Новини УАІБ

20 липня 2015

Відбулося засідання Ради УАІБ

16 липня 2015 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, у якому взяв участь член НКЦПФР О.Панченко. Члени Ради розглянули звіт про виконання плану та бюджету Асоціації за 2-й квартал 2015 року та на підставі звіту Ревізійної комісії ухвалили його. Затверджено також бюджет УАІБ на 3-й квартал 2015 року.

У ході засіданні відбулося обговорення актуальних завдань, які необхідно вирішити у поточному кварталі. Рада доручила Дирекції Асоціації підготувати матеріали та ініціювати проведення спільного з НКЦПФР засідання щодо антикризових дій для ринку ІСІ.

Також члени Ради запропонували розширити склад Робочої групи з оцінки активів ІСІ у зв’язку з переходом на МСФЗ, залучивши до неї представників НАПФА, аудиторської компанії KPMG, пенсійного фонду НБУ для підготовки проекту Методичних рекомендацій по оцінці активів НПФ.

Рада доручила Дирекції утворити спільну з НАПФА робочу групу для підготовки проектів змін до нормативних документів з питань діяльності НПФ.

Ще однією ініціативою УАІБ визначена розробка Комплексної концепції подолання фіктивності на ринку цінних паперів, до якої запропоновано залучити громадські об’єднання, що представляють інтереси реального сектору економіки. Результати цієї роботи мають бути презентовані органам державної влади та громадськості восени.

План роботи УАІБ на 3-й квартал було затверджено з урахуванням пропозицій Ради.

Рада затвердила рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо виключення зі складу членів Асоціації ТОВ «КУА «КОНТРОЛ - ІНВЕСТ» (м.Дніпропетровськ), ТОВ «КУА «ПРИДНІПРОВСЬКИЙ КАПІТАЛ» (м.Дніпропетровськ), ТОВ «КУА «ФІНАНСОВИЙ БУТІК»(м.Київ) через порушення ними внутрішніх документів УАІБ.

Зі складу членів Асоціації виключено також ТОВ «КУА «УБ ФІНАНС» (м. Донецьк) та ТОВ «ТАЛАН АБСОЛЮТ» (м.Київ) у зв’язку із припиненням ними професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 27 серпня 2015 року.

*****

За станом на кінець червня 2015 року кількість інвестфондів в Україні

дорівнювала 2 079, з них 384 КІФ та 1 695 ПІФ

За інформацією НКЦПФР, загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів зареєстрованих регулятором у січні-червні 2015 року, становив 46,2 млрд. грн., що на 14,34 млрд. грн. перевищило показник січня-червня 2014 р. (31,86 млрд. грн.).

У звітному періоді Комісією було зареєстровано 61 випуск акцій загальним обсягом 37,54 млрд. грн. або на 33,09 млрд. грн. більше ніж у першому півріччі минулого року.

Значні за обсягом випуски акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», «ВТБ Банк», «ОТП Банк», «Хрещатик», «Київська Русь», «Фінансова ініціатива» та «Преміум».

Поряд із цим, у січні-червні регулятор зареєстрував 55 випусків корпоративних облігацій на загальну суму 4,29 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяг їх емісії зменшився на 6,61 млрд. грн.

Динаміка випусків цінних паперів ІСІ у першій половині поточного року була такою: обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР, дорівнював 4,37 млрд. грн., що виявилося на 11,81 млрд. грн. менше показника першого півріччя минулого року. Однак, обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 545,74 млн. грн. та становив 880,18 млн. грн.

За станом на кінець червня 2015 р. кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 2 079, з них 384 КІФ та 1 695 ПІФ.

Капіталізація лістингових компаній вітчизняного фондового ринку за станом на 30.06.2015 р. дорівнювала 499,02 млрд. грн., що на 20,04% перевищило показник кінця червня минулого року (415,72 млрд. грн.). Збільшення капіталізації свідчить про підвищення вартісної оцінки компаній, акції яких перебувають в обігу на фондових біржах.

Обсяг торгів цінними паперами на організованому ринку у січні-червні 2015 р. склав 188,39 млрд. грн. або на 9,35% менше ніж у першому півріччі 2014 року (207,81 млрд. грн.).

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 1,47% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,53%.

Лідерами за обсягами торгів серед всіх фінансових інструментів стали облігації внутрішньої державної позики, з якими у січні-червні 2015 р. було укладено угод на суму 172,37 млрд. грн. або 91,49% від загального обсягу.

Обсяг торгів корпоративними облігаціями склав 5,69 млрд. грн., деривативами - 4,8 млрд. грн., акціями - 3,79 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,58 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 0,16 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 18,49 млн. грн.

