Новини УАІБ

27 квітня 2015

УАІБ підготувала зауваження до нової редакції
Порядку визначення біржового курсу цінного папера

Українська асоціація інвестиційного бізнесу підготувала зауваження до проекту нової редакції Порядку визначення біржового курсу цінного папера, який 20.04.2015 року оприлюднено на сайті НКЦПФР, та направила їх регулятору.  

Серед нововведень занепокоєння УАІБ викликає запровадження проектом Порядку норми, згідно з якою «спред котирування цінного папера, за яким розраховується біржовий курс, час його існування, загальна вартість лотів у границях спреду, загальна сума укладених біржових контрактів (договорів) та час розрахунку біржового курсу, повинні відповідати значенням, встановленим окремими ідентичними рішеннями Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у відношенні кожної фондової біржі в залежності від стану ринку цінних паперів».

Відсутність у проекті Порядку чітких параметрів для зазначених вище показників, які впливатимуть на визначення біржового курсу, викликає додаткові питання та порушує принцип прозорості для визначення біржового курсу цінного папера.

Біржовий курс - це індикатор актуальної вартості, який застосовується при визначенні справедливої вартості цінних паперів, що знаходяться в активах банків, страхових компаній, недержавних пенсійних фондів, інститутів спільного інвестування. Отже, застосування адекватної методики визначення біржового курсу цінного папера – це захист інтересів уже наявних інвесторів та інвестиційна привабливість ринку цінних паперів для потенційних інвесторів, наголошується у зауваженнях Асоціації.

Перш ніж запроваджувати нові додаткові показники, від параметрів яких буде залежати наявність біржового курсу цінного папера, УАІБ наголошує на необхідності  проведення аналізу та відповідного обґрунтування цих параметрів, а також оцінці впливу таких нововведень на ринок.

Запровадження додаткових показників для розрахунку біржового курсу треба  розглядати після формування єдиних методологічних засад для визначення таких показників  і ця методика повинна стати невід’ємною частиною Порядку визначення біржового курсу цінного папера, зазначається у зауваженнях УАІБ.

*****

НКЦПФР оприлюднила проект рішення
«Про затвердження Порядку визначення біржового курсу цінного папера»

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про затвердження Порядку визначення біржового курсу цінного папера». Згідно з документом біржовий курс цінного папера розраховується у день проведення біржових торгів за цим цінним папером шляхом розрахунку середнього арифметичного зваженого цін біржових контрактів (договорів), укладених у такий торговельний день, при одночасному дотриманні наступних вимог:
- у біржовому контракті (договорі), за яким розраховується біржовий курс цінного папера, передбачено, що строк його виконання не перевищує двух робочих днів з моменту укладання такого біржового контракту (договору);
- біржовий контракт (договір), за яким розраховується біржовий курс цінного папера, укладено на підставі безадресної заявки;
- протягом торговельного дня фондовою біржею зафіксовано не менше одного укладеного біржового контракту (договору);
- ціна цінного папера, за якою укладений біржовий контракт (договір) знаходиться в межах спреду котирування цінних паперів;
- спред котирування цінного папера, за яким розраховується біржовий курс, час його існування, загальна вартість лотів в границях спреду, загальна сума укладених біржових контрактів (договорів) та час розрахунку біржового курсу повинні відповідати значенням, встановленим окремими ідентичними рішеннями Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у відношенні кожної фондової біржі в залежності від стану ринку цінних паперів.

При цьому у документі зазначається, якщо за цінним папером протягом торговельного дня не було укладено жодного біржового контракту (договору), який відповідає вимогам, зазначеним Порядку, біржовий курс цього цінного папера у такий торгівельний день не визначається.

*****

За станом на кінець березня 2015 року кількість інвестфондів в Україні
дорівнювала 2 060, з них 376 КІФ та 1 684 ПІФ

Загальний обсяг інвестицій, залучених в економіку України через інструменти фондового ринку, у січні-березні 2015 року, за інформацією НКЦПФР, становив 17,78 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник зменшився на 5,61 млрд. грн.

