Новини УАІБ

03 серпня 2015

МВФ здійснив оцінку повноважень та незалежності НКЦПФР

НКЦПФР повідомила про закінчення місії експертів Міжнародного валютного фонду, яка тривала в Комісії з 13 по 27 липня 2015 року.

Протягом двох тижнів закордонні фахівці проводили оцінювання повноважень регулятора українського фондового ринку та питань його незалежності. Результати та висновки експертів МВФ будуть, цілком ймовірно, відображені в подальшій програмі організації. Зокрема, фінальне рішення МВФ очікується в четвертому кварталі поточного року.

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв зауважив, що Комісія впевнено тримає курс у напрямку реалізації новітніх міжнародних стандартів та практик на вітчизняному фондовому ринку. Регулятор вітає налагодження професійних взаємовідносин та співпраці з представниками МВФ, що, у свою чергу, є черговим кроком до реформування фінансового сектору та економічного зростання країни.

15 липня 2015 року НКЦПФР, Національний банк та Міністерство фінансів підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку. Документом передбачено координацію зусиль сторін меморандуму для забезпечення розвитку ринку капіталу України.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законів України
щодо особливостей здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання на ринку фінансових послуг»

Нацкомфінпослуг оприлюднила законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання на ринку фінансових послуг».

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, він розроблений з метою встановлення особливостей здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання на ринках фінансових послуг та усунення колізії між вказаним законом та законом «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Прийняття цього законопроекту дозволить досягнути таких цілей:

- забезпечити якісну та ефективну реалізацію наглядових (контролюючих) повноважень Нацкомфінпослуг та зменшити кількість порушень на ринках фінансових послуг;

- встановити чіткий порядок проведення Нацкомфінпослуг перевірок діяльності об’єктів нагляду (учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг), їх афілійованих та споріднених осіб) та перелік підстав для здійснення позапланових перевірок;

- встановити права і обов’язки інспекційної групи Нацкомфінпослуг та об’єкта нагляду при проведенні Комісією перевірки;

- підвищити захист інтересів споживачів фінансових послуг у зв’язку з наданням Нацкомфінпослуг можливості здійснювати ефективний нагляд на ринках фінансових послуг.

Реалізація норм закону має позитивно позначитися на діяльності Нацкомфінпослуг у частині здійснення нею наглядових (контролюючих) повноважень, сприяти ефективній взаємодії Комісії з об’єктами нагляду під час проведення їх перевірок, а також захисту прав споживачів фінансових послуг.

*****

Національний банк створює передумови для підвищення
ліквідності державних облігацій України

Правління Національного банку прийняло постанову №493 від 30 липня 2015 року «Про внесення змін до Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України», повідомляє прес-служба НБУ.

Метою документа є підвищення ефективності використання інструментів регулювання ліквідності банків.

Коментуючи цю постанову, директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко зазначив, що цим документом збільшується перелік організаторів торгівлі, на яких Національний банк буде здійснювати операції з облігаціями внутрішньої державної позики.

Це дасть змогу розширити потенційне коло учасників торгів, а також сприятиме підвищенню ліквідності вторинного ринку облігацій внутрішньої державної позики України та розвитку конкуренції на фондовому ринку.

Документом, зокрема, передбачено, що Національний банк у разі потреби здійснення операцій з купівлі (продажу) державних облігацій України готує заявки із зазначенням основних параметрів щодо купівлі або продажу. У разі формування заявок на продаж здійснюється блокування державних облігацій України для участі в торгах, які проводяться організаторами торгівлі на підставі відповідного розпорядження, у порядку, установленому законодавством.

Заявки надсилаються до двох організаторів торгівлі, обсяги торгів державними облігаціями України яких за результатами здійсненого Національним банком моніторингу є найбільшими протягом останніх шести календарних місяців та з якими НБУ уклав відповідні договори про участь у торгах ОВДП. Обсяг заявок з купівлі (продажу) державних облігацій України розподіляється рівними частинами між такими організаторами торгівлі.

*****

Мінекономрозвитку створило робочу групу з просування
залучення іноземних інвестицій в Україну

Минулого тижня відбулося установче засідання зі створення робочої групи з просування залучення іноземних інвестицій в Україну, повідомляє Національна рада реформ. У засіданні взяли участь народні депутати, представники Мінекономрозвитку, Програми просування інтересів України в світі Проектного офісу при Національній раді реформ, компаній Deloitte Ukraine, Western NIS Enterprise Fund, Baker Tilly Ukraine, Abris Capital Partners, FinPoint, SP Advisors, BNP Paribas та Американської торговельної палати в Україні.

Учасники засідання обговорили міжнародний досвід просування інвестицій у таких країнах, як Молдова, Німеччина, Ірландія, Грузія, Польща, Естонія та інших, а також запропонували створити портал invest.in.ua з повною інформацією про інвестиційний потенціал нашої країни.