Результати торгів у розрізі фондових бірж у звітному періоді мали такий вигляд: ФБ «Перспектива» - 158,98 млрд. грн.; ФБ ПФТС - 23,07 млрд. грн.; «Українська біржа» - 3,52 млрд. грн.; КМФБ - 1,88 млрд. грн.; ПФБ - 0,49 млрд. грн.; УФБ - 0,28 млрд. грн.; УМВБ - 0,12 млрд. грн.; СЄФБ - 39,49 млн. грн.; УМФБ - 5,94 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 3,5 млн. грн.

*****

Парламент прийняв за основу проект закону «Про внесення змін до статті 60 ЗУ «Про господарські товариства» (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю)

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект «Про внесення змін до статті 60 Закону України «Про господарські товариства» (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю) (реєстраційний №2757), поданий народним депутатом П. Різаненко.

Документом вносяться зміни до частини другої статті 60 закону «Про господарські товариства», які передбачають зменшення кількості присутніх учасників товариства з обмеженою відповідальністю для визнання загальних зборів цих товариств повноважними з 60% до більш ніж 50% відсотків голосів.

*****

НКЦПФР, НБУ та Мінфін підписали Меморандум
про взаєморозуміння та співпрацю з ЄБРР

Минулого тижня НКЦПФР, Національний банк України та Міністерство фінансів підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з ЄБРР (Європейським банком реконструкції та розвитку), інформує прес-служба Комісії. Документ спрямований на координацію зусиль сторін Меморандуму для забезпечення розвитку ринку капіталу України.

У рамках співробітництва передбачено, що ЄБРР надаватиме методологічну або технічну допомогу за такими напрямками, як сприяння ліквідності і торгівлі інструментами на вітчизняному ринку капіталу, підтримка розвитку та поліпшення розрахунково-депозитарної інфраструктури, нарощування потенціалу регулюючих органів тощо.

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв зазначив, що зараз перед регуляторами фінансового сектору стоїть чітке завдання щодо розбудови інфраструктури ринку капіталу України, яка відповідатиме кращим міжнародним стандартам. Налагодження такої співпраці із закордонними колегами дасть можливість для впровадження нових інструментів на ринку, вдосконалення законодавчої та нормативно-правої бази, а також сприятиме ефективній мобілізації капіталу в українській економіці в цілому.

*****

Комісія завершує роботу над встановленням
ознак фіктивності емітентів цінних паперів

НКЦПФР затвердила «Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності», повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначила директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, Комісією встановлено нові критерії визначення ознак фіктивності емітента та його цінних паперів, що є підставою для включення до переліку учасників ринку, що мають такі ознаки. Відтепер до ознак належать співвідношення показника капіталізації емітента до інших показників його діяльності, кількість працівників емітента та розміри витрат емітента на оплату праці одного працівника.

За словами А. Папаіки, документом також передбачено ознаки, відповідність яким є підставою для прийняття рішення про включення корпоративного інвестиційного фонду до Списку емітентів, що мають ознаки фіктивності.

Нагадаємо, що цей Список є відкритою та доступною базою, до якої вносяться емітенти, що не дотримується чи навмисно порушують встановлені норми чинного законодавства у своїй діяльності. Бути виключеним зі Списку емітент може бути у разі, якщо надасть до регулятора документи, що підтверджують усунення підстав для визнання його таким, що має ознаки фіктивності. Так, формування, ведення та внесення змін до Списку здійснюється Комісією в електронному вигляді та публікується на власному офіційному веб-сайті.

Українська асоціація інвестиційного бізнесу вважає неправомірним розповсюдження дії цього Положення на корпоративні інвестиційні фонди та направила свої зауваження до цього проекту до НКЦПФР, Міністерства юстиції України та Державної регуляторної служби. З текстом листа можна ознайомитись за посиланням: http://www.uaib.com.ua/files/articles/2275/51_4.pdf

*****

У першому півріччі 2015 року на європейських фондових
ринках спостерігалися позитивні тренди

Згідно з даними Федерації Європейських Фондових Бірж (The Federation of European Securities Exchanges - FESE), за станом на початок липня 2015 року, лідерами серед фондових майданчиків країн Європи за показником ринкової капіталізації були пан-європейська біржа Euronext - 3,07 трлн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) - 1,58 трлн. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - 1,4 трлн. євро, група бірж NASDAQ Nordics&Baltics - 1,11 трлн. євро та BME Spanish Exchanges (Іспанія) - 865 млрд. євро.

