Новини УАІБ

22 грудня 2014

Відбулося засідання Ради УАІБ

18 грудня 2014 року відбулося чергове  засідання Ради УАІБ. Члени Ради заслухали та схвалили стан виконання бюджету Асоціації за жовтень-листопад, а також ознайомилися з прогнозом виконання бюджету за грудень та в цілому за 2014 рік. Обговорюючи розмір членських внесків учасників Асоціації, члени Ради вирішили зважити на ситуацію, що склалася на фондовому ринку України та в КУА, і залишити без змін розмір членських внесків компаній-членів УАІБ у першому кварталі 2015 року.

На засіданні було обговорено питання оцінки активів, зареєстрованих у АР Крим та/або м. Севастополь, а також активів, зареєстрованих у зоні АТО. Дирекції  доручено провести опитування членів Асоціації з цього питання та за результатами аналізу підготувати та направити до НКЦПФР пропозиції змін до Положення про порядок визначення вартості чистих активів ІСІ (рішення НКЦПФР №1336).

Йшлося на засіданні також про необхідність співпраці УАІБ з різними громадськими об’єднаннями з метою формування пропозицій щодо поліпшення умов для інвестиційної діяльності.

Рада виключила зі складу членів УАІБ ПрАТ «КУА «Спарта» (м.Київ) - на підставі постанови НКЦПФР та ТОВ «КУА «АКТУАЛЬ КЕПІТАЛ» (м.Київ) у зв’язку з рішенням НКЦПФР.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 22 січня 2015 року.  

*****

За станом на початок грудня 2014 року кількість зареєстрованих інвестиційних фондів
в Україні становила 2 052, з них 376 КІФ та 1 676 ПІФ

Згідно з даними НКЦПФР, загальний обсяг інвестицій, які надійшли в економіку України через інструменти ринку цінних паперів за січень-листопад поточного року, склав 189,7 млрд. грн., що на 90,75 млрд. грн. більше результату аналогічного періоду минулого року.

За звітний період Комісією було зареєстровано 136 випусків акцій на загальну суму 120,48 млрд. грн. У порівнянні із січнем-листопадом 2013 року обсяг випусків акцій збільшився на 81,75 млрд. грн.

Значні за обсягом випуски акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Дельта Банк», «Укрсоцбанк», «Український інноваційний банк», «Банк Національний кредит», «Банк Кредит Дніпро», ПАТ «Банк Альянс», «БМ Банк», «Платинум Банк», «Піреус Банк МКБ», «Діамантбанк», «ПриватБанк», «Фінансова ініціатива», «Державний експортно-імпортний банк України», «ВТБ Банк», «Банк «Контракт» та ПАТ «Державний ощадний банк України».

Крім того, за десять місяців поточного року НКЦПФР зареєструвала 233 випуски корпоративних облігацій на загальну суму 36,19 млрд. грн. або на 8,36 млрд. грн. більше показника аналогічного періоду минулого року.

У звітному періоді Комісією також було зареєстровано 16 випусків опціонних сертифікатів на суму 1,23 млн. грн. та один випуск муніципальних облігацій на суму 2,63 млрд. грн.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією за січень-листопад 2014 року, зменшився у порівнянні із аналогічним періодом 2013 року на 2,38 млрд. грн. та склав 24,3 млрд. грн., а обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 828,46 млн. грн. та дорівнював 5,47 млрд. грн.

За станом на початок грудня 2014 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 2 052, з них 376 КІФ та 1 676 ПІФ.

Обсяг торгів на організованому ринку цінних паперів України у січні-листопаді поточного року склав 577,08 млрд. грн., що на 38,41% або на 160,13 млрд. грн. перевищило показник січня-листопада минулого року (416,95 млрд. грн.).

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 3,3% від загального обсягу, а на вторинному ринку - 96,7%.

Обсяг торгів облігаціями внутрішньої державної позики у звітному періоді дорівнював 508,41 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 30,99 млрд. грн., акціями - 23,78 млрд. грн., деривативами - 8,85 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 3,36 млрд. грн., ощадними сертифікатами - 1 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 576,71 млн. грн., опціонними сертифікатами - 105,45 млн. грн., іпотечними облігаціями - 10,52 млн. грн.

На біржових майданчиках загальний обсяг торгів на ФБ «Перспектива» у січні-листопаді 2014 року становив 453,57 млрд. грн., на ФБ ПФТС - 94,88 млрд. грн., на ПФБ - 11,78 млрд. грн.

