Новини УАІБ

08 грудня 2014

Загальні чисті активи європейських інвестфондів
за січень-вересень 2014 року зросли на 12,9%

У січні-вересні 2014 року на європейському ринку спільного інвестування відбувалися позитивні тенденції, які характеризувалися зростанням активів інвестиційних фондів та обсягів продажів їхніх цінних паперів. Цьому сприяла ефективна політика Європейського центрального банку щодо зниження до рекордно низького рівня процентних ставок і оголошення плану пом’якшення грошово-кредитної політики, яка допомогла повернути довіру інвесторів до інвестфондів.

Як свідчать дані звіту Представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту (EFAMA) «Тренди європейської індустрії інвестиційних фондів у ІІІ кварталі 2013 року», сукупні чисті активи інвестиційних фондів, зареєстрованих у Європі, за січень-вересень поточного року збільшилися на 12,9% і, за станом на початок жовтня 2014 року, складали 11 057 млрд. євро (згідно з даними НБУ, за станом на 01.10.2014 р., 1 євро дорівнював 16,30 грн.). У І кварталі вони збільшилися на 3,8%, у ІІ кварталі - на 4,6%, а у ІІІ кварталі - на 4%. Для порівняння, за дев’ять місяців минулого року сукупні активи європейських інвестиційних фондів зросли на 6,6%.

Найбільший обсяг чистих активів серед інвестфондів європейських країн на звітну дату спостерігався у фондах Люксембургу. Їхня частка у загальному обсязі активів складала 27,2% (3 007 млрд. євро). До п’ятірки лідерів за цим показником також входили інвестиційні фонди Ірландії (14,5% або 1 600 млрд. євро), Франції (14,3% або 1 583 млрд. євро), Німеччини (13,9% або 1 537 млрд. євро) та Великобританії (11,6% або 1 284 млрд. євро).

Практично у всіх європейських країнах у січні-вересні поточного року було зафіксоване збільшення обсягів активів інвестиційних фондів. Найбільше вони зросли в інвестфондах Норвегії (на 29,6%), Румунії (на 21,4%), Іспанії (на 21,1%), Данії (на 20,7%) та Чехії (на 20,4%). Зменшення активів спостерігалося лише у фондах Португалії (на 3,3%) та Ліхтенштейну (на 0,7%).

Частка чистих активів фондів групи UCITS у загальному обсязі активів європейських інвестиційних фондів, за станом на початок жовтня 2014 року, складала 70,6%, а фондах групи non-UCITS - 29,4%.

Сукупні чисті активи фондів групи UCITS за ІІІ квартал зросли на 4,3%, а за січень-вересень в цілому на 13,7% й, за станом на 01.10.2014 р., дорівнювали 7 807 млрд. євро. Частка активів фондів акцій у загальній структурі активів інвестфондів групи UCITS складала 36%, фондів облігацій - 29%, збалансованих фондів - 17%, фондів грошового ринку - 12%, фондів фондів - 1%, інших видів фондів - 5%.

Загальні активи фондів акцій за дев’ять місяців 2014 року зросли на 11,6%, збалансованих фондів - на 20%, фондів облігацій - на 16,2%, фондів фондів - на 26,5%, фондів грошового ринку - на 4,7%, інших видів фондів - на 16,3%.

За станом на звітну дату, найбільші обсяги активів фондів групи UCITS спостерігалися в таких країнах: Люксембург - 32,8% від загального обсягу активів усіх європейських фондів цієї групи (2 563 млрд. євро); Ірландія - 15,8% (1 233 млрд. євро); Франція - 14,8% (1 157 млрд. євро); Великобританія - 12,5% (976 млрд. євро); Швейцарія - 4,2% (324 млрд. євро).

У переважній більшості європейських країн у січні-вересні поточного року було зафіксовано зростання чистих активів інвестиційних фондів групи UCITS. Найбільше зросли активи інвестфондів Румунії (на 31,4%), Норвегії (на 29,6%), Іспанії (на 21,6%), Італії (на 21,5%) та Чехії (на 20,5%). Зменшення обсягів чистих активів інвестиційних фондів групи UCITS було зафіксовано лише у Ліхтенштейну - на 0,8%.

Сукупні чисті активи європейських інвестиційних фондів групи non-UCITS за ІІІ квартал зросли на 3,1%, а за січень-вересень поточного року на 11,2% й, за станом на початок жовтня дорівнювали 3 250 млрд. євро.