У січні-червні поточного року на переважній більшості фондових майданчиків Європи відбувалося зростання капіталізації. Найкращу динаміку зростання з початку року продемонстрували CEESEG-Budapest (Угорщина), капіталізація якої збільшилася на 26,3%, Irish Stock Exchange (Ірландія) - на 18,6%, SIX Swiss Exchange - на 13,2%, група бірж NASDAQ Nordics&Baltics - на 12,7% та пан-європейська біржа Euronext - на 12,1%.

Крім того, у звітному періоді на європейських біржах також спостерігалося зростання основних індексів. Найбільше зросли індекси Irish Stock Exchange - на 37,8%, CEESEG-Budapest - на 31,7%, NASDAQ Nordic-Copenhagen (Данія) - на 21%, Euronext Lisbon (Лісабон) - на 15,7% та групи бірж NASDAQ Nordics&Baltics - на 12,5%.

Поряд із цим дещо збільшилася кількість компаній, які знаходяться в лістингу фондових бірж Європи. За станом на початок липня, найбільшу кількість компаній у лістингу мали BME Spanish Exchanges - 3 564, пан-європейська біржа Euronext - 1 065 та Warsaw Stock Exchange (Польща) - 908.

Серед фондових майданчиків країн Центральної та Східної Європи найбільшу капіталізацію, за станом на початок липня 2015 р., мала Warsaw Stock Exchange - 149 млрд. євро. Друге місце посіла CEESEG-Vienna (Австрія), капіталізація якої становила 87,7 млрд. євро, а третє - CEESEG-Prague (Чехія) з капіталізацією 24,1 млрд. євро.

Найбільше зростання капіталізації з початку року в цьому регіоні було зафіксовано у CEESEG-Budapest, яка, як зазначалося вище, мала найкращі показники зростання серед усіх європейських бірж. За нею йшли CEESEG-Vienna, капіталізація якої зросла на 9,7% та CEESEG-Prague - на 6,6%.

Протягом першого півріччя на більшості бірж ЦСЄ відбувалося зростання основних індексів. Лідером за цим показником стала CEESEG-Budapest, індекс якої (як зазначалося вище) зріс на 31,7%. На другому місці опинилася CEESEG-Vienna, індекс якої зріс на 11,7%, а на третьому - CEESEG-Prague (зростання індексу на 3,7%).

Для порівняння, у січні-червні 2015 р. Індекс вітчизняного фондового майданчика ФБ ПФТС знизився на 9,3%, а Індекс українських акцій, який розраховується «Українською біржею», - на 0,7%.

У регіоні Центральної та Східної Європи найбільшу кількість компаній у лістингу мала Warsaw Stock Exchange - 908, Bulgarian Stock Exchange (Болгарія) - 367 та CEESEG-Vienna - 96. На більшості фондових майданчиків також мало місце незначне збільшення кількості лістингових компаній.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 3,56 пункту,
а Індекс українських акцій - на 16,92 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 17.07.2015 р.
Обсяг торгів - 242 210 822,89 грн.
Індекс ПФТС - 341,81

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 17.07.2015 р.
Обсяг торгів - 21 137 136 грн. 
Індекс українських акцій - 981,57

*****

У червні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні
збільшився на 0,2%, а грошової маси - на 1,1%

Згідно з даними Національного банку у червні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні збільшився на 0,2% (з початку року зменшився на 0,8%) до 330,4 млрд. грн., готівки поза банками збільшився на 0,9% (з початку року - на 1,1%) до 286 млрд. грн., а грошової маси збільшився на 1,1% (з початку року - на 1,9%) до 974,5 млрд. грн.

Обсяг депозитів у національній валюті в червні збільшився на 3,8% (з початку року зменшився на 1,8%) до 359,4 млрд. грн., що відбулося за рахунок збільшення залишків на рахунках юридичних осіб на 6,2% (з початку року на 5,6%) до 179,5 млрд. грн. та фізичних осіб на 1,4% (з початку року вони зменшилися на 8,2%) до 179,9 млрд. грн. Обсяг депозитів фізичних осіб у національній валюті без урахування коштів у банках, які визнано неплатоспроможними та перебувають у стадії ліквідації, у червні збільшився на 3,2% до 165,3 млрд. грн.

Обсяг депозитів в іноземній валюті за місяць зменшився на 1,4% (з початку року на 19,5%) до $15,6 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб на 0,5% (з початку року - на 12,5%) до $5 млрд., фізичних осіб - на 1,8% (з початку року - на 22,5%) до $10,6 млрд. Обсяг депозитів фізичних осіб в іноземній валюті без урахування коштів у банках, які визнано неплатоспроможними та перебувають у стадії ліквідації, у червні зменшився на 0,7% до $9,6 млрд.