Як зазначила на засіданні його ініціатор - перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів, у зв’язку з відсутністю відповідного державного фінансування та неефективністю попереднього інвестиційного агентства з сумнівною репутацією сьогодні немає можливостей створити нову агенцію з великим штатом та розпливчастими функціями. Це має бути компактна, максимально ефективна та гнучка команда професіоналів з чітко окресленими повноваженнями та зонами відповідальності.

На дев’ятому засіданні Національної ради реформ, яке відбулося наприкінці липня, відповідальним за Програму просування інтересів України в світі був призначений міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус.

Наступне засідання робочої групи з просування залучення іноземних інвестицій в Україну заплановане на 10 серпня 2015 року.

*****

Обсяг інвестицій, внесений на приватизовані підприємства,
за станом на початок другого півріччя 2015 року

Результати перевірок стану виконання інвестиційних зобов’язань та інших зобов’язань, виражених у грошовій формі, здійснені Фондом держмайна України у ІІ кварталі поточного року, засвідчили, що такі зобов’язання містять 858 договорів купівлі-продажу пакетів акцій, 361 договір купівлі-продажу об’єктів малої приватизації та 76 договорів купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва.

Загалом цими договорами передбачено інвестування підприємств у 1995-2020 рр. на загальну суму 16,39 млрд. грн., $2,22 млрд. та 19,26 млн. євро. У тому числі, за станом на 01.07.2015 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 12,49 млрд. грн., $1,49 млрд. та 19,26 млн. євро. Фактично на звітну дату на приватизовані об’єкти отримали 14,57 млрд. грн., $1,91 млрд. та 72 млн. євро, що у перерахунку на національну валюту становить 27,36 млрд. грн.

Договорами купівлі-продажу пакетів акцій передбачено надходження до них у 1995-2020 рр. інвестицій на загальну суму 15 млрд. грн., $1,92 млрд. та 19,26 млн. євро. У тому числі, за станом на 01.07.2015 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 11,56 млрд. грн., $1,45 млрд. та 19,26 млн. євро. Фактично, починаючи з 1995 р., на підприємства вже надійшло 13,05 млрд. грн., $1,89 млрд. та 72 млн. євро.

*****

За станом на початок липня 2015 року у власність держави
було повернуто 348 об’єктів приватизації

Згідно з даними Фонду держмайна за станом на початок липня 2015 року у власність держави (за накопичувальним підсумком) було повернуто 348 об’єктів приватизації, з яких, 85 пакети акцій, 59 єдиних майнових комплексів та 204 об’єкти незавершеного будівництва.

За 90 договорами триває претензійно-позовна робота щодо їх розірвання (визнання недійсними) і повернення відчужених за ними об’єктів у державну власність. З них, 10 - це пакети акцій, 11 - єдині майнові комплекси та 69 - об’єкти незавершеного будівництва.

Загальна сума коштів, отриманих від продажу об’єктів, повернутих у державну власність, (за накопичувальним підсумком) становить 103,8 млн. грн.

*****

Мінеконорозвитку спільно з Фондом держмайна проводять
маркетинговий аналіз підприємств, які можуть бути приватизовані

Мінеконорозвитку на своєму офіційному сайті опублікувало короткі маркетингові матеріали про державні підприємства, які включено до списку на приватизацію в 2015 році, повідомляє прес-служба Міністерства. Для понад 200 найбільших українських підприємств із переліку на приватизацію підготовлено презентації англійською та українською мовами. Документи містять короткий опис компаній, а також їхні основні фінансові та операційні показники.

Підготовка подібних матеріалів є частиною прозорого процесу продажу активів, що дозволить значно розширити коло потенційних інвесторів. Маркетингові матеріали про найбільші підприємства України, які виставлено на приватизацію було представлено під час US-Ukraine Business Summit у Вашингтоні (США).

Як зазначив старший радник міністра економічного розвитку та торгівлі, керівник цільової команди з реформування управління державною власністю Адомас Аудіцкас, Україні потрібна прозора і конкурентна приватизація: чим більше інвесторів змагатиметься за активи, тим вищою буде ціна за об’єкти й менше поле для зловживань і корупції. Маркетингові матеріали опубліковано для того, щоб кожен мав відкритий доступ до цієї інформації - як потенційні інвестори, так і пересічні громадяни, яких цікавить процес приватизації.

Презентації про державні компанії було підготовлено за участі спеціалістів цільової команди з реформування управління державною власністю Мінекономрозвитку, Фонду державного майна, а також провідних консалтингових та інвестиційних компаній Baker Tilly, Concorde Capital, Deloitte, Dragon Capital, EY, ICU, KPMG та PricewaterhouseCoopers.

