Новини УАІБ

09 лютого 2015

Нове керівництво НКЦПФР окреслило основні напрямки роботи регулятора

Минулого тижня відбувся прес-брифінг новопризначеного керівництва НКЦПФР, на якому було окреслено основні напрямки роботи Комісії. За словами Голови НКЦПФР Тимура Хромаєва, сьогодні, коли в українській економіці в цілому й на фінансовому ринку, зокрема, спостерігається криза, найбільш доцільно здійснювати кардинальні реформи.

Голова Комісії підкреслив, що в Україні фондовий ринок не є інструментом залучення інвестицій населення та зарубіжних інвесторів для стимулювання розвитку економіки. З врахуванням цього основними завданнями Комісії стане реформування ринку цінних паперів та його інтеграція у світовий ринок, а також побудова відповідної інфраструктури для здійснення приватизації та проведення пенсійної реформи, яка обов’язково відбудеться після стабілізації політичної та економічної ситуації в країні. Важливими напрямками також будуть боротьба з корупцією з метою підвищення рівня довіри до регулятора, протидія рейдерству та маніпулюванню на ринку.

Як відзначив член НКЦПФР Дмитро Тарабакін, на фондовому ринку необхідно запроваджувати нові якісні фінансові інструменти, які допоможуть повернути інвесторів, що пішли з ринку, та залучити нових капіталовкладників. Поряд із цим, потрібно формувати внутрішній інвестиційний пул, який стане базою для розвитку ринку. Обов’язковою передумовою його створення є здійснення пенсійної реформи.

З метою побудови комфортної інфраструктури ринку цінних паперів регулятор залучатиме кваліфікованих вітчизняних та зарубіжних радників. При цьому базовими засадами функціонування ринку мають стати захист прав власності та ефективний ризик-менеджмент.

*****

Нацкомфінпослуг планує розробити концепцію розвитку
ринків небанківських послуг до 2020 року

Головною метою нового керівництва Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, мають стати реформи страхового та фінансового сектору для подальшого злиття з європейськими та міжнародними ринками. Для цього планується значно спростити відповідні процедури та зробити українські ринки прозорішими. Про це заявили новий Голова Комісії Ігор Пашко та одна з членів нового складу Комісії Ольга Гурбич під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами І. Пашка, Нацкомфінпослуг планує розробити концепцію розвитку ринків банківських послуг до 2020 року, яка окреслить основні пріоритети діяльності регулятора. Насамперед зміни стосуватимуться адаптації європейських фінансових стандартів відповідно до Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Враховуватимуться також  президентська «Стратегії реформ - 2020» та коаліційна угода, які передбачають реформування регуляторної системи, зміни до реєстрації банківських та фінансових організацій, і загальні заходи з розвитку ринків.

Ряд дублюючих функцій Комісії будуть ліквідовані, а дозвільні та реєстраційні процедури скорочено для зменшення втручання держави в економіку. Водночас, будуть посилені функції фінансового надзору для запобігання легалізації коштів, які були отримані незаконним шляхом. Для цього планується організувати лекції та семінари для співробітників Комісії, присвячені цій проблемі.

До розробки концепції залучатимуться учасники ринку. При цьому І. Пашко відзначив, що Комісія планує стати регулятором, який допомагає бізнесу розвиватись. Представники бізнесу знають найбільше про недоліки нинішньої системи. Вони стануть  співавторами змін і нестимуть відповідальність за дотримання нових правил на ринку.

Крім того, було повідомлено, що одним з основних напрямків роботи Комісії стане боротьба з корупцією.

*****

До парламенту подано законопроект «Про внесення змін до статті 41 Закону України
«Про акціонерні товариства» (щодо зниження відсоткової ставки для кворуму)

Група народних депутатів подала на розгляд Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до статті 41 Закону України «Про акціонерні товариства» (щодо зниження відсоткової ставки для кворуму) (реєстраційний №2045).

