Тимур Хромаєв зазначив, що останній рік був непростим, адже коли новий склад Комісії розпочав свою роботу ринок був дуже подробленим, майже не працював небанківський сектор, широко були розповсюджені маніпуляції цінами цінних паперів, активність торгів була слабкою, на ринку були поширені корпоративні конфлікти, передає прес-служба НКЦПФР.

Голова Комісії нагадав, що фінансовий сектор країни не може існувати без небанківського сектору. «Ми не зможемо гарантувати стабільність, особливо якщо на ринку існуватиме така отруєна атмосфера. Ціноутворення повинно бути прозорим, саме тому ми активно перешкоджаємо ціновим маніпуляціям, в тому числі шляхом підвищення відповідальності всіх учасників ринку», - зазначив Тимур Хромаєв.

Очільник регулятора запевнив учасників конференції, що основні зусилля Комісії цього року будуть сконцентровані на трьох напрямках. По-перше, на вдосконаленні регуляторної функції. Нагадаємо, НКЦПФР спільно з міжнародними експертами розробила пакет законопроектів, які приведуть її повноваження у відповідність із міжнародною практикою і загальноприйнятими стандартами функціонування ринків цінних паперів.

По-друге, на покращенні рівня корпоративного управління. У цьому напрямку, за словами Тимура Хромаєва, вже розроблено декілька законодавчих ініціатив, зокрема проект закону про сквіз-аут (№2302а), проект закону про корпоративні договори (№4160), проект закону про врегулювання проблеми «сплячих акціонерів» тощо.

По-третє, ринку будуть запропоновані нові фінансові інструменти, зокрема більш досконалі корпоративні і муніципальні бонди, деривативи, ф’ючерсні контракти на сировинні активи. «Ми запровадимо на товарному ринку найкращі світові практики. Це додало б стимул розвитку економіки», - запевнив Тимур Хромаєв.

*****

Учасники дискусії «Корпоративний секретар по-українськи: директор відносин або функція системи?» проаналізували актуальні аспекти діяльності корпоративних секретарів у вітчизняних компаніях

За організації Investor Relations Agency минулого тижня відбулася дискусія «Корпоративний секретар по-українськи: директор відносин або функція системи?». У ній взяли участь корпоративні секретарі акціонерних товариств, представники НКЦБФР, фондових бірж, Української асоціації інвестиційного бізнесу, юридичних компаній, а також експерти у сфері корпоративного управління.

Як зазначалося на заході, з січня 2016 року посада корпоративного секретаря стала обов'язковою в акціонерних товариствах, акції та облігації яких включені до біржового реєстру. Менш ніж через два роки ця норма пошириться на всі публічні акціонерні товариства України. Також сьогодні ведуться професійні дискусії про обов'язковість введення цієї ключової посади і в інших формах господарських товариств.

За словами керуючого партнера Investor Relations Agency Олександра Нікішева, згідно з чинною редакцією Закону «Про акціонерні товариства» на корпоративного секретаря покладено функції з організації взаємодії акціонерного товариства з акціонерами та інвесторами. На практиці перелік цих функцій досить широкий і варіативний. При цьому законодавчі новації у сфері корпоративного управління, прийняті у 2015 році, не торкнулися норм, що регулюють діяльність корпоративного секретаря.

Корпоративний секретар включений у національний «Класифікатор професій», але фактичного запровадження цієї професії в Україні ще не відбулося. Досі залишається відкритим питання про те, хто ж на практиці повинен (може) здійснювати його функції - посадова особа (працівник підприємства), служба корпоративного секретаря (кілька співробітників) або зовнішня організація (юридична особа) на аутсорсинговій основі.

Корпоративний секретар має стати реальним модератором взаємовідносин між керівництвом компанії, акціонерами, інвесторами, стейкхолдерами та регулюючими органами, а також модератором конфліктів інтересів в акціонерних товариствах. Важливо визначити, яким чином більш доцільно регламентувати діяльність корпоративних секретарів – прописати відповідні норми на законодавчому рівні або у Принципах корпоративного управління, затверджених НКЦПФР.

Актуальність вирішення цього питання обумовлюється тим, що зараз в Україні відбуваються глобальні зміни діючої системи корпоративного управління, з’являються нові законодавчі ініціативи, які безпосередньо стосуються формування нової моделі інституту корпоративного секретаря.

