Новини УАІБ

10 серпня 2015

НКЦПФР повідомила про результати діяльності
щодо очищення фондового ринку

НКЦПФР повідомила про результати діяльності щодо очищення фондового ринку.  За останні три місяці Комісія зупинила торги 78 компаній із загальною капіталізацією 461 млрд. грн. Це близько 30% від ВВП України в 2014 році та дорівнює запланованим доходам Державного бюджету на 2015 рік.

Капіталізація компаній, що перебувають у лістингу на біржах, впала на 70%. Обіг цінних паперів відбувався як на організованому, так і на неорганізованому ринках. Загальний обсяг торгів за останні 18 місяців склав 400 млрд. грн., з них на організованому ринку - 15 млрд. грн., на неорганізованому ринку - 385 млрд. грн. Торги цінними паперами зазначених компаній відбувалися майже на всіх фондових біржах.

Паралельно з очисткою ринку Комісія, за допомогою міжнародних експертів, будує сучасний ринок з якісно новим регулюванням.

У рамках меморандуму з ЄБРР розробляється комплекс заходів для побудови сучасної інфраструктури ринку капіталу та підвищення якості фінансових інструментів. Зокрема, заплановано:

- закінчити процес централізації депозитарної діяльності;

- забезпечити функціонування центрального контрагента у відповідності до директив ЄС;

- консолідувати торги фінансовими інструментами, валютою та сировиною з метою забезпечення прозорості ціноутворення;

- запровадити сучасні системи нагляду за торгами;

У співпраці з МВФ та IOSCO розробляється план заходів щодо підвищення незалежності регулятора та посилення його повноважень, серед них:
- зняття мораторію на здійснення перевірок Комісією;
- посилення повноважень регулятора щодо розслідування правопорушень на ринку;
- забезпечення повноцінної операційної незалежності регулятора;
- запровадження механізму фінансування регулятора у відповідності до кращих міжнародних практик.

*****

ЄС допоможе реформувати сектор фінансових послуг України 

Минулого тижня у Національному банку відбулося перше засідання Наглядового комітету Проекту технічної допомоги ЄС «Технічна допомога за пріоритетними напрямами фінансового сектору» для обговорення та погодження початкового звіту Проекту, інформує прес-служба НБУ.

Перший заступник голови Національного банку Олександр Писарук привітав та високо оцінив вагому підтримку європейського співтовариства у процесі реформування нашої країни та допомогу у відновленні її економічного процвітання.
 
Він зауважив, що мета передбаченої Проектом допомоги полягає у сприянні реформам у секторі фінансових послуг України, які дадуть йому змогу підтримувати стабільні, надійні та ефективні фінансові ринки, спроможні надавати фінансові ресурси національній економіці й підтримувати соціально-економічний розвиток країни, її інтеграцію у глобальне фінансове середовище.

Зокрема щодо діяльності Національного банку Проект стосуватиметься питань щодо: впровадження нових засобів макропруденційного нагляду, спрямованих на зміцнення фінансової стабільності; запровадження принципів Базеля II; створення необхідних передумов для майбутнього поступового запровадження вільного руху капіталу; зміцнення засад фінансової звітності шляхом запровадження МСФЗ згідно з таксономіями XBRL, а також вдосконалення грошово-кредитної та фінансової статистики тощо.

Зі свого боку представник Групи підтримки України з економічних питань Європейської Комісії Саймон Нотт підкреслив, що Проект, який наразі впроваджується,  має закласти засади для створення міцного належно побудованого й ефективно функціонуючого фінансового сектору України. Проект цілком узгоджується з положеннями Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а також із Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року, яка була затверджена Національною радою реформ України та впроваджується під керівництвом Національного банку.

У зустрічі також взяли участь ключові експерти Проекту, представники відділу економічної співпраці Представництва ЄС в Україні та всіх бенефіціарів Проекту (Міністерства фінансів, НКЦПФР, Нацкомфінпослуг та НБУ).

