Новини УАІБ

24 листопада 2014

Відбулося засідання Ради УАІБ

20 листопада 2014 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради розглянули і схвалили редакційні зміни до Методичних рекомендацій щодо порядку визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування. Зокрема, уточнено структуру документа, яка зробить його зручнішим для користування.

Затверджено також зміни до Положення про порядок прийому компаній до складу членів Української асоціації інвестиційного бізнесу та надання Подання товариствам, які мають намір отримати ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами) в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Зміни внесено у зв’язку з прийняттям НКЦПФР рішення №1288 від 30.09.2014 р. «Про затвердження змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)», зареєстрованого Міністерством юстиції України 22.10.2014р. №1313/26090. Текст змін до Положення приведено у відповідність до Ліцензійних умов, уточнено вимоги до документів, що подаються до УАІБ.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться  18 грудня 2014 року.

*****

НКЦПФР запропонувала зауваження до проекту Указу Президента
про створення Ради з фінансової стабільності

НКЦПФР схвалила рішення «Про погодження проекту Указу Президента України «Про створення Ради з фінансової стабільності» і надіслала його Національному банку, який є розробником документа, інформує прес-служба регулятора.

За словами директора Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, проект Указу Президента України передбачає, що рішення Ради з фінансової стабільності матимуть рекомендаційний статус для виконання. Але, на думку НКЦПФР, це не дасть можливості ефективно виконувати поставлені завдання, тому необхідно надати їм обов’язковий до виконання характер. Крім того, регулятор фондового ринку пропонує передбачити залучення до складу Ради представника Президента України.

Згідно з проектом Указу, Рада з фінансової стабільності буде міжвідомчим координаційним органом, метою якого є своєчасного виявлення зовнішніх і внутрішніх загроз та ризиків для фінансової стабільності й мінімізація їх негативного впливу на фінансову систему України та економіку в цілому. До її складу мають увійти керівники НБУ, Міністерства фінансів, НКЦПФР, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Нацкомфінпослуг.

*****

Комісія прийняла рішення щодо професійної
діяльності депозитарних установ в Криму

НКЦПФР прийняла рішення «Про особливості провадження депозитарної діяльності у зв’язку з тимчасовою окупацією території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», повідомляє прес-служба Комісії. Як зауважила директор Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, це рішення було ухвалене з метою реалізації вимог закону «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та захисту прав інвесторів, запобігання і уникнення ризиків у діяльності професійних учасників фондового ринку. Документом визначені конкретні дії, які необхідно вчинити депозитарним установам, що зареєстровані на окупованій території нашої держави, а також дії інших учасників депозитарної системи, спрямовані на збереження інформації про права власності на цінні папери інвесторів та захист таких прав.

Своїм рішенням регулятор зобов’язує депозитарні установи та/або їхні спеціалізовані структурні підрозділи, які зареєстровані та розташовані на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, не пізніше 30 календарних днів з дня набрання чинності цим рішенням змінити своє місцезнаходження у межах України, але поза межами Окремої території (АР Крим та міста Севастополя, а також населених пунктів Донецької та Луганської областей, які знаходяться на території проведення АТО (антитерористичної операції). При цьому, до зміни місцезнаходження депозитарні установи зможуть здійснювати лише операції щодо списання прав на цінні папери з рахунку депонента в такій установі з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах цього самого депонента в іншій обраній ним депозитарній установі на материковій частині України, крім населених пунктів Донецької та Луганської областей, які знаходяться на території проведення АТО. Також депозитарним установам дозволятимуться корпоративні операції емітентів (крім розміщення та продажу раніше викуплених емітентом цінних паперів) та безумовні операції на підставі розпорядження уповноваженої особи Комісії про скасування реєстрації випуску цінних паперів.

Щодо депозитарних установ, які протягом встановленого документом строку не змінять свого місцезнаходження, Комісія не пізніше 60 днів з дати набрання чинності цим документом прийме рішення про анулювання ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, що зобов’яже депозитарні установи розпочати процедуру припинення провадження депозитарної діяльності.

