Новини УАІБ

31 серпня 2015

УАІБ направила зауваження та пропозиції до законопроекту щодо розширення повноважень НКЦПФР і вимагає його суттєвого доопрацювання

Українська асоціація інвестиційного бізнесу підготувала і направила НКЦПФР свої зауваження та пропозиції до законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації стандартів IOSCO та виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом в частині протидії зловживанням на фондовому ринку», в яких вимагає його суттєвого доопрацювання.

Як зазначається у листі, Асоціація в цілому підтримує зусилля Комісії у напрямку вдосконалення державного регулювання на ринку цінних паперів, його гармонізації із законодавством ЄС та імплементації стандартів IOSCO. Однак УАІБ висловлює свою стурбованість тим, що автори законопроекту застосували несистемний підхід до вибору принципів IOSCO, які пропонується імплементувати.

Запроваджуючи суттєве розширення повноважень НКЦПФР, посилення санкцій за порушення законодавства до юридичних та до фізичних осіб, законопроект не містить норм щодо підвищення відповідальності НКЦПФР у цілому як органу державної влади, так і окремих посадових осіб Комісії за незаконні дії.

На жаль, такі  принципи IOSCO як забезпечення чіткого та послідовного процесу регулювання; відповідність співробітників регулятора найвищим професійним стандартам, включаючи відповідні стандарти конфіденційності; забезпечення ефективного та надійного використання повноважень з перевірок, розслідувань, нагляду та правозастосування, а також застосування ефективних програм з дотримання законодавства не знайшли відображення у законопроекті.

В УАІБ переконані, що законопроект має бути доповнений відповідними нормами для забезпечення його збалансованості.

Пропозиції авторів законопроекту не тільки розширити повноваження Комісії, але й вивести її з-під дії загальних норм, які регулюють діяльність органів державної влади, викликає глибоку занепокоєність. Це, на думку Асоціації, суперечить руху України до розбудови громадянського суспільства, знижує прозорість діяльності Комісії, нічим не обмежує дії Комісії при здійсненні перевірок та значно звужує можливості учасників ринку для участі у підготовці нормативних та законодавчих актів.  Тому Асоціація не підтримує норму, викладену у пп. 7 п. 3 законопроекту щодо виведення НКЦПФР з-під дії Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

В УАІБ вважають, що ряд норм законопроекту (зокрема, щодо застосування санкцій до фізичних осіб) суперечать Конституції України, Адміністративному, Цивільному та Кримінальному кодексам. 

Положення законопроекту стосовно впровадження інституту тимчасового керівника професійного учасника ринку цінних паперів у запропонованій редакції обмежують права власників таких установ, суперечать Трудовому  та Податковому кодексам, створюють підгрунтя для корупційних зловживань та рейдерських захоплень.

*****

Відбулося засідання Ради УАІБ

27 серпня 2015 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради заслухали інформацію Дирекції про стан виконання протокольних доручень Ради від 16.07.2015 року, зокрема щодо підготовки Методичних рекомендацій з питань оцінки активів ІСІ та НПФ з урахуванням міжнародних стандартів фінансової звітності, аналізу нормативної бази з регулювання діяльності суб’єктів недержавного пенсійного забезпечення та підготовки пропозицій з її удосконалення, напрацювання пропозицій щодо антикризових заходів для КУА.

Рада схвалила створення робочої групи УАІБ щодо розробки проекту Закону України «Про деривативи», яку очолив член Ради О.Колесник.

Рада прийняла рішення про виключення зі складу членів УАІБ ТОВ «КУА «ІНКОМ» (м. Київ) - на підставі рішення Дисциплінарного комітету УАІБ №3 від 12.08.2015 р. та постанови НКЦПФР №260-ЦА-УП-КУА від 28.05.2015 р.

Наступне засідання Ради заплановано на 17 вересня 2015 року.