Для довідки: метою Проекту технічної допомоги ЄС є підтримка зміцнення сектору фінансових послуг України, його адаптації до європейських та міжнародних стандартів. Проект є продовженням технічної співпраці між Україною та ЄС у сфері фінансових послуг та спрямований на забезпечення імплементації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Проект технічної допомоги ЄС, що розпочато наприкінці березня 2015 року, триватиме три роки. Виконавцем Проекту є компанія Hulla&Co.Human Dynamics KG.

*****

Відбулося друге засідання Ради з фінансової стабільності

Під час другого засідання Ради її учасники розглянули поточні системні ризики у фінансовому секторі України, обговорили концепцію розвитку державних банків, питання підвищення стандартів їх корпоративного управління, розглянули шляхи посилення спроможності ФГВФО; рекомендували запровадити систему суспільного нагляду за діяльністю аудиторів відповідно до директив Євросоюзу з метою посилення контролю за якістю послуг, що надаються суб’єктами аудиторської діяльності підприємствам, які становлять суспільний інтерес (публічні акціонерні товариства, емітенти цінних паперів, банки, страховики тощо), а також обговорили напрямки розбудови інфраструктури фондового ринку в Україні.

За словами міністра фінансів Наталії Яресько, засідання Ради з фінансової стабільності дають змогу фахово, комплексно та системно виявляти ризики, що загрожують стабільності банківської та фінансової системи держави та розробляти дієві кроки щодо їх мінімізації. Уже сьогодні можна побачити перші ознаки ефективності такої роботи, адже спільними діями Міністерства фінансів та Національного банку вдалося стабілізувати економіку та фінансову систему нашої країни, про що свідчать останні статистичні дані. Подальша робота Ради дасть змогу забезпечити стійке та ефективне функціонування фінансового та банківського ринків в Україні.

*****

НКЦПФР розробила законопроект «Про внесення змін до деяких
законодавчих актів України щодо імплементації стандартів IOSCO та виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у частині протидії зловживанням на фондовому ринку»

НКЦПФР оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації стандартів IOSCO та виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у частині протидії зловживанням на фондовому ринку». Документом передбачається внесення відповідних змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, а також законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», «Про цінні папери та фондовий ринок».

*****

Комісія оприлюднила проект рішення «Про внесення змін до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності організаторами торгівлі, оприлюднення інформації та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку»

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про внесення змін до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності організаторами торгівлі, оприлюднення інформації та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку». Основною метою розробки документа є уточнення механізмів та процедур складання й оприлюднення адміністративних даних вітчизняними фондовими біржами.

*****

Капіталізації лістингових компаній фондового ринку України зменшилася

НКЦПФР оприлюднила дані щодо капіталізації лістингових компаній українського фондового ринку та констатує зменшення цього показника в кінці липня 2015 року.

Так, станом на 04.08.2015 р. капіталізація лістингових компаній склала 114,48 млрд грн. Перш за все, зменшення показника відбулося за рахунок зменшення кількості лістингових компаній, що пов’язано з прийняттям Комісією низки рішень, якими зупинено торгівлю цінними паперами 43 емітентів на будь-якій фондовій біржі.

Зазначимо, що станом на 24.07.2015 р. до розрахунку показника капіталізації було включено акції 95 емітентів, тоді як станом на 04.08.2015 р. - акції 52 емітентів.

З метою захисту інтересів держави та інвесторів у подальшому Комісія здійснюватиме системний аналіз діяльності інших емітентів на наявність критеріїв фіктивності, а також проводитиме аналіз дій учасників торгів на наявність ознак маніпулювання на фондовому ринку.

 *****

Загальний обсяг торгів на біржовому ринку цінних паперів України
у липні 2015 року склав 16,29 млрд. грн.

За інформацією НКЦПФР, загальний обсяг торгів на організованому фондовому ринку України у липні поточного року склав 16,29 млрд. грн., що виявилося у 2,1 раза менше показника липня 2014 року (34,83 млрд. грн.).