У червні залишки за кредитами в національній валюті зменшилися на 0,3% (з початку року - на 10%) до 488,9 млрд. грн., у тому числі юридичних осіб на 0,3% (з початку року - на 10,8%) до 389,1 млрд. грн., фізичних осіб - на 0,4% (з початку року - на 6,7%) до 99,8 млрд. грн.

Залишки за кредитами в іноземній валюті за місяць зросли на 0,1% (з початку року зменшилися на 13%) до $26,1 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб зросли на 0,2% (з початку року зменшилися на 9,6%) до $21,4 млрд., фізичних осіб зменшилися на 0,2% (з початку року - на 25,5%) до $4,7 млрд.

Обсяг коррахунків банків у Національному банку в червні зменшився на 12,7% (з початку року - на 17,8%) до 22,4 млрд. грн. Сума обов’язкових резервів, що підлягає формуванню згідно з установленими нормативами, на період утримання з 11.05.2015 р. до 10.06.2015 р. становила 41,7 млрд. грн., з 11.06.2015 р. до 10.07.2015 р. - 40,7 млрд. грн.

У червні сальдо (різниця) між обсягами наданих Національним банком банкам України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредитів та обсягами повернення раніше наданих їм кредитів виявилося від’ємним та становило 3,5 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з підтримання ліквідності банків у червні дорівнювала 32%.

Сальдо (різниця) між обсягом залучених коштів через розміщення депозитних сертифікатів Національним банком та обсягом погашення раніше розміщених депозитних сертифікатів НБУ становило 13,2 млрд.грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів становила 22,3% річних.

Національний банк протягом червня набув у власність державні облігації України, номінальна вартість яких становить 10,5 млрд.грн. (з початку року - 53,1 млрд. грн.). Номінальна вартість проданих цінних паперів України з портфеля Національного банку в поточному році становила 0,26 млрд.грн.

Протягом червня спостерігалося зменшення cередньозваженої вартості коштів: за наданими кредитами в національній валюті з 23,56% до 22,39% річних, в іноземній валюті - з 8,63% до 8,28% річних; за залученими депозитами в національній валюті з 15,51% до 15,07%, в іноземній валюті - з 7,91% до 7,13% річних.

На міжбанківському кредитному ринку середньозважена ставка за наданими кредитами в національній валюті зменшилася з 24,84% до 23,37% річних.

*****

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні
у січні-травні 2015 року становило $909,2 млн.

За січень-травень 2015 року експорт товарів з України становив $15 437,4 млн., а імпорт в Україну - $14 528,2 млн., повідомляє Державна служба статистики. Порівняно із січнем-травнем 2014 року експорт скоротився на 35,9% (на$8 663,8 млн.), імпорт - на 38,8% (на $9 208,3 млн.). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітному періоді становило $909,2 млн. (у січні-травні 2014 р позитивне сальдо дорівнювало $364,7 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,06 (у січні-травні 2014 року - 1,02).

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 205 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн ЄС становив $5 164,6 млн., або 33,5% від загального обсягу експорту, та зменшився порівняно із січнем-травнем 2014 року на 35,9%. Імпорт товарів із країн ЄС дорівнював $6 154,2 млн., або 42,4% від загального обсягу, та зменшився проти січня-травня 2014 року на 25,6%.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у червні 2015 року
склав 81,9%, а у січні-червні - 79,5%

Згідно з даними Державної служби статистики у червні 2015 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 81,9% (у січні-червні - 79,5%). При цьому у червні поточного року у порівнянні із травнем спостерігалося зростання промислового виробництва на 1,5%.

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у червні 2015 року у порівнянні із червнем 2014 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 20,1% (з початку року - на 24,5%), у переробній промисловості - на 17,6% (з початку року - на 19,7%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 15,5% (з початку року - на 15,6%).

*****

У січні-червні 2015 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 20,3 млрд. грн., що виявилося на 28,3% менше
обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року

У січні-червні 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 20,3 млрд. грн., що на 28,3% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року, повідомляє Державна служба статистики.

По будівлям Індекс будівельної продукції у січні-червні становив 77,9% (по житловим будівлям - 93,6%, по нежитловим будівлям - 63,8%), а по інженерним спорудам - 65,5%. У січні-червні поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання обсягів будівництва було зафіксовано лише у Волинській, Львівській, Хмельницькій та Тернопільській областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24