Як зазначила партнер Investor Relations Agency Оксана Параскєва, у нашій країні потрібно сформувати сприятливі умови для учасників ринку капіталу та інвестиційної спільноти, основним чинником яких є належний рівень корпоративної культури. О. Параскєва презентувала зарубіжний досвід регламентації діяльності корпоративних секретарів на основі аналізу близько ста кодексів корпоративного управління. Частина з цих документів мають обов’язковий, а деякі - рекомендаційний характер. Разом із тим, норми щодо корпоративних секретарів достатньо варіативні.

Наприклад, в Арменії передбачено, що корпоративний секретар – це штатний співробітник компанії, який здійснює взаємодію між наглядовою радою, менеджерами та стейкхолдерами. Натомість, в Австралії не передбачено, що таку посаду повинен обіймати саме штатний працівник. Однак, вказується, що серед іншого корпоративний секретар має виконувати функції щодо підтримання комунікацій. У Великобританії вибір моделі корпоративного секретаря покладається на розсуд компанії.

Достатньо важливою є норма щодо корпоративних секретарів у Австрії, яка передбачає обов’язкове розкриття імені та контактних даних цих осіб, чого взагалі не відбувається в Україні.

Чітко регламентовані усі функції корпоративного секретаря в Азербайджані. Причому перелік їх доволі широкий. Тут корпоративний секретар (офіцер) може мати певний офіс. Є також особа, яка відповідає за взаємодію цього офісу з правлінням компанії.

Директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка зауважила, що корпоративний секретар є ключовою фігурою в акціонерному товаристві. Модель цього інституту залежить від масштабу діяльності компанії. Якщо компанія невелика, доцільно, щоб корпоративним секретарем був один штатний працівник, а для великої групи компаній необхідно організувати відповідну службу на рівні холдингу.

При цьому залучення зовнішніх спеціалістів на умовах аутсорсингу, на думку А.Папаіки, є не дуже ефективним. У цьому випадку корпоративний секретар, звичайно, буде більш незалежним. Однак, з метою запобігання формальному підходу доречніше, щоб таку посаду обіймала особа, яка повністю обізнана зі станом справ у компанії та бере активну участь у її діяльності. Але, в будь-якому разі, остаточний вибір мають робити власники бізнесу. Також Алла Папаіка вважає, що для підвищення захисту корпоративних секретарів в Україні їхню роботу треба більш детально прописати законодавчо.

Зі свого боку, перший заступник Генерального директора УАІБ Ольга Трипольська виступає проти жорсткої регламентації діяльності корпоративних секретарів на законодавчому рівні. Адже, у вітчизняних умовах це означатиме формальне виконання усіх правових норм задля уникнення можливих санкцій. Як наслідок, робота корпоративних секретарів не приноситиме бажаних результатів. Якщо вітчизняна компанія бажатиме залучити інвестиції, вона самостійно запровадить посаду корпоративного секретаря, спеціаліста із зв’язків з інвесторами тощо. Таким чином, у законодавстві потрібно прописати лише функції відповідних фахівців в акціонерних товариствах, а останні самі вирішуватимуть хто їх виконуватиме і як називатимуться посади таких осіб.

За результатами дискусії буде розроблено концепцію моделі, що якнайкраще відповідає запитам українських компаній і національного ринку капіталу та стане основою для розробки відповідного законопроекту.

*****

НКЦПФР затвердила зміни до Ліцензійних умов та Порядку видачі ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку

НКЦПФР затвердила зміни до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів, а саме діяльності з торгівлі цінними паперами, діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку та діяльності з управління іпотечним покриттям, а також зміни до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів), переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії, повідомляє прес-служба НКЦПФР.

Змінами до Ліцензійних умов торговців цінними паперами, фондових бірж та діяльності з управління іпотечним покриттям підвищено вимоги щодо розкриття річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським висновком. Ліцензіат має забезпечити цілодобовий доступ до такої інформації, а термін її перебування на веб-сайті з дати оприлюднення встановлений у п’ять років.

Змінами до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку розширюються вимоги до ділової репутації особи, яка контролює професійного учасника та/або є керівником, а також встановлюються більш конкретні вимоги до структури власності заявника та її прозорості. Заявник має надати таку інформацію, щоб Комісія мала змогу визначити всіх осіб, які мають істотну участь у професійному учаснику та відносини контролю між ними.