Серед фінансових інструментів лідерами за обсягами торгів у липні стали облігації внутрішньої державної позики. З ними було укладено угод на загальну суму 13,8 млрд. грн. Обсяг угод з депозитними сертифікатами НБУ становив 0,7 млрд. грн., з деривативами - 0,56 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,64 млрд. грн., з акціями - 0,47 млрд. грн., з опціонними сертифікатами - 60,35 млн. грн., з інвестиційними сертифікатами - 47,56 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 0,49 млн. грн.

*****

У липні 2015 року на ФБ «Перспектива» було укладено
5,07 тис. договорів на суму 13,14 млрд. грн.

У липні 2015 року на ФБ «Перспектива» було укладено 5,07 тис. договорів на суму 13,14 млрд. грн. Обсяг торгів ОВДП становив 12,09 млрд. грн., деривативами - 0,34 млрд. грн., депозитними сертифікатами НБУ - 0,33 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 0,3 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 59,34 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 14,31 млн. грн., акціями - 7,82 млн. грн., муніципальними облігаціями - 0,49 млн. грн.

Базовий індекс українських акцій UA-EI, що розраховується ФБ «Перспектива», за місяць зріс на 2,2% з 798,33 до 816,23 пункту, а з початку року знизився на з 6% з 868,04 до 816,23 пункту.

За станом на кінець липня 2015 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 671. З них, 225 цінних папери перебувало у першому рівні лістингу, 56 - у другому рівні лістингу та 390 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 247 акції; 225 ОВДП; 35 інвестиційні сертифікати; 109 корпоративних облігацій; 3 муніципальні облігації; 2 іпотечні облігації; 8 опціонних сертифікатів; 14 ф’ючерсних контрактів; 28 депозитних сертифікатів НБУ.

*****

У липні 2015 року Індекс ПФТС знизився на 2,85%

У липні 2015 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 3,1 тис., а їх обсяг - 2 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП склав 1,43 млрд. грн., з депозитними сертифікатами НБУ - 0,36 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,2 млрд. грн., з акціями - 18,6 млн. грн., з інвестиційними сертифікатами - 4 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом липня знизився на 2,85% з 347,86 до 337,94 пункту, а з початку року - на 12,65% з 386,92 до 337,94 пункту.

За станом на кінець липня 2015 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 507 цінних паперів, з них, 778 акцій, 250 корпоративних облігацій, 266 ОВДП, 174 цінні папери ІСІ, 5 муніципальних облігацій, 31 депозитний сертифікат НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 266 цінних паперів, до другого - 158, а до списку позалістингових цінних паперів - 1 083.

*****

Індекс українських акцій у липні 2015 року знизився на 4,92%

Згідно з даними «Української біржі» у липні 2015 року на ній було укладено 18,77 тис. угод на загальну суму 0,5 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,28 млрд. грн., а їхня кількість - 15,22 тис. На строковому ринку «Української біржі» у липні зафіксовано 3,55 тис. угод на загальну суму 0,23 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 4,92% з 1 026,16 до 975,72 пункту, а з початку року - на 5,57% з 1 033,3 до 975,72 пункту.

*****

ФДМУ виставив на продаж 5% акцій ПАТ «Одеський припортовий завод»

Минулого тижня Фонд державного майна оголосив про продаж 5% акцій ПАТ «Одеський припортовий завод», повідомляє прес-служба ФДМУ. Торги відбудуться на Фондовій біржі «Перспектива» 26 серпня 2015 року. Початкова ціна продажу держпакета акцій складає 450 млн. грн.

Як зазначається в повідомленні, раніше голова ФДМУ Ігор Білоус заявляв, що Фонд не зупинить приватизацію в очікуванні змін до законодавства, а працюватиме за старою процедурою. Зокрема, буде дотримана законодавча вимога щодо продажу на біржі по 5%-10% акцій об’єктів приватизації перед проведенням великого конкурсу, скасування якої шляхом прийняття закону «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо уточнення деяких положень) ФДМУ добивався у парламенті.

Для довідки: згідно з планом-графіком виставлення об’єктів на продаж, конкурс з продажу 94,5% акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» має бути оголошений у вересні 2015 року.

