Новини УАІБ

14 вересня 2015


НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про затвердження
Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому
ринку та вимог до системи управління ризиками»

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про затвердження Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками». Документ визначає основні ризики професійної діяльності на фондовому ринку, встановлює перелік, порядок розрахунку та нормативні значення пруденційних показників, що застосовуються для їх вимірювання та оцінки, визначає вимоги до професійних учасників фондового ринку щодо запобігання та мінімізації впливу ризиків на їх діяльність, а також встановлює періодичність здійснення розрахунків пруденційних показників та подання результатів таких розрахунків, а також даних, на основі яких здійснюються розрахунки, до НКЦПФР.

Дія цього Положення поширюється на Центральний депозитарій цінних паперів та на професійних учасників фондового ринку, що провадять такі види діяльності: діяльність з торгівлі цінними паперами; діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами); депозитарну діяльність депозитарної установи; клірингову діяльність; діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку.

Проектом передбачається, що рішення набирає чинності з 1 січня 2016 року, але не раніше дня його опублікування.

*****

Комісія розробила проект рішення «Про внесення змін до рішення Національної комісії
з цінних паперів та фондового ринку від 14 травня 2013 року №817»

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про внесення змін до рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14 травня 2013 року №817».

Документ, зокрема, передбачає: виключення з Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів), переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії вимог щодо видачі дубліката та копії ліцензії; зміну умов видачі ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з торгівлі цінними паперами; зміну необхідних документів, які додаються до заяви на видачу ліцензії фізичною особою – іноземцем; виключення з Порядку та вимог вимоги подання копії виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; встановлення у Порядку та вимогах вимоги щодо підтвердження фінансового стану ліцензіата або заявника інформацією щодо джерел походження власних коштів ліцензіата або заявника; доповнення Порядку та умов новим додатком, а саме Порядком розрахунку рекомендованих показників платоспроможності та фінансової стійкості заявника.

*****

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - депозитарної діяльності та клірингової діяльності»

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - депозитарної діяльності та клірингової діяльності».

Документ розроблено відповідно до Цивільного та Господарського кодексів, Кодексу законів про працю України, законів «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про акціонерні товариства», «Про господарські товариства», «Про депозитарну систему України», «Про торгово-промислові палати в Україні», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», «Про банки і банківську діяльність», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про ліцензування видів господарської діяльності», інших нормативно-правових актів з питань, що регулюють діяльність професійних учасників фондового ринку, та встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші спеціальні вимоги, обов’язкові для виконання при провадженні професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності (крім депозитарної діяльності Центрального депозитарію та Національного банку) та клірингової діяльності.

*****

Відбулося позачергове засідання Ради з фінансової стабільності України

Минулого тижня відбулося позачергове засідання Ради з фінансової стабільності за участю Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, повідомляє прес-служба Національного банку.  Під час засідання були розглянуті питання, пов’язані з ризиками для України та поточними глобальними економічними тенденціями, а також питання координації зусиль державних органів щодо їх подолання.

Відкриваючи засідання Ради, міністр фінансів Наталія Яресько зазначила, що Україна - надзвичайно відкрита економіка і тому є вразливою до подій, які відбуваються у світі. Нещодавнє різке падіння світових фондових ринків спонукало світ до переосмислення глобальних трендів і викликів, які постали перед кожною країною та Україною зокрема.

З огляду на це, учасники засідання обговорили нові глобальні економічні та фінансові тенденції, окреслили основні кроки щодо мінімізації їх потенційних негативних наслідків для фінансової та бюджетної системи України.

Як зазначила міністр фінансів, завдяки активним діям уряду та Національного банку вдалося посилити фінансову спроможність нашої країни. Зокрема, спостерігаються позитивні тенденції щодо виконання Державного бюджету. За підсумками 8 місяців цього року дохідну частину загального фонду Держбюджету перевиконано на 24,6 млрд грн. На єдиному казначейському рахунку станом на 1 вересня була накопичена рекордна сума - майже 46 млрд. грн., що дозволяє забезпечити фінансуванням всі заплановані видатки бюджету та виконати всі його соціальні зобов’язання. Крім того, була досягнена згода з кредиторами щодо реструктуризації державного боргу. Це дозволить значно зменшити тиск на платіжний баланс, посилити стабільність на валютному та банківському ринку.

Голова НБУ Валерія Гонтарева підкреслила, що основним завданням Ради є забезпечення фінансової стабільності у державі, у тому числі через узгодження дій регуляторів. Координація фіскальної та монетарної політики також важлива у рамках переходу НБУ до режиму інфляційного таргетування, який спрямований на забезпечення цінової стабільності. З цією метою під час засідання учасники обговорили прогноз витрат Держбюджету до кінця 2015 року та його ключові параметри на 2016 рік.

