Новини УАІБ

15 лютого 2016

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті) за січень 2016 року

За підсумками січня індекс Української Біржі знизився на 4,94%, а індекс ПФТС - на 1,21%. Цьому сприяв обвал фондового ринку Китаю, який з початку місяця втратив -23,38% та спричинив хвилю падіння показників на всіх, без винятку, біржах світу.

За рівнем доходності з початку 2016 року сектори публічних ІСІ розподілилися таким чином: на першому місці – відкриті фонди (+0,25%), на другому – закриті (-3,29%), інтервальні ІСІ – на третьому (-3,74%).

Відкриті фонди

За даними УАІБ, вартість чистих активів (ВЧА) 22 відкритих ІСІ, які надали звіти за місяць, становила 55,19 млн. грн. Відповідно до отриманих на кінець попереднього місяця даних, загальне збільшення чистих активів становило +114,58 тис. грн. (+0,21%). Рух чистого капіталу у секторі становив -119,27 тис. грн., але з урахуванням даних тих фондів, інформації щодо яких недостатньо для порівняння з минулим періодом, чистий притік/відтік становив +37,40 тис. грн.

У січні діапазон доходності інвестфондів коливався в межах від +5,24% до -9,09%. За підсумками місяця лише дев’ять фондів зафіксували негативну зміну ВЧА, решта - завершили місяць зі зростанням показників рівня доходності.

Лідерами зростання (за рахунок збільшення вартості інвестиційного портфеля) у секторі відкритих ІСІ стали фонди:

«УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (+492,22 тис. грн. (+9,62%)) - завдяки додатковому розміщенню цінних паперів (+6,04% в обігу) отримав 317,35 тис. грн. чистого притоку капіталу;

«УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (+159,63 тис. грн. (+5,24%)) отримав зростання ВЧА завдяки збільшенню вартості складових інвестпортфеля;

«Альтус-Депозит» (+88,28 тис. грн. (+2,82%)) – ВЧА зросла через позитивну переоцінку активів фонду.

Найбільші виплати інвесторам у січні зробили такі фонди:

«ВСІ» (-221,80 тис. грн. (-13,87%)) – найбільший чистий відтік у розмірі -278,17 тис. грн. у зв’язку зі значним викупом сертифікатів у інвесторів (-17,35% в обігу);

«Аргентум» (-192,34 тис. грн. (-16,75%)) – так само, через викуп у інвесторів 4000 шт. сертифікатів, чистий відтік становив -94,45 тис. грн.;

«КІНТО-Класичний» (-160,20 тис. грн. (-0,76%)) – через пред’явлення до викупу 83 інвестиційних сертифікатів (-0,16% в обігу) чистий відтік склав -33,77 тис. грн.

Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «КІНТО-Класичний» (38,15% сукупної ВЧА (21,05 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (10,16% (5,61 млн. грн.)), третім став фонд «КІНТО-Еквіті» (5,84% (3,22 млн. грн.)). Четверте місце посів фонд «УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (5,81% (3,21 млн. грн.), на почесному п’ятому місці розташувався «Альтус-Депозит» (5,70% (3,14 млн. грн.)).

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (+5,24%), «ВСІ» (+4,22%) та «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (+3,38%).

Найгірші показники у січні продемонстрували фонди «Аргентум» (-9,09%), «Софіївський» (-3,14%) та «Преміум-фонд Індексний» (-2,38%).

Інтервальні фонди

У січні до огляду включено 6 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 13,31 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА зменшилася на 739,94 тис. грн. (-5,73%).

У першому місяці року в секторі зафіксовано відтік капіталу через виплати інвесторам та зниження вартості активів.

Найбільші виплати інвесторам у січні зробив фонд «Платинум» (-619,51 тис. грн. (-7,06%)) – найбільший чистий відтік у розмірі -101,10 тис. грн. у зв’язку зі значним викупом сертифікатів у інвесторів (-1,17% в обігу).

Решта фондів зазнала зниження вартості чистих активів через негативну переоцінку активів у інвестиційних портфелях.

Діапазон доходності інтервальних фондів у січні коливався у межах: від -8,03% до -0,83%. Середня доходність сектору інтервальних фондів другий місяць становила -3,74%.

Найгірші показники у січні продемонстрували фонди «УНІВЕР.УА/Отаман: Фонд Перспективних Акцій» (-8,03%), «Платинум» (-5,96%) та «Аурум» (-2,93%).

