Новини УАІБ

23 березня 2015

Відбулося друге засідання новообраної Ради УАІБ

19 березня 2015 року відбулося друге засідання новообраної Ради УАІБ, на якому було перезатверджено функціональні обов’язки членів Ради за напрямками роботи Асоціації.

Як і раніше, в УАІБ будуть діяти 7 секцій за такими напрямками: Управління активами публічних фондів - для роздрібних інвесторів/для приватних інвесторів/спеціалізованих ІСІ (відповідальні - Г. Овчаренко та С. Константинова), Управління активами приватних фондів - для приватних інвесторів та юридичних осіб/альтернативних інвестицій, в т.ч. прямих, венчурних інвестицій та фінансування інновацій (відповідальні - Ю.Білецький та Р.Захарчук), Управління активами та адміністрування пенсійних фондів (відповідальна Т.Захараш), Управління активами інших інституційних інвесторів - страхових компаній/кредитних установ та фінансових компаній/Іпотечне покриття (відповідальні - О.Жадан та С.Кленін),  Оподаткування, бухгалтерського обліку та звітності - бухгалтерський облік та звітність  ІСІ, НПФ, інших інституційних інвесторів (відповідальні - Д.Леонов та С. Петрук), Секція розвитку стандартів професійної діяльності - пруденційний нагляд, внутрішній аудит, управління ризиками, розкриття інформації – (відповідальні - С. Константинова та Г. Овчаренко), а також Секція розвитку фінансових інструментів, взаємодії з біржами та депозитарними установами (відповідальні - О.Колесник та І.Когут).

Члени Ради ухвалили бюджет УАІБ на 1-й квартал 2015 року та затвердили Правила ведення бухгалтерського обліку основних операцій інститутів спільного інвестування  у новій редакції, які набирають чинності з 01 квітня 2015 року.

На засіданні було прийнято рішення про створення при Асоціації робочих груп для вирішення таких актуальних питань, як оцінка активів ІСІ для визначення вартості чистих активів ІСІ у зв’язку з переходом на МСФЗ та визначення складу активів кваліфікаційних ІСІ, а також вимог до похідних (деривативів) у структурі активів ІСІ. Рада також доручила Дирекції ініціювати створення робочої групи щодо врегулювання питань управління активами, які знаходяться (зареєстровані) на окупованих територіях. 

Рада виключила зі складу членів УАІБ дві компанії: ТОВ «КУА «ВБР - ІНВЕСТ» (м. Донецьк) та ТОВ «КУА та АПФ «Астарта-Інвест» (м. Київ) у зв’язку з припиненням ними професійної діяльності.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться  16 квітня  2015 року.

*****

Парламент прийняв закон «Про внесення змін до
Закону України «Про акціонерні товариства»

Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства» (реєстраційний №2273), поданий урядом. Як зазначається в пояснювальній записці до документа, його метою є запровадити зниження кворуму (до більш ніж 50% голосуючих акцій) для всіх акціонерних товариств, у тому числі товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства.

Крім того, документом передбачається удосконалення механізму обрання кандидатів та діяльності органів акціонерного товариства. Згідно з ним обсяг прав акціонерів щодо внесення пропозицій до порядку денного загальних зборів акціонерного товариства, а також пропозицій щодо нових кандидатів до складу органів товариства та порядок їх внесення не можуть змінюватися статутом акціонерного товариства.

У разі дострокового припинення повноважень одного чи декількох членів наглядової ради і до обрання всього складу наглядової ради, засідання наглядової ради є правомочними для вирішення будь-яких питань у межах її компетенції за умови, що кількість членів наглядової ради, повноваження яких залишаються чинними, складає більше половини її складу.

Також законом забезпечується дієвий механізм виплати дивідендів акціонерним товариством шляхом надання акціонеру товариства права звертатися до нотаріуса щодо вчинення виконавчого напису нотаріусом у разі невиплати товариством дивідендів.

