Новини УАІБ

09 листопада 2015

Мін'юст зареєстрував Положення щодо пруденційних нормативів
професійної діяльності на фондовому ринку

28 жовтня 2015 року Міністерство юстиції України зареєструвало за №1311/27756 Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками, затверджене НКЦПФР 01.10.2015 за №1597.

Це рішення набирає чинності з 01 січня 2016 року.

*****

НКЦПФР зареєструвала зміни до правил чотирьох фондових бірж

НКЦПФР зареєструвала зміни до правил ПАТ «Фондова біржа «Перспектива», ПАТ «Фондова біржа ПФТС», ПрАТ «Придніпровська фондова біржа» та ПрАТ «Фондова біржа «Іннекс», передає прес-служба Комісії.

На розгляді у регулятора також знаходяться зміни до правил, подані ПАТ «Українська біржа», ПАТ «Східно-Європейська фондова біржа», ПрАТ «Українська міжбанківська валютна біржа».

Зміни до правил були внесені фондовими біржами у зв’язку з необхідністю приведення їх у відповідність до рішень НКЦПФР №1217 від 06.08.2015 року «Про затвердження Змін до Положення про функціонування фондових бірж» та №933 від 03.07.2015 року «Про затвердження Порядку визначення біржового курсу цінного папера».

Зазначеними рішеннями Комісії серед іншого було посилено вимоги щодо входження цінних паперів до біржового реєстру. Крім того, ними було змінено норми щодо визначення порядку розрахунку біржового курсу цінних паперів; змінено мінімальні вимоги щодо внесення та перебування цінних паперів у біржовому реєстрі; доповнено вимоги щодо діяльності маркет-мейкера. Змінами було передбачено також створення окремого сегменту позалістингових акцій нових інвестиційно-привабливих компаній, куди можуть бути включені акції емітентів, що існують не менше року і середнє значення ринкової капіталізації яких становить не менше 20 млн грн.

*****

Відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності

Наприкінці жовтня відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності під головуванням голови НБУ Валерії Гонтаревої, повідомляє прес-служба НКЦПФР. Його учасники відзначили стабілізацію макроекономічної ситуації, зокрема поступове відновлення обсягів виробництва, уповільнення інфляції, покращення показників платіжного балансу та стабілізацію у банківському секторі. При цьому Рада привітала вдале завершення процесу реструктуризації єврооблігацій України та наполягає на необхідності забезпечити однакові умови роботи із усіма утримувачами єврооблігацій, у тому числі із російськими інвесторами.

Члени Ради особливо наголосили, що співробітництво з Міжнародним валютним фондом та виконання умов меморандуму про співпрацю з МВФ є необхідною умовою фінансової стабільності України і що усі сторони, відповідальні за виконання програми співпраці із МВФ, мають докласти максимум зусиль задля отримання Україною третього траншу кредиту EFF. Повернення до графіку співпраці із МВФ серед іншого дозволить забезпечити відновлення резервів НБУ.

Під час засідання було обговорено питання розвитку державних банків. Члени Ради одноголосно відзначили необхідність докорінних змін у стандартах корпоративного управління державного банківського сектору, а також перегляду бізнес-моделей та стратегічних цілей банків державної форми власності. Подальша підтримка державних банків за рахунок бюджетних коштів повинна здійснюватися виключно у контексті зміни філософії їх роботи. Міністерство фінансів планує доопрацювати та представити громадськості стратегію розвитку державних банків протягом наступного місяця.

Представники НКЦПФР на засіданні окреслили кроки, здійснені з метою призупинення обігу цінних паперів з ознаками фіктивності в банківському та страховому секторах. Члени Ради висловили підтримку першим крокам Комісії та погодилися об’єднати зусилля регуляторів задля повного призупинення практик обігу цінних паперів із ознаками фіктивності.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект постанови КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)»

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект постанови КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг(крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)».

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, до видів господарської діяльності з надання фінансових послуг, що підлягають ліцензуванню відповідно до законів України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”, „Про страхування”, „Про недержавне пенсійне забезпечення”, „Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю” та “Про кредитні спілки”, віднесено:

  • страхову діяльність на проведення певних видів страхування;
  • діяльність з адміністрування недержавних пенсійних фондів;
  • діяльність з адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групах;
  • діяльність з управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю;
  • діяльність із залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки та надання кредитів за рахунок залучених коштів;
  • діяльність з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів.

Проект Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг спрямований на комплексне вдосконалення порядку ліцензування господарської діяльності з надання фінансових послуг з позиції спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляції), приведення процедур у сфері ліцензування діяльності з надання фінансових послуг у відповідність до Закону.

Документ передбачає вдосконалення порядку ліцензування господарської діяльності з надання фінансових послуг шляхом викладення єдиних ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг, з урахуванням особливостей провадження кожного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню в цій сфері, спрощення процедури видачі ліцензій з надання фінансових послуг та контролю у сфері ліцензування діяльності з надання фінансових послуг.

