Новини УАІБ

21 грудня 2015

Відбулося засідання Ради УАІБ

17 грудня 2015 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради ознайомилися з проектом Комплексу заходів з протидії зловживанням на фондовому ринку, пов’язаних з використанням фінансових інструментів. Цей проект було підготовлено з урахуванням зауважень та пропозицій, які надійшли від учасників УАІБ за результатами обговорення на круглому столі у Торгово-промисловій палаті України проблемних питань визнання емітентів фіктивними. Вирішено, що протягом тижня члени Ради мають направити до Дирекції УАІБ свої зауваження, а остаточний текст документа буде розглянуто на наступному засіданні Ради у січні.

Також Рада обговорила поточну ситуацію щодо податкового законодавства та доручила Дирекції здійснювати постійний моніторинг можливих змін та оперативно реагувати на них.

Члени Ради затвердили рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо членства в Асоціації та виключення зі складу членів УАІБ трьох компаній: ТОВ «КУА «АБСОЛЮТ ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ» (м.Київ), ТОВ «КУА «АВЕНІР - ІНВЕСТ» (м.Київ) та ТОВ «КУА «ПЛАТИНУМ КАПІТАЛ» (м.Збараж, Тернопільська обл.).

Рада виключила зі складу членів УАІБ дві компанії - ТОВ «КУА «СТИРОЛІНВЕСТ» (м.Київ) та ТОВ «КУА «СТАРПРОМ - КАПІТАЛ» (м.Київ) у зв’язку із закінченням терміну дії ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 21 січня 2016 року.

*****

НКЦПФР оприлюднила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання участі акціонерів в управлінні акціонерним товариством»

НКЦПФР на своєму офіційному сайті оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання участі акціонерів в управлінні акціонерним товариством». Документ розроблено з метою врегулювання питання участі в управлінні акціонерними товариствами акціонерів, які до 12 жовтня 2014 року не скористалися своїм правом на зарахування належних їм акцій на рахунки в цінних паперах у депозитарній системі.

За інформацією, наявною в Комісії, зараз існує значна кількість таких акціонерів. Така ситуація призводить до значних витрат акціонерних товариств на оплату послуг депозитарних установ щодо обслуговування ними рахунків у цінних паперах таких власників. Крім того такі власники обмежені законом у реалізації своїх прав за такими цінними паперами.

У зв’язку з цим, є необхідність визначити на законодавчому рівні (шляхом внесення відповідних змін до законів «Про акціонерні товариства» та «Про депозитарну систему України») процедури відновлення власником (правонаступником власника) обліку прав власності та поновлення своїх прав на цінні папери, які йому належать, механізм визнання таких цінних паперів викупленими емітентом, у разі, якщо власник (правонаступник власника) не скористається запропонованою процедурою відновлення прав, а також зобов’язання емітента сплатити їх власнику (правонаступнику власника) ринкову вартість цінних паперів, які вважаються викупленими.

Коментуючи зазначений законопроект, директор департаменту стратегії розвитку фондового ринку НКЦПФР Максим Лібанов зазначив, що Комісія вважає за необхідне передбачити у законодавстві процедури відновлення «сплячими акціонерами» обліку прав власності та поновлення своїх прав на цінні папери, а також, у разі їх не звернення, визнання таких цінних паперів викупленими емітентом. Такий крок дозволить емітентам зменшити свої витрати, а «сплячим акціонерам» дозволить отримати грошову компенсацію на рівні ринкової вартості належних їм цінних паперів.

*****

Набув чинності Закон «Про внесення змін до статті 60 Закону України "Про господарські товариства" (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю)

13 грудня 2015 року набув чинності Закон «Про внесення змін до статті 60 Закону України "Про господарські товариства" (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю) №816-VIII, прийнятий Верховною Радою наприкінці листопада.

Згідно із документом загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 50 відсотками голосів.

При цьому передбачається, що установчими документами товариств, у статутному капіталі яких відсутня державна частка, може бути встановлений інший відсоток голосів учасників (представників учасників), за умови присутності яких загальні збори учасників вважаються повноважними.

Статути товариств з обмеженою відповідальністю до приведення їх у відповідність із цим Законом застосовуються у частині, що не суперечить цьому Закону.

*****

Комісія анулювала 27 ліцензій на провадження
професійної діяльності на фондовому ринку

НКЦПФР анулювала 27 ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з торгівлі цінними паперами, в тому числі андеррайтингу (18 ліцензій), дилерської діяльності (6 ліцензій), брокерської діяльності (3 ліцензії), передає прес-служба регулятора.

Ліцензії анульовані у зв‘язку з нездійсненням ліцензіатами цього виду професійної діяльності на фондовому ринку протягом більш року, а саме ІII-ІV кварталів 2014 року, І-ІІI кварталів 2015 року, а також жовтня і листопада 2015 року.

Відповідно до підпункту 10 пункту 1 розділу IV «Анулювання ліцензії (копії ліцензії)» Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів), затвердженого рішенням НКЦПФР №816 від 14.05.2013 р., нездійснення ліцензіатом певного виду професійної діяльності на фондовому ринку протягом року (у тому числі з дати отримання ліцензії) є підставою для анулювання ліцензії такого ліцензіата.

