Новини УАІБ

25 травня 2015

Відбулося засідання Ради УАІБ

21 травня 2015 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, у якому також взяв участь член НКЦПФР О.Панченко. Члени Ради були проінформовані про хід підготовки щорічної науково-практичної конференції УАІБ, яка відбудеться 18-19 червня 2015 року у готельному комплексі «Пуща-Лісна» під Києвом і буде приурочена 20-річчю створення Асоціації.

На засіданні обговорювалися також актуальні проблеми галузі управління активами, зокрема, проект змін до Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності. У проекті змін пропонується поширити дію цього положення на КІФи та встановити для них ознаки фіктивності. Рада доручила Дирекції після оприлюднення Комісією тексту проекту розіслати його КУА та підготувати зауваження.

Члени Ради затвердили рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо виключення зі складу членів Асоціації ТОВ «КУА АПФ «АСД-Менеджмент» (м.Київ), ТОВ «КУА «СОРТІС ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ» (м.Київ) та ТОВ «КУА «СОЮЗ-ІНВЕСТ» (м.Харків) у зв’язку з порушенням ними внутрішніх документів УАІБ.
Рада також виключила зі складу членів УАІБ ТОВ «КУА «ФІНЕКСПЕРТ» (м. Київ) у зв’язку із припиненням ним професійної діяльності.

*****

За станом на кінець квітня 2015 року кількість зареєстрованих інвестфондів в Україні дорівнювала 2 070, з них 383 КІФ та 1 687 ПІФ

Згідно з даними НКЦПФР у січні-квітні 2015 року в економіку України через інструменти фондового ринку було залучено 19,4 млрд. грн., що виявилося на 6,7 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду минулого року.

Протягом перших чотирьох місяців поточного року Комісія зареєструвала 39 випусків акцій на загальну суму 14,19 млрд. грн., або на 10,88 млрд. грн. більше ніж у січні-квітні 2014 року.

Значні за обсягом випуски акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», «ВТБ Банк», «ОТП Банк», «Хрещатик», «Київська Русь», «Фінансова ініціатива» та «Преміум».

Також за січень-квітень НКЦПФР зареєструвала 38 випусків облігацій підприємств на загальну суму 2,7 млрд. грн. Порівняно з січнем-квітнем 2014 року обсяг емісії цих цінних паперів зменшився на 4,38 млрд. грн.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією за січень-квітень поточного року, дорівнював 1,76 млрд. грн., що виявилося на 13,39 млрд. грн. менше показника січня-квітня 2014 року. Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 731,58 млн. грн. та склав 749,28 млн. грн.

За станом на кінець квітня 2015 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 2 070, з них 383 КІФ та 1 687 ПІФ.

На біржовому ринку цінних паперів України у звітному періоді було укладено угод на загальну суму 139,88 млрд. грн., або на 11,78% більше ніж за аналогічний період минулого року.

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 1,8% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,2%.

Лідерами за обсягами торгів серед фінансових інструментів стали облігації внутрішньої державної позики, з якими було укладено угод на суму 128,35 млрд. грн. (91,76% від загального обсягу).

Обсяг торгів корпоративними облігаціями дорівнював 3,89 млрд. грн., деривативами - 3,09 млрд. грн., акціями - 2,88 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,53 млрд. грн., опціонними сертифікатами – 0,11 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 17,62 млн. грн.

На ФБ «Перспектива» у січні-квітні поточного року було укладено угод з цінними паперами на суму 115,69 млрд. грн., на ФБ ПФТС - на суму 19,19 млрд. грн., а на «Українській біржі» - на суму 2,7 млрд. грн.

Обсяги торгів на інших біржах були такими: КМФБ - 1,46 млрд. грн.; ПФБ - 0,4 млрд. грн.; УФБ - 0,27 млрд. грн.; УМВБ - 0,11 млрд. грн.; СЄФБ - 38,3 млн. грн.; УМФБ - 5,94 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 2,24 млн. грн.

*****

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких
законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи»

Парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» (реєстраційний №2896), поданий групою народних депутатів.

Документом передбачається продовжити на чотири місяці строки подання юридичними особами, зареєстрованими до 25 листопада 2014 року, відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), що, на думку суб’єктів права законодавчої ініціативи, має забезпечити можливість виконання відповідних вимог закону всіма зареєстрованими юридичними особами.