За І квартал поточного року Комісія зареєструвала 31 випуск акцій загальним обсягом 13,36 млрд. грн., що виявилося на 10,44 млрд. грн. більше результату січня-березня 2014 року.

Значні за обсягом випуски акції, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», «ВТБ Банк», «ОТП Банк», «Хрещатик» та «Київська Русь».

Поряд із цим, за звітний період НКЦПФР зареєструвала 27 випусків облігацій підприємств на загальну суму 2,41 млрд. грн., або на 4,45 млрд. грн. менше показника перших трьох місяців 2014 року.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією за І квартал поточного року, дорівнював 1,26 млрд. грн., що виявилося на 12,35 млрд. грн. менше показника січня-березня 2014 року. Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 740,35 млн. грн. та становив 745,25 млн. грн.

За станом на кінець березня 2015 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 2 060, з них 376 КІФ та 1 684 ПІФ.

На організованому ринку цінних паперів у січні-березні поточного року було укладено угод на загальну суму 109,33 млрд. грн., або на 2,09% більше ніж за аналогічний період минулого року.

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 1,88% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,12%

Найбільші обсяги торгів (101,15 млрд. грн. або 92,52% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики.

Обсяг торгів корпоративними облігаціями дорівнював 2,69 млрд. грн., акціями - 2,32 млрд. грн., деривативами - 2,06 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,02 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 71,99 млн. грн., муніципальними облігаціями - 13,65 млн. грн.

На ФБ «Перспектива» у січні-березні поточного року було укладено угод з цінними паперами на суму 91,39 млрд. грн., на ФБ ПФТС - на суму 14,49 млрд. грн., а на «Українській біржі» - на суму 1,8 млрд. грн.

Обсяги торгів на інших біржах були такими: КМФБ - 1,13 млрд. грн.; ПФБ - 0,36 млрд. грн.; УМВБ - 0,11 млрд. грн., СЄФБ - 36,33 млн. грн.; УФБ - 8,58 млн. грн.; УМФБ - 5,94 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 1,91 млн. грн.

*****

Парламент прийняв закон «Про внесення змін до статті 69
Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу»

Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу» (реєстраційний №2381) поданий урядом.

Законодавчим актом запроваджується принцип мовчазної згоди у сфері оподаткування, зокрема у частині повідомлення про взяття контролюючими органами рахунків платників податків на облік, який здійснюється у режимі реального часу.

Законом встановлено, що банки та інші фінансові установи матимуть змогу відкривати/закривати поточні та інші рахунки платникам податків на підставі відомостей, оприлюднених на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з повідомленням контролюючого органу одночасно із відкриттям/закриттям рахунка.

Згідно із законом, контролюючий орган після отримання від банку або фінансової установи повідомлення про відкриття рахунка зобов'язаний у режимі реального часу взяти рахунок на облік або надіслати повідомлення про відмову у взятті контролюючим органом такого рахунка на облік із зазначенням підстав, а також розмістити в одноденний термін такі повідомлення на своєму офіційному веб-сайті. Датою початку видаткових операцій за рахунком платника податків у банках та інших фінансових установах буде визначатися дата (із зазначенням часу) повідомлення банком або іншою фінансовою установою контролюючого органу про відкриття рахунка.

Законом також скорочено з трьох до одного робочого дня після надходження реєстраційної заяви до контролюючого органу строк внесення до реєстру платників податку на додану вартість запису про реєстрацію особи як платника цього податку.

*****

Регулятор активно протидіятиме маніпулюванню цінами на фондовому ринку

НКЦПФР зробила черговий крок у сфері підвищення прозорості та відкритості вітчизняного фондового ринку, повідомляє прес-служба Комісії. Так, регулятор прийняв ряд рішень щодо зупинення торгівлі на будь-якій фондовій біржі цінними паперами, стосовно яких вбачаються ознаки маніпулювання цінами.