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекта, його метою є вирішення проблеми порушення корпоративних прав та інтересів держави як мажоритарного акціонера в низці акціонерних товариств, що спричиняє фінансові втрати для Державного бюджету.

Документом передбачається частину третю статті 41 закону «Про акціонерні товариства» викласти у такій редакції: «Загальні збори акціонерного товариства, у статутному капіталі якого більш ніж 50 відсотків корпоративних прав належить державі, або юридичній особі, у статутному капіталі якої частка держави становить більш ніж 50 відсотків, мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більше ніж 50 відсотків голосуючих акцій».

*****

ФДМУ вдосконалює діяльність наглядових рад товариств,
акції яких перебувають в його управлінні

Фонд державного майна розробив проект Положення про порядок роботи Комісії з відбору незалежних членів наглядових рад акціонерних товариств, у яких ФДМУ здійснює управління корпоративними правами держави, інформує прес-служба Фонду.

Метою розробки Положення є вдосконалення корпоративного управління в акціонерних товариствах, акціями яких управляє Фонд, в інтересах держави, зокрема, для підвищення їхньої інвестиційної привабливості.

Запровадження незалежних членів наглядових рад акціонерних товариств дозволить забезпечити відповідність практик та процедур діяльності наглядових рад та інших органів управління товариств вимогам вітчизняних та міжнародних стандартів корпоративного управління; забезпечити баланс між впливом на прийняття управлінських рішень, відповідальністю за прийняті рішення та інтересами учасників корпоративних відносин в акціонерних товариствах.

*****

На «Українській біржі» стартував «подвійний лістинг»

Минулого тижня на «Українській біржі» відбувся старт «подвійного лістингу», повідомляє прес-служба УБ. Першими емітентами, цінні папери яких почали обертатися на Біржі в рамках цього механізму, стали «Миронівський хлібопродукт» і Ukrproduct Group Limited.

Як зазначив голова правління «Української біржі» Олег Ткаченко, цінні папери компаній з розвиненою корпоративною культурою, позитивною дивідендною історією та фінансовою динамікою будуть користуватися попитом у вітчизняних інвесторів, а досвід виходу на УБ зазначений компаній стане прикладом для багатьох українських емітентів, які торгуються за кордоном, і стимулюватиме їх повторити цей шлях.

*****

У січні 2015 року на ФБ «Перспектива» було укладено
9,38 тис. договорів на суму 23,53 млрд. грн.

У січні 2015 року на ФБ «Перспектива» було укладено 9,38 тис. договорів на суму 23,53 млрд. грн., повідомляє сайт ФБ «Перспектива». При цьому обсяг торгів ОВДП становив 22,58 млрд. грн., деривативами - 0,45 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,38 млн. грн., корпоративними облігаціями - 56,17 млн. грн., акціями - 30,67 млн. грн., муніципальними облігаціями - 3,33 млн. грн.

За станом на кінець січня 2015 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 656. З них, 217 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 60 - у другому рівні лістингу та 379 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 191 акція; 217 ОВДП; 144 корпоративні облігації; 42 інвестиційних сертифікати; 3 муніципальні облігації; 2 іпотечні облігації; 8 опціонних сертифікатів; 21 ф’ючерсний контракт.

*****

У січні 2015 року Індекс ПФТС знизився на 1,18%

У січні 2015 року загальна обсяг угод на Фондовій Біржі ПФТС становив 2,12 млрд. грн., а їх кількість - 2,99 тис. Обсяг угод з ОВДП склав 1,86 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,2 млрд. грн., з акціями - 43,46 млн. грн., з цінними паперами ІСІ - 18,9 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 0,76 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом січня знизився на 1,18% з 386,92 до 382,35 пункту.

За станом на кінець січня 2015 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 639 цінних паперів, з них, 818 акцій, 336 корпоративних облігацій, 265 ОВДП, 170 цінних паперів ІСІ, 4 муніципальні облігації, 43 депозитні сертифікати НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 265 цінних паперів, а до другого - 229. 1 146 цінних паперів знаходилися у позалістинговому списку.