Обсяги торгів на інших біржах були такими: «Українська біржа» - 7,87 млрд. грн.; КМФБ - 7,67 млрд. грн.; СЄФБ - 558,78 млн. грн.; УФБ - 356,65 млн. грн.; УМВБ - 255,31 млн. грн.; УМФБ - 110,6 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 22,12 млн. грн.

*****

У Парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства»
(щодо виплати дивідендів та кворуму загальних зборів акціонерних товариств)

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства» (щодо виплати дивідендів та кворуму загальних зборів акціонерних товариств) (реєстраційний №1491), поданий народними депутатами Ю. Дерев’янко та І. Сусловою. Документом вносяться зміни до статті закону «Про акціонерні товариства», якими пропонується зменшити кворум для загальних зборів будь-якого акціонерного товариства до більше ніж 50 відсотків акцій, а також зміни щодо механізму виплати дивідендів через депозитарну систему.

*****

НКЦПФР завершила роботу над правилами торгівлі цінними паперами та типовим договором андерайтингу

НКЦПФР затвердила зміни до Типового договору андерайтингу та Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, повідомляє прес-служба регулятора.

За словами директора Департаменту регулювання діяльності торгівців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, зазначені документи погоджено з Державною службою фінансового моніторингу та Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва. У них враховано всі пропозиції та побажання від представників фондового ринку та усіх зацікавлених осіб.

Змінами уточнюються критерії ідентифікації цінного папера та іншого фінансового інструменту, передбачається неможливість розірвання укладених на фондовій біржі договорів, регламентуються випадки повернення емітентом грошей (майна) інвесторам. При цьому із зазначених документів прибрано слова «інших фінансових інструментів» стосовно договору андеррайтингу та договору на придбання цінних паперів при андеррайтингу.

Крім того, нові нормативні акти передбачають оновлення, що стосуються прав та обов’язків торговців цінними паперами та щодо переліку інформації, яка повинна міститися у звіті брокера/управителя з метою адаптації законодавства України до норм Європейського Союзу.

*****

Міністерство фінансів у листопаді 2014 року здійснило
розміщення ОВДП на суму 7,3 млрд. грн.

За інформацією Національного банку у листопаді 2014 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 7,3 млрд. грн. В цілому, за січень-листопад 2014 року було здійснено розміщення ОВДП у національній валюті на суму 58,6 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $0,7 млрд. та 0,04 млрд. євро.

Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення у листопаді у національній валюті становила 16,4% річних. За січень-листопад 2014 року середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті дорівнювала 15,03%, у доларах - 5,17%, в євро - 7,5%.

У поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 96,6 млрд. грн. з дохідністю 13,5% річних.

У січні-листопаді також було здійснено випуск ОВДП-ПДВ для відшкодування сум податку на додану вартість на суму 6,8 млрд. грн. із дохідністю 9,5% річних (відповідно до постанови Кабінету Міністрів «Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість»).

Крім того, у звітному періоді відбувся випуск ОВДП з метою надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (згідно з відповідною Постановою уряду) на загальну суму 7,5 млрд. грн. (безпосередньо у листопаді - на суму 6,5 млрд. грн.) із середньозваженою дохідністю 12,5%

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 85,98 млрд. грн., у тому числі основний борг - 57,94 млрд. грн., сплата доходу - 28,04 млрд. грн.

За станом на кінець листопада 2014 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 410,69 млрд. грн. З них, облігації обсягом 284,05 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 84,04 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 21,05 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 21,55 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За січень-листопад 2014 року в Україні було приватизовано 90 об’єктів

Згідно з даними Фонду держмайна, за січень-листопад 2014 року державну форму власності в нашій країні змінили 90 об’єктів. З них, 68 об’єктів належали до групи А, 3 об’єкти - до груп В, Г, 10 об’єктів - до групи Д, 2 об’єкти - до груп Е, 7 об’єктів - до групи Ж (без урахування одного об’єкта групи В та одного об’єкта групи Е, які розташовані на території АР Крим та м. Севастополя). Крім того, за угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 640 об’єктів, з яких 637 належали до групи А, 2 - до групи Д, один - до групи Е.