*****

В УАІБ відбулася робоча зустріч з питань розвитку
фінансових інструментів для аграрного ринку

27 серпня 2015 року в Українській асоціації інвестиційного бізнесу відбулася робоча зустріч Головуючого Ради УАІБ Дмитра Леонова із представниками: Національної ради реформ - Вікторією  Страховою, Міністерства аграрної політики та продовольства України - Олександром Суляєвим та ДП "Аграрні реєстри" - Сергієм Клюцою.

У ході зустрічі були обговорені  нагальні  завдання активізації аграрного ринку, зокрема, через запровадження нових фінансових інструментів, які забезпечуватимуть розвиток біржового сегменту аграрного ринку та сприятимуть доступу учасників аграрного ринку до кредитних та інвестиційних ресурсів фінансового сектору економіки.

Основну увагу під час зустрічі було приділено проблемам моделювання обігу таких фінансових інструментів як товаророзпорядчі цінні папери. Учасники дискусії розглянули можливі варіанти організації випуску та обігу цих інструментів та розроблено конкретні пропозиції щодо режиму його оподаткування, збалансованого з урахуванням інтересів учасників аграрного ринку та держави.

На зустрічі також були обговорені дискусійні питання запровадження на аграрному ринку таких інструментів як аграрні розписки. Учасники зустрічі наголошували на  необхідності модернізації аграрного ринку за рахунок запровадження нових ринкових інструментів та технологій торгівлі, а також  домовилися продовжити співпрацю з цих питань у подальшому.

*****

За станом на кінець липня 2015 року кількість зареєстрованих інвестфондів в Україні
дорівнювала 2 086, з них 387 КІФ та 1 699 ПІФ

Як свідчать дані звіту НКЦПФР, у січні-липні 2015 р. регулятор було зареєстровано емісійних цінних паперів загальним обсягом 51,02 млрд. грн. Такий показник виявився на 11,28 млрд. грн. більше результату січня-липня 2014 року (39,74 млрд. грн.).

Протягом звітного періоду Комісія зареєструвала 91 випуск акцій на суму 38,56 млрд. грн. або на 32,03 млрд. грн. більше ніж у аналогічному періоді минулого року.

Значні за обсягом випуски акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», «ВТБ Банк», «ОТП Банк», «Хрещатик», «Київська Русь», «Фінансова ініціатива» та «Преміум».

Також протягом січня-липня регулятор зареєстрував 82 випуски корпоративних облігацій на загальну суму 6,6 млрд. грн., що виявилося на 7,17 млрд. грн. менше показника січня-липня минулого року.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР у звітному періоді, становив 4,85 млрд. грн., або на 11,98 млрд. грн. менше показника січня-липня 2014 року. Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився на 1,6 млн. грн. та склав 1,1 млн. грн.

За станом на кінець липня 2015 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 2 086, з них 387 КІФ та 1 699 ПІФ.

Капіталізація лістингових компаній українського фондового ринку за станом на 31.07.2015 р. складала 131,19 млрд. грн. Протягом липня відбулося значне зменшення цього показника, що було пов’язано з прийняттям Комісією низки рішень, якими, зокрема, зупинене торгівлю цінними паперами цілого ряду лістингових компаній на фондових біржах.

Обсяг торгів цінними паперами на організованому ринку у січні-липні 2015 року становив 204,68 млрд. грн. або на 15,81% менше ніж у січні-липні 2014 року (243,12 млрд. грн.).

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку склав 1,56% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,44%.

Лідерами за обсягами торгів серед фінансових інструментів виявилися облігації внутрішньої державної позики, з якими у січні-липні 2015 року було укладено угод на суму 186,17 млрд. грн. або 90,95% від загального обсягу.

Обсяг торгів корпоративними облігаціями дорівнював 6,33 млрд. грн., деривативами - 5,36 млрд. грн., акціями - 4,26 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,63 млрд. грн., депозитними сертифікатами НБУ - 0,7 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 0,22 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 18,7 млн. грн.