*****

НКЦПФР має намір внести зміни до Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів
та включення таких емітентів до переліку (списку) емітентів, що мають ознаки фіктивності

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про внесення змін до рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14 жовтня 2014 року №1360». Документом передбачено внесення змін до Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до переліку (списку) емітентів, що мають ознаки фіктивності. Це пов’язано зі зміною повноважень Комісії та Державної фіскальної служби, а також визначенням нових критеріїв, відповідність яким може бути підставою для визнання емітента таким, що має ознаки фіктивності, зокрема щодо: співвідношення показника капіталізації емітента до інших показників його діяльності; кількості працівників емітента; розміру середньомісячних витрат емітента на оплату праці одного працівника, тощо.

*****

Комісія здійснила черговий крок щодо приведення діяльності
акціонерних товариств до норм законодавства

НКЦПФР продовжує роботу із приведення діяльності емітентів у відповідність до Закону «Про акціонерні товариства», повідомляє прес-служба регулятора.

Як зазначив директор Департаменту контрольно-правової роботи регулятора фондового ринку НКЦПФР Олег Мисюра, цього разу Комісія прийняла рішення щодо усунення порушень та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів щодо 72 емітентів, які розташовані на території, підпорядкованій Західному територіальному управлінню НКЦПФР.

З переліком емітентів, щодо яких було прийняті відповідні рішення можна буде ознайомитись на офіційному сайті Комісії.

*****

Фонд державного майна ініціює вдосконалення законодавчої та нормативної бази приватизації

З метою активізації приватизаційних процесів, забезпечення реалізації у 2015 році завдань, передбачених Коаліційною угодою та Програмою діяльності Кабінету Міністрів щодо реформи управління державною власністю та приватизації Фондом держмайна був затверджений відповідний план заходів з виконання цих програмних документів, повідомляється у звіті ФДМУ.

На виконання зазначеного плану підготовлено та узгоджено із заінтересованими органами законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного майна», яким передбачено скасування норми про обов‘язковий продаж пакетів акцій у розмірі 5%-10 % статутного капіталу АТ до проведення конкурсу. Проект закону в установленому порядку подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

З метою запровадження продажу державних пакетів акцій на міжнародних фондових біржах Фондом розроблено та узгоджується із заінтересованими органами проект постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку продажу на міжнародних фондових ринках акцій, що належать державі».

Для залучення широкого кола покупців на засадах прозорості та відкритості Фондом у січні-лютому 2015 року через фондові біржі було запропоновано до продажу 44 пакети акцій 39 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 710,74 млн. грн. За підсумками торгів на фондових біржах продано 3 пакети акцій ПАТ «Іллічівський судноремонтний завод» на загальну суму 100,05 млн. грн.

Протягом звітного періоду органами приватизації загалом було продано 10 об‘єктів державної власності, з яких 9 об‘єктів групи А та один об‘єкт групи Д, а за угодами з органами місцевого самоврядування - 117 об‘єктів комунальної власності.

За оперативними даними, від приватизації державного майна у 2015 році надійшло та перераховано до загального фонду Державного бюджету 102,527 млн грн, у тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти, що підлягають приватизації, надійшло 44,75 тис. грн.

У сфері корпоративного управління Фонд станом на початок березня 2015 року здійснював управління корпоративними правами держави у 368 АТ, з них: 235 АТ мають у статутному капіталі державну частку менше 50 %, 133 АТ - понад 50 %, з яких 32 АТ - 100%.

*****

FINREP-II пропонує вдосконалити законодавство
щодо захисту споживачів фінпослуг

Згідно з даними Програми USAID/FINREP-II, у світі загальновизнано, що ефективніший захист прав споживачів та їх належна фінансова грамотність створюють підґрунтя для нормально функціонуючих фінансових ринків. Самої лише фінансової обізнаності, хоч вона й важлива, недостатньо для того, щоб захистити й озброїти споживачів необхідними навичками.

