Новини УАІБ

20 квітня 2015

Відбулося засідання Ради УАІБ

16 квітня 2015 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, у якому також взяв участь член НКЦПФР О.Панченко. Учасники засідання розглянули  результати виконання плану та бюджету УАІБ за 1-й квартал 2015 року та на підставі Звіту Ревізійної комісії схвалили їх.

Члени Ради УАІБ обговорили та затвердили План роботи та бюджет Асоціації на 2-й квартал 2015 року.

Учасники засідання обговорили питання про приведення діяльності КУА у відповідність до вимог, встановлених Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» у редакції від 02.03.2015 року, яка набуде чинності з 28 червня 2015 року. У зв’язку із встановленням обмежень щодо діяльності, компаніям з управління активами необхідно перевірити відсутність факту контролю (вирішального впливу) за діяльністю ліцензіата (КУА) осіб інших держав, що здійснюють збройну агресію проти України, та (або) дії яких створюють умови для виникнення воєнного конфлікту, застосування воєнної сили проти України. 

Рада виключила зі складу членів УАІБ дві компанії - ТОВ «КУА АПФ «Альфа управління капіталом» (м. Київ)  та ТОВ «КУА «Тіса – Інвест» (м. Київ) у зв’язку із припиненням ними професійної діяльності.

*****

У І кварталі 2015 року Індекс інвестиційної привабливості
України дорівнював 2,51 бала з 5 можливих

Європейська бізнес асоціація оприлюднила результати дослідження Індексу інвестиційної привабливості України у І кварталі 2015 року, метою якого є визначення настроїв бізнес-середовища впродовж попередніх трьох місяців. Інтегральний показник формується на основі авторитетних думок топ-менеджменту провідних міжнародних, європейських та українських компаній. Зокрема, у 27 хвилі опитування взяли участь 114 керівників компаній-членів Асоціації.

У січні-березні поточного року значення Індексу інвестиційної привабливості України становило 2,51 бали за п’ятибальною шкалою. Цей показник майже не відрізняється від результату IV кварталі 2014 року (2,5 бала), однак він нижчий за рівень І кварталу 2014 року (2,72 пункта). На думку експертів ЄБА, відсутність помітних змін у динаміці Індексу пов’язана з недостатністю реформ та певною мірою невиправданими сподіваннями бізнесу щодо оновлення складу парламенту та уряду. Крім того, у І кварталі поточного року мали місце значні коливання курсу гривні, що негативно вплинуло на експортно-імпортні операції та підривало фінансову стабільність держави в цілому. Разом із цим, стрімкого зниження Індексу також не відбулося. Це свідчить про певні успіхи та напрацювання у сфері дерегуляції підприємництва.

У ЄБА зауважують, що результат Індексу демонструє вміння бізнесу пристосовуватися до будь-яких умов та оптимізувати свої процеси. Навіть у таких кризових умовах, які зараз переживає Україна, бізнес намагається виживати.

Паралельно із опитуванням у ході розрахунку Індексу, Європейська бізнес асоціація поцікавилася у топ-менеджерів щодо їхньої думки про темпи реформ в Україні. Результати обох досліджень практично співпали. Респонденти скаржаться на фіскальну політику та валютну нестабільність, повільність реформ, які гальмує корупція та неефективність чиновників середньої ланки. Бізнес хоче бачити ефективну, справедливу та просту податкову систему. При цьому інвесторам сьогодні не вистачає системності та передбачуваності державної політики.

В свою чергу, головним позитивом за останні три місяці бізнес вважає активні кроки урядовців у напрямку дерегуляції та спрощення процедур ведення підприємницької діяльності.

Результати дослідження свідчать, що 85% бізнесменів незадоволені станом інвестиційного клімату в Україні. Більше того, 46% керівників компаній-членів Асоціації вважають, що бізнес-клімат став навіть гіршим, ніж у грудні 2014 р., а 47% опитаних не прогнозують його покращення у ІІ кварталі 2015 р.

У І кварталі 2015 р. значні проблеми спостерігалися у вітчизняному фінансовому секторі. Основними причинами цього, на думку респондентів, стали високі темпи інфляції, нестабільність банківської системи, волатильність валютного курсу, недоступність кредитних ресурсів, валютні обмеження та непослідовна політика НБУ.