Голова НБУ привітала реструктуризацію державного боргу, проведену Міністерством фінансів і повідомила про позитивні зрушення, зокрема, стабілізацію ситуації на валютному ринку та зростання міжнародних резервів до $12,6 млрд.

*****

Велика приватизація відновиться на початку 2016 року

Як зазначив на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі голова ФДМУ Ігор Білоус, Фонд провів інвентаризацію державних підприємств, які перебувають у його підпорядкуванні. Її результати показали, що 26% з них знаходяться у стані банкрутства. Вирішенням проблемних питань, які існують на цих об’єктах, займатиметься окремий департамент Фонду. Паралельно розробляються відповідні законодавчі зміни, покликані сприяти покращенню ситуації, що склалася.

Пріоритетними напрямками роботи ФДМУ в сфері управління державними корпоративними правами сьогодні є оновлення наглядових рад та зміна на конкурсній основі керівників підприємств. Від профільних міністерств у підпорядкування до ФДМУ передаються нові об’єкти з метою їх підготовки до приватизації. Однак, цей процес відбувається з певними проблемами.

Коментуючи приватизаційні процеси, Ігор Білоус відзначив, що урядом було прийнято рішення про призупинення приватизації великих підприємств. Однією з передумов відновлення цього процесу має стати прийняття Верховною Радою нового закону «Про внесення змін до деяких законів України», метою якого, зокрема, є удосконалення положень чинного Закону «Про приватизацію державного майна» у частині досягнення прозорості та відкритості приватизаційного процесу, посилення захисту національних інтересів у процесі реформування відносин власності, формування чіткої, ефективної правової бази у сфері приватизації. Також необхідно прийняти закони про Фонд держмайна, про оцінку та оціночну діяльність і ряд постанов уряду на реалізацію цих законодавчих актів.

Все це має дозволити вже з січня 2016 року розпочати проведення прозорої приватизації за новою методикою при наявності фінансових та технічних радників. В першу чергу, на конкурсні торги планується виставити «Одеський припортовий завод», по якому вже є зацікавленість з боку покупців, енергоразподільчі та енергогенеруючі компанії.

ФДМУ провів переговори з міжнародними фінансовими організаціями і отримав згоду на надання фінансової допомоги. Ці кошти спрямовуватимуться на підготовку інформації про об’єкти та координацію потенційних покупців. В середньому, на підготовку одного об’єкта планується витрачати від $300 тис. до $500 тис., а по деяких великих підприємствах, наприклад, таких, як «Центренерго» - навіть $1 млн.

За словами І. Білоуса, з урахуванням зазначеного вище рішення уряду, надходження від приватизації цього року складуть близько 1 млрд. грн. Їх планується отримати за рахунок малої приватизації, продажу «Президент Готелю», а також ряду ТЕЦ.

Натомість, наступного року цей показник має усі шанси скласти від 20 млрд. грн. до 30 млрд. грн., що стане компенсатором у ході проведення податкової реформи та сприятиме збалансуванню Державного бюджету. Для його досягнення Фонд має ефективно співпрацювати з парламентом, урядом та профільними міністерствами.

*****

Світовий ринок M&A активізується

Згідно з даними компанії Ernst&Young, у першому півріччі поточного року значно прискорилося відновлення світового ринку злиття та поглинання. Зокрема, загальна вартість угод M&A, укладених за цей час, не лише на 37% перевищила показник аналогічного періоду 2014 року, а й стала рекордною після докризового 2007 року.

Загальна вартість угод зі злиття та поглинання, укладених на світових ринках у першому півріччі 2015 року, склала $2,27 трлн. Наразі це є найвищим показником, починаючи з першого півріччя 2007 року, коли вартість угод досягла рекордної позначки у $2,59 трлн.

Збільшення загальної вартості угод у січні-червні 2015 року, насамперед, відбулося завдяки збільшенню кількості великих угод обсягом понад $10 млрд. Зокрема, у зазначений період було укладено 31 таку угоду, що перевершило попередній рекорд, досягнутий у першій половині 2006 року (27 угод).

Експерти зазначають, що наразі укладання угод зі злиття та поглинання для керівників компаній є шляхом до економічного зростання. Існує декілька чинників, що привели до активізації угод після п’ятирічного застою. По-перше, суттєві перетворення на всіх корпоративних рівнях викликані галузевим зближенням, новітніми технологіями та зміною споживчих переваг. По-друге, неоднорідні темпи економічного розвитку стимулюють укладання міжнародних угод M&A.