Закриті фонди

До огляду в січні включено 4 закритих ІСІ, вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 10,73 млн. грн.

У першому місяці року в секторі не зафіксовано будь-яких змін чистого капіталу, зниження ВЧА відбулося через негативну переоцінку активів.

Найбільших втрат чистих активів у січні зазнав фонд «Індекс Української Біржі»
(-377,42 тис. грн. (-7,96%)) – через падіння вартості активів, з яких складається інвестиційний портфель.

Діапазон доходності закритих фондів у січні коливався в інтервалі від
-7,96% до -0,53%. Середня доходність сектору закритих фондів за підсумками місяця становила -3,29%.

*****

Відбулася зустріч з обговорення актуальних питань запровадження європейських стандартів у діяльність з управління активами у рамках візиту в НКЦПФР фахівців Управління фінансового нагляду Ліхтенштейну

8 лютого 2016 року представники УАІБ та компаній з управління активами взяли участь в обговоренні актуальних питань запровадження європейських вимог та стандартів у діяльність з управління активами. Зустріч була організована НКЦПФР у рамках візиту до України представників Управління фінансового нагляду Ліхтенштейну (FMA).

Йшлося, зокрема, про регулювання діяльності з управління активами у Ліхтенштейні та в ЄС, а також про шляхи імплементації законодавства ЄС в Україні, а саме – Директив Європейського Союзу «Про підприємства зі спільного інвестування у цінні папери, що перебувають в обігу на регульованих ринках» (DIRECTIVE №2009/65/EC on the coordination of laws, regulations and administrative provisions relating to undertakings for collective investment in transferable securities (UCITS)) та «Про управляючих фондами альтернативних інвестицій» (DIRECTIVE 2011/61/EU of 8 June 2011 on Alternative Investment Fund Managers, AIFMD).

Фахівці з Ліхтенштейну наголосили на необхідності проведення аналізу та оцінки української індустрії спільного інвестування згідно з європейськими критеріями щодо класифікації фондів та вимогами до компаній з управління активами, а також визначення напрямків імплементації зазначених Директив. При цьому йшлося про важливість запровадження перехідного періоду та доцільність поетапного переходу до нових вимог з метою забезпечення адаптації до них та врахування реалій нинішнього стану національного ринку (європейська практика передбачає перехідний період тривалістю принаймні 1-2 роки).

Учасники зустрічі були проінформовані про плани Комісії щодо розширення її повноважень, про підготовку звітів щодо боротьби зі зловживаннями на фондовому ринку та результатів запровадження нових пруденційних вимог до професійних учасників ринку, а також про наміри щодо подальшого внесення змін до режиму пруденційного нагляду, який враховуватиме специфіку діяльності КУА у залежності від видів і типів фондів у їхньому управлінні.

*****

НКЦПФР планує внести зміни до Положення про об’єднання
професійних учасників фондового ринку

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про внесення змін до Положення про об’єднання професійних учасників фондового ринку». Цілями державного регулювання, які поставлені при розробці документа, є приведення цього нормативно-правового акта у відповідність до вимог Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», а також спрощення процедури заміни свідоцтва про реєстрацію об’єднання професійних учасників фондового ринку/об’єднання як саморегулівної організації професійних учасників фондового ринку (ОПУ/СРО), у разі зміни найменування та/або місцезнаходження.

Зміни до Положення, зокрема, стосуються вимог щодо подання ОПУ/СРО документів у разі зміни найменування та/або місцезнаходження після державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

*****

Регулятор скасував рішення щодо анулювання
ліцензій ФБ ПФТС та «Української біржі»

За інформацією прес-служби НКЦПФР, на минулому тижні Комісія скасувала свої рішення від №1636 06.10.2015 р. «Щодо анулювання ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку ПАТ «ФОНДОВА БІРЖА «ПФТС» та від №1869 17.11.2015 р. та «Щодо анулювання ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку ПАТ «Українська біржа».

*****

Керівництво НКЦПФР зустрілося з представниками фондових бірж та компаній, цінні папери яких пройшли лістинг з 1 січня 2016 року

Минулого тижня керівництво НКЦПФР провело зустріч з провідними українськими компаніями, цінні папери яких пройшли лістинг згідно нових правил з 1 січня поточного року, та представниками фондових бірж з метою обговорення проблемних питань, пов'язаних з переходом до нових вимог лістингу, передає прес-служба Комісії.