ІІІ квартал 2014 року характеризувався нестабільністю світових фондових ринків. Це призвело до уповільнення темпів чистих продажів цінних паперів інвестиційних фондів у вересні. Однак вони не вплинули на загальні результати ІІІ кварталу.

У діяльності інвестиційних фондів групи UCITS тривали позитивні тенденції, які розпочалися у попередніх кварталах. Так, згідно з даними EFAMA, в І кварталі ці фонди залучили 148 млрд. євро, в ІІ кварталі - 126 млрд. євро, а в ІІІ кварталі - 130 млрд. євро. Загальний приплив коштів до фондів цієї групи за дев’ять місяців поточного року становив 404 млрд. євро.

Такі показники виявилися кращими за результати аналогічного періоду минулого року, коли інвестиційні фонди країн Європи залучили 178 млрд. євро (у І кварталі - 132 млрд. євро, у ІІ кварталі - 12 млрд. євро, у ІІІ кварталі - 34 млрд. євро).

Лідерами за обсягом припливу коштів у січні-вересні стали фонди облігацій - 165,75 млрд. євро. При цьому збалансованим фондам вдалося залучити 152,67 млрд. євро, фондам акцій - 63,4 млрд. євро, фондам грошового ринку - 5,1 млрд. євро, а іншим видам фондів - 17,7 млрд. євро.

Найбільші обсяги залучених коштів було зафіксовано в інвестиційних фондах групи UCITS Люксембургу (189 млрд. євро), Ірландії (93,4 млрд. євро), Іспанії (29,6 млрд. євро), Італії (26,7 млрд. євро) та Великобританії (18,4 млрд. євро).

Натомість, в інвестиційних фондах групи UCITS ряду країн Європи відбувся відтік коштів. Найбільших втрат зазнали інвестфонди Нідерландів (3,45 млрд. євро), Франції (2,1 млрд. євро) та Ліхтенштейну (1,3 млрд. євро).

*****

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до статті 30 Закону України
«Про акціонерні товариства» (щодо спрощення процедури виплати дивідендів акціонерам)

У Парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін до статті 30 Закону України «Про акціонерні товариства» (щодо спрощення процедури виплати дивідендів акціонерам) (реєстраційний №1249), поданий народними депутатами Ю. Воропаєвим та О. Долженковим. Метою документа є спрощення процедури виплати дивідендів акціонерам. Зокрема, ним пропонується скасувати норму статті 30 закону «Про акціонерні товариства», яка передбачає виплату дивідендів акціонерам виключно через депозитарну систему.

*****

У Парламент подано ряд законопроектів щодо зміни
механізмів оподаткування на фондовому ринку

Народний депутат О. Долженков подав на розгляд до Верховної Ради два законопроекти щодо оподаткування на фондовому ринку. Перший законопроект - «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо особливостей оподаткування операцій з цінними паперами) (реєстраційний №1259). Його метою є зміна існуючої системи оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами для створення сприятливих податкових передумов розвитку фондового ринку в України та підвищення його інвестиційної привабливості.

Другим проектом закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо оподаткування операцій з інвестиційними активами) (реєстраційний №1262) передбачаються норми, відповідно до яких професійні учасники фондового ринку будуть виконувати функцію податкових агентів з податку на доходи фізичних осіб по операціях з інвестиційними активами лише на підставі відповідного договору з власником цінних паперів, деривативів, корпоративних прав, випущених в іншій, ніж цінні папери, формі.

*****

НКЦПФР завершила роботу над Порядком формування та
ведення державного реєстру фінансових установ

НКЦПФР затвердила зміни до Порядку формування та ведення державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів, повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора Департаменту регулювання торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, Комісія взяла курс на дерегуляцію ринку та зниження адміністративного навантаження на його учасників відповідно до європейських стандартів. Так, регулятор зменшив кількість документів, які необхідно подавати професійним учасникам для включення до реєстру та отримання або заміни Свідоцтва (дубліката Свідоцтва). До того ж, цим нормативно-правовим актом передбачено, що Комісія зможе виконувати такі дії на підставі лише поданої заяви від профучасника.

І.Устенко зауважила, що Комісія постійно працює над удосконаленням реєстру фінансових установ і сподівається, що відтепер механізм його формування та ведення стане зручнішим та простішим для всіх учасників ринку.

*****

Комісія удосконалила норми провадження професійної діяльності
Центральним депозитарієм та депозитарними установами

НКЦПФР прийняла рішення «Про внесення змін до Положення про провадження депозитарної діяльності», інформує прес-служба регулятора.