У другій половині 2015 року очікується, що кількість укладених угод сягне п’ятирічного максимуму. Понад 50% керівників світових компаній, опитаних у рамках 12-го випуску «Глобального барометра впевненості компаній» (EY Global Confidence Barometer), планують здійснити придбання активів протягом наступних 12 місяців.

Хоча світовій ринок угод М&A активно зростає, існують підстави спростовувати твердження щодо його перегріву. Вартість угод М&A перевищує максимальні значення, проте відповідного збільшення кількості угод під час останнього циклу М&A не було. Це є ознакою зваженого підходу до вибору правильних угод. Коефіцієнти угод збільшились, але не до рівня 2007 року, в той час як показник «цінова пропозиція - премія» відповідає середнім значенням попередніх циклів M&A. Інші ключові показники злиття та поглинання демонструють суттєвий потенціал у поточному циклі.

Як зазначають експерти, сьогодні компанії не укладають угоду заради угоди. При цьому спостерігається зростання кількості угод з великою вартістю, а також активна підготовча діяльність до потенційних M&A, оскільки компанії ретельно оцінюють свої стратегічні можливості, перш ніж діяти. Зростає упевненість керівників у перспективах світової економіки, стабільності корпоративних прибутків і привабливості відсоткових ставок, що створює сприятливі передумови для укладання угод M&A

Різні економічні та монетарні умови сприяють збільшенню кількості міжнародних угод. Протягом першого півріччя 2015 року загальна вартість міжнародних угод зросла до $716 млрд. або на 48% у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року. До ТОП-5 країн щодо здійснення міжнародних угод увійшли США, Великобританія, Швейцарія, Франція і Китай.

У поточному році провідну роль на світовому ринку злиття та поглинання відіграють розвинені країни. У першому півріччі за показником вартості укладених угод M&A лідерами є США з $1,01 трлн. (або 46% від загальної вартості угод M&A на світовому ринку) та Китай ($222 млрд.).

До десятки країн-лідерів також увійшли Великобританія, Гонконг, Франція, Південна Корея, Австралія, Японія, Швейцарія та Канада. Таке розмаїття країн свідчить про збалансованість глобального розподілу угод М&А між Північною Америкою, Європою та Азією.

Згідно з інформацією Ernst&Young, найбільш привабливим сектором для укладання угод злиття та поглинання зараз є сектор охорони здоров’я. У першому півріччі 2015 року вартість угод у ньому збільшилася у порівнянні з аналогічним періодом 2014 р. на 50% і становила $340 млрд. Це зумовлено попитом на інноваційні лікарські препарати і методи лікування.

Нафтогазовий сектор також продемонстрував активність на фоні нестабільних цін на базові сорти нафти. Обсяг угод, укладених у секторі у зазначеному періоді, становила $264 млрд., що на 136% більше показника першого півріччя 2014 року.

Іншими секторами, в яких спостерігалося суттєве збільшення вартості угод, були сектор технологій ($247 млрд., збільшення на 69%), а також телекомунікаційний сектор ($211 млрд., збільшення на 13%), що зумовлено зміною споживчого попиту.

Поширення тенденцій до розширення ніш та поглиблення спеціалізації сприяє укладанню угод у різних сферах - від лікарських засобів для лікування рідкісних захворювань у галузі охорони здоров’я до нових матеріалів і технологій в інших сферах.

Експерти стверджують, що у сприятливих поточних ринкових умовах усі галузі так чи інакше активізувалися. Останніми роками спостерігалося збільшення вартості угод переважно у галузях технологій та охорони здоров’я, натомість зараз відбувається пожвавлення в усіх галузях промисловості. Якщо глобальному ринку злиття та поглинання не завадять негативні економічні або геополітичні чинники, до кінця поточного року і у наступному році можна очікувати на укладання великих угод.

Аналізуючи український ринок злиття та поглинання, експерти зазначають, що відсутність фінансування через банківську систему в Україні і закриті зовнішні боргові ринки, фактично, роблять угоди M&A єдиним джерелом залучення капіталу для українських компаній. Цьому сприяє висока глобальна активність на ринку M&A, що створює гарні передумови для українських компаній та їхніх власників, які хотіли б підтримати розвиток свого бізнесу шляхом залучення іноземного партнера. Звичайно, на активність інвесторів впливає збройний конфлікт у зоні проведення АТО.

Однак навіть крихка стабільність додає деяким інвесторам бажання шукати об’єкти для інвестицій в Україні, і угоди все ж укладаються. Це є показником того, що за належної організації процесу і на тлі сприятливої глобальної інвестиційної активності знайти інвестора цілком реально.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 4,6 пункту,
а Індекс українських акцій - на 7,75 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 11.09.2015 р.

Обсяг торгів - 158 752 977,32 грн.
Індекс ПФТС - 338,28

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 11.09.2015 р.