На зустрічі регулятора представляли його голова Тимур Хромаєв, члени Комісії Дмитро Тарабакін та Ігор Назарчук, а також керівництво ключових департаментів. До дискусії долучилися представники фондових бірж - ПФТС, «Українська біржа» «Перспектива», КМФБ та лістингових емітентів «Мотор Січ», «Центренерго», «Київобленерго», «Донбасенерго», «Кіровоградобленерго», «Райффайзен Банк Аваль», «АКБ «Індустріалбанк, «Укрнафта» та інших.

Нагадаємо, що в серпні 2015 року НКЦПФР затвердила зміни до «Положення про функціонування фондових бірж», якими були значно підвищені вимоги до емітентів для перебування в лістингу на фондових біржах. При цьому сьогодні акції лише 15 компаній залишилися в біржових реєстрах, тоді як кількість таких компаній торік становила більше 180.

Відкриваючи зустріч, Тимур Хромаєв повідомив: «Ми раді такому формату зустрічі, адже ми хочемо, щоб у всіх учасників ринку було більше розуміння наших дій і намірів. Для нас вкрай важливо налагодити повноцінний діалог з емітентами і ми дуже сподіваємося на інтерактив».

«З січня в лістингу фондових бірж залишилося 15 емітентів акцій. Але тут немає вже випадкових компаній з роздутою «капіталізацією» в сотні мільярдів гривень і відсутністю будь-яких реальних активів. У лістингу залишилися лише такі емітенти, які можуть стати еталоном публічної компанії. У такі якісні папери нам не соромно буде запрошувати інвесторів», - резюмував М. Хромаєв.

Дмитро Тарабакін, модератор зустрічі, зауважив: «Україна на сьогодні є майже єдиною цивілізованою країною в світі, яка не має розвиненого регульованого фондового ринку. Щоб мати якісний ринок, потрібно мати чіткі правила і їх дотримуватися. Наша команда сподівається, що ми зможемо повернути ринку його основну функцію – перерозподіл коштів – від тих хто їх має в надлишку, до тих хто їх потребує. Якщо компанії не потрібен капітал від зовнішніх інвесторів, то для неї немає сенсу знаходитися на ринку, перебувати в лістингу. Чинні закони й ті, які ми розробили, дозволять тим, хто хоче вийти з ринку, зробити це, використовуючи цивілізовані механізми».

Під час зустрічі були детально обговорені нові вимоги до перебування у першому та другому рівнях лістингу, які вступили в силу з 01.01.2016 року, а також питання корпоративного управління, зокрема, щодо кількості незалежних членів Наглядової ради емітента, запровадження інституту корпоративного секретаря та внутрішнього аудитора, розкриття інформації, складання фінансової звітності відповідно до МСФЗ тощо.

У зв’язку з набранням чинності з 01.05.2016 р. Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», яким передбачені зміни до Закону України «Про акціонерні товариства», Комісія запросила емітентів продовжити розпочатий діалог.

При цьому на зустрічі було відзначено, що Комісія завжди відкрита до плідної та результативної роботи у напрямку розвитку ринку капіталу та покращення інвестиційної привабливості України в цілому.

*****

Регулятор виніс 22 постанови про накладення санкцій

З 1 по 5 лютого 2016 року уповноваженими особами Центрального апарату Комісії (без врахування територіальних органів регулятора) було винесено 22 постанови про накладення санкцій за правопорушення, повідомляє прес-служба регулятора.

Зазначимо, що випадки неподання, не опублікування, не розміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії та порушення вимог законодавства щодо цінних паперів – традиційно залишаються найбільш поширеними правопорушеннями на ринку.

За звітний період застосовані такі санкції до професійних учасників фондового ринку, емітентів, юридичних та фізичних осіб:

- за неподання інформації до Комісії – 9;

- за не розміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії – 5;

- за не опублікування інформації – 2;

- за порушення вимог законодавства щодо цінних паперів – 1;

- за несвоєчасне виконання рішення Комісії щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів – 1.

З початку поточного року, станом на 05.02.2016 року, (за даними лише Центрального апарату НКЦПФР):

- розглянуто справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 58;

- накладено фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів – 48 на суму 1,38 млн. грн.;

- винесено попереджень – 7;

- анульовано ліцензій – 1;

- сплачено штрафів – 5 на суму 14 400 грн.;

- закрито справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 2;

- винесено розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери – 34.