Результати торгів в розрізі фондових бірж у звітному періоді мали такий вигляд: ФБ «Перспектива» - 172,12 млрд. грн.; ФБ ПФТС - 25,36 млрд. грн.; «Українська біржа» - 4 млрд. грн.; КМФБ - 2,14 млрд. грн.; ПФБ - 0,57 млрд. грн.; УФБ - 0,29 млрд. грн.; УМВБ - 0,12 млрд. грн.; СЄФБ - 40,09 млн. грн.; УМФБ - 5,94 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 3,96 млн. грн.

*****

За станом на початок другого півріччя 2015 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій,
внесених в економіку України, дорівнював $42 851,3 млн.

Як свідчать дані Державної служби статистики, за станом на 1 липня 2015 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку України, дорівнював $42 851,3 млн. Такий показник виявився на 6,4% менше результату початку поточного року та становив $1000,5 в розрахунку на одну особу.

У січні-червні 2015 року іноземними інвесторами в українську економіку було внесено $1 042,4 млн. прямих інвестицій. З країн Європейського Союзу надійшло $419,8 млн. (40,3% загального обсягу), з інших країн світу - $622,6 млн. (59,7%).

Разом із тим, загальні обсяги ПІІ в Україну зменшилися у порівнянні із початком поточного року в результаті їх переоцінки, втрат та перекласифікації.

За станом на 1 липня 2015 року інвестиції в Україну надійшли зі 133 країн світу. За накопичувальним підсумком з країн ЄС було внесене $33 154,9 млн. (77,4% загального обсягу), з інших країн світу - $9 696,4 млн. (22,6%).

До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає понад 83% загального обсягу прямих інвестицій, входять такі держави: Кіпр - $12 274,1 млн.; Німеччина - $5 489 млн.; Нідерланди - $5 108 млн.; Росія - $2 685,6 млн.; Австрія - $2 354,3 млн.; Великобританія - $1 953,9 млн.; Британські Віргінські острови - $1 872,6 млн.; Франція - $1 539,2 млн.; Швейцарія - $1 371,2 млн.; Італія - $966,6 млн.

Заборгованість українських підприємств за кредитами та позиками, торговими кредитами та іншими зобов’язаннями (борговими інструментами) перед прямими іноземними інвесторами, за станом на 1 липня 2015 р., дорівнювала $8 850,4 млн.

У результаті, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну (включаючи акціонерний капітал та боргові інструменти) за станом на звітну дату складав $51 701,7 млн.

За січень-червень 2015 року сукупні обсяги капіталу нерезидентів з Кіпру зменшилися на $1 498,7 млн., Німеччини - на $195,5 млн., Нідерландів - на $110,9 млн., Росії - на $30,5 млн., Австрії - на $161,2 млн., Великобританії - на $196,1 млн., Британських Віргінських островів - на $124 млн., Франції - на $75,8 млн., Швейцарії - на $20,4 млн., Італії - на $30,5 млн.

У галузевому розрізі найбільший відтік іноземних інвестицій у першому півріччі 2015 р. спостерігався на промислових підприємствах (на $973 млн.), у фінансових установах (на $449,3 млн.), а також в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном (на $396,3 млн.).

У цілому, за станом на 1 липня 2015 року, обсяги іноземних інвестицій (за накопичувальним підсумком) на промислових підприємствах дорівнювали $13 498,8 млн., або 31,5% від загального обсягу ПІІ в Україну, у тому числі, на підприємствах переробної промисловості - $11 531,6 млн., об’єктах добувної промисловості і розроблення кар’єрів - $1 287,4 млн., підприємствах з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - $602,3 млн.

Серед галузей переробної промисловості у металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів внесене $5 371,1 млн. іноземних інвестицій, у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів - $2 497,1 млн., у виробництво гумових і пластмасових виробів, а також іншої неметалевої мінеральної продукції - $1 095,2 млн., у машинобудування - $826,3 млн., у виробництво хімічних речовин і хімічної продукції - $791,5 млн.

У фінансових установах було зосереджено $11 078,3 млн. (25,9%), на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів - $5 688,6 млн. (13,3%), в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном - $3 583 млн. (8,4%), в установах професійної, наукової та технічної діяльності - $2 397,5 млн. (5,6%).

