Новини УАІБ

19 січня 2015

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до статті 41 Закону України «Про акціонерні товариства»
(щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави)

Парламент прийняв закон «Про внесення змін до статті 41 Закону України «Про акціонерні товариства» (щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави) (реєстраційний №1310), розроблений групою народних депутатів.

Законом, зокрема, встановлюється, що загальні збори акціонерного товариства, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більше ніж 50 відсотків голосуючих акцій.

*****

Парламент прийняв закон «Про внесення змін до Закону України
«Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»
(щодо розкриття інформації)

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (щодо розкриття інформації) (реєстраційний №1545), поданий урядом.

Законом встановлено обов’язок фінансових установ, нагляд за діяльністю яких здійснюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, розкривати інформацію про себе та про послуги, які ними надаються, шляхом розміщення такої інформації в єдиній загальнодоступній інформаційній базі даних та на власних веб-сайтах, а також визначити порядок її ведення.

****

У ВР за реєстровано законопроект «Про внесення змін і доповнень до ЗУ
«Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»
(щодо порядку призначення та звільнення голови та членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг)

У парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (щодо порядку призначення та звільнення голови та членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг) (реєстраційний №1773), поданий народними депутатами С. Войцеховською та М. Поляковим.

Документом пропонується доповнити до переліку органів державної влади, яким підзвітна Комісія, окрім Верховної Ради, також Кабінет Міністрів. Це дозволить Кабінету Міністрів, як органу, що здійснює призначення та звільнення, отримувати необхідну інформацію для реалізації ним повноважень, передбачених цим законом.

Разом з цим, з метою безперервності та послідовності правового регулювання ринків фінансових послуг пропонується поширити дію норм цього закону на правовідносини, що існували або виникли з моменту набуття чинності законом «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із Конституцією України» № 763-VII від 23.02.2014 р.

****

НКЦПФР погодила заяви бірж «ПФТС» та «Перспектива»
щодо запровадження валютних деривативів

НКЦПФР зареєструвала зміни до Правил ПАТ «Фондова біржа ПФТС» та Правил ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» щодо запровадження в обіг на фондових біржах деривативів, інформує прес-служба Комісії.

Як зазначив т.в.о. директора Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Іраклій Барамія, відтепер фондовий майданчик «ПФТС» зможе запровадити в обіг зразкові форми ф’ючерсного контракту на курс «долар США - українська гривня», методика розрахунків яких значиться у надісланій біржею заяві. В той же час, фондова біржа «Перспектива» запроваджує ф’ючерси і опціони на курс гривні до долару США та курс гривні до євро. У Комісії сподіваються, що новий інструмент на українських фондових біржах стане ще один кроком до модернізації та розвитку вітчизняного ринку цінних паперів.

Відповідно до зазначених зразкових форм, базовим активом є курс долара США по відношенню до української гривні та курс євро по відношенню до української гривні, а виконанням зобов’язань за такими контрактами стане сплата сторонами певного ф’ючерсного контракту, зокрема, грошових коштів (варіаційної маржі та підсумкової варіаційної маржі). При цьому показник курсу долара США по відношенню до української гривні для зразкових форм різний. Національний банк погодив вищезазначені зразкові форми ф’ючерсних контрактів на курси валют, про що надіслав до Комісії листа.

*****

Комісія повідомляє про результати роботи щодо запобігання порушень
прав інвесторів та уникнення ризиків професійних учасників

НКЦПФР оприлюднила результати виконання рішення №1511 від 11.11.2014 р. «Щодо запобігання порушень прав інвесторів та уникнення ризиків професійних учасників», що регламентує дії депозитарних установ, які здійснюють свою діяльність у зоні проведення АТО (антитерористичної операції), повідомляє прес-служба регулятора.

