Новини УАІБ

18 січня 2016

Місія технічної допомоги експертів МВФ розпочала свою роботу у НКЦПФР

НКЦПФР повідомляє про початок роботи місії технічної допомоги експертів Міжнародного валютного фонду, яка триватиме з 11 по 22 січня 2016 року.

Протягом двох тижнів фахівці МВФ обговорюватимуть підвищення вимог до розкриття інформації на ринку капіталу та прозорості діяльності учасників ринку, удосконалення порядку емісії цінних паперів, санкцій при правопорушеннях на ринку капіталу, в тому числі використанні інсайдерської інформації та маніпулюванні цінами. Також у рамках роботи місії будуть розглянуті питання вдосконалення системи регулювання та нагляду за ринком капіталу в Україні, посилення повноважень регулятора та зміни моделі його фінансування.

За словами голови НКЦПФР, активна співпраця з представниками Фонду є передумовою створення повноцінного ринку капіталу з регулюванням відповідно до міжнародних стандартів.

З 13 по 27 липня 2015 року міжнародні експерти оцінювали достатність операційної та фінансової самостійності НКЦПФР, її повноваження у сфері правозастосування та міжнародного співробітництва. За результатами проведеної оцінки, МВФ розробило рекомендації щодо змін, необхідних для зміцнення відповідності законодавчої бази України цілям і принципам регулювання у сфері цінних паперів IOSCO (Міжнародної організації комісій з цінних паперів).

*****

Індекс інвестиційної привабливості України у IV кварталі 2015 року
склав 2,57 бали з 5 можливих

Європейська Бізнес Асоціація оприлюднила дослідження Індексу інвестиційної привабливості України у IV кварталі 2015 року, проведеного на основі опитування 71 топ-менеджера компаній-членів Асоціації. Як свідчить дослідження, основними бар’єрами для провадження бізнесу в нашій країні торік були податковий тиск, корупція та відсутність динаміки у впровадженні реформ.

Протягом минулого року динаміка Індексу виявилася відносно стабільною. Однак, його значення так і не перевищило середній рівень і весь рік залишалося у негативній площині. (І квартал – 2,51 бали, ІІ квартал – 2,66 бали, ІІІ квартал – 2,56 бали). У IV кварталі Індекс дорівнював – 2,57 бали з 5 можливих. При цьому слід нагадати, що 3 бали – це нейтральний рівень, а все, що нижче являє собою негативне значення.

Дослідження демонструє, що переважна більшість бізнесменів (80%) незадоволені поточним станом інвестиційного клімату в Україні. Директори компаній вважають, що занадто багато часу вже витрачено на розмови та наміри щодо реформ, проте надто мало було зроблено за минулий рік.

Бізнес-спільнота досить категорично висловила свою думку стосовно позитивних змін в Україні. 62% респондентів зазначили, що взагалі не відчули жодного позитиву за останні три місяці. 37% топ-менеджерів вважають, що інвестиційний клімат залишається незмінним і в ньому превалюють негативні тенденції. Разом із тим, 8% опитуваних серед позитивних трендів назвали відносну валютну стабільність, а ще 8% відзначили певні покращення на макрорівні. Крім того, ряд респондентів серед позитивних зрушень вбачає той факт, що світові рейтингові агентства - Moody's, Standard&Poor's та Fitch – підвищили рейтинги України.

Оцінюючи перспективи на майбутнє, 49% опитаних не очікують позитивних змін найближчим часом і переконані, що бізнес-клімат залишиться приблизно на тому ж рівні, що і у минулому році. При цьому 45% схильні вважати, що українські ринки не є прибутковими для нових інвестицій. І лише 16% налаштовані більш-менш оптимістично щодо інвестиційної привабливості України.

Серед основних негативних чинників останнього кварталу 2015 року респонденти назвали: відсутність судової реформи; низьку ефективність боротьби з корупцією; відсутність жодних ознак стабілізації фінансового ринку, прогресу з відшкодуванням ПДВ, зрушень у питанні земельної реформи та відсутність спрощень митних процедур.

Найважливішими кроками, яких потребує економіка України у 2016 році, інвестори вбачають боротьбу з корупцією, проведення виваженої податкової та судової реформи, «звільнення» державних органів від бюрократії.

Також у ході дослідження топ-менеджерам було поставлено два «бонусних» питання. По-перше, їм пропонувалося згадати усі реформи, що мали місце у 2015 році, а також визначити, яка з них була найбільш вдалою, а яка, стала «провалом» року. Успіхами респонденти визнали запровадження нової поліції та реформи у банківському секторі, а «провалами» - відмову керівництва держави реально втілювати реформи та боротися з корупцією, податкову та судову реформу, реформу охорони здоров’я і тендерної системи.

По-друге, інвестори мали уявити ситуацію, при якій у них є право впровадити лише одну будь-яку реформу та було запропоновано її назвати. Більшість респондентів назвали реформу судової і правової системи. Також були названі податкова реформа та впровадження ефективної системи боротьби з корупцією.