Крім того, у документі реалізована вимога закону «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» щодо необхідності проведення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів (переказу цінних паперів та/або прав на цінні папери чи прав за цінними паперами), якщо їхнім набувачем є особа, яка розташована (знаходиться) на тимчасово окупованій території України, - лише за принципом поставки проти оплати та після повної оплати цих цінних паперів.

*****

Американські інвестори зацікавлені у співпраці з Україною

12-14 листопада 2014 року у Нью-Йорку (США) проходила IV Міжнародна конференція «Інвестиції в Україну», яка стала першим заходом після парламентських виборів в Україні, організованим A7 CAPITAL на тему інвестицій.

Учасники конференції обговорили політичні та економічні питання реформування найбільш перспективних галузей економіки, законодавчі зміни, антикризові заходи покращення інвестиційного клімату України, шляхи залучення інвестицій, позитивні і негативні нюанси співпраці з українським бізнесом та інші актуальні питання американсько-українських торгівельних відносин. Ця подія стала третьою у серії заходів цього року після Лондону та Франкфурту.

Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації Президента України, по скайп-зв’язку відзначив, що порядок денний реформ для Україні – це досить комплексний набір реформ, що складається з трьох напрямків: стратегічний з горизонтом до 6 років;  операційний з горизонтом до 3 років; а також тактичний до кінця цього року та наступний рік.

Юрій Сергеєв, Постійний представник України при ООН, зазначив, що проведення такого форуму для України є дуже актуальним. Комплекс політичних, дипломатичних та військових заходів здатен стримувати спровокований конфлікт на сході України. Водночас, необхідно вживати економічних заходів. Найважливіше для цього – це економічний успіх України і заохочення України до розвитку. Для досягнення цього потрібні інвестиції у певні галузі.

Як наголосила Марія Барабаш, керуючий партнер A7 CAPITAL, найбільше західних інвесторів цікавить сільське господарство, ІТ-сектор, ринок споживчих товарів, але саме з 2014 року великий інтерес отримала галузь енергетики. Ми отримали запит, наприклад, від американської енергетичної компанії, яка дуже зацікавлена сектором альтернативної енергетики, а саме сонячними електростанціями і планує придбати такі електростанції в Україні.

Учасники конференції наголошували, що сьогодні Україна все ще зона ризику для інвесторів, насамперед через високий рівень корупції, недосконалість законодавства та відсутність реформ. Однак бізнес має інвестиційні проекти, які сприятимуть розвитку провідних галузей економіки. Надійдуть завтра інвестиції в Україну чи ні, залежить лише від держави. На конференції черговий раз пролунало, що інвестиції прямують лише в держави, які створили для цього прозорі та захищені законодавством умови. Нині Україна як ніколи потребує значних інвестицій для збереження стабільності. З огляду на це, новому уряду України слід вжити швидких дій для переходу від нинішнього «антикризового» підходу, орієнтованого на вирішення найбільш гострих поточних проблем та забезпечення фінансових показників (особливо з урахуванням нещодавніх дуже негативних процесів в енергетичному секторі), до повномасштабної Програми реформ, якої потребують країна і ринок.

На конференції були присутні компанії Barclays, J.P.Morgan, Barclays, Nomura, Lazard Asset Management, Карпатигаз, USoft HTI, Willis Insurance Brokers, AIM Group, AIAC Investment Group, Forbes USA, Planet Money, Institutional Investor, National Public Radio та інші.

*****

У Києві відбувся V щорічний Український інвестиційний форум
під назвою «Еволюція після революції»

Минулого тижня в Києві за організації Українського товариства інвестиційних професіоналів (CFA Society Ukraine) відбувся V щорічний Український інвестиційний форум під назвою «Еволюція після революції». Він став місцем для дискусій керівників найбільших компаній України та барометром настроїв бізнесу на найближчий рік. Учасники Форуму проаналізували поточні тенденції розвитку світової економіки, основні проблеми та можливості для вітчизняного фінансового ринку, а також шляхи покращення інвестиційної діяльності в Україні.

