Новини УАІБ

26 жовтня 2015
НКЦПФР схвалила зміни до Положення про склад та структуру активів ІСІ
На веб-сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку оприлюднено проект рішення «Про внесення змін до Положення про склад та структуру активів інституту спільного інвестування», схвалений регулятором.
 
Документ розроблено з метою оптимізації окремих норм регуляторного акта для усунення неоднозначного трактування правил, умов та порядку використання коштів спільного інвестування, а також встановлення нормативів інвестування для кваліфікаційних інститутів спільного інвестування.
 
*****
 
Комісія оприлюднила проект рішення «Про затвердження Змін до Положення про порядок визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування»
НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про затвердження Змін до Положення про порядок визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування». Метою документа є: вдосконалення порядку визначення вартості чистих активів ІСІ, шляхом приведення норм Положення до вимог МСФЗ; зняття обмежень для КУА в частині застосування методів визначення справедливої вартості активів ІСІ; недопущення штучного завищення дохідності інститутів спільного інвестування; створення передумов для формування інформаційної бази, яка буде максимально достовірно відображати фінансовий стан ІСІ; захист прав інвесторів шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства на ринку цінних паперів, застосування санкцій за порушення законодавства у межах своїх повноважень.
 
*****
 
Регулятор удосконалює систему нагляду за пруденційними
показниками профучасників
НКЦПФР затвердила Положення про нагляд за дотриманням пруденційних нормативів професійними учасниками фондового ринку, повідомляє прес-служба Комісії.
 
Положення містить порядок розрахунку пруденційних показників для різних видів професійних учасників, а також механізми приведення їх у відповідність та реагування з боку регулятора у разі недотримання. При розрахунку пруденційних нормативів суттєвим вважатиметься відхилення розрахункового від нормативного показника на 20 і більше відсотків.
 
Завдяки системі пруденційних показників Комісія зможе оперативно виявляти проблеми у фінансовому стані професійних учасників на ранніх стадіях їх виникнення.
 
За словами члена НКЦПФР Дмитра Тарабакіна, не лише Комісія, але й учасники ринку зможуть завдяки цим показникам відслідковувати свій ризик-менеджмент. Регулятор буде бачити, чи є у профучасника капітал, достатній для здійснення професійної діяльності, наскільки адекватна у компанії пропорція використання власних ресурсів проти запозичених тощо. Адже погіршення фінансового стану професійних учасників є загрозою для стабільності всієї фінансової системи. І система пруденційних нормативів сприятиме підвищенню захисту прав інвесторів.
 
*****
 
Оприлюднено проект рішення НКЦПФР щодо змін до Положення
про порядок складання та розкриття інформації КУА та подання
відповідних документів до Комісії
23 жовтня 2015 року на офіційному веб-сайті НКЦПФР оприлюднено проект рішення «Про внесення змін до Положення про порядок складання та розкриття інформації компаніями з управління активами та особами, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», рішення № 1343 від 02 жовтня 2012 року.
 
Зміни, зокрема, передбачають запровадження нових додатків щодо пруденційних нормативів, встановлених «Положенням щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками», затвердженим НКЦПФР 01.10.2015 року.
 
Це рішення набирає чинності з 01 березня 2016 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.
 
*****
Комісія з цінних паперів і бірж США підтримала
рекомендації МВФ щодо НКЦПФР
З 15 по 21 жовтня у Києві з візитом перебувала делегації Комісії з цінних паперів і бірж США (U.S. Securities and Exchange Commission), передає прес-служба НКЦПФР. Група експертів американського регулятора плідно попрацювала з представниками Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та інших державних органів.
 
Експерти SEC у своїх оцінках підтримали рекомендації МВФ, викладені у звіті «Розширення повноважень і зміцнення незалежності Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку».
 
Рекомендації МВФ стосувалися переважно змін до законодавчої бази України - імплементації в українське законодавство принципів Міжнародної асоціації регуляторів фондових ринків (IOSCO), а також програми заходів на шляху до здобуття статусу сторони Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння (БМВ) IOSCO.
 
Крім того, експерти американського регулятора надали керівництву НКЦПФР більш розширені поради, зокрема у сфері нагляду і контролю, правозастосування та розвитку ринкової інфраструктури.
 
Представники SEC вказали на необхідність розвитку повноважень та можливостей НКЦПФР у сфері проведення розслідувань, отримання інформації від будь-яких фізичних та юридичних осіб, застосування санкцій, розширення співробітництва з правоохоронними та іншими контролюючими органами. Не менш важливим і пріоритетним американські експерти вважають розвиток ринкової інфраструктури, системи клірингу та розрахунків, удосконалення процесів ліцензування тощо.
 