Інформація щодо структури власності буде вважатися непрозорою, якщо на її підставі неможливо визначити всіх власників істотної участі у заявнику через наявність у структурі власності конструкцій щодо взаємного контролю (зустрічні інвестиції) однієї особи над іншою, та/або наявності в структурі власності осіб, які мають юридичне право володіти, користуватися та розпоряджатися правами щодо істотної участі у профучаснику фондового ринку, але при цьому діють за вказівками кінцевих бенефіціарних власників.

Для заявників, що мають намір отримати ліцензію, аудиторський висновок повинен надаватись не лише про прямих власників, а й про всіх учасників, що мають відносини контролю. У зв’язку з цим щодо таких власників введені нові вимоги щодо їх фінансового стану.

*****

Загальний обсяг торгів на фондових біржах України
у лютому 2016 року склав 14,08 млрд. грн.

За інформацією НКЦПФР загальний обсяг торгів на вітчизняному організованому фондовому ринку у лютому 2016 року склав 15,39 млрд. грн., що виявилося у 3,1 раза менше показника січня 2015 року (47,32 млрд. грн.).

Лідерами за обсягами торгів серед фінансових інструментів були облігації внутрішньої державної позики. З ними було укладено угод на загальну суму 12,96 млрд. грн. Обсяг угод з депозитними сертифікатами НБУ дорівнював 1,72 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,25 млрд. грн., з акціями - 0,15 млрд. грн., з деривативами - 0,13 млрд. грн., з інвестиційними сертифікатами - 0,12 млрд. грн., з опціонними сертифікатами - 50,33 млн. грн.

*****

У лютому 2016 року на ФБ «Перспектива» було укладено
0,76 тис. договорів на суму 11,81 млрд. грн.

У лютому 2016 року на ФБ «Перспектива» було укладено 0,76 тис. договорів на суму 11,81 млрд. грн. Обсяг торгів ОВДП становив 9,96 млрд. грн., депозитними сертифікатами НБУ - 1,72 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 81 млн. грн., опціонними сертифікатами - 50,33 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 5,79 млн. грн., акціями - 0,71 млн. грн.

За станом на кінець лютого 2016 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 849. З них, 365 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 6 - у другому рівні лістингу та 478 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 264 акції; 234 ОВДП; 41 інвестиційний сертифікат; 132 корпоративні облігації; 2 муніципальні облігації; 24 опціонних сертифікати; 21 ф’ючерсний контракт; 131 депозитний сертифікат НБУ.

*****

У лютому 2016 року Індекс ПФТС зріс на 1,21%

У лютому 2016 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 0,56 тис., а їх обсяг – 1,96 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП склав 1,94 млрд. грн., з акціями - 8,11 млн. грн., з корпоративними облігаціями - 3,16 млн. грн., з цінними паперами ІСІ - 0,27 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом лютого зріс на 1,21% з 237,78 до 240,67 пункту, а з початку року – знизився на 0,01% з 240,7 до 240,67%.

За станом на кінець лютого 2016 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 285 цінних паперів, з них, 608 акцій, 169 корпоративних облігацій, 273 ОВДП, 99 цінних паперів ІСІ, 3 муніципальні облігації, 129 депозитних сертифікатів НБУ та 4 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 273 цінних папери, до другого - 33, а до списку позалістингових цінних паперів – 979.

*****

Індекс українських акцій у лютому 2016 року знизився на 3,22%

У лютому 2016 року на «Українській біржі» було укладено 10 тис. угод на загальну суму 0,27 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,14 млрд. грн., а їхня кількість - 7,21 тис. На строковому ринку «Української біржі» у лютому зафіксовано 2,79 тис. угод на загальну суму 0,13 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 3,22% з 651,95 до 630,93 пункту, а з початку року – на 8% з 685,86 до 630,93 пункту.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 14,15 пункту,
а Індекс українських акцій – на 66,55пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 12.03.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

340 360,33

255,89

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 11.03.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

20 804 882

674,35

*****

Індекс споживчих цін в Україні у лютому 2016 року
дорівнював 99,6%, а у січні-лютому - 100,5%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у лютому 2016 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 99,6% (з початку року - 100,5%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 101,5% (з початку року - 100,5%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у лютому ціни зросли на 6,4% (з початку року - на 2,5%), у переробній промисловості - на 1,1% (з початку року - на 1,3%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря знизилися на 0,6% (з початку року – знизилися на 2,8%).

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24