Новини УАІБ

02 березня 2015

УАІБ обрала новий склад керівних органів
та обговорила напрямки і плани на наступні два роки

25 лютого 2015 року у Києві відбулися чергові звітно-виборні Загальні збори Української асоціації інвестиційного бізнесу. Учасники зборів - представники 194 компаній з управління активами заслухали і затвердили Звіт про діяльність УАІБ у 2014 році та Звіт Ревізійної комісії.

На зборах було обговорено, внесено пропозиції та затверджено Напрямки діяльності Асоціації на наступні два роки та план роботи на 2015 рік. Учасники зборів затвердили зміни до Стандарту УАІБ 1 «Бухгалтерський облік діяльності інститутів спільного інвестування» та до Положення про збір та обробку інформації, яка надається до Української асоціації інвестиційного бізнесу членами Асоціації.

У Загальних зборах взяли участь і виступили член НКЦПФР О. Панченко та директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР О. Симоненко.

Учасники зборів обрали новий склад Ради УАІБ, Дисциплінарного комітету та Ревізійної комісії.

До складу Ради обрано: Білецького Ю.О. - ТОВ «КУА ЛІКО-ІНВЕСТ» (м. Київ), Жадана О.В. – ТОВ «КУА «Діалог Плюс» (м. Київ), Захараш Т.І. - ТОВ «КУА АПФ «Українські фонди» (м. Київ), Захарчука Р.М. - ТОВ «КУА «ІФК» (м. Київ), Кленіна С.В. - ПрАТ «КУА «Альтера Ессет Менеджмент» (м. Київ), Когута І.Д. - ТОВ «КУА «ФІНЕКС – КАПІТАЛ» (м. Харків), Колесника О.М., - ТОВ „Венчурні інвестиційні проекти” (м. Київ), Константинову С.В. - ТОВ «КУА «Інвестмент Кепітал» (м. Київ), Леонова Д.А. - ТОВ «КУА «СВОП» (м. Київ), Овчаренка Г.О. - ТОВ «КУА «ОТП Капітал» (м. Київ), Петрука С.І. - ПрАТ «КУА „Карпати-Інвест” (м. Львів).

До складу Ревізійної комісії УАІБ обрано: Назаренка О.В. - ТОВ «КУА АПФ «Синтакс - Інвест» (м. Київ), Торопіну Н.Є. - ТОВ «КУА «СВОП» (м. Київ), Живодченка Ю.І. – ТОВ «ФК «Інвеста» (м. Харків).

До складу Дисциплінарного комітету УАІБ обрано: Азарха С.В. - ТОВ «КУА «Оптимум» (м. Київ), Бойка О.В. - ТОВ «КУА «Інвестмент Кепітал» (м. Київ), Бондаренка О.В. – ПрАТ «КУА АПФ «Брокбізнесінвест» (м. Київ), Іщук Т.П. - ТОВ «КУА «АЙ К’Ю - ТЕХНОЛОДЖІ» (м. Київ), Кадькаленка А.С. -  ТОВ «КУА «Реноме-2008» (м. Київ), Петренка С.М. ТОВ «КУА «ВАШ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПАРТНЕР» (м. Київ), Тарасенка О.О. ТОВ «КУА-АПФ «УкрСиб Кепітал Менеджмент (м. Київ).

25 лютого 2015 року відбулися організаційні засідання новообраних органів Асоціації. Головуючим Ради УАІБ обрано Леонова Д.А, Головою Ревізійної комісії - Назаренка О.В., Дисциплінарний комітет очолив  Тарасенко О.О.

*****

НКЦПФР повідомляє про результати роботи у сфері державного
контролю на ринку цінних паперів за 2014 рік

НКЦПФР підбила підсумки діяльності щодо державного контролю на фондовому ринку протягом 2014 року. Так, державний контроль було традиційно зосереджено на забезпеченні дотримання окремими учасниками ринку цінних паперів правил та норм роботи на ньому, запобіганні порушень прав акціонерів та інших напрямках, повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомив директор Департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олег Мисюра, торік Комісія спрямовувала свої зусилля як на нормативне регулювання державного контролю на фондовому ринку, так і на власне контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів та саморегулівних організацій.

Зокрема, діяльність регулятора у 2014 році була направлена на удосконалення правил проведення перевірок та розробку відповідних методичних рекомендацій.

При цьому протягом 2014 року було проведено 391 перевірку, що в 2,2 рази менше, ніж у 2013 році (889 перевірок). За результатами планових та позапланових перевірок, проведених Комісією у минулому році, було виявлено 875 правопорушень, що в 1,8 разів менше, ніж у 2013 році.