Обсяг торгів - 19 621 412 грн. 
Індекс українських акцій - 988,61

*****

У серпні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні
зменшився на 1,1%, а грошової маси - на 2,1%

За інформацією НБУ, у серпні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні зменшився на 1,1% (з початку року на 1,3%) до 328,8 млрд. грн., готівки поза банками - на 2,7% (з початку року на 2,3%) до 276,4 млрд. грн., грошової маси - на 2,1% (з початку року на 0,9%) до 948,2 млрд. грн.

Обсяг депозитів у національній валюті в серпні збільшився на 0,1% (з початку року зменшився на 2,6%) до 356,2 млрд. грн., що відбулося за рахунок зростання залишків на рахунках юридичних осіб на 0,8% (з початку року на 7,3%) до 182,3 млрд. грн.

Обсяг депозитів фізичних осіб у національній валюті в серпні зменшився на 0,7% (з початку року на 11,3%) до 173,9 млрд. грн. Обсяг депозитів фізичних осіб у національній валюті без урахування коштів у банках, які визнано неплатоспроможними та перебувають у стадії ліквідації, у серпні збільшився на 0,5% до 164,3 млрд. грн.

Обсяг депозитів в іноземній валюті за місяць знизився на 2% (з початку року на 23,4%) до $14,9 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб - на 4,2% (з початку року на 16,9%) до $4,8 млрд., фізичних осіб - на 0,9% (з початку року на 26,2%) до $10,1 млрд. Обсяг депозитів фізичних осіб в іноземній валюті без урахування коштів у банках, які визнано неплатоспроможними та перебувають у стадії ліквідації, у серпні зменшився на 0,4% до $9,3 млрд.

У серпні залишки за кредитами в національній валюті збільшилися на 1,1% (з початку року зменшилися на 9,7%) до 490,2 млрд. грн., у тому числі юридичних осіб - зросли на 1,4% (з початку року зменшилися на 10,1%) до 391,9 млрд. грн., фізичних осіб - майже не змінилися і залишилися на рівні попереднього місяця (з початку року зменшилися на 8,1%) до 98,3 млрд. грн.

Залишки за кредитами в іноземній валюті зменшилися за місяць на 0,9% (з початку року на 14,7%) до $25,6 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб - на 1% (з початку року на 11,5%) до $20,9 млрд., фізичних осіб - на 0,8% (з початку року на 27%) до $4,6 млрд.

Обсяг коррахунків банків у Національному банку в серпні зріс на 10,9% (з початку року на 13,2%) до 30,8 млрд. грн. Сума обов’язкових резервів, що підлягає формуванню згідно з установленими нормативами, на період утримання з 11.07.2015 р. до 10.08.2015 р. становила 40,1 млрд. грн., з 11.08.2015 р. до 10.09.2015 р. - 40 млрд. грн.

У серпні сальдо (різниця) між обсягами наданих Національним банком банкам України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредитів та обсягами повернення раніше наданих їм кредитів становило виявилося від’ємним та дорівнювало 0,05 млрд. грн.

Середньозважена процентна ставка за операціями з підтримання ліквідності банків у серпні становила 32,01% річних.

Сальдо (різниця) між обсягом залучених коштів через розміщення депозитних сертифікатів Національним банком та обсягом погашення раніше розміщених депозитних сертифікатів НБУ також було від’ємним та становило 2,5 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів становила 18,76% річних.

Національний банк протягом серпня набув у власність державні облігації України, номінальна вартість яких становить 4,1 млрд. грн. (з початку року - 62,1 млрд. грн.). Обсяг продажу цінних паперів України з портфеля Національного банку в серпні за номінальною вартістю становив 0,46 млрд. грн. (з початку року - 0,85 млрд. грн.).

Протягом серпня порівняно з липнем cередньозважена вартість коштів зменшилася: за наданими кредитами в національній валюті - з 21,50% до 21,01% річних; за залученими депозитами в національній валюті - з 14,38% до 13,6%; в іноземній валюті - з 6,52% до 6,13%; за наданими кредитами в національній валюті на міжбанківському кредитному ринку - з 21,83% до 19,92%. Натомість за наданими кредитами в іноземній валюті середньозважена вартість коштів збільшилася з 7,91% до 8,18% річних.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у серпні 2015 року
дорівнював 99,2%, а у січні-серпні - 138,2%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у серпні 2015 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 99,2% (з початку року - 138,2%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 99,7% (з початку року - 125,5%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у серпні ціни знизилися на 3,2% (з початку року - зросли на 25,5%), у переробній промисловості - зросли на 0,2% (з початку року - на 23,5%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - знизилися на 0,1% (з початку року - зросли на 30,9%).


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24