Для довідки: Візит делегації Комісії з цінних паперів і бірж СШАвідбувався в рамках програми USAID FINREP-II (Програма розвитку фінансового сектору), метою якої є імплементація кращих міжнародних практик для забезпечення ефективного нагляду та розвитку фондового ринку в Україні.
 
*****
За станом на кінець вересня 2015 року кількість зареєстрованих інвестфондів в Україні дорівнювала 2 097, з них 391 КІФ та 1 706 ПІФ
Згідно з інформацією НКЦПФР у січні-вересні 2015 року регулятором було зареєстровано емісійних цінних паперів на загальну суму 74,39 млрд. грн. Такий показник на 19,85 млрд. грн. перевищив результат аналогічного періоду минулого року.
 
У звітному періоді Комісія зареєструвала 117 випусків акцій на суму 54,41 млрд. грн. Порівняно з січнем-вереснем 2014 року обсяг випусків акцій збільшився на 44,03 млрд. грн.
 
Значні за обсягом випуски акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», «ВТБ Банк», «ОТП Банк», «Хрещатик», «Київська Русь», «Фінансова ініціатива», «Преміум», «Банк «Траст», «Правекс-банк», «Укргазпромбанк», «Платинум Банк» та «РВС БАНК».
 
Крім того, за дев’ять місяців поточного року Комісія зареєструвала 107 випусків корпоративних облігацій на загальну суму 11,47 млрд. грн. або на 3,65 млрд. грн. менше показника січня-вересня 2014 року.
 
Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією упродовж трьох кварталів 2015 року, склав 6,16 млрд. грн., що виявилося на 17,27 млрд. грн. менше показника січня-вересня 2014 року. При цьому обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився на 881,71 млн. грн. та дорівнював 2,35 млрд. грн.
 
Кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні за станом на кінець вересня 2015 року дорівнювала 2 097, з них 391 КІФ та 1 706 ПІФ.
Капіталізація лістингових компаній українського фондового ринку за станом на 30.09.2015 р. складала 82,72 млрд. грн. Обсяг торгів цінними паперами на організованому ринку у січні-вересні 2015 року дорівнював 236,61 млрд. грн. що виявилося на 49,17% менше результату аналогічного періоду минулого року (465,45 млрд. грн.).
 
Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку склав 1,84% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,16%
 
Найбільші обсяги торгів серед фінансових інструментів (209,51 млрд. грн. або 88,54%) були зафіксовані з облігаціями внутрішньої державної позики. Обсяг торгів корпоративними облігаціями становив 9,24 млрд. грн., деривативами - 6,07 млрд. грн., акціями - 4,87 млрд. грн., депозитними сертифікатами НБУ – 4,65 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,9 млрд. грн., опціонними сертифікатами – 0,35 млрд. грн., муніципальними облігаціями – 19,8 млн. грн.
 
Обсяги торгів у розрізі фондових майданчиків були такими: ФБ «Перспектива» - 191,86 млрд. грн.; ФБ ПФТС - 35,88 млрд. грн.; «Українська біржа» - 4,94 млрд. грн.; КМФБ - 2,89 млрд. грн.; ПФБ - 0,58 млрд. грн.; УФБ – 0,29 млрд. грн.; УМВБ - 0,12 млрд. грн.; СЄФБ - 41,95 млн. грн.; УМФБ - 5,94 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 4,49 млн. грн.
 
*****
 
Мінфін у січні-вересні 2015 року розмістило ОВДП
на суму 10 млрд. грн. та $0,64 млрд.
Згідно з даними НБУ, у січні-вересні 2015 року Міністерством фінансів у результаті проведення аукціонів з розміщення облігацій внутрішніх державних позик, номінованих як у національній, так і в іноземній валюті до Державного бюджету надійшло 10 млрд. грн. та $0,64 млрд.
 
Середньозважена дохідність ОВДП за результатами аукціонів з їх первинного розміщення дорівнювала: у національній валюті - 17%; у доларах США - 8,74% річних.
 
Загалом з початку року для збільшення статутних капіталів банків та інших юридичних осіб було здійснено випуск ОВДП на загальну суму 33,5 млрд. грн. (з них 3,8 млрд. грн. - АТ «Укргазбанк»; 29,7 млрд. грн. - НАК «Нафтогаз України»).
 