У рамках діяльності по фінансовому моніторингу, станом на 05.02.2016 р., на виконання Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»:

- розглянуто справ про правопорушення – 6;

- накладено фінансових санкцій за правопорушення – 6 на суму 46 300 грн.

*****

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з управління іпотечним покриттям»

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з управління іпотечним покриттям»

Метою документа є оптимізація, уніфікація та удосконалення окремих вимог, обов’язкових для виконання при провадженні професійної діяльності на ринку цінних паперів – діяльності з управління іпотечним покриттям, а також врегулювання окремих процедурних питань.

*****

Нацкомфінпослуг розробила проекти ряду нормативно-правових актів

Минулого тижня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг на своєму офіційному сайті оприлюднила ряд нових проектів нормативно-правових актів. Зокрема, це розпорядження „Про затвердження Змін до Правил проведення перевірок (інспекцій) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг”, „Про внесення змін до Порядку погодження набуття або збільшення істотної участі у фінансовій установі”, „Про затвердження Положення про розкриття фінансовими установами інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних про фінансові установи та на веб-сайтах (веб-сторінках) фінансових установ та про внесення змін до Положення про Державний реєстр фінансових установ” та „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” повідомляє про оприлюднення проекту розпорядження Про затвердження Положення про умови провадження діяльності з адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групах”.

*****

У 2015 році від приватизації держмайна було отримано 151,48 млн. грн.

Як свідчать дані Фонду державного майна України, протягом минулого року в Україні було приватизовано 117 об’єктів державної власності, з яких 82 об’єкти групи А, 6 об’єктів груп В та Г, 18 об’єктів групи Д, два об’єкти групи Е та 9 об’єктів групи Ж, а за угодами з органами місцевого самоврядування - 660 об’єктів комунальної власності, 656 з яких належали до групи А, один до групи Д та три до групи Ж.

Через фондові біржі у звітному періоді ФДМУ запропонував до продажу 88 пакетів акцій 50 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 1,05 млрд. грн. За підсумками торгів на фондових біржах продано 7 пакетів акцій на загальну суму 101,046 млн. грн.

У 2015 році Фонд оголосив 8 конкурсів (два – повторно) з продажу держпакетів акцій загальною початковою вартістю 65,3 млн. грн. За їхніми результатами було укладено три договори купівлі-продажу держпакетів акцій на загальну суму продажу 12,12 млн. грн.

З метою запровадження спрощених способів продажу об’єктів державної власності, що не користуються попитом у потенційних покупців, Фондом було сформовано перелік об’єктів малої приватизації та об’єктів групи Е, які пропонувалися до продажу на аукціоні за методом зниження ціни (голландський аукціон). За таким методом було продано пакет акцій одного об’єкту.

Для впровадження сучасних технологій продажу об’єктів приватизації державної власності на аукціонах в електронній формі Фондом розроблено порядок проведення відповідних торгів, в тому числі за методом зниження ціни. При цьому ФДМУ вже оголосив продаж низки об’єктів на аукціоні в електронній формі.

За оперативними даними, від приватизації державного майна у 2015 році надійшло та перераховано до загального фонду Державного бюджету 151,48 млн. грн. Цей показник виявився на 67,6% меншим показника 2014 року (466,89 млн. грн.) і становив лише 0,8% від планового річного завдання у 17 млрд. грн.

Згідно з даними ФДМУ, в цілому з початку процесу приватизації і станом на 1 січня 2016 року в Україні було реформовано 123 728 об’єктів, з яких більше ніж три чверті (95 010 об’єктів) належали до комунальної форми власності, інші (28 718 об’єктів) – до державної (без врахування даних АР Крим та м. Севастополя).

Переважна більшість об’єктів (84,8%) належали до групи А, інші об’єкти – до груп В, Г (9%), Д (4%), Ж (1,2%) та Е (1%). За регіональним розподілом значна кількість об’єктів групи А була зосереджена в Донецькій (11 773), Львівській (11 816), Дніпропетровській (7 171), Харківській (6 959), Запорізькій (5 174) областях та м. Києві (12 154). За групами В, Г більшість реформованих об’єктів спостерігалася у Донецькій (963), Дніпропетровській (786), Харківській (684), Луганській (616), Одеській (599), Київській (585) областях та м. Києві (692).