Як зазначив голова НКЦПФР Тимур Хромаєв, у зв’язку із загальним спадом ділової активності, падінням ринку, багато профучасників досить тривалий час не використовують наявні у них ліцензії. Керуючись європейськими нормами та практикою, а саме Директивою Євросоюзу MiFID про ринки фінансових інструментів, Комісія за результатами аналізу використання ліцензій профучастниками анулювала такі, що не використовувалися. У випадку відновлення діяльності з певного напрямку, компанії зможуть швидко отримати нову ліцензію.

Згідно з Директивою Євросоюзу MiFID «Про ринки фінансових інструментів» якщо компанія не використовує ліцензію протягом 12-24 місяців з моменту його видачі, точний термін визначається національними регуляторами, то регулятор має право прийняти рішення про її відкликання.

*****

НКЦПФР удосконалює порядок розкриття інформації емітентами

НКЦПФР схвалила проект змін до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, повідомляє прес-служба Комісії.

Зазначеними змінами Порядок розкриття інформації емітентами – лістинговими компаніями удосконалюється та приводиться у відповідність до нових умов лістингу та Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів».

У проекті деталізовані вимоги до проміжної (квартальної) фінансової звітності емітентів; стандартизовані типи повідомлень, які подаються емітентами.

Крім того, розширюється перелік Особливої інформації, зокрема, розкриттю тепер підлягатимуть рішення про попереднє надання згоди на вчинення значних правочинів, рішення про надання згоди на вчинення значних правочинів або прийняття рішення про надання згоди на вчинення правочинів, щодо вчинення яких є зацікавленість у емітентів; інформація щодо провадження у справі про відшкодування емітенту збитків, завданих посадовою особою такого емітента.

Також проектом встановлена вимога щодо емітентів першого рівня лістингу додатково розміщувати фінансові звіти англійською мовою на власному веб-сайті.

*****

Комісія оприлюднила проект рішення, яким вносяться зміни
до нормативного акта, що регулює питання опосередкованого
володіння у професійному учаснику фондового ринку

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про затвердження Змін до Порядку погодження набуття особою істотної участі у професійному учаснику фондового ринку або збільшення її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного капіталу такого учасника чи права голосу придбаних акцій (часток) у його органах управління».

Згідно з документом опосередковане володіння участю – це володіння в професійному учаснику фондового ринку, яке настає, якщо особа самостійно або спільно з іншими особами: має пряме володіння участю у статутному (складеному) капіталі власника істотної участі (юридичної особи) у такому розмірі, який забезпечує володіння через цю особу 10 і більше відсотками статутного капіталу професійного учасника фондового ринку, та/або набуває незалежну від формального володіння можливість значного (вирішального) впливу на керівництво чи діяльність професійного учасника.

*****

Нацкомфінпослуг планує змінити механізми контролю
за учасниками ринків фінансових послуг

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності і визначається періодичність здійснення Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, планових заходів державного нагляду (контролю)”.

Метою прийняття регуляторного акта є вдосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг України та впорядкування проведення планових заходів державного нагляду (контролю).

Для її реалізації документом визначаються ступені ризику в діяльності суб’єктів господарювання, нагляд за якими здійснює Нацкомфінпослуг, а також встановлюється періодичність здійснення планових заходів нагляду (контролю).

При цьому проектом постанови пропонується затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення Нацкомфінпослуг планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері ринків фінансових послуг.

*****

Уряд затвердив нову Методику оцінки майна,
підготовлену Фондом державного майна

​Кабінет Міністрів оприлюднив постанову №1033 «Про внесення змін до Методики оцінки майна», прийняту 25.11.2015 р., повідомляє прес-служба ФДМУ.

Як зазначається в повідомленні, зміни до Методики оцінки є одним із найважливіших кроків Фонду до реалізації розробленої ним програми дій з удосконалення функціонування національного ринку оцінки та діяльності його професійних учасників.

В основу оцінки за новою методикою покладено ринкову вартість об’єкта, а не балансову звітність, як раніше, за якою проводилася стандартизована оцінка (окремо для бірж, окремо – для конкурсу) без аналізу ринку, врахування ліквідності і перспектив підприємства;

Відтепер оцінку абсолютно всіх об’єктів (пакетів акцій, об’єктів будівництва тощо) будуть проводити незалежні оцінювачі;

Усі контрольні пакети акцій об’єктів груп Г та об’єктів паливно-енергетичного комплексу будуть оцінюватися за ринковою вартістю із залученням незалежних оцінювачів, а стартову ціну узгоджуватиме робоча група, створена КМУ, до якої входять представники міністерств і міжнародних організацій. Робоча група зможе збільшити стартову ціну для аукціону, але не зможе зменшити (раніше стартову ціну встановлювала конкурсна комісія, яка ні з ким її не узгоджувала).