 «Наразі в Українi непроста ситуацiя. Але саме в такий час потрібно шукати новi iдеї, новi рішення, як далі розвиватися і куди інвестувати. Наша країна зараз проходить фазу навчання, коли ми повинні довести світовій спільноті, що не зважаючи на небезпеку, ми сильні», - відзначив Президент CFA Society Ukraine Євген Гребенюк, CFA.
Учасники обговорень наголошували, що, незважаючи на наявність ризиків, зараз може бути вдалий час для інвестицій в Україну, оскільки усі кризи рано чи пізно закінчуються. Тому вже необхідно робити наголос на можливостях, що з’явились у нашої країни в результаті ратифікації Договору про Асоціацію із Європейським Союзом.

У заході взяли участь представники державних органів, провідних українських та зарубіжних компаній, міжнародні експерти та аналітики. Основними темами цьогорічного Форуму були такі: тенденції, що визначатимуть розвиток світової економіки у 2015 р.; наслідки Угоди про Асоціацію з ЄС для проведення реформ в Україні; виклики, що постануть перед українськими компаніями та інвесторами після імплементації Угоди; зміни, які потрібно здійснити для покращення інвестиційного клімату України; перспективи отримання Україною інвестицій з ЄС; проблеми вітчизняного банківського сектору та шляхи його вдосконалення тощо.

*****

Індекс інвестиційної привабливості України знизився до 2,65 бала

Європейська бізнес асоціація оприлюднила результати аналізу Індексу інвестиційної привабливості України за ІІІ квартал 2014 року. Вони свідчать про певне зниження цього індикатора у порівнянні із попередніми кварталами. Це відбулося через невиправдані позитивні очікування інвесторів та загострення ситуації у державі.

Як зазначається у прес-релізі ЄБА, за підсумками ІІІ кварталу поточного року Індекс інвестиційної привабливості України дорівнював 2,65 бала з п’яти можливих (у І кварталі він становив 2,72 бала, у ІІ кварталі - 2,74 бала).

Такі результати є дзеркальним відображенням настроїв інвесторів, які дуже обережно ставляться до обіцянок і прогнозів керівників держави щодо впровадження реформ, однак, попри це, все ще не втрачають надії на покращення ситуації в Україні.

Водночас, поточне значення Індексу виявилося вищим за рівень, продемонстрований ним у ІІІ кварталі 2013 року (2,39 бала). Загалом, це можна сприймати як позитивну тенденцію, проте на практиці бізнес стурбований та прагне більш реальних та ефективних змін з боку влади.

Індекс інвестиційної привабливості розраховується на основі опитування щодо стану інвестиційного клімату в країні серед керівників міжнародних, європейських та вітчизняних компаній, які входять до складу Асоціації. У ІІІ кварталі 2014 р. у ньому взяв участь 121 респондент.

У ході опитування інвесторам пропонувалося надати відповіді на ряд питань та поставити відповідну оцінку за п’ятибальною шкалою. Його результати виявилися такими:
- Як Ви оцінюєте інвестиційний клімат в Україні? - 2,1 бала;
- Як Ви оцінюєте поточний інвестиційний клімат для Вашої компанії у порівнянні з попередніми трьома місяцями? - 2,7 бала;
- Які Ваші очікування щодо інвестиційного клімату в Україні на наступні три місяці? - 3,1 бала;
- Чи прибутковим, на Ваш погляд, буде інвестування в Україні для нових учасників ринку протягом наступних трьох місяців? - 2,5 бала;
- Які Ваші очікування щодо бізнес-середовища у Вашій основній галузі діяльності на наступні три місяці? - 2,9 бала.