Регіонами-лідерами за обсягами залучених іноземних інвестицій є м. Київ - $21 566,8 млн. (50,3% загального обсягу ПІІ), Дніпропетровська - $7 254,4 млн. (16,9%), Донецька - $2 177,4 млн. (5,1%), Київська - $1 664,2 млн. (3,9%), Харківська - $1 609,4 млн. (3,8%), Одеська - $1 359,6 млн. (3,2%) та Львівська - $1 283,4 млн. (3%) області.

*****

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з України
в економіку країн світу становить $6 254,4 млн.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з України в економіку країн світу, за станом на 1 липня 2015 року (за накопичувальним підсумком) дорівнював $6 254,4 млн., у тому числі у країни ЄС - $6 015,4 млн. (96,2% загального обсягу), в інші країни - $239 млн. (3,8%).

Вимоги українських прямих інвесторів за борговими інструментами до підприємств прямого інвестування за кордоном на звітну дату становили $218 млн. У результаті загальний обсяг ПІІ (акціонерний капітал та боргові інструменти) з України в економіку країн світу складав $6 472,4 млн.

Основними інвесторами з України є установи професійної, наукової та технічної діяльності, обсяги інвестицій яких на звітну дату (за накопичувальним підсумком) становили $5 414 млн. (86,6% від загального обсягу), фінансові установи - $524,2 млн. (8,4%), промислові підприємства - $122,9 млн. (2%), а також підприємства оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів - $83,6 млн. (1,3%).

Прямі інвестиції з України були здійснені до 46 країн світу. Найбільші обсяги капіталу ($5 817,6 млн.) спрямовано до Кіпру. До Росії внесено $155,2 млн., до Латвії - $76,9 млн., до Британських Віргінських островів - $51,9 млн., до Польщі - $51,3 млн.

У регіональному розрізі найбільші інвестиції здійснено підприємствами Донецької області - $5 392,9 млн. (86,2%), м. Києва - $654,9 млн. (10,5%) та Дніпропетровської області - $73,6 млн. (1,2%).

*****

Мінфін у липні розмістило ОВДП на суму $0,21 млрд. грн.,
а у січні-липні - на суму 10 млрд. грн. та $0,64 млрд.

Згідно з даними НБУ, у липні 2015 року Міністерством фінансів оголошувались аукціони з розміщення облігацій внутрішніх державних позик, номінованих в іноземній валюті. За їх результатами було продано ОВДП на суму $0,21 млрд. грн. з середньозваженною дохідністю 8,79%. В цілому, з початку року в результаті проведення таких торгів до Державного бюджету надійшло 10 млрд. грн. та $0,64 млрд.

Середньозважена дохідність ОВДП за результатами аукціонів з їх первинного розміщення у січні-липні дорівнювала: у національній валюті - 17%, у доларах США - 8,74% річних.

Протягом липня Міністерство фінансів також здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу АБ «Укргазбанк» загальним обсягом 0,6 млрд. грн.

Загалом з початку року для збільшення статутних капіталів банків та інших юридичних осіб було здійснено випуск ОВДП на загальну суму 33,5 млрд. грн. (з них 3,8 млрд. грн. - АТ «Укргазбанк»; 29,7 млрд. грн. - НАК «Нафтогаз України»).

У липні також було здійснено випуск ОВДП з метою надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на загальну суму 2,7 млрд. грн. (з початку року - на суму 17,5 млрд. грн.) із середньозваженою дохідністю 11,84% річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 106,2 млрд. грн., у тому числі погашення номінальної вартості - 74,6 млрд. грн., сплата купонного доходу - 31,6 млрд. грн.

За станом на початок серпня 2015 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 488,44 млрд. грн. З них, облігації обсягом 362,57 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 81,79 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 21,51 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 22,56 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

Від приватизації у 2015 році може бути отримано близько 1 млрд. грн.