*****

Індекс українських акцій у січні 2015 року знизився на 4,05%

Згідно з даними «Української біржі» у січні 2015 року на ній було укладено 27,56 тис. угод на загальну суму 0,43 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,34 млрд. грн., а їхня кількість - 18,18 тис. На строковому ринку «Української біржі» у січні було укладено 9,38 тис. угод на загальну суму 0,09 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 4,05% з 1 033,3 до 991,42 пункту.

*****

Загальний обсяг інвестицій, внесених на приватизовані
підприємства, зріс до 25,5 млрд. грн.

Згідно з інформацією ФДМУ, результати перевірок стану виконання інвестиційних зобов’язань та інших зобов’язань, виражених у грошовій формі, здійснені у 2014 році, показали, що такі зобов’язання містять 858 договорів купівлі-продажу пакетів акцій, 360 договорів купівлі-продажу об’єктів малої приватизації та 75 договорів купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва.

Цими договорами в цілому передбачено інвестування підприємств в 1995-2020 рр. на загальну суму 16,38 млрд. грн., $2,22 млрд. та 19,26 млн. євро. У тому числі, за станом на 01.01.2015 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 11,34 млрд. грн., $1,49 млрд. та 19,26 млн. євро. Фактично на звітну дату на приватизовані підприємства надійшло 13,8 млрд. грн., $1,86 млрд. та 72 млн. євро, що у перерахунку на національну валюту становить 25,5 млрд. грн.

Договорами купівлі-продажу пакетів акцій передбачено надходження до них у 1995-2020 рр. інвестицій на загальну суму 15 млрд. грн., $1,92 млрд. та 19,26 млн. євро. У тому числі, за станом на 01.01.2014 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 10,43 млрд. грн., $1,45 млрд. та 19,26 млн. євро. Фактично, починаючи з 1995 року, підприємства вже отримали інвестицій на суму 12,32 млрд. грн., $1,84 млрд. та 72 млн. євро.

*****

За станом на початок 2015 року у власність держави
було повернуто 336 об’єктів приватизації

За станом на початок 2015 року у власність держави (за накопичувальним підсумком) було повернуто 336 об’єктів приватизації, з яких, 84 пакети акцій, 58 єдиних майнових комплексів та 194 об’єкти незавершеного будівництва, повідомляє ФДМУ.

За 106 договорами триває претензійно-позовна робота щодо їх розірвання (визнання недійсними) і повернення відчужених за ними об’єктів у державну власність. З них, 11 - це пакети акцій, 11 - єдині майнові комплекси та 84 - об’єкти незавершеного будівництва.

Загальна сума коштів, отриманих від продажу об’єктів, повернутих у державну власність, (за накопичувальним підсумком) становить 103,8 млн. грн. У 2014 році було повторно продано 6 об’єктів приватизації та отримано 3,1 млн. грн.

*****

Протягом 2014 року на європейських фондових ринках
спостерігалося зростання активності

Згідно з даними Федерації Європейських Фондових Бірж (FESE), за станом на кінець 2014 року, лідерами серед фондових бірж країн Європи за показником ринкової капіталізації були група бірж Euronext - 2,74 трлн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) - 1,44 трлн. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - 1,24 трлн. євро, група бірж NASDAQ Nordics&Baltics - майже 1 трлн. євро та BME Spanish Exchanges (Іспанія) - 0,82 трлн. євро.

Найкращу динаміку зростання з початку року продемонстрували Cyprus Stock Exchange (Кіпр), капіталізація якої збільшилась на 118,1%, Borsa Istanbul (Туреччина) - на 28%, CEESEG-Ljubljana (Словенія) - на 20,1%, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - на 10,5% та Bratislava Stock Exchange (Словаччина) - на 9%.