Згідно з результатами опитування 44% респондентів вважають, що позитивних змін в Україні взагалі не відбувається, хоча надії та очікування на це ще залишаються. Це є негативним трендом, адже у попередньому кварталі про відсутність позитивних змін говорили менше 30% опитаних. 18% респондентів вважають позитивними змінами проведення позачергових виборів до Верховної Ради, сподіваючись на політичну стабілізацію в країні. Лише 13% інвесторів серед позитивів вбачають дерегуляційні процеси та зменшення фіскального тиску, а 8% вітають налагодження діалогу між бізнесом та владою і відмічають більшу прозорість у відносинах із представниками державних органів.

Близько 5% опитаних до позитивних зрушень віднесли зміни у антикорупційному законодавстві та початок дії Угоди про Асоціацію з ЄС. При цьому 30% респондентів серйозною перепоною для ведення бізнесу вважають військові дії на Сході України. Цей конфлікт є стримуючим фактором для надходження нових інвестицій, а також негативно позначається на впровадженні реформ.

У ІІІ кварталі проблемою для бізнесу також стали нововведення Національного банку у сфері валютного регулювання, які 28% респондентів визначили у якості негативного чинника. Крім того, 27% опитаних серед основних проблемних питань назвали відсутність реальних реформ та складнощі, що виникають в ході реорганізації роботи певних державних структур, а 11% - зростання корупції та продовження існування минулих тіньових схем.

*****

Уряд визначив терміни продажу «Одеського припортового заводу»
та низки підприємств енергетичного сектору

Кабінет Міністрів своїми розпорядженнями визначив терміни продажу пакетів акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» та низки підприємств паливно-енергетичної галузі, повідомляє прес-служба Фонду держмайна.

Зокрема, урядом затверджено план розміщення акцій ПАТ «Одеського припортового заводу», відповідно до якого 5% акцій товариства мають бути реалізовані на біржових торгах до 31 травня 2015 року, а 94,56% акцій – на конкурсі з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону до 30 вересня 2015 року.

Також передбачається, що 68,289% акцій ПАТ «Центренерго» мають бути реалізовані на конкурсі до 31 березня 2015 року, 94,989% акцій ПАТ «Одеська ТЕЦ» та 94,833% акцій ПАТ «Херсонська ТЕЦ» - до 30 червня 2015 року.

Терміни продажу акцій ВАТ «Тернопільобленерго» (50,99% акцій), ВАТ «Запоріжжяобленерго» (60,248%), АК «Харківобленерго» (65,001%), ПАТ «Хмельницькобленерго» (70,009%), ПАТ «Черкасиобленерго» (46%) та ПАТ «Миколаївобленерго» (70%) встановлені до 31 грудня 2015 року.

Крім того, до 30 червня 2015 року встановлений термін продажу державного пакета акцій розміром 25% плюс 1 акція ПАТ «Донбасенерго».

*****

Міністерство фінансів у жовтні 2014 року здійснило розміщення ОВДП
на суму 11,4 млрд. грн. та 0,04 млрд. євро

За інформацією Національного банку у жовтні 2014 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 11,4 млрд. грн. та 0,04 млрд. євро. В цілому, за січень-жовтень 2014 року було здійснено розміщення ОВДП у національній валюті на суму 51,3 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $0,7 млрд. та 0,04 млрд. євро.

Середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті під час первинного розміщення у жовтні у національній валюті становила 15,35% річних, а в євро - 7,5% річних. За січень-жовтень 2014 року середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті дорівнювала 14,84%, у доларах - 5,17%, в євро - 7,5%.

Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 96,6 млрд. грн. з дохідністю 13,5% річних.

У січні-жовтні також було здійснено випуск ОВДП-ПДВ для відшкодування сум податку на додану вартість на суму 6,8 млрд. грн. із дохідністю 9,5% річних (відповідно до постанови Кабінету Міністрів «Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість»). Безпосередньо у жовтні було здійснено випуск ОВДП-ПДВ на суму 0,1 млрд. грн.