Так, документом передбачено, що депозитарні установи, які здійснюють професійну діяльність на Окремій території (у населених пунктах Донецької та Луганської областей, які знаходяться на території проведення АТО), мали протягом п’яти робочих днів з дня набрання чинності цього рішення, до 26 грудня 2014 року, повідомити Комісію та Центральний депозитарій цінних паперів про неможливість (у разі такої неможливості) виконувати будь-яку з своїх функцій із зазначенням дати зупинення її провадження. Також у зазначений термін депозитарним установам було рекомендовано тимчасово змінити своє фактичне місцезнаходження на територію України поза межами Окремої території, Автономної республіки Крим та міста Севастополя, на період до закінчення проведення АТО та створення умов, необхідних для відновлення провадження професійної діяльності на фондовому ринку за місцем реєстрації. До того ж, протягом п’яти робочих днів, до 6 січня 2015 року, такі профучасники повинні були надати регулятору та Центральному депозитарію відповідне письмове повідомлення із зазначенням нового місцезнаходження та графіка роботи.

За словами директора Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, у разі невиконання депозитарною установою цих дій, Центральним депозитарієм не пізніше 6 січня 2015 року, припиняється проведення облікових операцій, зокрема, пов’язаних з набуттям, припиненням прав на цінні папери. Крім того, не пізніше цього ж дня Розрахунковим центром з обслуговування договорів на фінансових ринках припиняється приймання до виконання зобов’язань за договорами щодо цінних паперів, якщо внаслідок проведення розрахунків за такими договорами повинні проводитися облікові операції за рахунками у цінних паперах зазначених депозитарних установ та їх депонентів.

Таким чином, починаючи з початку операційного дня, 12 січня 2015 року, у зв’язку з невиконанням вимог рішення Комісії «Щодо запобігання порушень прав інвесторів та уникнення ризиків професійних учасників», Центральним депозитарієм припинено проведення облікових операцій за рахунками у цінних паперах таких депозитарних установ: ПАТ «КБ «Південкомбанк»; ПАТ «Український комунальний банк»; ПАТ «Східно-промисловий комерційний банк»; ПАТ «КБ «Український фінансовий світ»; ТОВ «ЛФЦ-Брок»; ТОВ «Укрфінком»; ТОВ «ФУ «Авіста-Брок»; ТОВ «Українська інвестиційно-депозитарна компанія».

*****

У ІV кварталі 2014 року Індекс інвестиційної привабливості України знизився до 2,5 бала

Згідно з даними ЄБА, за підсумками ІV кварталу минулого року Індекс інвестиційної привабливості України дорівнював 2,5 бала з п’яти можливих (у І кварталі він становив 2,72 бала, у ІІ кварталі - 2,74 бала, у ІІІ кварталі - 2,65 бала).

Незважаючи на таку динаміку, поточне значення Індексу виявилося вищим за рівень, продемонстрований ним у ІV кварталі 2013 р. (1,81 бала), що був найнижчим за всі роки дослідження.

Індекс інвестиційної привабливості розраховується на основі опитування щодо стану інвестиційного клімату в Україні серед керівників міжнародних, європейських та вітчизняних компаній, які входять до складу Асоціації. У ІV кварталі 2014 р. у ньому взяло участь 82 респонденти.

Інвестори у ході опитування оцінили ряд складових Індексу інвестиційної привабливості за п’ятибальною шкалою. Результати цього опитування були такими:
- «Інвестиційний клімат в Україні» - 1,9 бала;
- «Динаміка інвестиційного клімату за останні три місяці» - 2,6 бала;
- «Очікування інвестиційного клімату на наступні три місяці» - 3 бала;
- «Прибутковість від інвестування для нових капіталовкладників у наступні три місяці» - 2,3 бала;
- «Інвестиційний клімат в основній галузі інвестора у наступні три місяці» - 2,7 бала.

Як зазначають в ЄБА, більшість респондентів вважає, що позитивних змін у нашій країні не відбувається, попри очікування суспільства. Єдина позитивна зміна останнього кварталу минулого року, на їхню думку, - це проведення парламентських виборів та формування нового складу Кабінету Міністрів. При цьому інвестори також позитивно оцінюють люстраційний закон та інші дії з боку держави щодо зниження рівня корупції.

Разом із тим, результати дослідження свідчать, що брак реальних реформ, яких очікувало бізнес-середовище протягом всього року, трансформується у перелік основних претензій до влади. Головними серед них є непрофесійність та непрозорість, передовсім у роботі Національного банку, правова нестабільність, адміністративний тиск на бізнес тощо.