За словами голови ФДМУ Ігоря Білоуса, Фонд є державним регулятором ринку оцінки, і у цій ролі перед ним постають три головних завдання:

– наблизити національну оцінку до міжнародних стандартів;

– зробити систему оцінки і роботу оцінщиків максимально прозорою;

– сприяти якомога ширшому залученню громадськості та саморегулівних організацій і оцінювачів до процесу регулювання цього ринку.

*****

Рішення НКЦПФР про анулювання ліцензії "Української біржі" зупинене

За інформацією прес-служби «Української біржі», 17.11.2015 р. Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку було прийнято рішення про анулювання ліцензії ПАТ "Українська біржа". "Українська біржа" 11.12.2015 р., керуючись нормами Закону "Про ліцензування видів господарської діяльності", звернулася до експертно-апеляційної ради з питань ліцензування при Державній регуляторній службі України з апеляцією на зазначене рішення НКЦПФР.

Відповідно до ч.9 ст.16 Закону "Про ліцензування видів господарської діяльності" подання апеляції зупинило дію рішення НКЦПФР про анулювання ліцензії біржі до прийняття Державною регуляторною службою України рішення за результатами розгляду апеляції.

*****

Міністерство фінансів у січні-листопаді 2015 року розмістило ОВДП
на суму 10 млрд. грн. та $0,64 млрд.

Згідно з даними НБУ, у січні-листопаді 2015 року Міністерством фінансів у результаті проведення аукціонів з розміщення облігацій внутрішніх державних позик, номінованих як у національній, так і в іноземній валюті до Державного бюджету надійшло 10 млрд. грн. та $0,64 млрд. Однак, останніми місяцями Мінфін не проводив торги з продажу ОВДП.

Середньозважена дохідність ОВДП за результатами аукціонів з їх первинного розміщення дорівнювала: у національній валюті - 17%; у доларах США - 8,74% річних.

Загалом з початку року для збільшення статутних капіталів банків та інших юридичних осіб було здійснено випуск ОВДП на загальну суму 33,5 млрд. грн. (з них 3,8 млрд. грн. - АТ «Укргазбанк»; 29,7 млрд. грн. - НАК «Нафтогаз України»).

У листопаді було здійснено випуск ОВДП з метою надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на загальну суму 5,5 млрд. грн. із середньозваженою дохідністю 11,07% річних (з початку року - на суму 32,5 млрд. грн. із середньозваженою дохідністю 11,61% річних).

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 135,5 млрд. грн., у тому числі погашення номінальної вартості - 85,4 млрд. грн., сплата купонного доходу - 50,1 млрд. грн.

За станом на початок грудня 2015 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які перебували в обігу, дорівнював 503,13 млрд. грн. З них, облігації обсягом 374,3 млрд. грн. були у власності НБУ, обсягом 84,78 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 21,79 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 21,27 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 2,67 пункту,
а Індекс українських акцій - на 24,22пункту


Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 18.12.2015 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

80 326 080,37

239,14

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 18.12.2015 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

21 062 665

670,67

*****

У ІІІ кварталі 2015 року падіння ВВП України склало 7,2%

Згідно з уточненими даними Державної служби статистики номінальний валовий продукт України за III квартал 2015 року становив 555 044 млн. грн.

Реальний ВВП за ІII квартал 2015 року порівняно з ІII кварталом 2014 року (у постійних цінах 2010 року) склав 92,8%, а порівняно з ІI кварталом 2015 року, з урахуванням сезонного фактору, – 100,5%

*****

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні
у січні-жовтні 2015 року становило $381 млн.

Згідно з даними Державної служби статистики, за січень-жовтень 2015 року експорт товарів з України становив $31 341,7 млн., а імпорт в Україну - $30 960,7 млн. Порівняно із аналогічним періодом 2014 року експорт скоротився на 31,8% (на $14 627,1 млн.), імпорт – на 32,2% (на $14 718,0 млн.). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у січні-жовтні 2015 року становило $381 млн. (у січні-жовтні 2014 року позитивне сальдо дорівнювало $290,1 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту, як і за 10 місяців 2014 року склав 1,01.

Зовнішньоторговельні операції проводилися із партнерами із 213 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн ЄС становив $10 471,7 млн., або 33,4% від загального обсягу експорту, та зменшився порівняно з відповідним періодом попереднього року на 28,4%.

Імпорт товарів із країн ЄС дорівнював $12 546,8 млн., або 40,5% від загального обсягу, та зменшився у порівнянні із аналогічним періодом минулого року на 27,9%.

*****

У січні-листопаді 2015 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 47 млрд. грн., що виявилося на 18,8% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року

У січні-листопаді 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 47 млрд. грн., що на 18,8% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року, повідомляє Державна служба статистики.

По будівлях Індекс будівельної продукції у січні-листопаді становив 88,9% (по житлових будівлях - 89,5%, по нежитлових будівлях - 88,4%), а по інженерних спорудах - 92%. У січні-вересні поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання обсягів будівництва було зафіксовано лише у Волинській, Миколаївській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській та Вінницькій областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24