*****

Уряд схвалив Стратегію розвитку системи запобігання та протидії відмиванню доходів, фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї до 2020 року

Кабінет Міністрів своїм розпорядженням №1407-р від 30.12.2015 р. схвалив Стратегію розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення на період до 2020 року.

Як зазначається у повідомленні прес-служби уряду, реалізація Стратегії сприятиме розвитку України як демократичної, правової держави, а також забезпеченню захисту її національних інтересів, удосконаленню соціально-економічних відносин та формуванню засад громадянського суспільства.

Метою Стратегії є законодавче, організаційне та інституційне удосконалення та забезпечення стабільного функціонування національної системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Очікується, що реалізація цієї Стратегії дасть змогу забезпечити:

- системну реалізацію державної політики у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення відповідно до світових стандартів;

- гармонізацію національної системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення з міжнародними стандартами;

- зниження рівня корупційних проявів;

- дієву співпрацю та постійний інформаційний обмін з органами виконавчої влади, іншими державними органами — суб’єктами державного фінансового моніторингу, а також компетентними органами іноземних держав і міжнародними організаціями у зазначеній сфері;

- підвищення кваліфікації спеціалістів органів державної влади з питань фінансового моніторингу і працівників суб’єктів первинного фінансового моніторингу;

- прозоре та ефективне використання коштів державного бюджету;

- стимулювання притоку іноземних інвестицій у національну економіку;

- наповнення дохідної частини державного бюджету;

- сприяння лібералізації ЄС візового режиму для громадян України.

Уряд доручив Державній службі фінансового моніторингу разом з іншими органами виконавчої влади забезпечувати щороку до 1 грудня розроблення та подання на затвердження Кабінету Міністрів України плану заходів щодо реалізації схваленої цим розпорядженням Стратегії.

Розпорядження щодо затвердження Стратегії набуло чинності з 1 січня 2016 року.

*****

Загальний обсяг торгів на фондових біржах України
у грудні 2015 року склав 8,18 млрд. грн.

За інформацією НКЦПФР загальний обсяг торгів на вітчизняному організованому фондовому ринку у грудні 2015 року склав 32,54 млрд. грн., що виявилося у 1,6 раза менше показника грудня 2014 року (52,35 млрд. грн.).

Лідерами за обсягами торгів серед фінансових інструментів були облігації внутрішньої державної позики. З ними було укладено угод на загальну суму 27,92 млрд. грн. Обсяг угод з корпоративними облігаціями дорівнював 2,19 млрд. грн., з депозитними сертифікатами НБУ - 1,74 млрд. грн., з акціями - 0,35 млрд. грн., з деривативами - 0,12 млрд. грн., з опціонними сертифікатами - 39,61 млн. грн., з інвестиційними сертифікатами - 0,16 млрд. грн.

*****

У грудні 2015 року на ФБ «Перспектива» було укладено
0,77 тис. договорів на суму 18,86 млрд. грн.

У грудні 2015 року на ФБ «Перспектива» було укладено 0,77 тис. договорів на суму 18,86 млрд. грн. Обсяг торгів ОВДП становив 16,61 млрд. грн., депозитними сертифікатами НБУ - 1,74 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 0,45 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 39,61 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 12,96 млн. грн., акціями - 0,46 млн. грн.

За станом на кінець грудня 2015 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 852. З них, 369 цінний паперів перебувало у першому рівні лістингу, 41 - у другому рівні лістингу та 442 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 264 акції; 228 ОВДП; 41 інвестиційний сертифікат; 130 корпоративних облігацій; 2 муніципальні облігації; одна іпотечна облігація; 24 опціонних сертифікати; 21 ф’ючерсний контракт; 141 депозитний сертифікат НБУ.

*****

У грудні 2015 року Індекс ПФТС знизився на 2,88%

У грудні 2015 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 2,59 тис., а їх обсяг - 12,2 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП склав 11,2 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,86 млрд. грн., з акціями - 78,5 млн. грн., з цінними паперами ІСІ - 33,3 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом грудня знизився на 2,88% з 247,86 до 240,7 пункту, а з початку року - на 37,8% з 386,92 до 240,7 пункту.

За станом на кінець грудня 2015 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 318 цінних паперів, з них, 615 акцій, 205 корпоративних облігацій, 265 ОВДП, 110 цінних паперів ІСІ, 3 муніципальні облігації, 116 депозитних сертифікати НБУ та 4 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 265 цінних паперів, до другого - 84, а до списку позалістингових цінних паперів - 970.

*****

Індекс українських акцій у грудні 2015 року знизився на 2,23%

У грудні 2015 року на «Українській біржі» було укладено 15,12 тис. угод на загальну суму 0,59 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,47 млрд. грн., а їхня кількість - 12,39 тис. На строковому ринку «Української біржі» у грудні зафіксовано 2,73 тис. угод на загальну суму 0,12 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 4,23% з 716,19 до 685,86 пункту, а з початку року - на 33,62% з 1 033,3 до 685,86 пункту.

*****

Мінфін у 2015 року розмістило ОВДП
на суму 10 млрд. грн. та $0,64 млрд.