Також у другому осінньому місяці відбувся іипуск ОВДП з метою надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (згідно з відповідною Постановою уряду) на загальну суму 1,0 млрд. грн. із середньозваженою дохідністю 12,5%

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 73,9 млрд. грн., у тому числі основний борг - 48,8 млрд. грн., сплата доходу - 25,1 млрд. грн.

За станом на кінець жовтня 2014 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 393,93 млрд. грн. З них, облігації обсягом 277,64 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 82,97 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 18,96 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 14,36 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

Протягом трьох кварталів 2014 року року у світі було
здійснено 851 ІРО на суму $186,6 млрд.

Згідно з дослідженням компанії Ernst&Young «Глобальні тенденції на ринку IPO», протягом дев’яти місяців поточного року у світі було здійснено 851 ІРО, у результаті яких залучено $186,6 млрд. При чому 45% від цієї суми залучили емітенти з країн, економіка яких розвивається. У порівнянні з аналогічним періодом 2013 року кількість угод збільшилася на 49%, а обсяг коштів зріс на 94%.

За словами експертів, на тлі зростання доходів компаній та відсутності альтернативних можливостей залучення фінансування інвестори, які готові до ризиків, проявляють підвищену увагу до угод IPO. В умовах стабілізації ситуації на ринку головним інструментом зростання вартості компаній є інновації. Тому сьогодні спостерігається зростання кількості первинних публічних розміщень саме інноваційних компаній з таких галузей як електроенергетика, охорона здоров’я, високі технології.

За підсумками перших трьох кварталів 2014 року найбільшу кількість угод було здійснено компаніями сектору охорони здоров’я (148 ІРО або 17,4% від загальної кількості), технологічного сектору (107 ІРО або 12,6%) та промислового сектору (91 ІРО або 10,7%). Лідерами за обсягом залучених коштів були компанії технологічного сектору ($42,9 млрд. або 23% від загального обсягу), сектору фінансових послуг ($26,2 млрд. або 14%) та енергетичного сектору ($22,2 млрд. або 11,9%).

Високі показники як за кількістю угод, так і за обсягами залучених коштів також продемонстрували емітенти секторів нерухомості, роздрібної торгівлі, споживчих товарів та послуг.

Найбільшим розміщенням січня-вересня 2014 року було ІРО китайської компанії Alibaba Group Holding Ltd. ($25 млрд.), яке виявилося найкрупнішим в історії IPO. Інші великі ІРО здійснили американські компанії Citizens Financial Group, Inc. ($3,4 млрд.) та Synchrony Financial ($3 млрд.).

Експерти запевняють, що цьогорічна активність гравців на міжнародному ринку IPO може досягти максимальних показників, починаючи з докризового 2007 р. Цьому сприятимуть стабільна макроекономічна ситуація, зростання інтересу до угод з боку інвесторів, а також збільшення кількості розміщень, здійснених компаніями з Китаю.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 9,78 пункту,
а Індекс українських акцій знизився на 7,07 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 21.11.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
433 525 828,74
383,72
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 21.11.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
25 864 640
982,45


*****

Індекс промислового виробництва в Україні у жовтні 2014 року
становив 83,7%, а у січні-жовтні - 90,6%

Згідно з даними Державної служби статистики у жовтні 2014 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 83,7%, а у січні-жовтні - 90,6%. При цьому у жовтні поточного року у порівнянні із вереснем спостерігалося зростання промислового виробництва на 7,5%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у жовтні 2014 року у порівнянні із жовтнем 2013 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 24,9% (з початку року - на 11,6%), у переробній промисловості - на 12,4% (з початку року - на 9,6%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 16,5% (з початку року - на 5,8%).

*****

У січні-жовтні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 39,1 млрд. грн.,
що виявилося на 18,6% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року

У січні-жовтні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 39,1 млрд. грн., що на 18,6% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 83,2% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (9,4% та 7,4% відповідно). У січні-жовтні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року найвища динаміка зростання обсягів будівництва була зафіксована лише в Чернігівській, Рівненській та Тернопільській.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24