Тенденція щодо зменшення кількості перевірок у 2014 році була пов’язана із встановленням заборони на проведення перевірок у ІV кварталі у зв‘язку з внесенням змін до закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік».

Також Олег Мисюра окрему увагу звернув на роботу Комісії щодо виявлення ознак маніпулювання цінами на ринку цінних паперів. Так, протягом 2014 року було порушено 5 справ про правопорушення на ринку цінних паперів щодо встановлених ознак маніпулювання цінами.

Важливим напрямком роботи регулятора фондового ринку торік було приведення діяльності акціонерних товариств, які не привели свою діяльність у відповідність до вимог закону «Про акціонерні товариства» та не виконали вимоги законодавства щодо подання регулярної річної інформації. Загалом, Комісія прийняла рішення щодо зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів на строк до усунення порушень щодо 1 096 емітентів.

У 2015 році, за словами О. Мисюри, Комісія акцентує свою діяльність на приведенні у відповідність до директив Європейського союзу законодавства щодо маніпулювання цінами на фондовому ринку та протиправного використання інсайдерської інформації, а також на контролі за діяльністю емітентів, зокрема, акціонерних товариств, що не привели свою діяльність у відповідність до чинного законодавства. Регулятор планує зосередитися на виявленні і вжитті заходів до емітентів з ознаками фіктивності, а також вдосконаленні критеріїв ризику, в тому числі, за результатами пруденційного нагляду.

*****

Громадська рада при НКЦПФР провела засідання
за участю нового складу Комісії

Громадська рада при НКЦПФР провела засідання спільно із новим складом Комісії, інформує прес-служба регулятора. Його ключовим питанням стало обговорення перспектив та напрямків розвитку вітчизняного фондового ринку. Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв та члени Комісії Олександр Панченко, Дмитро Тарабакін та Ігор Назарчук, висловили власне бачення реформування ринку цінних паперів, зокрема, наголосили на питаннях інфраструктури, інформаційного забезпечення, корпоративного управління, розширення функціоналу Комісії тощо.

Т. Хромаєв подякував усім представникам громадськості за їхню активну позицію у практичній діяльності Комісії, зазначивши, що рекомендації Громадської ради важливі як для ринку цінних паперів, так і для його регулятора.

*****

Мінсоцполітики завершує роботу над законопроектом
про впровадження накопичувальної пенсійної системи

Спеціальна робоча група при Мінсоцполітики завершує роботу над законопроектом про впровадження накопичувальної пенсійної системи. Про це заявив Міністр соціальної політики Павло Розенко, повідомляє прес-служба Міністерства. При цьому він висловив сподівання, що закон приймуть у цьому році, щоб з 1 січня 2016 документ набув чинності.

На першому етапі за допомогою експерименту у цій сфері планується залучити на персональні рахунки, як мінімум, 1 млрд. грн. Це «довгі» гроші, які будуть інвестуватися в цінні папери, в тому числі в ОВДП. Вони почнуть працювати на економіку. Якщо експеримент пройде вдало в невеликій групі, аналогічна система буде впроваджена в масштабах всієї країни.

Міністр також зауважив, що для ефективного реформування пенсійної системи залучатиметься досвід західних країн, зокрема Польщі. У цій державі в кінці 90-х років минулого століття була впроваджена система індивідуальних пенсійних рахунків, на які кожен поляк відраховує внесок із зарплати. Частина цих грошей йде в державну Систему соціального страхування (за рахунок цих грошей пенсії отримують люди, які в новій системі взяти участь не встигли), інша - на рахунок відкритих пенсійних фондів, якими управляють приватні компанії. Впровадження такого механізму дозволило Польщі акумулювати потужний інвестиційний ресурс для економіки.

Однак, за словами П. Розенка, паралелі проводити складно. Офіційно в Україні нараховується по 13 млн. як працюючих громадян, так і пенсіонерів. Але реально ситуація виглядає інакше: працюють близько 17-18 млн., але з них тільки 13 млн. легально платять внески до Пенсійного фонду.

За даними соціологів, 60% громадян, яким офіційно нараховується мінімальна зарплата, зізнаються, що отримують також зарплату в «конвертах». Загальний обсяг зарплат у «тіні» оцінюється близько 200 млрд. грн. Головне питання - як добути цей ресурс і стимулювати людей платити внески до Пенсійного фонду.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила Рекомендації щодо застосування МСФЗ для цілей
ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності НПФ

Нацкомфінпослуг на своєму офіційному сайті оприлюднила Рекомендації щодо застосування МСФЗ для цілей ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності недержавними пенсійними фондами. Вони були розроблені аудиторською фірмою «Де Візу» відповідно до Плану заходів щодо запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності у небанківських фінансових установах, затвердженого розпорядженням Комісії та з урахуванням положень законодавства України і Європейського Союзу для забезпечення єдиного підходу до підготовки фінансової звітності недержавних пенсійних фондів за Міжнародними стандартами бухгалтерського обліку та Міжнародними стандартами фінансової звітності і мають рекомендаційний характер.