Згідно з даними НБУ, у 2015 році Міністерством фінансів у результаті проведення аукціонів з розміщення облігацій внутрішніх державних позик, номінованих як у національній, так і в іноземній валюті до Державного бюджету надійшло 10 млрд. грн. та $0,64 млрд. Однак, останніми місяцями Мінфін не проводив торги з продажу ОВДП.

Середньозважена дохідність ОВДП за результатами аукціонів з їх первинного розміщення дорівнювала: у національній валюті - 17%; у доларах США - 8,74% річних.

Загалом за 2015 рік для збільшення статутних капіталів банків та інших юридичних осіб було здійснено випуск ОВДП на загальну суму 33,5 млрд. грн. (з них 3,8 млрд. грн. - АТ «Укргазбанк»; 29,7 млрд. грн. - НАК «Нафтогаз України»).

У грудні відбувся випуск ОВДП з метою надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на загальну суму 9 млрд. грн. із середньозваженою дохідністю 10,79% річних (з початку року - на суму 41,5 млрд. грн. із середньозваженою дохідністю 11,43% річних).

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 149,1 млрд. грн., у тому числі погашення номінальної вартості - 92,4 млрд. грн., сплата купонного доходу - 56,8 млрд. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 4,19пункту,
а Індекс українських акцій – на 18,1пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 16.01.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

120 106 189,89

241,63

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 15.01.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

9 147 690

659,93

*****

У січні-листопаді 2015 року позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні дорівнювало $249,5 млн.

Згідно з даними Державної служби статистики за січень-листопад 2015 року експорт товарів з України становив $34 523,3 млн., а імпорт – $34 273,8 млн. Порівняно із аналогічним періодом 2014 року експорт скоротився на 30,9% (на $15 421,3 млн.), імпорт – на 31,2% (на $15 576,4 млн.). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами дорівнювало $249,5 млн. (у січні-листопаді 2014 року позитивне сальдо становило $94,4 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,01 (за січень-листопад 2014 року – 1).

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 214 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн ЄС становив $11 685,3 млн., або 33,8% від загального обсягу експорту, та зменшився порівняно з відповідним періодом 2014 року на 26%. Імпорт товарів із країн ЄС дорівнював $14 011,7 млн., або 40,9% від загального обсягу, та зменшився проти січня-листопада 2014 року на 26,9%.

*****

Протягом січня-листопада 2015 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася на 455,5 млрд. грн.

Станом на 30 листопада 2015 року державний та гарантований державою борг України становив 1 556 083 359,14 тис. грн. або $65 149 917,13 тис., в тому числі: державний борг - 1 316 334 101,79 тис. грн. (84,59% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $55 112 123,1 тис.; гарантований державою борг - 239 749 257,36 тис. грн. (15,41%) або $ 10 037 794,03 тис., повідомляє Міністерство фінансів.

Державний внутрішній борг дорівнював 505 816 227,46 тис грн (32,51%) або $21 177 454,99 тис., гарантований внутрішній борг - 25 459 454,91 тис. грн. (1,64%) або $1 065 933,5 тис.

Державний зовнішній борг становив 810 517 874,33 тис. грн. (52,09%) або $33 934 668,11 тис., гарантований зовнішній борг - 214 289 802,45 тис. грн. (13,77%) або $8 971 860,53 тис.

Протягом січня-листопада 2015 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 455,5 млрд. грн.

*****

За 2015 рік обсяг міжнародних резервів України
збільшився на 77% до $13,3 млрд.

За попередніми даними Національного банку, міжнародні резерви України станом на 1 січня 2016 року дорівнювали $13,3 млрд. в еквіваленті. За 2015 рік обсяг резервів збільшився на 77% або на $5,77 млрд. 767 млн. Визначальну роль у збільшенні резервів за минулий рік відігравало надходження фінансової підтримки від Міжнародного валютного фонду та пов’язаного офіційного фінансування. Крім того, для поповнення резервів Національний банк купував іноземну валюту безпосередньо на міжбанківському валютному ринку та під час валютних аукціонів, запроваджених у вересні 2015 року.

Протягом грудня 2015 року міжнародні резерви зросли на $152 млн. Це відбулося завдяки проведенню Національним банком валютних аукціонів. Під час аукціонів у грудні Національний банк придбав $120 млн. С урахуванням продажу $28,6 млн. чиста купівля валюти Національним банком під час аукціонів становила $91,4 млн.

Також нарощуванню резервів протягом останнього місяця минулого року сприяли надходження з інших джерел. Зокрема, $88,7 млн. – від операцій swap з китайськими юанями, $11,3 млн. (в еквіваленті) – на користь Уряду від Єврокомісії.

Зростання резервів відбулося, незважаючи на необхідність здійснити платежі Уряду з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі у грудні було витрачено $196,4 млн. (крім платежів на користь МВФ), у тому числі $162 млн. – на погашення та обслуговування за державними цінними паперами. Також $173,5 млн. було спрямовано на платежі Уряду та Національного банку на користь МВФ.

За результатами року обсяг міжнародних резервів України покриває 3,4 місяці імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань і поточних операцій Уряду та Національного банку.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24