Протягом минулого року на більшості європейських фондових бірж спостерігалося зростання основних індексів. Найбільше зросли біржові індекси Borsa Istanbul - на 28,7%, CEESEG-Ljubljana - на 19,6%, NASDAQ Nordic-Copenhagen (Данія) - на 18,1%, Euronext Brussels (Бельгія) - на 12,4% та NASDAQ Nordic-Stockholm (Швеція) - на 11%. Разом із тим, на деяких біржах відбувалося падіння біржових індексів. Найгірші результати мали Athens Exchange (Греція), індекс якої впав на 31,2% та Euronext Lisbon (Португалія) - на 26,8%.

У звітному періоді дещо збільшилася кількість компаній, які перебувають у лістингу фондових бірж Європи. За станом на кінець 2014 року, найбільшу кількість компаній у лістингу мали BME Spanish Exchanges - 3 452, група бірж Euronext - 1 055 та Warsaw Stock Exchange (Польща) - 902.

Серед фондових майданчиків країн Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) найбільшу капіталізацію, за станом на кінець минулого року, мала Warsaw Stock Exchange - 139,1 млрд. євро. Друге місце посіла CEESEG-Vienna (Австрія), капіталізація якої становила 80 млрд. євро, а третє - CEESEG-Prague (Чехія) з капіталізацією 22,6 млрд. євро.

Найкращу динаміку зростання капіталізації з початку року в цьому регіоні продемонстрували майданчики Словенії та Словаччини.

Протягом 2014 року на більшості фондових бірж ЦСЄ відбувалося зниження основних індексів. Зростання індексів мало місце лише на CEESEG-Ljubljana (як зазначалося вище - на 19,6%) та Bucharest Stock Exchange (Румунія) - на 9,1%.

Для порівняння, торік Індекс вітчизняної ФБ ПФТС зріс на 28,75%, а Індекс українських акцій, який розраховується «Українською біржею», - на 13,54%.

У регіоні Центральної та Східної Європи найбільшу кількість компаній у лістингу мали Warsaw Stock Exchange - 902, Bulgarian Stock Exchange (Болгарія) - 372 та Bratislava Stock Exchange - 125. При цьому на більшості фондових майданчиків ЦСЄ відбулося певне збільшення кількості лістингових компаній.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 7,32 пункту,
а Індекс українських акцій - на 64,26 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 06.02.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
128 700 695,91
389,67
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 06.02.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
50 244 342
1 055,68


*****

Дефіцит поточного рахунку України у 2014 році зменшився до 4% від ВВП

Згідно з даними Національного банку у 2014 році дефіцит поточного рахунку України зменшився до $5.2 млрд. або до 4% від ВВП (у 2013 році він становив $16,5 млрд. або 8,7% від ВВП).

Торік низька економічна активність та зменшення купівельної спроможності домогосподарств зумовили вдвічі вищі темпи падіння імпорту порівняно з експортом. Зокрема, якщо експорту товарів у 2014 році зменшився на 14,4% до $55,6 млрд., то імпорт - на 27,4% до $61,7 млрд.

Дефіцит рахунку капіталу та фінансових операцій торік становив $8,1 млрд. (у 2013 році було зафіксоване позитивне сальдо на рівні $1,.5 млрд.). Крім того, дефіцит за кредитами та облігаціями приватного сектору становив $5,2 млрд. (у 2013 році було зафіксоване позитивне сальдо на рівні $2.6 млрд.). Водночас державний сектор у 2014 році залучив кредити та макрофінансову допомогу від ЄС (1,6 млрд. євро), Світового банку ($1,3 млрд.), Канади ($0,2 млрд.), Японії ($0,1 млрд.) та розмістив єврооблігації під гарантії уряду США на суму $1 млрд.

Також повідомляється, що обсяг чистих надходжень за прямими іноземними інвестиціями у 2014 році становив $413 млн.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у січні 2015 року дорівнював 103,1%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у січні 2015 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 103,1%. Індекс цін виробників промислової продукції становив 102,3%. При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у січні ціни зросли на 0,4%, у переробній промисловості - на 2,2%, а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 3,4%.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24