У січні-листопаді Фондом держмайна до продажу на конкурсних торгах було запропоновано 6 пакетів акцій загальною початковою вартістю 81,05 млн. грн. Протягом звітного періоду за результатами продажу пакетів акцій АТ на конкурсних торгах, що були оголошені наприкінці 2013 року, було укладено один договір купівлі-продажу держпакету розміром 50% плюс одна акція ПАТ «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань» на суму 14,44 млн. грн.

На біржові торги у січні-листопаді 2014 року ФДМУ виставив на продаж 109 держпакетів акцій 69 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 1,23 млрд. грн. За підсумками торгів до нових власників перейшли п’ять пакетів акцій загальною вартістю по укладених контрактах 0,4 млрд. грн.

Найбільшими біржовими продажами стали реалізація 25% статутного фонду ПАТ «Закарпаттяобленерго» з перевищенням номіналу у 8,6 раза за 0,26 млрд. грн., 25% СФ ПАТ «Вінницяобленерго» з перевищенням номіналу у 14,5 раза за 0,11 млрд. грн. та 25% СФ ПАТ «Чернівціобленерго» з перевищенням номіналу у 10,2 раза за 0,04 млрд. грн.

На відкритих грошових регіональних аукціонах протягом звітного періоду Фондом держмайна було запропоновано до продажу два пакети акцій, які не були реалізовані.

В цілому, за січень-листопад 2014 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 60,79 млн. грн. У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 2,32 млн. грн. Кошти, отримані від продажу вказаних енергокомпаній, у сумі 0,4 млрд. грн. надійшли до Державного бюджету вже на початку грудня.

Говорячи про перспективи процесу зміни власності в Україні, треба зазначити, що Програмою діяльності Кабінету Міністрів передбачена масштабна прозора приватизація державної власності за наявності відповідних економічних умов.

Зокрема, документом передбачається: розробка та сприяння прийняттю у новій редакції Закону «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», яким з цього переліку буде виключено понад 1200 об’єктів (І квартал 2015 р.); зміна методики оцінки під час підготовки до приватизації (2015 р.); запровадження продажу державних пакетів акцій на міжнародних біржах (2016-2017 рр.); запровадження проведення конкурсу за принципом аукціону як основного способу приватизації (2016 р.); зміна системи управління стратегічною державною власністю через створення холдингових компаній з міжнародними стандартами управління (2016-2017 рр.).

*****

Світова інвестиційна спільнота визначилася
з очікуваннями та прогнозами на 2015 рік

Минулого тижня Українське товариство інвестиційних професіоналів (CFA Society Ukraine) презентувало чергове щорічне дослідження Global Market Sentiment Survey, присвячене аналізу бізнес-тенденцій та очікувань світової інвестиційної спільноти на 2015 рік. Згідно з ним, інвестори з обережністю ставляться до оцінки зростання глобальної та національних економік і вважають, що найближчими роками найбільш негативний вплив на їхній розвиток матимуть політичні ризики та демографічні проблеми.

У ході дослідження було проведено опитування понад 5 тис. керівників інвестиційних компаній, аналітиків, топ-менеджерів, які є членами CFA Institute. Респонденти представляли три регіони світу - Південна і Північна Америка, Азіатсько-Тихоокеанський регіон та регіон EMEA (Європа, Близький Схід та Африка).

Згідно з результатами дослідження, у 2015 році прогнозується незначне зростання глобальної економіки, яке становитиме 2%. При цьому учасники опитування з Китаю очікують, що ВВП їхньої країни зросте на 6,2%, Індії - на 5,8%, США - на 2,2%, Великобританії - на 1,8%, а з Швейцарії, Японії, Франції та Бразилії - менше ніж на 1%.

Неоднозначні відповіді дали респонденти на питання щодо обсягів інвестицій, що надходитимуть у їхні країни у наступному році. Так, переважна більшість опитаних з Азіатсько-Тихоокеанського регіону вважають, що обсяги інвестицій збільшаться, а з регіону EMEA - навпаки зменшаться. Представники Південної та Північної Америки переконані, що обсяги капіталовкладень залишаться на тому самому рівні, що і у попередньому році. Найбільш оптимістичні очікування висловили респонденти з Індії та Китаю, а найбільш песимістичні - з Нідерландів, Швейцарії та Німеччини.

У цілому у 2015 році найпривабливішими країнами для вкладання інвестицій мають стати США (про це повідомили 33% опитаних), Китай (9%), Індія (9%), Росія (6%) та Німеччина (4%).