Документ спрямований на надання методичної допомоги працівникам Нацкомфінпослуг для забезпечення належного нагляду за повсякденною діяльністю НПФ із ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності та учасникам ринку для сприяння у виборі облікових політик, визнанні та оцінці елементів фінансової звітності, а також підготовці фінансової звітності відповідно до МСФЗ.

Рекомендації охоплюють питання щодо: вибору облікових політик; визнання та оцінки елементів фінансової звітності; вимог до фінансової звітності; приміток до фінансової звітності.

*****

ФДМУ надав Мінекономрозвитку пропозиції щодо переліку об’єктів,
які підлягають приватизації у 2015 році

За інформацією Фонду державного майна України, законом «Про Державний бюджет України на 2015 рік» Фонду встановлено планове завдання з надходження коштів від приватизації держмайна до Державного бюджету у 2015 році в розмірі 17 млрд. грн.

Для забезпечення надходження коштів та на виконання завдання уряду Фондом підготовлено та надано Мінекономрозвитку пропозиції щодо формування переліку об‘єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році. До зазначеного переліку включено в тому числі об‘єкти, що не були реалізовані у 2014 році.

Продаж об‘єктів, внесених до цього переліку, створить умови для забезпечення надходження коштів від приватизації до Державного бюджету у запланованих обсягах.

З метою залучення широкого кола покупців на засадах прозорості та відкритості Фондом у січні 2015 року через фондові біржі запропоновано до продажу 44 пакети акцій 39 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 710,742 млн. грн. За підсумками торгів на фондових біржах продано три пакети акцій ПАТ «Іллічівський судноремонтний завод» на загальну суму 100,05 млн. грн.

Крім того, протягом січня 2015 року органами приватизації продано шляхом викупу та на аукціоні 5 об’єктів групи А державної власності, а за угодами з органами місцевого самоврядування - 100 об’єктів комунальної власності.

За оперативними даними, від приватизації державного майна у 2015 році надійшло та перераховано до загального фонду Державного бюджету 100,44 млн. грн., у тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти, що підлягають приватизації, надійшло 39,99 тис. грн.

Також повідомляється, що за станом на 1 лютого 2015 року Фонд держмайна здійснював управління корпоративними правами держави у 372 АТ, з них 239 АТ мають у статутному капіталі державну частку менше 50%, а 133 АТ - понад 50 %, з яких 32 АТ - 100 %.

*****

У 2014 році європейський ринок ІРО значно активізувався

Як свідчать дані звіту компанії PricewaterhouseCoopers, у 2014 році ринок IPO Європи характеризувався більшою активністю ніж у два попередні роки. Зокрема, торік на європейських фондових біржах відбулося 375 ІРО на загальну суму 49,5 млрд. євро. При цьому кількість здійснених угод виявилася на 34% більшою у порівнянні із 2013 роком (279 ІРО), а обсяг залучених коштів перевищив показник попереднього року (26,5 млрд. євро) майже у два раза.

У І кварталі минулого року на фондових ринках Європи емітенти здійснили 68 ІРО, у результаті яких залучили 11,4 млрд. євро., у ІІ кварталі ці показники дорівнювали 145 ІРО та 22,3 млрд. євро, у ІІІ кварталі - 76 ІРО та 6,6 млрд. євро, а у ІV кварталі - 86 ІРО 9,2 млрд. євро. відповідно.

Торік кількість угод ІРО у Європі виявилася більшою у порівнянні з аналогічним показником Сполучених Штатів (304 ІРО). Натомість, обсяг європейського ринку поступився результату США (65,6 млрд. євро). Також обсяг первинних публічних розміщень у Європі у 2014 р. був меншим за обсяг ІРО в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (63,6 млрд. євро).

У 2014 році лідерами серед фондових майданчиків Європи за обсягом коштів, залучених у ході ІРО, були London Stock Exchange (Великобританія) - 19,4 млрд. євро (майже 40% загального обсягу ІРО на всіх біржах регіону), група бірж Euronext - 10,5 млрд. євро, група бірж NASDAQ OMX - 4,5 млрд. євро, BME (Іспанія) - 4,5 млрд. євро та Deutsche Börse (Німеччина) - 3,6 млрд. євро.