Як зазначила директор департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, необхідність внесення змін до «Положення про провадження депозитарної діяльності», перш за все, пов’язана з приведенням цього документа у відповідність до оновлень у законодавстві України та з потребами інвесторів і професійних учасників ринку в удосконаленні його норм. Зазначені зміни стосуються багатьох питань провадження депозитарної діяльності Центральним депозитарієм та депозитарними установами.

Зокрема, документ розширює можливості депозитарних установ щодо надання послуг з організаційного та інформаційного забезпечення проведення загальних зборів акціонерних товариств, уточнює норми щодо порядку прийняття документів від юридичних осіб, які відмовилися від використання у своїй діяльності печаток, та переліку документів, що подаються КУА для відкриття рахунку у цінних паперах для ІСІ.

Змінами передбачені норми щодо порядку набуття в депозитарній установі уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб статусу керуючого рахунками у цінних паперах депонентів - акціонерів неплатоспроможного банку, щодо якого затверджений план врегулювання, яким передбачено його продаж інвестору, внесені корективи щодо осіб, які можуть бути зберігачами активів ІСІ. Крім того, врегульовано питання щодо обліку прав на цінні папери, які є об’єктами комунальної власності. Зокрема, передбачено відкриття на ім’я територіальної громади декількох рахунків у цінних паперах для обліку прав на них пропорційно кількості суб’єктів, що виконують функції з управління такими цінними паперами.

Серед іншого, документом вносяться уточнення щодо порядку проведення на рахунках у цінних паперах облікових операцій при здійсненні розрахунків за правочинами щодо цінних паперів, які мали місце на фондовій біржі без дотримання принципу «поставка цінних паперів проти оплати», порядку збереження (копіювання) інформації Центральним депозитарієм та депозитарними установами кожного операційного дня, підстав для виконання безумовних операцій з цінними паперами тощо.

*****

Обсяг торгів на біржовому ринку України у листопаді 2014 року
склав 43,78 млрд. грн., а у січні-листопаді - 577 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР, у листопаді 2014 року на фондових біржах України було укладено угод на загальну суму 43,78 млрд. грн. (у листопаді 2013 року цей показник дорівнював 44,7 млрд. грн.), а у січні-листопаді - на суму 577 млн. грн. (у січні-листопаді 2013 року – 430 млрд. грн.).

У розрізі фінансових інструментів найбільший обсяг торгів у листопаді було зафіксовано з ОВДП - 34,95 млрд. грн. Обсяг угод з акціями склав 4,6 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 3,08 млрд. грн., з деривативами - 0,79 млрд. грн., з інвестиційними сертифікатами - 0,32 млрд. грн., з опціонними сертифікатами - 41,43 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 2,38 млн. грн.

*****

На ФБ «Перспектива» у листопаді 2014 року було
укладено 14,2 тис. договорів на суму 32,04 млрд. грн.

У листопаді 2014 року на ФБ «Перспектива» було укладено 14,2 тис. договорів на суму 32,04 млрд. грн., інформує прес-служба Біржі. При цьому обсяг торгів ОВДП становив 30,47 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 0,7 млрд. грн., деривативами - 0,66 млрд. грн., акціями - 0,12 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 56,88 млн. грн., опціонними сертифікатами - 41,2 млн. грн., муніципальними облігаціями - 2,23 млн. грн.

За станом на кінець листопада 2014 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 644. З них, 186 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 62 - у другому рівні лістингу та 396 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 208 акцій; 185 ОВДП; 40 інвестиційних сертифікатів; 184 корпоративні облігації; 3 муніципальні облігації; 2 іпотечні облігації; 7 опціонних сертифікатів; 6 ф’ючерсних контрактів; 8 депозитних сертифікати НБУ.

*****

У листопаді 2014 року Індекс ПФТС знизився на 12,62%

У листопаді 2014 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 3,5 тис. на суму 7,51 млрд. грн., повідомляє прес-служба Біржі Обсяг угод з ОВДП дорівнював 4,46 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 1,89 млрд. грн., з акціями - 1,16 млрд. грн., з інвестиційними сертифікатами - 1,92 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 0,15 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом листопада знизився на 12,62% з 437,26 до 382,05 пункту, а з початку року - зріс на 27,13% з 300,53 до 382,05 пункту.