Респонденти вважають, що у 2015 році відбуватиметься певне пожвавлення на світових фондових ринках. Зокрема, фондовий індекс S&P500 зросте на 4,8%, індекс Euro Stoxx50 - на 1,9%, а індекс Nikkei225 - на 1,6%. Крім того, згідно з прогнозами, на кінець 2015 р. дохідність 30-річних казначейських облігацій США складе 3,46% (за станом на 1 жовтня 2014 р. вона дорівнювала 3,21%).

Основними негативними факторами, що протягом наступних декількох років впливатимуть на розвиток як світової економіки, так і національних ринків, будуть політичні потрясіння, демографічні проблеми (насамперед, старіння населення), нестача пенсійних накопичень, інфляційні процеси, неефективне регулювання та нагляд, кіберзлочинність, неналежний захист інформації, зміна клімату та інші екологічні проблеми. Експерти вважають, що ці ризики зараз є недооціненими, у той час як саме на них треба звертати першочергову увагу.

Крім того, значно підриває довіру інвесторів до фінансових ринків неетична поведінка компаній (наприклад, шахрайство, інсайдерська торгівля та систематичні порушення правил). На цю проблему вказали понад 60% респондентів з усього світу.

Учасники опитування також висловили занепокоєння обмеженнями грошових вливань в їхні економіки. Майже 60% респондентів вважають, що дії центральних банків щодо згортання грошових вливань матимуть негативний вплив.

Разом із тим, майже третина респондентів головним позитивним фактором, який впливатиме на розвиток світового ринку капіталу у 2015 році, назвали саме продовження стимулюючої політики центральних банків. Серед інших позитивних чинників були виділені такі: належна увага урядів до створення робочих місць та потреб споживачів; глобалізація ринків; зниження системних ризиків у банківській системі; підвищення рівня розкриття інформації та прозорості на ринку; запровадження нових, більш ефективних методів регулювання.

Важливими заходами щодо підвищення рівня довіри інвесторів також мають стати покращення практики корпоративного управління, посилення вимог щодо дотримання законів та нормативно-правових актів, а також вдосконалення системи фінансової звітності та аудиту.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 15,23 пункту,
а Індекс українських акцій - на 67,52 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 19.12.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
53 314 964,16
383,83
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 19.12.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
42 099 850
1 002,38


*****

У січні-жовтні 2014 року позитивне сальдо зовнішньої торгівлі
товарами в Україні становило $569,2 млн.

За січень-жовтень 2014 року експорт товарів з України склав $46 170,3 млн., а імпорт в Україну - $45 601,1 млн., повідомляє Державна служба статистики. Порівняно з січнем-жовтнем 2013 року експорт зменшився на 9,4, імпорт - на 27%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітному періоді становило $569,2 млн. (за 10 місяців 2013 року сальдо було від’ємним та дорівнювало $11 516,5 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту у січні-жовтні 2014 року склав 1,01 (за 10 місяців 2013 року - 0,82).

У звітному періоді зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 215 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив $14 703,3 млн. або 31,8% від загального обсягу експорту та збільшився порівняно з аналогічним періодом 2013 року на 10%.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу дорівнював $17 395,4 млн. або 38,1% від загального обсягу та зменшився у порівнянні із відповідним періодом 2013 року на 19,9%.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у листопаді 2014 року
становив 83,7%, а у січні-листопаді - 89,9%

Згідно з даними Державної служби статистики у листопаді 2014 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 83,7%, а у січні-листопаді - 89,9%. При цьому у листопаді поточного року у порівнянні із жовтнем спостерігалося падіння промислового виробництва на 2,2%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у листопаді 2014 року у порівнянні із листопадом 2013 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 28,5% (з початку року - на 12,3%), у переробній промисловості - на 12,3% (з початку року - на 9,9%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 8,4% (з початку року - на 6,1%).

*****

У січні-листопаді 2014 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 44,2 млрд. грн., що виявилося на 19,3% менше обсягів будівництва
у відповідному періоді 2013 року

У січні-листопаді 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 44,2 млрд. грн., що виявилося на 19,3% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 83% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (9,6% та 7,4% відповідно). У січні-листопаді в порівнянні з аналогічним періодом минулого року позитивна динаміка зростання обсягів будівництва була зафіксована тільки в Чернігівській, Рівненській та Тернопільській.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24