За словами голови НКЦПФР Тимура Хромаєва, першочерговою метою в цій роботі є захист інтересів інвесторів та держави. Ці рішення лише «верхівка» айсберга, й Комісія має намір продовжити цю діяльність, спрямовану на формування ринкового ціноутворення на цінні папери без впливу фактору маніпуляцій цінами та очищення ринку від так званих фіктивних цінних паперів, що сприятиме функціонуванню в Україні прозорого фондового ринку з якісними інструментами.

Протягом найближчих трьох місяців регулятор детально вивчить реальну біржову ситуацію та те, яким чином склалася ціна на фінансові інструменти, для того, щоб зробити висновок про об’єктивну вартість та якість активів.

Голова Комісії також нагадав, що маніпулювання цінами на фондовому ринку - це досить тяжкий економічний злочин і Комісія жорстко ставитиметься до тих учасників ринку, що вчинятимуть такі правопорушення.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект розпорядження «Про затвердження
Змін до Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду»

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект розпорядження «Про затвердження Змін до Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду». Документ розроблено з метою удосконалення діяльності недержавних пенсійних фондів, адміністраторів недержавних пенсійних фондів та захисту прав їхніх учасників, а також для врегулювання питань організації діяльності з адміністрування НПФ.

У проекті уточнено окремі норми, що стосуються проведення операцій у системі персоніфікованого обліку, вдосконалено вимоги до інформації, що надається учаснику недержавного пенсійного фонду з його індивідуального пенсійного рахунку та вимоги до операцій, що здійснює адміністратор у разі припинення НПФ, унормовано питання стосовно дій адміністратора у випадку переведення пенсійних коштів померлого учасника фонду, що ліквідується, від спадкоємців якого не подана заява про здійснення одноразової пенсійної виплати.

Прийняття регуляторного акта дозволить удосконалити вимоги діючих законодавчих та нормативно-правових актів до адміністраторів, які здійснюють адміністрування недержавних пенсійних фондів, а також захистити права учасників недержавних пенсійних фондів.

*****

Міністерство фінансів у січні-березні 2015 року здійснило
розміщення ОВДП на суму 10 млрд. грн. та $0,3 млрд.

Згідно з даними НБУ, у березні 2015 року Міністерством фінансів оголошувалися аукціони з розміщення облігацій внутрішніх державних позик, номінованих як у національній, так і в іноземній валюті. Однак, вони виявилися не результативними. Загалом, з початку року в результаті проведення таких торгів до Державного бюджету надійшло 10 млрд. грн. та $0,3 млрд.

Середньозважена дохідність ОВДП за результатами аукціонів з їх первинного розміщення дорівнювала: у національній валюті - 15,42%, у доларах США - 8,75% річних.

Крім того, протягом І кварталу поточного року Мінфін здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» на загальну суму 17,2 млрд. грн. із середньозваженою дохідністю 14,5% річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 41,4 млрд. грн., у тому числі погашення номінальної вартості - 30,2 млрд. грн., сплата купонного доходу - 11,2 млрд. грн.

За станом на початок квітня 2015 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які перебували в обігу, дорівнював 495,09 млрд. грн. З них, облігації обсягом 343,38 млрд. грн. були у власності НБУ, обсягом 101,58 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 27,19 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 22,94 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За станом на початок ІІ кварталу 2015 року в Україні
було приватизовано 123,12 тис. об’єктів

Згідно з даними Фонду держмайна з початку процесу приватизації і за станом на початок 2015 року в Україні було приватизовано 123 116 об’єктів (без врахування даних АР Крим та м. Севастополя), з яких більше ніж три чверті (94 493 об’єкти) належали до комунальної форми власності, інші (28 623 об’єкти) - до державної.