Проектом нормативного акту встановлюється:

  • перелік документів для отримання ліцензії та розширення провадження господарської діяльності за видами діяльності, який є виключним;
  • єдині для суб’єктів господарювання зміст та форми таких документів: заява про одержання ліцензії, розширення провадження господарської діяльності, звуження провадження виду господарської діяльності, переоформлення ліцензії, на анулювання ліцензії; документів, що додаються до заяви про одержання ліцензії (анкети про керівника та головного бухгалтера фінансової установи, інформація про кваліфікованих працівників, довідка про формування резервного капіталу); опис документів, що подаються;
  • вимоги до документів, що подаються здобувачем ліцензії для отримання (переоформлення, анулювання) ліцензії, для звуження провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг, включаючи внесення змін до документів, що подавались для отримання ліцензії;
  • кадрові вимоги щодо керівника та головного бухгалтера фінансової установи, керівника відокремленного підрозділу фінансової установи;
  • організаційні вимоги щодо фінансової установи;
  • технологічні вимоги щодо наявності певної матеріально-технічної бази;
  • додаткові вимоги щодо провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг за видами діяльності.

Вимоги до ліцензіата визначені згідно з діючими нормами законів у сфері регулювання ринків фінансових послуг та прийнятих відповідно до таких законів нормативно-правових актів.

*****

У жовтні 2015 року на ФБ «Перспектива» було укладено
1,2 тис. договорів на суму 4,94 млрд. грн.

У жовтні 2015 року на ФБ «Перспектива» було укладено 1,2 тис. договорів на суму 4,94 млрд. грн. Обсяг торгів ОВДП становив 3,71 млрд. грн., депозитними сертифікатами НБУ - 0,84 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 0,18 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 97,09 млн. грн., деривативами - 55,46 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 48,11 млн. грн., акціями - 3,58 млн. грн.

За станом на кінець жовтня 2015 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 764. З них, 321 цінний папір перебував у першому рівні лістингу, 46 - у другому рівні лістингу та 397 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 246 акцій; 223 ОВДП; 37 інвестиційних сертифікатів; 124 корпоративні облігації; 2 муніципальні облігації; одна іпотечна облігація; 8 опціонних сертифікатів; 23 ф’ючерсних контрактів; 100 депозитних сертифікатів НБУ.

*****

У жовтні 2015 року Індекс ПФТС знизився на 9,66%

У жовтні 2015 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 2,57 тис., а їх обсяг - 2,1 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП склав 1,88 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,21 млрд. грн., з акціями - 12,57 млн. грн., з цінними паперами ІСІ - 2,44 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом жовтня знизився на 9,66% з 301,09 до 271,99 пункту, а з початку року - на 29,7% з 386,92 до 271,99 пункту.

За станом на кінець жовтня 2015 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 337 цінних папери, з них, 623 акції, 232 корпоративні облігації, 264 ОВДП, 112 цінних паперів ІСІ, 3 муніципальні облігації, 100 депозитних сертифікати НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 264 цінних папери, до другого - 99, а до списку позалістингових цінних паперів - 9475.

*****

Індекс українських акцій у жовтні 2015 року знизився на 9,07%

У жовтні 2015 року на «Українській біржі» було укладено 16,68 тис. угод на загальну суму 0,61 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,45 млрд. грн., а їхня кількість - 13,2 тис. В свою чергу, на строковому ринку «Української біржі» у жовтні зафіксовано 3,48 тис. угод на загальну суму 0,16 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 9,07% з 872,35 до 793,19 пункту, а з початку року - на 23,24% з 1 033,3 до 793,19 пункту.

*****

У ІІІ кварталі 2015 року на ринках країн Європи емітенти здійснили 53 ІРО, у результаті яких залучили 4,6 млрд. євро

Згідно з інформацією компанії PricewaterhouseCoopers, у ІІІ кварталі 2015 року на ринках країн Європи емітенти здійснили 53 ІРО, у результаті яких залучили 4,6 млрд. євро. У порівнянні з аналогічним періодом 2014 року кількість публічних розміщень зменшилась на 30,3%, а обсяг залучених коштів – майже у 1,5 рази (у ІІІ кварталі 2014 року було здійснено 76 ІРО на загальну суму 6,6 млрд. євро).

У попередніх кварталах 2015 року показники ринку були такими: І квартал - 82 ІРО на суму 16,4 млрд. євро; ІІ квартал - 123 ІРО на суму 14,7 млрд. євро. У цілому за дев’ять місяців поточного року у Європі було здійснено 258 ІРО на загальну суму 35,7 млрд. євро (для порівняння, у січні-вересні 2014 року на європейських майданчиках було здійснено 289 ІРО обсягом 40,3 млрд. євро).

У ІІІ кварталі 2015 року найкращі показники обсягу залучених коштів мали Deutsche Börse (Німеччина) – 1,54 млрд. євро, BME Spanish Exchange (Іспанія) – 867 млн. євро, London Stock Exchange (Великобританія) – 747 млн. євро, пан-європейський майданчик Euronext - 618 млн. євро, Borsa Italiana (Італія) - 581 млн. євро.

Лідерами за кількістю розміщень стали London Stock Exchange та група бірж NASDAQ OMX – по 9 ІРО. За ними йшли BME Spanish Exchange (8 ІРО), пан-європейський майданчик Euronext та Borsa Italiana – по 7 ІРО.