За словами голови ФДМУ Ігоря Білоуса, у серпні перед Фондом постав вибір: або виконати планові завдання Державного бюджету, але проводити приватизацію за старими правилами, або відкласти приватизацію, провести необхідні зміни і вже тоді організувати все прозоро і з урахуванням нового законодавства і нової методики оцінки, інформує прес-служба Фонду держмайна.

Враховуючи це, урядом було перенесено приватизацію «Одеського припортового заводу» і ФДМУ своїм наказом припинив торги акціями цього підприємства на фондовій біржі. Як наголосив голова Фонду, ОПЗ не можна продавати багато разів. У держави є тільки одна спроба і при цьому важливо не помилитися. У результаті, завдання Держбюджету у цьому році ФДМУ не виконає, натомість тепер є можливість якісно підготуватися до приватизації великих об’єктів. Однак, І. Білоус сподівається, що від приватизації у 2015 році буде отримано близько мільярда гривень, які надійдуть від продажу «Президент Готелю» і ряду ТЕЦ.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 2,47 пункту,
а Індекс українських акцій зріс на 4,93 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 28.08.2015 р.

Обсяг торгів - 28 453 603,61 грн.
Індекс ПФТС - 331,03

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 28.08.2015 р.

Обсяг торгів - 17 767 508 грн. 
Індекс українських акцій - 980,35

*****

У липні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні
збільшився на 0,6%, а грошової маси зменшився на 0,9%

Згідно з даними Національного банку, у липні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні збільшився на 0,6% (з початку року - зменшився на 0,3%) до 332,3 млрд. грн., готівки поза банками зменшився на 0,7% (з початку року - збільшився на 0,4%) до 284,2 млрд. грн., а грошової маси зменшився на 0,9% (з початку року - збільшився на 1%) до 966,4 млрд. грн.

Обсяг депозитів у національній валюті у липні зменшився на 1,1% (з початку року - на 2,9%) до 355,3 млрд. грн., що відбулося за рахунок зменшення залишків на рахунках фізичних осіб на 2,7% (з початку року - на 10,7%) до 175,1 млрд. грн. Обсяг депозитів фізичних осіб у національній валюті без урахування коштів у банках, які визнано неплатоспроможними та які перебувають у стадії ліквідації, у липні зменшився на 0,8% до 163,5 млрд. грн. Натомість обсяг депозитів юридичних осіб у національній валюті в липні збільшився на 0,6% (з початку року - на 6,1%) до 180,2 млрд. грн.

Обсяг депозитів в іноземній валюті за місяць зменшився на 3,6% (з початку року - на 22,2%) до $15,1 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб - на 2,7% (з початку року - на 14,1%) до $4,9 млрд., фізичних осіб - на 4,1% (з початку року - на 25,6%) до $10,2 млрд. Обсяг депозитів фізичних осіб в іноземній валюті без урахування коштів у банках, які визнано неплатоспроможними та перебувають у стадії ліквідації, у липні зменшився на 2,9% до $9,5 млрд.

Залишки за кредитами в національній валюті у звітному періоді зменшилися на 0,7% (з початку року - на 10,6%) до 485,2 млрд. грн., у тому числі юридичних осіб - на 0,5% (з початку року - на 11,3%) до 386,8 млрд. грн., фізичних осіб - на 1,2% (з початку року - на 8,0%) до 98,5 млрд. грн.

Залишки за кредитами в іноземній валюті зменшилися за місяць на 0,8% (з початку року - на 13,9%) до $25,8 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб - на 0,7% (з початку року - на 10,6%) до $21,1 млрд., фізичних осіб - на 1,2% (з початку року - на 26,4%) до $4,7 млрд.

Обсяг коррахунків банків у Національному банку України в липні зріс на 24,2% (з початку року - на 2,1%) до 27,8 млрд. грн. Сума обов’язкових резервів, що підлягає формуванню згідно з установленими нормативами, на період утримання з 11.06.2015 р. до 10.07.2015 р. становила 40,7 млрд. грн., з 11.07.2015 р. до 10.08.2015 р. становив 40,3 млрд. грн.