Переважна більшість об’єктів (84,4%) належали до групи А. Питома вага приватизованих об’єктів груп В, Г дорівнювала 9%, Д - 4%, Ж 1,2%, Е - 1%. За регіональним розподілом значна кількість приватизованих об’єктів групи А була зосереджена в Донецькій (11 764), Львівській (11 676), Дніпропетровській (7 135), Харківській (6 879), Запорізькій (5 151) областях та м. Києві (12 154). За групами В, Г більшість приватизованих об’єктів спостерігалася у Донецькій (963), Дніпропетровській (786), Харківській (684), Луганській (616), Одеській (599), Київській (585) областях та м. Києві (692).

Процес приватизації майна підприємств, установ та організацій здійснювався в основному шляхом викупу. Цим способом до нових власників перейшли 55,75% об‘єктів. Шляхом продажу на аукціоні було приватизовано 15,13% об’єктів, викупу майна, зданого в оренду з викупом, - 14,9% об’єктів, продажу акцій акціонерних товариств - 8,4%, продажу на конкурсній основі - 5,76%, викупу за альтернативним планом приватизації - 0,07%.

*****

У І кварталі 2015 року на світових ринках відбулося 252 ІРО,
у ході яких залучено $38,2 млрд.

Згідно зі звітом компанії Ernst&Young «Тенденції глобального ринку IPO», у І кварталі 2015 року на світових ринках було здійснено 252 ІРО, у ході яких залучено $38,2 млрд. При цьому 56% угод відбулися на ринках, що швидко зростають. Кількість угод виявилась на 4% меншою у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а обсяг залучених коштів - на 19%.

Експерти зазначають, що незважаючи на «млявий» старт світового ринку ІРО, фундаментальні ринкові показники продемонстрували стабільність. Зокрема, більшість міжнародних індексів, які характеризують стан ринків акцій, досягли рекордних показників, починаючи з 2007 року, а деякі навіть перевищили їх. Крім того, стрімко зростають показники оцінки вартості активів. Це підвищує зацікавленість інвесторів до нових компаній, які пройшли процедуру лістингу, а також стимулює фонди прямих інвестицій та венчурні фонди до виходу з інвестиційних активів, підтримуючи тим самим попит і пропозицію.

Серед фондових майданчиків лідерами І кварталу за показником кількості здійснених угод були китайська біржа Shanghai Stock Exchange, британська London Stock Exchange та американська NYSE. До трійки лідерів за показником обсягу коштів, залучених у ході ІРО, увійшли Shanghai Stock Exchange, іспанська біржа BME Spanish Exchanges та NYSE.

Серед галузей економіки лідерами за кількістю та обсягами ІРО були промисловий сектор (45 угод на суму $10,5 млрд.), технологічний сектор (35 угод на суму $2,8 млрд.) та сектор охорони здоров’я (38 угод на суму $2 млрд.). Найбільшими розміщеннями на світових ринках у січні-березні 2015 р. стали ІРО іспанської компанії Aena SA ($4,8 млрд.), швейцарської компанії Sunrise Communications AG ($2,5 млрд.) та таїландської компанії Jasmine Broadband Internet Infrastructure Fund ($1,7 млрд.).

Експерти прогнозують, що протягом поточного року на розвиток світового ринку IPO впливатиме його волатильність, яка буде зумовлена рядом зовнішніх політичних та економічних чинників. У таких умовах важко передбачити, як саме поведуть себе інвестори. Цілком ймовірно, що кількість компаній, які вирішать відкласти здійснення первинного розміщення своїх акцій «до кращих часів» зростатиме.

Лідером світового ринку IPO за показником кількості угод стали країни Азійсько-Тихоокеанського регіону. Зокрема, у I кварталі 2015 року на фондових біржах регіону було укладено 145 угод обсягом $15,8 млрд. Кількість угод виявилася на 25% більшою у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року, а обсяг угод - меншим на 18%. При цьому 4 з 10 найкрупніших світових угод були укладені в Азійсько-Тихоокеанських країнах, зокрема на фондових біржах Малайзії, Таїланду, Китаю та Гонконгу.