Також звільнено від обов’язкового подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) релігійні організації, державні та комунальні підприємства, юридичні особи, учасниками яких є виключно фізичні особи, якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб збігаються з їх учасниками (членами).

*****

Парламент прийняв закон «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом»

Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» (реєстраційний №2898), поданий урядом.

Основною метою документа є забезпечення економічної безпеки держави, захисту суспільних інтересів та інтересів держави у зв’язку з погашенням та обслуговуванням державного та гарантованого державою боргу.

У зв’язку з вчиненням правочинів з державним та гарантованим державою боргом, законом передбачено надання повноважень Кабінету Міністрів та відповідним міським радам приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення платежів за всіма або деякими державними зовнішніми запозиченнями, гарантованими державою зовнішніми кредитами (позиками) та місцевими зовнішніми запозиченнями, зазначеними та введення тимчасового мораторію на задоволення вимог кредиторів за такими зобов’язаннями суб’єктів зовнішніх запозичень, щодо яких Кабінетом Міністрів та/або міською радою було прийняте відповідне рішення.

Прийняття закону має дозволити належним чином змінити умови запозичень за державним, гарантованим державою боргу та місцевим боргом, та попередити негативні наслідки потенційних випадків невиконання зобов’язань, що призведе до вивільнення значних коштів для підтримки розвитку вітчизняної економіки, підвищення обороноздатності України, нарощування виробничих потужностей, створення робочих місць, підвищення соціальних стандартів та умов життя громадян, підтримки стійкості національної валюти.

*****

Рада бізнес-омбудсмена офіційно розпочинає свою роботу

Починаючи з минулого тижня українські підприємці отримали можливість подати скаргу бізнес-омбудсмену на орган державної влади, підконтрольну державі компанію або чиновника, у разі порушення їхніх законних прав, повідомляє прес-служба Ради бізнес-омбудсмена.

Скаргу може подати будь-яка фізична або юридична особа, що провадить підприємницьку діяльність в Україні, он-лайн через веб-сайті Ради www.boi.org.ua або через електронну або поштову адресу організації. Бізнес-омбудсмен також може розпочати власне розслідування, якщо дізнається про порушення з будь-яких інших джерел, включаючи пресу.

Як зазначив український бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета, команда Ради, в якій працюють фахівці з досвідом у юриспруденції, аудиті та управлінні ризиками, детально розслідуватиме кожну справу, аби створити сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні.

Бізнес-омбудсмен розроблятиме рекомендації державним органам та застосовуватиме свій авторитет, аби його рекомендації було втілено вчасно та в повній мірі.

У разі, якщо державні органи системно відмовлятимуться втілювати рекомендації Ради і якщо це негативно впливатиме на бізнес-клімат в Україні, Рада матиме повноваження привертати увагу громадськості до ситуації через періодичні звіти, що їх оприлюднюватиме Офіс бізнес-омбудсмена на своєму сайті, та через засоби масової інформації.

Бізнес-омбудсмен не розглядатиме скарги стосовно справ, що знаходяться на судовій стадії чи в арбітражі, скарги з приводу справ, розглянутих судом чи арбітражем, а також скарги приватного бізнесу один на одного.

При цьому передбачається, що бізнес-омбудсмен постійно звітуватиме громадськості про прогрес у боротьбі з корупцією. Рада готуватиме річні та квартальні звіти, де міститиметься інформація про кількість та характер отриманих скарг, узагальнена інформація щодо найбільш важливих розглядів та їх результатів, в тому числі щодо рекомендацій, наданих Радою, а також системні проблеми, виявлені протягом звітного періоду.

Для довідки: Рада бізнес-омбудсмена - це незалежний постійно діючий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України. Він був створений на основі постанови уряду та Меморандуму про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи з метою формування прозорих умов роботи державних та місцевих органів влади, державних або підконтрольних державі компаній, а також для запобігання корупції.
Рада бізнес-омбудсмена фінансується через мультидонорський рахунок ЄБРР, відкритий у 2014 році задля створення сприятливих умов ведення бізнесу для українських підприємців. Її донорами є: Данія, Фінляндія, Німеччина, Японія, Нідерланди, Швеція, Швейцарія, Великобританія і США.
Утворення Ради було спільно погоджено Кабінетом Міністрів, Європейським банком реконструкції та розвитку, Організацією економічного співробітництва та розвитку, Європейською бізнес асоціацією, Американською Торгівельною Палатою, Федерацією роботодавців України, Торгово-Промисловою Палатою України, Українським союзом промисловців і підприємців.