З-поміж інших дестабілізуючих факторів були названі податковий тиск, введення додаткових імпортних мит, невирішена ситуація на сході країни, а також незрозуміла стратегія уряду щодо впровадження реформ у цілому.

Також необхідно зауважити, що 89% опитаних керівників компаній не бачать жодних передумов для стабілізації фінансового ринку, 80% незадоволені ефективністю боротьби з корупцією, 77% не помітили реформ судової системи, 55% незадоволені митними процедурами, 55% не бачать прогресу з відшкодуванням ПДВ.

Переважна більшість респондентів (57%) вважають, що для покращення інвестиційного клімату необхідно прискорити впровадження реформ та продовжувати курс на дерегуляцію. Ще 30% опитаних очікують від влади активних кроків у боротьбі з корупцією на всіх рівнях, а 29% виступають за подальше впровадження податкової реформи.

Крім того, бізнес звертає увагу на необхідність визначення чіткої стратегії розвитку країни у короткостроковій та довгостроковій перспективі.

*****

Уряд подав до Парламенту законопроект «Про внесення зміни до статті 5
Закону України «Про судовий збір»

У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (реєстраційний №2643), поданий Кабінетом Міністрів. Документом передбачається звільнення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та її територіальних органів від сплати судового збору у справах, що вирішуються на підставі законодавства про ринок цінних паперів та про акціонерні товариства.

Зміни, запропоновані законопроектом, спрямовані на забезпечення оперативного надходження до Державного бюджету коштів, які не сплачуються у добровільному порядку, та на підвищення ефективності реалізації Комісією завдань щодо захисту прав інвесторів.

*****

НКЦПФР оприлюднила законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо міжнародного співробітництва Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку»

НКЦПФР на своєму офіційному сайті оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо міжнародного співробітництва Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку». Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його основною метою є врегулювання на законодавчому рівні питання міжнародного співробітництва Комісії та створення передумов для покращення співпраці у рамках Міжнародної асоціації регуляторів фондових ринків (IOSCO).

Для цього законопроектом передбачено внесення змін до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про банки і банківську діяльність».

*****

У державній власності планується залишити
близько 250 стратегічних підприємств

За словами Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, Кабінет Міністрів пропонує залишити в державній власності близько 250 стратегічно важливих компаній, а решта має піти на прозору і публічну приватизацію, передає прес-служба уряду.

При цьому, згідно з даними ФДМУ, протягом січня-березня 2015 року до продажу на фондових біржах пропонувалося 44 пакети акцій 39 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 710,742 млн. грн. За підсумками торгів було продано 3 пакети акцій ПАТ «Іллічівський судноремонтний завод» на загальну суму 100,052 млн. грн.

У лютому 2015 року Фондом держмайна було оголошено конкурс з продажу пакета акцій ПАТ «Агропромтехпостач» розміром 99,965% статутного фонду початковою вартістю 4,319 млн грн. За результатами конкурсу укладено договір купівлі-продажу зазначеного пакета за ціною продажу 4,449 млн. грн.

Протягом звітного періоду органами приватизації загалом було продано 21 об’єкт державної власності, з яких 19 об’єктів групи А та 2 об’єкти групи Д та 149 об’єктів комунальної власності, які належали до групи А.

За оперативними даними, від приватизації державного майна з початку 2015 року надійшло та перераховано до загального фонду Державного бюджету 104,22 млн. грн., у тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти, що підлягають приватизації, надійшло 64,243 тис. грн.

У сфері корпоративного управління Фонд держмайна станом на 1 квітня 2015 року здійснював управління корпоративними правами держави у 367 АТ, з них: 234 АТ мали у статутному капіталі державну частку менше 50%, 133 АТ - понад 50 %, з яких 32 АТ - 100%.

*****

У І кварталі 2015 року на європейських фондових ринках
спостерігалися позитивні тренди

За інформацією Федерації Європейських Фондових Бірж (FESE), за станом на початок квітня 2015 року, лідерами серед європейських фондових майданчиків за показником ринкової капіталізації були група бірж Euronext - 3,19 трлн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) - 1,73 трлн. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - 1,45 трлн. євро, група бірж NASDAQ Nordics&Baltics - 1,18 трлн. євро та BME Spanish Exchanges (Іспанія) - 0,9 трлн. євро.

З початку року найкраща динаміка зростання була зафіксована на Deutsche Börse, капіталізація якої збільшилась на 20,7%, CEESEG-Budapest (Угорщина) - на 20,5%, Irish Stock Exchange (Ірландія) - на 20%, NASDAQ Nordics&Baltics - на 18,8% та SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - на 17,7%.