Процес приватизації майна в Україні в основному здійснювався шляхом викупу. Цим способом нових власників знайшли понад 70,73% об’єктів. Частка об’єктів, приватизованих шляхом викупу об’єкта приватизації дорівнювала 55,75%, продажу на аукціоні – 15,17%, викупу майна, зданого в оренду з викупом – 14,9%, продажу акцій АТ – 8,36%, викупу за альтернативним планом приватизації – 0,07%.

*****

У 2015 році на європейському ринку первинних публічних розміщень
відбулося 364 ІРО загальним обсягом 57,4 млрд. євро

За інформацією компанії PricewaterhouseCoopers, у 2015 році на європейському ринку первинних публічних розміщень було зафіксовано 364 ІРО загальним обсягом 57,4 млрд. євро. Кількість укладених угод виявилася на 3% меншою у порівнянні із показником 2014 року (375 ІРО), натомість їх обсяг перевищив результат 2014 року (49,6 млрд. євро) на 16%.

У І кварталі 2015 року на європейському ринку було здійснено 82 ІРО, у результаті яких залучили 18 млрд. євро., у ІІ кварталі кількість первинних розміщень дорівнювала 124, а їх обсяг - 15,7 млрд. євро, у ІІІ кварталі – 53 та 4,9 млрд. євро, а у ІV кварталі – 105 та 23,2 млрд. євро. відповідно.

Серед фондових бірж Європи торік лідерами за обсягом залучених коштів у ході ІРО стали London Stock Exchange (Великобританія) – 16,4 млрд. євро, група бірж Euronext - 11,2 млрд. євро, BME (Іспанія) – 7,8 млрд. євро, Deutsche Börse (Німеччина) – 6,8 млрд. євро та група бірж NASDAQ OMX – 5,9 млрд. євро

London Stock Exchange також виявилася першою і за кількістю первинних публічних розміщень. На цьому майданчику торік було зафіксовано 92 ІРО. Друге місце належало NASDAQ OMX (90 ІРО), третє - Euronext (46 ІРО), четверте - польській біржі Warsaw Stock Exchange (33 ІРО), а п’яте – італійській біржі Borsa Italiana (27 ІРО).

Найбільшими ІРО на ринках країн Європи у 2015 році стали розміщення компаній Aena (промисловий сектор) на суму 4,3 млрд. євро, ABN AMRO (фінансовий сектор) – 3,8 млрд. євро, Worldpay (промисловий сектор) – 3,4 млрд. євро, Poste Italiane (фінансовий сектор) – 3,1 млрд. євро та AutoTrade (сектор побутових послуг) – 2,2 млрд. євро.

Обсяг коштів, залучених у ході ІРО цими п’ятьма компаніями, дорівнює 16,8 млрд. євро, або 30% від торішнього обсягу первинних розміщень на європейському ринку.

Лідерами ринку ІРО Європи серед галузей у 2105 році виявилися фінансовий сектор (116 ІРО на суму 20,5 млрд. євро), промисловий сектор (70 ІРО на суму 13,2 млрд. євро) та сектор побутових послуг (38 ІРО на суму 6,3 млрд. євро).

Компанія PricewaterhouseCoopers також оприлюднила підсумкові дані щодо результатів розвитку світового ринку ІРО у 2015 році. Згідно з ними у минулому році обсяг первинних публічних розміщень на світових ринках склав 184 млрд. євро, що виявилося на 5,7% менше показника 2014 року (194,6 млрд. євро).

Лідером за обсягами ІРО у 2015 році став Азіатсько-Тихоокеанський регіон, де в результаті первинних публічних розміщень емітенти залучили 84,6 млрд. євро. Друга позиція належала регіону EMEA – 61,1 млрд. євро, а третя – Північній та Південній Америці – 38,3 млрд. євро.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,49 пункту,
а Індекс українських акцій знизився на 4,4 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 12.02.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

460 881,34

239,18

Індекс українських акцій та обсяги торгів
на «Українській біржі» за 12.02.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

12 481 206

622,57

*****

Індекс споживчих цін в Україні у січні 2016 року дорівнював 100,9%,

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у січні 2016 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,9%. Індекс цін виробників промислової продукції становив 98,9%. При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у січні ціни знизилися на 3,7%, у переробній промисловості – зросли на 0,2%, а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – знизилися на 3,4%.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24