Для довідки: у переліку на приватизацію на 2015 рік перебувають 345 компаній, у тому числі 43 компанії, які можуть бути приватизовані лише після рішення Верховної Ради про виключення їх із списку заборонених до приватизації. У зазначеному переліку найбільші підприємства за розміром активів та чистим доходом належать до енергетичної, хімічної та транспортної галузей.

*****

У ІІ кварталі 2015 року на ринках країн Європи емітенти
здійснили 121 ІРО, у результаті яких залучили 14,72 млрд. євро

Згідно з інформацією компанії PricewaterhouseCoopers, у І кварталі 2015 року на ринках країн Європи емітенти здійснили 82 ІРО, у результаті яких залучили 16,38 млрд. євро, а у ІІ кварталі - 121 ІРО на суму 14,72 млрд. євро. Таким чином, у першому півріччі було укладено 203 угоди на загальну суму 31,1 млрд. євро. У порівнянні з аналогічним періодом 2014 р. кількість публічних розміщень зменшилася на 5,1%, а обсяг залучених коштів - на 7,8% (у січні-червні 2014 року було здійснено 214 ІРО на загальну суму 33,73 млрд. євро).

Серед фондових майданчиків Європи лідерами за обсягом залучених коштів у ІІ кварталі 2015 року були London Stock Exchange (Великобританія) - 9,35 млрд. євро, BME Spanish Exchange (Іспанія) - 6,9 млрд. євро, панєвропейський майданчик Euronext - 5 млрд. євро, група бірж NASDAQ OMX - 3,9 млрд. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - 1,9 млрд. євро.

За кількістю розміщень лідерські позиції поділили між собою London Stock Exchange та група бірж NASDAQ OMX (по 55 ІРО). На третьому місці опинилася панєвропейська біржа Euronext (26 ІРО), на четвертому - польська біржа Warsaw Stock Exchange (18 ІРО), на п’ятому - італійська біржа Borsa Italiana (13 ІРО).

Найбільшими розміщеннями на європейських ринках у квітні-червні поточного року були ІРО іспанської компанії Cellnex Telecom (телекомунікаційний сектор) - 1,95 млрд. євро, британської компанії Woodford Patient Capital Trust (фінансовий сектор) - 1,1 млрд. євро, двох французьких компаній Spie (промисловий сектор) - 0,94 млрд. євро та Europcar Groupe (сектор споживчих послуг) - 0,88 млрд. євро, а також італійської компанії INWIT (телекомунікаційний сектор) - 0,8 млрд. євро.

Ці п’ять компаній у цілому залучили 5,67 млрд. євро, що становить 38,6% від загального обсягу європейського ринку ІРО у ІІ кварталі. Зазначені емітенти розміщували акції на фондових біржах Великобританії, Іспанії, Італії та панєвропейському майданчику Euronext.

У ІІ кварталі 2015 року найбільші обсяги коштів були залучені компаніями, які представляють фінансовий сектор (4,48 млрд. євро), промисловий сектор (2,9 млрд. євро), телекомунікаційний сектор (2,74 млрд. євро), сектор споживчих послуг (2 млрд. євро) та сектор споживчих товарів (0,92 млрд. євро). Іншими галузями, які також привернули увагу інвесторів, були сектор охорони здоров’я, технологічний сектор, нафтогазовий сектор та сектор комунальних послуг.

Порівнюючи основні показники європейського ринку ІРО в ІІ кварталі 2015 року з показниками ринків інших країн світу, слід зазначити, що Європа, наприклад, значно перевершила США. Зокрема, у звітному періоді на американських фондових біржах було укладено 75 угод ІРО на загальну суму 11,76 млрд. євро. Лідерами за обсягом залучених коштів у Сполучених Штатах були компанії сектору охорони здоров’я, біотехнологічного та енергетичного секторів.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 3,95 пункту,
а Індекс українських акцій - на 7,75 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 31.07.2015 р.

Обсяг біржових контрактів склав   - 6 061 391,56 грн.

Індекс ПФТС - 337,94

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 31.07.2015 р.

Обсяг торгів - 29 014 987 грн.

Індекс українських акцій 975,72

*****

Середня заробітна плата в Україні у червні 2015 року дорівнювала 4 299 грн.

За інформацією Державної служби статистики у червні 2015 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 4 299 грн., що виявилося на 6,5% більше показника травня 2015 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зросла на 5,8%. У червні 2015 року у порівнянні із червнем 2014 року середня номінальна заробітна плата зросла на 19,4%, а реальна - зменшилася на 26,3%.

У січні-червні 2015 року середня номінальна заробітна плата становила 3 870 грн., що виявилося на 14,9% більше показника січня-червня 2014 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зменшилася на 23,9%. Загальна кількість штатних працівників за червень зменшилася на 0,1% і за станом на кінець місяця склала 8 032,7 тис. осіб.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24