У січні-березні поточного року на більшості фондових бірж Європи відбулося зростання основних індексів. Найбільше зросли біржові індикатори Irish Stock Exchange - на 35,1%, Euronext Lisbon (Португалія) - на 24,4%, Deutsche Börse - на 22%, NASDAQ Nordic - Copenhagen (Данія) - на 21,7% та NASDAQ Nordics&Baltics - на 19,9%.

Однак, на кількох майданчиках спостерігалося падіння біржових індексів. Зокрема, на Athens Exchange (Греція), основний індекс за І квартал знизився на 13,2%, на Borsa Istanbul (Туреччина) - на 6,7%, а на Cyprus Stock Exchange (Кіпр) - на 5,7%.

У січні-березні 2015 р. відбулося певне збільшення кількості компаній, що перебувають у лістингу європейських фондових бірж. За станом на початок квітня найбільшу кількість компаній у лістингу мали BME Spanish Exchanges - 3 547, група бірж Euronext - 1 064 та Warsaw Stock Exchange (Польща) - 899.

Серед фондових майданчиків країн Центральної та Східної Європи найбільшу капіталізацію, за станом на звітну дату, мали Warsaw Stock Exchange - 153,54 млрд. євро, CEESEG-Vienna (Австрія) - 90,57 млрд. євро та CEESEG-Prague (Чехія) - 24,33 млрд. євро. При цьому найкраща динаміка зростання капіталізації з початку року в даному регіоні була зафіксована на біржах Угорщини та Австрії.

У І кварталі на більшості фондових бірж ЦСЄ спостерігалося зростання основних індексів. Найбільше підвищився основний індекс CEESEG-Budapest - на 18,4% та CEESEG-Vienna - на 16,2%.

Для порівняння, за звітний період Індекс вітчизняної ФБ ПФТС зріс на 6,96%, а Індекс українських акцій, який розраховується «Українською біржею», - знизився на 1,01%.

У регіоні Центральної та Східної Європи найбільшу кількість компаній у лістингу за станом на початок квітня 2015 року мали Warsaw Stock Exchange - 899 та Bulgarian Stock Exchange (Болгарія) - 369. При цьому на більшості фондових майданчиків ЦСЄ відбулося певне зменшення кількості лістингових компаній.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 52,56 пункту,
а Індекс українських акцій - на 1,33 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 17.04.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
313 069 592,7
358,64
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 17.04.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
27 631 157
1 014,95


*****

У березні 2015 року обсяг монетарної бази в Україні збільшився на 0,1%,
а обсяг грошової маси зменшився на 10%

Згідно з даними Національного банку у березні поточного року обсяг монетарної бази в Україні збільшився на 0,1% (з початку року зменшився на 0,4%) до 332 млрд. грн., обсяг готівки поза банками збільшився на 0,3% (з початку року на 0,6%) до 284,8 млрд. грн., а обсяг грошової маси зменшився на 10% (з початку року зріс на 6,8%) до 1 022 млрд. грн. Зменшення обсягу грошової маси значною мірою пов’язано з курсовою переоцінкою валютних депозитів.

Обсяг депозитів у національній валюті e березні зменшився на 2% (з початку року на 5,7%) до 345,2 млрд. грн., що відбулося за рахунок зменшення залишків на рахунках фізичних осіб на 4,1% (з початку року на 10,1%) до 176,3 млрд. грн., водночас вклади юридичних осіб збільшилися на 0,2% (з початку року зменшилися на 0,6%) до 168,9 млрд. грн.

Обсяг депозитів в іноземній валюті за минулий місяць зменшився на 7,4% (з початку року на 14,4%) до $16,6 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб на 7,3% (з початку року на 10,7%) до $5,1 млрд., фізичних осіб - на 7,4% (з початку року на 15,9%) до $11,5 млрд.

У березні залишки за кредитами в національній валюті зменшилися на 2,7% (з початку року - на 4,9%) до 516,4 млрд. грн., у тому числі юридичних осіб на 3,2% (з початку року на 5,6%) до 411,7 млрд. грн., фізичних осіб на 0,8% (з початку року - на 2,1%) до 104,7 млрд. грн.