За станом на кінець листопада 2014 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 655 цінних паперів, а саме - 819 акцій, 360 корпоративних облігацій, 254 ОВДП, 176 цінних паперів ІСІ, 5 муніципальних облігацій, 37 депозитних сертифікатів НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 254 цінних папери, до другого - 229, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у листопаді 2014 року знизився на 12,8%

Згідно з даними прес-служби «Української біржі» у листопаді 2014 року на ній було укладено 42,87 тис. угод на загальну суму 0,65 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,52 млрд. грн., а їхня кількість - 27,78 тис. На строковому ринку «Української біржі» у листопаді було укладено 16,15 тис. угод на загальну суму 0,13 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 12,8% з 1 114,38 до 971,77 пункту, а з початку року - зріс на 6,78% з 910,04 до 971,77 пункту.

*****

ФДМУ оголосив про початок торгів на фондових біржах акціями
«Дніпроенерго», «Центренерго», «Донбасенерго» та «Одеського припортового заводу»

Фонд державного майна оголосив про початок торгів на фондових біржах пакетами акцій ПАТ «ДТЕК «Дніпроенерго», ПАТ «Центренерго», ПАТ «Донбасенерго» та ПАТ «Одеський припортовий завод», повідомляє прес-служба ФДМУ.

Відповідно до оголошення, 5% акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» виставлено на продаж на ФБ «Перспектива» 24 грудня 2014 року (початкова ціна пакета акцій відповідно до акта оцінки складає 39,9 млн. грн.), 10% акцій ПАТ «Центренерго» - на торги УМВБ 24 грудня 2014 року (початкова ціна - 257,6 млн. грн.), 10% акцій ПАТ «Донбасенерго» - на торги СЄФБ 25 грудня 2014 року (початкова ціна - 281,9 млн. грн.), 25% акцій ПАТ «ДТЕК «Дніпроенерго» - на торги УФБ 30 грудня 2014 року (початкова ціна - 1,23 млрд. грн.).

*****

Уряд прийняв Постанову «Про утворення Ради бізнес-омбудсмена»

З метою забезпечення прозорості діяльності органів державної влади, сприяння зниженню рівня корупції та запобігання недобросовісній (нечесній) поведінці стосовно суб’єктів підприємництва в Україні, а також з урахуванням положень Меморандуму про взаєморозуміння щодо підтримання української антикорупційної ініціативи від 12 травня 2014 р., укладеного між Кабінетом Міністрів, Європейським банком реконструкції та розвитку, Організацією економічного співробітництва та розвитку, Американською торгівельною палатою в Україні, Європейською Бізнес Асоціацією, Федерацією роботодавців України, Торгово-промисловою палатою України, Українським союзом промисловців і підприємців уряд своєю Постановою №691 від 26.11.2014 р. утворив Раду бізнес-омбудсмена та схвалив Положення про Раду бізнес-омбудсмена.

Згідно із документом, Рада бізнес-омбудсмена є постійно діючим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів. Її основне завдання - сприяння прозорості діяльності органів державної влади, суб’єктів господарювання, що належать до сфери їхнього управління, запобігання корупційним діянням та/або іншим порушенням законних інтересів суб’єктів підприємництва.

До функцій Ради належатимуть такі:
- підготовка під керівництвом сторін Меморандуму пропозицій до законопроекту щодо утворення установи бізнес-омбудсмена та подання його на розгляд Кабінету Міністрів;
- прийняття та розгляд скарг від суб’єктів підприємництва на дії або бездіяльність, зокрема рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, що належать до сфери їх управління, а також їх посадових осіб;
- надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування рекомендацій щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності з метою її вдосконалення та поліпшення умов провадження підприємницької діяльності, запобігання корупційним діянням та/або іншим порушенням законних інтересів суб’єктів підприємництва;
- надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання, що належать до сфери їх управління, рекомендацій щодо удосконалення та оптимізації процедур та/або способу, у який вони виконують свої повноваження, провадять підприємницьку чи іншу діяльність.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 5,8 пункту,
а Індекс українських акцій - на 18,26 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 05.12.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
126 089 142,48
387,85
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 05.12.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
38 581 049
990,03


*****

Індекс споживчих цін в Україні у листопаді 2014 року
дорівнював 101,9%, а з початку року - 121,2%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у листопаді 2014 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 101,9% (з початку року - 121,2%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 104,2% (з початку року - 131,8%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у листопаді ціни зросли на 2,4% (з початку року - на 22,2%), у переробній промисловості - на 2,8% (з початку року - на 31,5%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 8,7% (з початку року - зросли на 36,4%).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24