Експерти впевнені, що протягом поточного року збережеться висока активність на ринку ІРО зазначеного регіону, чому сприятиме політика уряду Японії та очікуване зростання кількості IPO в Австралії і країнах Південно-Східної Азії.

Серед фондових майданчиків регіону до трійки лідерів за кількістю угод увійшли китайські біржі Shenzhen Stock Exchange та Shanghai Stock Exchange (по 35 ІРО), а також гонконгська біржа Hong Kong Stock Exchange (14 ІРО). За показником обсягу коштів, залучених у ході ІРО у І кварталі, найкращими були Shanghai Stock Exchange ($5,4 млрд.), малайзійська біржа Bursa Malaysia ($3 млрд.) та Shenzhen Stock Exchange ($2,4 млрд.).

Найбільша активність щодо укладання угод ІРО спостерігалася у промисловому (32 ІРО обсягом $2,1 млрд.), технологічному (25 ІРО обсягом $1,1 млрд.) секторах, секторі сировини та матеріалів (17 ІРО обсягом $1 млрд.).

У січні-березні 2015 року колишній лідер світового ринку ІРО за показником обсягу залучених коштів поступився «пальмою лідерства» іншим регіонам світу. Зокрема, у зазначений період на американських біржах NYSE та NASDAQ було здійснено лише 38 IPO, в результаті яких залучено $5,6 млрд. Ці показники виявилися меншими у порівнянні з І кварталом 2014 р. на 46% та 53% відповідно.

Найбільша активізація ІРО спостерігалась у секторі охорони здоров’я (18 угод обсягом $1,2 млрд.), фінансовому секторі (5 ІРО обсягом $0,3 млрд.) та технологічному секторі (4 IPO обсягом $1 млрд.).

Попри зменшення квартальних показників кількості та обсягів угод, на ринку США спостерігається збільшення кількості компаній з різних секторів, які готуються до лістингу. Перед ними відкриваються гарні перспективи, оскільки інвестори виявляють до них високу зацікавленість. Надалі експерти очікують на збільшення темпів зростання ринку IPO країни, враховуючи його низьку волатильність та рекордно високі показники індексів фондового ринку.

Лідером світового ринку IPO за показником обсягу угод стали країни регіону EMEIA. Зокрема, у І кварталі 2015 року на цих ринках було здійснено 67 угод, у ході яких залучено $16,8 млрд. Найбільші угоди відбулися у промисловому секторі (11 ІРО обсягом $7,6 млрд.), секторі споживчих товарів (8 ІРО обсягом $0,2 млрд.) та секторі охорони здоров’я (8 ІРО обсягом $0,2 млрд.).

Сьогодні у цьому регіоні також багато компаній готуються до IPO, спостерігається значний інтерес інвесторів, чому сприяє ефективна грошово-кредитна політика та високі показники оцінки активів. Фахівці впевнені, що незважаючи на складність геополітичної ситуації, протягом року активність ринку цього регіону зростатиме.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 4,52 пункту,
а Індекс українських акцій - на 50,43 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 24.04.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
180 065 238
363,16
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 24.04.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
49 111 364
1 065,38


*****

Індекс промислового виробництва в Україні у березні 2015 року
склав 78,9%, а у січні-березні - 78,6%

Згідно з даними Державної служби статистики у березні 2015 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 78,9% (у січні-березні - 78,6%). При цьому у березні поточного року у порівнянні із лютим спостерігалося зростання промислового виробництва на 9,6%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у березні 2015 року у порівнянні із березнем 2014 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 28,5% (з початку року - на 27,2%), у переробній промисловості - на 19,7% (з початку року - на 20%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 12% (з початку року - на 15,5%).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24