*****

Мінфін у квітні розмістило ОВДП на суму 0,16 млн. грн.,
а у січні-квітні - на суму 10 млрд. грн. та $0,3 млрд.

Згідно з даними НБУ, у квітні 2015 року Міністерством фінансів оголошувалися аукціони з розміщення облігацій внутрішніх державних позик, номінованих у національній іноземній валюті. За їх результатами було продано ОВДП на суму 0,16 млн. грн. В цілому, з початку року в результаті проведення таких торгів до Державного бюджету надійшло 10 млрд. грн. та $0,3 млрд.

Середньозважена дохідність ОВДП за результатами аукціонів з їх первинного розміщення у квітні дорівнювала 7%. З початку року середньозважена дохідність ОВДП становила: у національній валюті - 17%, у доларах США - 8,75% річних.

Протягом квітня Міністерство фінансів також здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» загальним обсягом 8,9 млрд. грн.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 66,5 млрд. грн., у тому числі погашення номінальної вартості - 49,6 млрд. грн., сплата купонного доходу - 16,9 млрд. грн.

За станом на початок травня 2015 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 484,56 млрд. грн. З них, облігації обсягом 340,35 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 92,74 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 24,32 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 27,15 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За січень-квітень 2015 року від приватизації
держмайна було отримано 113,56 млн. грн.

Згідно з даними Фонду держмайна, протягом січня-квітня 2015 року органами приватизації у цілому було продано 27 об‘єктів державної власності, з яких 23 об‘єктів групи А, один об‘єкт групи В та три об’єкта групи Д, а за угодами з органами місцевого самоврядування - 236 об‘єктів комунальної власності, які належали до групи А.

Для залучення широкого кола покупців на засадах прозорості та відкритості Фондом у січні-лютому 2015 року через фондові біржі було запропоновано до продажу 44 пакети акцій 39 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 710,74 млн. грн. За підсумками торгів на фондових біржах продано 3 пакети акцій ПАТ «Іллічівський судноремонтний завод» на загальну суму 100,05 млн. грн.

У лютому 2015 року Фондом оголошено конкурс з продажу пакета акцій ПАТ «Агропромтехпостач» розміром 99,965% початковою вартістю 4,32 млн. грн. За результатами конкурсу укладено договір купівлі-продажу зазначеного пакета за ціною продажу 4,45 млн. грн. Умовами договору купівлі-продажу передбачено внесення інвестицій на суму 10 млн грн.

За оперативними даними, від приватизації державного майна у січні-квітні 2015 році надійшло та перераховано до загального фонду Державного бюджету 113,56 млн грн, або 0,7% від планового річного завдання.

У сфері корпоративного управління Фонд станом на початок травня 2015 року здійснював управління корпоративними правами держави у 366 АТ, з них 100 АТ (27% від загальної кількості) мають у статутному капіталі державну частку понад 50 %.

Господарськими товариствами, що знаходяться в сфері управління Фонду, на загальних зборах акціонерів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2014 році ухвалені рішення про нарахування дивідендів на корпоративні права держави обсягом 276,25 млн. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 6,05 пункту,
а Індекс українських акцій - на 36,28 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 22.05.2015 р.

Обсяг торгів - 225 730 925,36 грн.,
Індекс ПФТС - 357,95

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 22.05.2015 р.

Обсяг торгів - 21 047 493 грн.
Індекс українських акцій - 1 026,67

***** 

У квітні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні
зменшився на 0,5%, а грошової маси - на 4,7%

За інформацією Національного банку, у квітні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні зменшився на 0,5% (з початку року на 0,9%) до 330,4 млрд. грн., а готівки поза банками - збільшився на 0,4% (з початку року на 1,1%) до 286,0 млрд. грн. Обсяг грошової маси зменшився на 4,7% (з початку року зріс на 2%) до 976,3 млрд. грн., що значною мірою пов’язано з курсовою переоцінкою валютних депозитів.