Лондонська біржа також посіла перше місце і за кількістю розміщень (137 ІРО). На другій сходинці за цим показником опинилася NASDAQ OMX (62 ІРО), на третій Euronext (41), на четвертій - польська біржа Warsaw Stock Exchange (35 ІРО), а на п’ятій - італійський майданчик Borsa Italiana (26 ІРО).

Найбільшими розміщеннями на європейських ринках у 2014 р. були ІРО компанії Pershing Square Holdings (фінансовий сектор) на суму 2,15 млрд. євро, компанії AA (роздрібна торгівля) - на суму 1,73 млрд. євро, компанії NN Group (фінансовий сектор) - на суму 1,54 млрд. євро, компанії Rocket Internet (фінансовий сектор) - на суму 1,4 млрд. євро та компанії B&M European Value Retail SA (роздрібна торгівля) - на суму 1,34 млрд. євро.

Сумарно ці п’ять емітентів отримали в ході публічних розміщень 8,16 млрд. євро, що становить 16,5% усіх коштів, залучених на ринках Європи.

У розрізі галузей лідерами європейського ринку первинних публічних розміщень торік стали фінансовий сектор (87 ІРО на суму 18,7 млрд. євро), сектор побутових послуг (59 ІРО на суму 12,1 млрд. євро) та промисловий сектор (64 ІРО на суму 9 млрд. євро).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 12,31 пункту,
а Індекс українських акцій - на 25,95 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 27.02.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
405 687 820,34
445,1
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 27.02.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
38 440 533
1 124,88


*****

Протягом січня 2015 року сума державного та гарантованого
державою боргу України збільшилася на 1,2%

За станом на 31 січня 2015 року державний та гарантований державою борг України становив 1 113 461 675,3 тис. грн. або $68 911 640,43 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 616 623 220,66 тис. грн. (55,38% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $38 162 532,76 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 496 838 454,64 тис. грн. (44,62%) або $30 749 107,67 тис.

Державний борг України становив 959 780 286,65 тис. грн. (86,2% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $59 400 368,67 тис., в тому числі: державний зовнішній борг - 490 758 409,15 тис. грн. (44,08%) або $30 372 816,40 тис.; державний внутрішній борг - 469 021 877,49 тис. грн. (42,12%) або $29 027 552,27 тис.

Гарантований державою борг України дорівнював 153 681 388,65 тис. грн. (13,8% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $9 511 271,77 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 125 864 811,5 тис. грн. (11,3%) або $7 789 716,36 тис.; гарантований внутрішній борг - 27 816 577,15 тис. грн. (2,5%) або $1 721 555,4 тис.

Протягом січня 2015 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 1,2% або на 12 897 694,95 тис. грн.

*****

У 2014 році в Україні було освоєно 204,06 млрд. грн. капітальних інвестицій

Як повідомляє Державна служба статистики, у 2014 року в Україні (без урахування Криму та Севастополя й частини зони проведення АТО) було освоєно 204,06 млрд. грн. капітальних інвестицій. Такий показник виявився меншим за результат 2013 року на 24,1%.

Найбільші обсяги капітальних інвестицій у звітному періоді були зафіксовані в Києві (29,7% від загального обсягу), у Дніпропетровській області (9,5%), у Київській області (9%), у Донецькій області (6,3%) та в Львівській області (4,3%). Капітальні інвестиції в матеріальні активи - дорівнювали 196,92 млрд. грн., а в нематеріальні активи 7,15 млрд. грн.

Найбільше капітальних інвестицій (71,5%) було освоєно за рахунок власних коштів підприємств та організацій. За рахунок коштів населення на будівництво житла освоїли 10,5% капітальних інвестицій, кредитів банків та інших позик - 8,8%, коштів іноземних інвесторів - 2,7%, коштів місцевих бюджетів - 2,6%, коштів Державного бюджету - 0,7%, інших джерел фінансування - 3,2%.

Серед галузей економіки лідерами за обсягами освоєних капітальних інвестицій стали промисловість (40,6%), будівництво (16,6%), оптова та роздрібна торгівля й ремонт автотранспортних засобів (9,6%).

*****

Середня заробітна плата в Україні у січні 2015 року дорівнювала 3 455 грн.

За інформацією Державної служби статистики у січні 2015 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 455 грн., що виявилося на 13,7% менше показника грудня 2014 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зменшилася на 16,7%. У січні 2015 року у порівнянні із січнем 2014 року середня номінальна заробітна плата зросла на 9,1%, а реальна - зменшилася на 17,3%.

Загальна кількість штатних працівників за січень зменшилася на 3,2% і за станом на кінець місяця склала 8 127,7 тис. осіб.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24