Найбільшими розміщеннями у липні-вересні були ІРО компаній Deutsche Pfandbriefbank (фінансовий сектор) - 1,1 млрд. євро, Euskaltel (телекомунікаційний сектор) – 764 млн. євро, Flow Traders (фінансовий сектор) - 521 млн. євро, ADO Properties (фінансовий сектор) - 415 млн. євро, UK Mortgages (фінансовий сектор) - 350 млн. євро. Ці п’ять компаній у цілому залучили 2,05 млрд. євро, що становить 44,6% від загального обсягу європейського ринку ІРО у ІІІ кварталі.

Найбільші обсяги угод ІРО були зафіксовані у фінансовому секторі, компанії якого залучили 3,22 млрд. євро, телекомунікаційному секторі (764 млн. євро), секторі охорони здоров’я (247 млн. євро), секторі промислових послуг (170 млн. євро), промисловому секторі (85 млн. євро). Іншими галузями, які також привернули увагу інвесторів, були технологічний сектор, сировинний сектор та сектор комунальних послуг.

Порівнюючи розвиток європейського ринку ІРО в ІІІ кварталі 2015 року з ринками інших країн світу, слід зазначити, що Європа значно поступилася США за показником обсягу коштів, залучених у ході первинних публічних розміщень, проте перевершила за кількістю ІРО.

Так, у звітному періоді на американських фондових біржах було укладено 45 угод ІРО на загальну суму 6,51 млрд. євро. Лідерами за кількістю ІРО були компанії сектору охорони здоров’я (19 угод). Компанії, що представляють фінансовий сектор, залучили у ході розміщень найбільший обсяг коштів (2,3 млрд. євро).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 2,63 пункту,
а Індекс українських акцій - на 28,02 пункту
Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 06.11.2015 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
ПФТС
25 988 096,20
269,36
Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 06.11.2015 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
українських акцій
18 612 571
765,17
*****

Протягом вересня 2015 року сума державного та гарантованого
державою боргу України збільшилася на 26,5 млрд. грн.

Станом на 30 вересня 2015 року державний та гарантований державою борг України становив 1 521 377 830,77 тис. грн. або $70 671 221,52 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 1 000 619 089,58 тис. грн. (65,77% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $ 46 480 875,36 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 520 758 741,2 тис. грн(34,23%) або $ 24 190 346,15 тис., повідомляє Міністерство фінансів.

Державний зовнішній борг становив 764 333 137,79 тис. грн. (50,24%) або $ 35 504 892,61 тис., гарантований зовнішній борг - 236 285 951,78 тис. грн. (14,53%) або $ 10 975 982,76 тис.

Державний внутрішній борг дорівнював 494 990 078,88 тис грн (32,54%) або $ 22 993 337,23 тис., гарантований внутрішній борг - 25 768 662,32 тис. грн. (1,69%) або $ 1 197 008,93 тис.

Протягом вересня 2015 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 26 486 294,55 тис. грн.

*****

Міжнародні резерви України у жовтні 2015 року зросли на $0,19 млрд.

За попередніми даними НБУ, міжнародні резерви України станом на 1 листопада 2015 року дорівнювали $12,96 млрд. в еквіваленті. У жовтні відбулося зростання обсягу міжнародних резервів на $188 млн.

Збільшення резервів відбулося насамперед за рахунок купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку України. У жовтні Національний банк придбав на міжбанківському ринку $300,5 млн. Значна частка із цих коштів ($295,2 млн.) була придбана на аукціонах. Крім того, міжнародні резерви Національного банку поповнилися за рахунок надходжень від банку KFW (Німеччина) на користь уряду України в розмірі 199 млн. євро.

Зростання резервів відбулося, незважаючи на необхідність здійснення платежів з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. У жовтні на ці цілі було спрямовано $95,7 млн., з яких $13,2 млн. – це обслуговування за державними цінними паперами. Також у жовтні Національний банк здійснював інтервенції на міжбанківському валютному ринку України.

Минулого місяця регулятор продав банкам іноземної валюти у розмірі $46,5 млн., із них $37,5 млн. було продано під час голландського аукціону, який проходив 30 жовтня.

Голова Національного банку Валерія Гонтарева відзначила, що найближчим часом очікується візит місії МВФ, який був відкладений з технічних причин. При цьому Україна планує отримати третій транш кредиту, який дасть змогу збільшити міжнародні резерви Національного банку до $15 млрд.

Наразі обсяг міжнародних резервів України є достатнім для виконання зобов’язань і поточних операцій уряду та Національного банку України.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у жовтні 2015 року
дорівнював 98,7%, а у січні-жовтні - 139,5%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у жовтні 2015 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 98,7% (з початку року - 139,5%). У свою чергу, Індекс цін виробників промислової продукції становив 97,6% (з початку року – 124,9%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у жовтні ціни знизилися на 0,7% (з початку року – зросли на 25,1%), у переробній промисловості – не змінилися (з початку року – зросли на 23,5%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - знизилися на 8,7% (з початку року – зросли на 28,5%).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24