У вересні було здійснено випуск ОВДП з метою надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на загальну суму 5 млрд. грн. із середньозваженою дохідністю 11,58% річних (з початку року - на суму 25 млрд. грн. із середньозваженою дохідністю 11,76% річних).
 
Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 121,3 млрд. грн., у тому числі погашення номінальної вартості - 80,9 млрд. грн., сплата купонного доходу - 40,4 млрд. грн.
 
За станом на початок жовтня 2015 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 491,51 млрд. грн. З них, облігації обсягом 369,21 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 80,11 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 21,23 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 20,95 млрд. грн. - у власності інших структур.
 
*****
 
ФДМУ планує отримати від приватизації майна у 2015 році 1 млрд. грн.
Згідно з даними звіту Фонду держмайна, протягом січня-вересня 2015 року в Україні було приватизовано 78 об‘єктів державної власності, з яких 52 об‘єктів групи А, 6 об‘єктів груп В та Г, 13 об’єктів групи Д, один об’єкт групи Е та 6 об’єкти групи Ж, а за угодами з органами місцевого самоврядування - 426 об‘єктів комунальної власності, 424 з яких належали до групи А, один до групи Д та один до групи Ж.
 
Через фондові біржі у звітному періоді було запропоновано до продажу 67 пакетів акцій 44 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 959,31 млн. грн. За підсумками торгів на фондових біржах продано 5 пакетів акцій на загальну суму 100,54 млн. грн.
 
За січень-вересень 2015 року Фондом оголошено 8 конкурсів з продажу держпакетів акцій загальною початковою вартістю 65,3 млн. грн. За їх результатами було укладено два договори купівлі-продажу держпакетів акцій на загальну суму продажу 11,55 млн. грн.
 
За оперативними даними, від приватизації державного майна у січні-вересні 2015 році надійшло та перераховано до загального фонду Державного бюджету 126,84 млн грн.
 
У зв’язку з припиненням аукціонів на фондових біржах з продажу пакетів акцій ПАТ «Одеський припортовий завод», перенесенням на IV квартал 2015 року проведення торгів пакетами акцій ряду об’єктів групи Г, які можуть становити інтерес для потенційних інвесторів і забезпечити значні надходження до державного бюджету, Фонд у поточному році очікує надходження коштів у розмірі близько 1 млрд. грн. за рахунок успішного продажу ПрАТ «Президент-готель», а також теплоелектроцентралей.
 
Зважаючи на це, Фонд надав Міністерству фінансів України скоригований уточнений прогноз надходження коштів від приватизації державного майна до Державного бюджету в 2015 році.
 
У сфері корпоративного управління Фонд станом на початок жовтня 2015 року здійснював управління корпоративними правами держави у 364 АТ, з них 103 АТ (28% від загальної кількості) мають у статутному капіталі державну частку понад 50 %.
 
Господарськими товариствами, що знаходяться у сфері управління Фонду, на загальних зборах акціонерів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2014 році ухвалені рішення про нарахування дивідендів на корпоративні права держави обсягом 384,95 млн. грн., які вже майже повністю перераховані до Державного бюджету.
 

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 14,12пункту,
а Індекс українських акцій - на 27,88пункту
Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 23.10.2015 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
ПФТС
851 553,33
267,3
Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 23.10.2015 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
українських акцій
15 519 431
777,11
*****
У вересні обсяг монетарної бази в Україні зменшився на 2,3%,
а грошової маси зріс на 1,7%
Згідно з даними НБУ, у вересні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні зменшився на 2,3% (з початку року на 3,6%) до 321,2 млрд. грн., готівки поза банками на 1,9% (з початку року на 4,2%) до 271,1 млрд. грн.
 
Обсяг грошової маси у вересні зріс на 1,7% (з початку року на 0,8%) – до 964,7 млрд. грн., що відбулося за рахунок зростання залишків на рахунках юридичних осіб у національній валюті на 5,5% (з початку року на 12,8%) до 191,7 млрд. грн. та на рахунках фізичних осіб у національній валюті на 1,2% (з початку року відбулося їх зменшення на 10,2%) до 176 млрд. грн.
 
Обсяг депозитів фізичних осіб у національній валюті без урахування коштів у банках, які визнано неплатоспроможними та перебувають у стадії ліквідації, у вересні збільшився на 2% до 161,4 млрд. грн. Обсяг депозитів фізичних та юридичних осіб у національній валюті за місяць зріс на 3,4% (з початку року на 0,5%) до 367,7 млрд. грн.
 