Обсяг депозитів у національній валюті у квітні, уперше з початку року, збільшився на 0,4% (з початку року зменшився на 5,0%) до 347,5 млрд. грн., що відбулося за рахунок збільшення залишків на рахунках фізичних осіб на 2,4% (з початку року вони зменшилися на 7,8%) до 180,7 млрд. грн., водночас вклади юридичних осіб зменшилися на 1,6% (з початку року на 1,8%) до 166,9 млрд. грн.

Обсяг депозитів в іноземній валюті за місяць зменшився на 3,1% (з початку року на 16,3%) до $16,3 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб на 5,6% (з початку року на 14,7%) до $4,9 млрд., фізичних осіб на 2% (з початку року на 17,0%) до $11,4 млрд.

У квітні залишки за кредитами в національній валюті зменшилися на 0,4% (з початку року на 5,3%) до 514,2 млрд. грн., у тому числі юридичних осіб на 0,4% (з початку року на 6%) до 409,8 млрд. грн., фізичних осіб - на 0,2% (з початку року на 2,4%) до 104,4 млрд. грн.

Залишки за кредитами в іноземній валюті скоротилися за місяць на 1,3% (з початку року на 7,3%) до $27,8 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб на 1,3% (з початку року на 7,5%) до $21,9 млрд., фізичних осіб на 1% (з початку року на 6,4%) до $5,9 млрд.

Обсяг коррахунків банків у Національному банку у квітні зменшився на 13% (з початку року на 14,8%) до 23,2 млрд. грн. Сума обов’язкових резервів, що підлягає формуванню згідно з установленими нормативами, на період утримання з 11.03.2015 р. до 10.04.2015 р. становила 48 млрд. грн., а з 11.04.2015 р. до 10.05.2015 р. - 43,4 млрд. грн.

У квітні сальдо (різниця) між обсягами наданих Національним банком банкам України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредитів та обсягами повернення раніше наданих їм кредитів дорівнювало 6,4 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з підтримання ліквідності банків у квітні становила 32,18%.

Сальдо (різниця) між обсягом залучених коштів через розміщення депозитних сертифікатів Національним банком та обсягом погашення раніше розміщених депозитних сертифікатів НБУ становило 9,1 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів становила 21,33% річних.

Національний банк протягом квітня набув у власність державні облігації України, номінальна вартість яких становить 7 млрд. грн. (з початку року - 34,4 млрд. грн.) Обсяг продажу цінних паперів України з портфеля Національного банку в поточному році становив 0,26 млрд. грн.

Через механізм двостороннього котирування у квітні Національним банком операції не здійснювалися (з початку року ним було придбано облігацій на суму 262,2 млн. грн., а продано - на суму 262,7 млн. грн. за номінальною вартістю).

Протягом квітня cередньозважена вартість кредитів у національній валюті зменшилася з 24,16% до 23,9%, а депозитів зросла з 12,36% до 15,43%.

Cередньозважена вартість кредитів в іноземній валюті зросла з 7,63% до 8,32%, а депозитів - з 6,34% до 7,33%.

На міжбанківському кредитному ринку середньозважена ставка за наданими кредитами в національній валюті зросла з 26,01% до 26,88% річних.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у квітні 2015 року
склав 78,3%, а у січні-квітні - 78,5%

Згідно з даними Державної служби статистики у квітні 2015 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 78,3% (у січні-квітні - 78,5%). При цьому у квітні поточного року у порівнянні із лютим спостерігалося зростання промислового виробництва на 2%.

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у квітні 2015 року у порівнянні із квітнем 2014 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 25,4% (з початку року - на 26,7%), у переробній промисловості - на 21,4% (з початку року - на 20,4%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 15,1% (з початку року - на 15,4%).

*****

У січні-квітні 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 11,9 млрд. грн., що виявилося на 32,6% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року

У січні-квітні 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 11,9 млрд. грн., що на 32,6% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 85,6% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (6,8% та 7,6% відповідно). У січні-квітні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання обсягів будівництва було зафіксовано лише в Волинській, Тернопільській, Львівській та Хмельницькій областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією


Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24