У співпраці з членами Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності спеціалісти Програми USAID/FINREP-II розробили два законопроекти, які мають суттєво посилити захист і впевненість споживачів фінансових послуг: 1) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг» та 2) «Про споживче кридитування».

Ці документи розроблені у відповідності до стандартів Євросоюзу, як це передбачено Угодою про Асоціацію з ЄС, і мають на меті врегулюваня проблемних питаннь захисту прав споживачів на всіх етапах, коли вони користуються фінансовими подуктами.

Зокрема:
- На етапі розуміння вартості фінансового продукту (Реклама фінансових послу має відбуватися з дотриманням вимог закону про достовірність інформації, включаючи ефективну річну процентну ставку. При цьому ще до підписання договору клієнтом, фінустанова має розкрити розмір усіх комісійних за користування продуктом);
- На етапі придбання фінансового продукту (Фінустанова, зокрема, банк, обов’язково має перевірити кредитоспроможність потенційного позичальника з тим, щоб не пропонувати кредит або інші фінансові продукти, які йому не підходять. Договірні умови мають бути чіткими й однозначними);
- На етапі користування фінансовим продуктом (Фінустанова повинна інформувати споживачів про усі зміни умов договору. Останні мають право відмовитися від кредиту, якщо це не заборонено законодавством, а також право на дострокове погашення кредиту. У випадку виникнення проблем у позичальника повинна застосовуватися процедура реструктуризація боргу).
- У випадку невиконання умов договору однією зі сторін (По відношенню до фінустанов повинні застосовуватися штрафні санкції. Також доцільно визначити відповідальність споживачів, механізми вирішення спорів та належне правозастосування).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 4,32 пункту,
а Індекс українських акцій - на 21,74 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 20.03.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
227 941 658,67
429,15
 
  Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 20.03.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
41 411 414
1 051,45


*****

У лютому 2015 року монетарна база в Україні
збільшилася на 1,5%, а грошова маса - на 21,5%

Згідно з даними НБУ, у лютому 2015 року в Україні відбулося збільшення обсягу монетарної бази на 1,5% (з початку року - зменшення на 0,5%) до 331,6 млрд. грн., готівки поза банками на 3,5% (з початку року - на 0,3%) до 283,8 млрд. грн. та грошової маси на 21,5% (з початку року - на 18,9%) до 1137,6 млрд. грн. На динаміку грошової маси вплинула переоцінка валютних депозитів унаслідок девальвації національної грошової одиниці.

Обсяг депозитів у національній валюті в лютому зменшився на 1,7% (з початку року на 3,6%) до 352,7 млрд. грн., що відбулося за рахунок зменшення залишків на рахунках фізичних осіб на 3,8% (з початку року - на 6%) до 184,2 млрд. грн., водночас вклади юридичних осіб збільшилися на 0,7% (з початку року вони зменшилися на 0,9%) до 168,4 млрд. грн.

Обсяг депозитів в іноземній валюті за місяць зменшився на 3,7% (з початку року - на 7,3 %) до $18 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб на 0,2% (з початку року - на 4,2%) до $5,5 млрд., фізичних осіб - на 5,1% (з початку року - на 8,7%) до $12,5 млрд.

У лютому залишки за кредитами в національній валюті зменшилися на 1,2% (з початку року - на 1,8%) до 533 млрд. грн., у тому числі юридичних осіб на 1,4% (з початку року - на 2,1%) до 427,1 млрд. грн., фізичних осіб на 0,4% (з початку року - на 0,9 %) до 106 млрд. грн.

Залишки за кредитами в іноземній валюті зменшилися за місяць на 2,2% (з початку року - на 4,1%) до $28,8 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб на 2,3% (з початку року - на 4,4%) до $22,6 млрд., фізичних осіб на 1,8% (з початку року - на 2,9%) до $6,1 млрд.

Обсяг коррахунків банків у Національному банку в лютому зменшився на 19,9% (з початку року зріс на 0,9%) до 27,5 млрд. грн.