*****

ІА Cbonds оприлюднило ренкінги торговців цінними паперами -
операторів ринку ОВДП за підсумками ІІ кварталу 2015 року

Інформаційне агентство Cbonds оприлюднило ренкінги торговців цінними паперами - операторів ринку облігацій внутрішньої державної позики України за підсумками ІІ кварталу 2015 року.

До ренкінгів було включено тридцять провідних торговців ОВДП на біржовому та позабіржовому ринку цінних паперів, на частку яких припадає 99,99% від загального обсягу угод та 99,6% від їх загальної кількості.

Першу сходинку ренкінгу торговців за обсягом угод з ОВДП на біржовому та позабіржовому ринках у звітному періоді посів «Ощадбанк» з ринковою часткою 41,87%, другу - компанія ICU (17,59%), третю - «Укргазбанк» (12,55%), четверту - ПУМБ (7,84%), п’яту - «Фідобанк» (4,53%).

Лідером ренкінгу за кількістю угод, укладених на біржовому та позабіржовому ринках, виявилася компанія ICU. У ІІ кварталі 2015 року її ринкова частка склала 24,03%. ПУМБ з ринковою часткою 15,6% посів другу сходинку, третя належала «Сбербанку Росії» (11,35%), четверта - «ОТП Банку» (9%), п’ята - «Фідобанку» (7,5%).

Ренкінг торговців за обсягами угод з ОВДП на біржовому ринку у квітні-червні очолив «Ощадбанк» з ринковою часткою 42,58%. В свою чергу, першу сходинку ренкінгу за обсягами угод з ОВДП на позабіржовому ринку посів АКБ «Капітал» з ринковою часткою 29,09%.

Лідером ренкінгу торговців за кількістю угод з ОВДП на біржовому ринку була компанія ICU з ринковою часткою 25,33%, а ренкінгу торговців за кількістю угод з ОВДП на позабіржовому ринку - АКБ «Капітал» (20,61%).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 4,27 пункту,
а Індекс українських акцій - на 11,31 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 07.08.2015 р.

Обсяг торгів - 54 221 378,85 грн.
Індекс ПФТС - 333,67

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 07.08.2015 р.
Обсяг торгів - 24 961 876 грн. 
Індекс українських акцій - 964,41

*****

Міжнародні резерви України зросли до $10,37 млрд.

За інформацією НБУ міжнародні резерви України станом на 1 серпня 2015 року дорівнювали $10,37 млрд. (в еквіваленті). У липні відбулося зростання обсягу міжнародних резервів на $111 млн. Цьому сприяло, насамперед, надходження на користь уряду в сумі $878 млн., у тому числі $673 млн. від Європейського Союзу й Світового банку та $205 млн. від розміщення державних облігацій України, а також формування позитивного сальдо інтервенцій Національного банку ($89 млн.), враховуючи продаж іноземної валюти для підтримки енергоімпортерів в обсягах, передбачених програмою EFF.

Зростання міжнародних резервів України відбулося незважаючи на необхідність здійснення значних платежів з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті в сумі $536 млн., у тому числі $453 млн. з обслуговування облігацій зовнішньої державної позики та обслуговування і погашення державних цінних паперів. Крім того, у липні було здійснено перерахування Міжнародному валютному фонду в сумі $219 млн.

Наразі обсяг міжнародних резервів України є достатнім для виконання зобов’язань і поточних операцій уряду та Національного банку.

За словами голови НБУ Валерії Гонтаревої, позитивним чинником є рішення ради директорів МВФ щодо надання Україні чергового траншу кредиту в рамках програми EFF, який буде спрямований на поповнення міжнародних резервів. При цьому вона відмітила, що міжнародні резерви України зростають упевненими темпами і до кінця 2015 року їх рівень має сягнути майже $18 млрд.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у липні 2015 року
дорівнював 99%, а у січні-липні - 139,3%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у липні 2015 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 99% (з початку року - 139,3%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 102% (з початку року - 125,9%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у липні ціни зросли на 1,6% (з початку року - на 29,2%), у переробній промисловості - на 0,2% (з початку року - на 23,2%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 7% (з початку року - на 31%).

 


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24