*****

Обсяг торгів на біржовому ринку України у грудні 2014 року
склав 52,3 млрд. грн., а у січні-грудні - 630 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР, у грудні 2014 року на фондових біржах України було укладено угод на загальну суму 52,3 млрд. грн. (у грудні 2013 року цей показник дорівнював 45 млрд. грн.), а у січні-грудні - на суму 630 млн. грн. (у січні-грудні 2013 року - 475 млрд. грн.).

У розрізі фінансових інструментів найбільший обсяг торгів у грудні було зафіксовано з ОВДП - 44,88 млрд. грн. Обсяг угод з акціями склав 2,82 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 2,82 млрд. грн., з інвестиційними сертифікатами - 0,89 млрд. грн., з деривативами - 0,76 млрд. грн., з опціонними сертифікатами - 0,18 млрд. грн., з муніципальними облігаціями - 3,6 млн. грн.

*****

На ФБ «Перспектива» у грудні 2014 року було укладено
13,67 тис. договорів на суму 42,53 млрд. грн.

У грудні 2014 року на ФБ «Перспектива» було укладено 13,67 тис. договорів на суму 42,53 млрд. грн., інформує прес-служба Біржі. При цьому обсяг торгів ОВДП становив 41,19 млрд. грн., деривативами - 0,6 млрд. грн., акціями - 0,49 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 0,16 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 82,89 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 49,36 млн. грн., муніципальними облігаціями - 3,44 млн. грн.

За станом на кінець грудня 2014 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 688. З них, 216 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 60 - у другому рівні лістингу та 412 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 219 акцій; 216 ОВДП; 184 корпоративні облігації; 42 інвестиційних сертифікати; 3 муніципальні облігації; 2 іпотечні облігації; 8 опціонних сертифікатів; 6 ф’ючерсних контрактів; 8 депозитних сертифікатів НБУ.

*****

У грудні 2014 року Індекс ПФТС зріс на 1,27%

У грудні 2014 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 3,94 тис. на суму 5,03 млрд. грн., повідомляє прес-служба Біржі. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 4,68 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 1,19 млрд. грн., з акціями - 0,11 млрд. грн., цінними паперами ІСІ - 49,27 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 0,15 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом грудня зріс на 1,27% з 382,05 до 386,92 пункту, а з початку року - на 28,75% з 300,53 до 386,92 пункту.

За станом на кінець грудня 2014 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 639 цінних паперів, а саме - 821 акція, 344 корпоративні облігації, 263 ОВДП, 180 цінних паперів ІСІ, 5 муніципальних облігацій, 23 депозитних сертифікати НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 263 цінних папери, до другого - 229, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у грудні 2014 року зріс на 6,33%

Згідно з даними прес-служби «Української біржі» у грудні 2014 року на ній було укладено 47,47 тис. угод на загальну суму 0,72 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,56 млрд. грн., а їхня кількість - 31,72 тис. На строковому ринку «Української біржі» у грудні було укладено 15,75 тис. угод на загальну суму 0,16 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 6,33% з 971,77 до 1 033,3 пункту, а з початку року - на 13,54% з 910,04 до 1 033,3 пункту.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 8,51 пункту,
а Індекс українських акцій - на 7,9 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 17.01.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
4 584 151,66
402,89
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 16.01.2015 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
30 295 333
1 050,28
 

*****

У січні-листопаді 2014 року позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні становило $293,2 млн.

Згідно з даними Державної служби статистики, за січень-листопад 2014 року експорт товарів з України становив $50 113,6 млн., а імпорт в Україну - $49 820,4 млн. Порівняно із січнем-листопадом 2013 року експорт скоротився на 11,3% (на $6 367,4 млн.), імпорт - на 27,6% (на $19 038,1 млн.). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітному періоді становило $293,2 млн. (за січень-листопад 2013 року було зафіксоване від’ємне сальдо обсягом $12 377,5 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,01 (за 11 місяців 2013 року - 0,82).

У січні-листопаді 2014 року зовнішньоторговельні операції проводилися із партнерами із 217 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив $15 874,2 млн., або 31,7% від загального обсягу експорту, та збільшився порівняно з аналогічним періодом 2013 року на $1 037 млн., або на 7%.

Імпорт товарів із країн Європейського Союзу дорівнював $19 156,8 млн. або 38,5% від загального обсягу, та зменшився проти відповідного періоду 2013 року на $4 977 млн., або на 20,6%.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24