У лютому сальдо (різниця) між обсягами наданих Національним банком банкам та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредитів та обсягами повернення раніше наданих їм кредитів становило 8,9 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з підтримання ліквідності банків дорівнювала 21,88%

Сальдо (різниця) між обсягом залучених коштів через розміщення депозитних сертифікатів Національним банком та обсягом погашення раніше розміщених депозитних сертифікатів Національним банком виявилося від’ємним та дорівнювало 1 млрд. грн. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів становила 13,39% річних.

Протягом лютого НБУ набув у власність державні облігації України, номінальна вартість яких становить 11,2 млрд. грн. (з початку року - 21,2 млрд. грн.). Продаж цінних паперів України зі свого портфеля Національний банк України в поточному році не проводив.

У лютому Національний банк України здійснював операції з купівлі та продажу державних облігацій України через механізм двостороннього котирування. Номінальна вартість як проданих, так і придбаних цінних паперів у рамках цього механізму становить 0,3 млрд. грн.

Середньозважена вартість кредитів та депозитів, залучених від фізичних та юридичних осіб в іноземній валюті, протягом лютого знизилася: за наданими кредитами - з 8,45% до 7,87%; за залученими депозитами - з 7,14% до 6,56%.

Натомість у національній валюті вартість дещо зросла: за наданими кредитами - з 16,98% до 18,64%; за залученими депозитами - з 8,03% до 9,06%. Середньозважена ставка за наданими кредитами в національній валюті на міжбанківському кредитному ринку збільшилася з 17,22% до 22,39% річних.

*****

Падіння ВВП України у 2014 році склало 6,8%

За інформацією Державної служби статистики, номінальний валовий внутрішній продукт України за III квартал 2014 року становив 1 566,73 млрд. грн.

Реальний ВВП за 2014 рік порівняно з 2013 роком (у постійних цінах 2010 року) склав 93,2%. При цьому у І кварталі минулого року порівняно із аналогічним періодом 2013 року ВВП України зменшився на 1,2%, у ІІ кварталі - на 4,5%, у ІІІ кварталі - на 5,4%, а у IV кварталі - на 14,8%.

*****

Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні
у січні 2015 року становило $25,1 млн.

За інформацією Державної служби статистики, у січні 2015 року експорт товарів з України становив $2 984,2 млн., а імпорт в Україну - $3 009,3 млн. Порівняно із січнем 2014 року експорт скоротився на 31,2% (на $1 354,2 млн.), імпорт - на 33,4% (на $1 512,2 млн.). Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітному періоді становило $25,1 млн. (у січні 2014 року від’ємне сальдо дорівнювало $183,1 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,99 (у січні 2014 року - 0,96).

Зовнішньоторговельні операції проводилися із партнерами із 170 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн ЄС становив $1 071,7 млн., або 35,9% від загального обсягу експорту, та зменшився у порівнянні з січнем 2014 року на 31%. Імпорт товарів із країн ЄС у січні дорівнював $1 153,1 млн., або 38,3% від загального обсягу, та зменшився у порівнянні із січнем 2014 року на 21,2%.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у лютому 2015 року
склав 77,5%, а у січні-лютому - 78,3%

Згідно з даними Державної служби статистики у лютому 2015 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 77,5% (у січні-лютому - 78,3%). При цьому у лютому поточного року у порівнянні із січнем спостерігалося падіння промислового виробництва на 1,6%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у лютому 2015 року у порівнянні із лютим 2014 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 29% (з початку року - на 26,5%), у переробній промисловості - на 20,2% (з початку року - на 20,5%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 18,9% (з початку року - на 17,1%).

*****

У січні-лютому 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 4,8 млрд. грн.,
що виявилося на 32% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року

У січні-лютому 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 4,8 млрд. грн., що на 32% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 85,7% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (6,5% та 7,8% відповідно). У січні-лютому в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання обсягів будівництва було зафіксовано лише в Тернопільській, Чернігівській, Вінницькій, Хмельницькій, Волинській, Рівненській та Львівській областях.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24