Залишки за кредитами в іноземній валюті скоротилися за місяць на 1,9% (з початку року - на 6,1%) до $28,2 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб на 1,7% (з початку року - на 6,2%) до $22,2 млрд. , фізичних осіб на 2,6% (з початку року - на 5,5%) до $6 млрд.

Обсяг коррахунків банків у Національному банку в березні зменшився на 2,9% (з початку року - на 2,1%) до 26,7 млрд. грн. Сума обов’язкових резервів, що підлягала формуванню згідно з установленими нормативами, на період утримання з 11.02.2015 р. до 10.03.2015 р. становила 37,7 млрд. грн., з 11.03.2015 р. до 10.04.2015 р. - 48 млрд. грн.

Сальдо (різниця) між обсягами наданих Національним банком України банкам України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредитів та обсягами повернення раніше наданих їм кредитів у звітному періоді становило 1 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з підтримання ліквідності банків дорівнювала 30,43%.

При цьому сальдо (різниця) між обсягом залучених коштів через розміщення Національним банком депозитних сертифікатів та обсягом погашення раніше розміщених Національним банком України депозитних сертифікатів було від’ємним та становило 4 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів складала 20,27% річних.

Національний банк протягом березня набув у власність державні облігації України, номінальна вартість яких становить 5,9 млрд. грн. (з початку року - 27,4 млрд. грн.). Обсяг продажу цінних паперів України з портфеля НБУ в поточному році дорівнював 0,26 млрд. грн. У тому числі через механізм двостороннього котирування в березні Національним банком було придбано державних облігацій України номінальною вартістю 0,5 млн. грн. (з початку року вартістю 262,2 млн. грн., а продано вартістю 262,7 млн. грн.).

Середньозважена вартість кредитів та депозитів, залучених від фізичних та юридичних осіб в іноземній валюті, протягом березня знизилася: за наданими кредитами - з 7,87% до 7,63%, за залученими депозитами - з 6,56% до 6,34%.

Натомість у національній валюті вартість кредитів та депозитів зросла: за наданими кредитами - з 18,64% до 24,16%, за залученими депозитами - з 9,06% до 12,36%. Середньозважена ставка за наданими кредитами у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку збільшилася з 22,39% до 26,01% річних.

*****

Фінансовий результат великих та середніх підприємств України у 2014 році
виявився від’ємним та становив 408,17 млрд. грн.

Згідно з даними Державної служби статистики у 2014 році в Україні (без врахування Криму та Севастополя) прибуток отримали 59,9% великих та середніх підприємств, а збиток - 40,1%. При цьому їх фінансовий результат виявився від’ємним та дорівнював 408,17 млрд. грн. Найбільше прибуткових підприємств було зафіксовано у сільському, лісовому та рибному господарстві, а збиткових - у сфері мистецтва та спорту.

Частка прибуткових підприємств у промисловості у 2014 році дорівнювала 55,6%, а збиткових 44,4%. При цьому найбільше прибуткових підприємств було зафіксовано у текстильному виробництві та виробництві одягу зі шкіри, а збиткових - у водопостачанні та поводженні з відходами.

*****

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні
у січні-лютому 2015 року дорівнювало $106,7 млн.

За січень-лютий 2015 року експорт товарів з України становив $5 973,1 млн., а імпорт в Україну - $5 866,4 млн., повідомляє Державна служба статистики. Порівняно із січнем-лютим 2014 року експорт скоротився на 33,7% (на $3 034,0 млн.), імпорт - на 37% (на $3 441,5 млн.). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітному періоді становило $106,7 млн. (у січні-лютому 2014 року було зафіксоване від’ємне сальдо $300,9 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,02 (за січень-лютий 2014 року - 0,97).

Зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами із 189 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн ЄС становив $2 129,7 млн., або 35,7% від загального обсягу експорту, та зменшився порівняно із січнем-лютим 2014 року на 33,3%. Імпорт товарів із країн ЄС дорівнював $2 463,5 млн., або 42,0% від загального обсягу, та зменшився у порівнянні із січнем-лютим 2014 року на 23,3%.

*****

У І кварталі 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 8,3 млрд. грн.,
що виявилося на 31,3% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року

У січні-березні 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 8,3 млрд. грн., що на 31,3% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 86,4% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (6,3% та 7,3% відповідно). У січні-березні поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання обсягів будівництва було зафіксовано лише в Тернопільській, Волинській, Хмельницькій, та Вінницькій областях.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24