У липні сальдо (різниця) між обсягами наданих Національним банком України банкам України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредитів та обсягами повернення раніше наданих їм кредитів становило виявилося негативним та становило 182 млн. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з підтримання ліквідності банків у липні дорівнювала 33%.

Сальдо (різниця) між обсягом залучених коштів через розміщення депозитних сертифікатів Національним банком України та обсягом погашення раніше розміщених депозитних сертифікатів Національним банком України становило 1,1 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів становила 20,17% річних.

Національний банк України протягом липня набув у власність державні облігації України, номінальна вартість яких становить 4,9 млрд. грн. (з початку року -58 млрд. грн.). Обсяг продажу цінних паперів України з портфеля Національного банку України в липні за номінальною вартістю становив 0,12 млрд. грн. (з початку року - 0,38 млрд. грн.).

Протягом липня cередньозважена вартість коштів зменшилася: за наданими кредитами в національній валюті - з 22,39% до 21,5%, в іноземній валюті - з 8,28% до 7,91%; за залученими депозитами в національній валюті - з 15,07% до 14,38%, в іноземній валюті - з 7,13% до 6,52% річних; за наданими кредитами в національній валюті на міжбанківському кредитному ринку - з 23,37% до 21,83% річних.

*****

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами
у першому півріччі 2015 року становило $1 246,6 млн.

За перше півріччя 2015 року експорт товарів з України становив $18 530,4 млн., а імпорт в Україну - $17 283,8 млн. Порівняно із першим півріччям 2014 року експорт зменшився на 35%, імпорт - на 38,5%. Позитивне сальдо становило $1 246,6 млн. (у першому півріччі 2014 року сальдо було також позитивне та становило $408 млн.).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,07 (за шість місяців 2014 року - 1,01). Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 207 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн ЄС становив $6 062,8 млн., або 32,7% від загального обсягу експорту, та зменшився порівняно із першим півріччям 2014 року на 35,6%. Імпорт товарів із країн ЄС становив $7 389,9 млн., або 42,8% від загального обсягу, та зменшився у порівнянні із першим півріччям 2014 року на 25,7%.

*****

Середня заробітна плата в Україні у липні 2015 року дорівнювала 4 390 грн.

За інформацією Державної служби статистики у липні 2015 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 4 390 грн., що виявилося на 2,1% більше показника червня 2015 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зросла на 3,1%. У липні 2015 року у порівнянні із липнем 2014 року середня номінальна заробітна плата зросла на 23,1%, а реальна - зменшилася на 22,2%.

У січні-липні 2015 року середня номінальна заробітна плата становила 3 944 грн., що виявилося на 16,7% більше показника січня-липня 2014 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зменшилася на 23,7%. Загальна кількість штатних працівників за липень зменшилася на 0,5% і за станом на кінець місяця склала 7 991 тис. осіб.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у липні 2015 року
склав 86,8%, а у січні-липні - 80,5%

Згідно з даними Державної служби статистики у липні 2015 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 86,8% (у січні-червні - 80,5%). При цьому у липні поточного року у порівнянні із червнем спостерігалося зростання промислового виробництва на 3,4%.

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у липні 2015 року у порівнянні із липнем 2014 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 16,2% (з початку року - на 23,4%), у переробній промисловості - на 12% (з початку року - на 18,6%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 13,9% (з початку року - на 15,3%).

*****

У січні-липні 2015 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 24,9 млрд. грн., що виявилося на 26,7% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року

У січні-липні 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 24,9 млрд. грн., що на 26,7% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року, повідомляє Державна служба статистики.

По будівлям Індекс будівельної продукції у січні-липні становив 79,1% (по житловим будівлям - 93,4%, по нежитловим будівлям - 66,3%), а по інженерним спорудам - 67,7%. У січні-червні поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання обсягів будівництва було зафіксовано лише в Волинській, Миколаївській, Львівській та Хмельницькій областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією


Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24