Обсяг депозитів в іноземній валюті за вересень збільшився на 1,4% (з початку року зменшився на 22,2%) до $15,1 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб – на 6,2% (з початку року зменшився на 11,1%) до $5,1 млрд., а фізичних осіб зменшився на 0,9% (з початку року на 26,8%) до $10 млрд. Обсяг депозитів фізичних осіб в іноземній валюті без урахування коштів у банках, які визнано неплатоспроможними та перебувають у стадії ліквідації, у вересні зменшився на 0,4% до $8,7 млрд.
 
Залишки за кредитами в національній валюті у першому осінньому місяці збільшилися на 0,5% (з початку року зменшилися на 9,4%) до 492,3 млрд. грн., у тому числі юридичних осіб – зросли на 0,9% (з початку року зменшилися на 9,4%) до 394,9 млрд. грн., а фізичних осіб зменшилися на 0,9% (з початку року на 9%) до 97,4 млрд. грн.
 
Залишки за кредитами в іноземній валюті зменшилися за місяць на 0,2% (з початку року на 14,9%) до $25,5 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб не змінилися (з початку року зменшилися на 11,4%) і залишилися на рівні $20,9 млрд., фізичних осіб зменшилися на 1,4% (з початку року на 28%) до $4,6 млрд.
 
Обсяг коррахунків банків у Національному банку у вересні зріс на 0,2% (з початку року на 13,5%) до 30,9 млрд. грн. Сума обов’язкових резервів, що підлягає формуванню згідно з установленими нормативами, на період утримання з 11.08.2015 р. до 10.09.2015 р. становила 40 млрд. грн., з 11.09.2015 р. до 10.10.2015 р. - 39,5 млрд. грн.
 
У вересні сальдо (різниця) між обсягами наданих Національним банком банкам України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредитів та обсягами повернення раніше наданих їм кредитів виявилося від’ємним та становило 3,3 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з підтримання ліквідності банків у вересні дорівнювала 27,37% річних.
 
Сальдо (різниця) між обсягом залучених коштів через розміщення депозитних сертифікатів Національним банком України та обсягом погашення раніше розміщених депозитних сертифікатів Національним банком України становило 9,5 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів дорівнювала 18,69% річних.
 
Національний банк протягом вересня набув у власність державні облігації України, номінальна вартість яких становить 5,0 млрд. грн. (з початку року - 67,1 млрд. грн.). Обсяг продажу цінних паперів України з портфеля НБУ у вересні за номінальною вартістю склав 0,25 млрд. грн. (з початку року – 1,1 млрд. грн.).
 
Протягом вересня порівняно із серпнем cередньозважена вартість коштів істотних змін не зазнала. Зокрема відбулося незначне збільшення відсоткових ставок: за наданими кредитами в національній валюті – з 21,01% до 21,06% річних; за наданими кредитами в іноземній валюті – з 8,18%до 8,49%; за залученими депозитами в іноземній валюті – з 6,13% до 6,23%; за наданими кредитами в національній валюті на міжбанківському кредитному ринку – з 19,92% до 21,16%. Натомість середньозважена вартість коштів за залученими депозитами в національній валюті зменшилася з 13,6% до 13,34% річних.
 
*****
 
Індекс промислового виробництва в Україні
у вересні 2015 року склав 94,9%, а у січні-вересні – 83,4%
Згідно з даними Державної служби статистики у вересні 2015 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 94,9% (у січні-вересні – 83,4%). При цьому у вересні поточного року у порівнянні із серпнем спостерігалося зростання промислового виробництва на 5,9%
 
У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у вересні 2015 року у порівнянні із вереснем 2014 року обсяги промислового виробництва зросли на 3,2% (з початку року - зменшилися на 18,7%), у переробній промисловості - зменшилися на 8,3% (з початку року - на 16,3%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зменшилися на 5,4% (з початку року - на 13,7%).
 
*****
 
У січні-вересні 2015 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 34,9 млрд. грн., що виявилося на 22,8% менше
обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року
У січні-вересні 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 34,9 млрд. грн., що на 22,8% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року, повідомляє Державна служба статистики.
 
По будівлях Індекс будівельної продукції у січні-вересні становив 82,4% (по житлових будівлях - 95,6%, по нежитлових будівлях - 70,6%), а по інженерних спорудах - 72,3%. У січні-вересні поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання обсягів будівництва було зафіксовано лише у Волинській, Миколаївській, Львівській та Закарпатській областях.
 
Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24