Новини УАІБ

17 листопада 2014

НКЦПФР завершує роботу над Положенням про
функціонування фондових бірж

НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Змін до Положення про функціонування фондових бірж», повідомляє прес-служба Комісії. Як зазначила директор Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірина Устенко, що робота над вдосконаленням цього Положення тривала не один місяць, оскільки регулятор хотів отримати пропозиції та побажання від представників фондового ринку та усіх зацікавлених осіб. До документа внесені фінальні зміни та погоджено його текст з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва та Державною службою фінансового моніторингу.

Згідно зі Змінами торговельним майданчикам доведеться оновити програмно-технічне забезпечення біржової торгівлі для впровадження механізмів визначення ліквідності цінних паперів. Крім того, фондовим біржам надана можливість не використовувати при розрахунку біржового курсу біржові договори, які мають ознаки маніпулювання, а також встановлено вимогу визначати біржовий курс цінного папера без урахування угод, в яких центральний контрагент виступає як покупець цінного папера. При цьому заборонено укладати біржовий контракт за заявками, які подають різні учасники біржових торгів в інтересах одного і того ж клієнта.

Найближчим часом нормативно-правовий акт буде направлено до Мінюсту. Після набрання документом чинності фондовим біржам буде надана можливість привести свою діяльність у відповідність до нього протягом трьох місяців, а стосовно деяких норм - протягом року.

*****

Комісія оновлює норми складання та подання
звітності торговцями цінними паперами

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про внесення змін до Положення про порядок складання та подання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», інформує прес-служба регулятора.

За словами директора Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, Комісія працює над покращенням регулятивної роботи у питанні запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або для фінансування тероризму, та у питанні щодо спрощення ведення бізнесу. Новий документ деталізує інформацію, яку профучасники подають до регулятора, та спрощує процедури подачі даних у паперовій формі до Комісії.

Нормативний акт передбачає зміни до двох додатків Положення - Довідки про дотримання показників пруденційних нормативів торговцем цінними паперами та Довідки про виконані або розірвані договори з цінними паперами або іншими фінансовими інструментами торговцем на неорганізованому ринку. При розрахунку показників продуктивності торговців цінними паперами поняття «регулятивний капітал» пропонується замінити на «власний капітал». Крім того, документом передбачається необхідність зазначення інформації щодо форми розрахунку та виду передачі векселя.

*****

НКЦПФР продовжує роботу щодо приведення діяльності акціонерних товариств до норм законодавства

НКЦПФР продовжує оприлюднювати проміжні підсумки своєї роботи щодо приведення діяльності емітентів у відповідність до Закону України «Про акціонерні товариства», повідомляє прес-служба Комісії. За словами директора Департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олега Мисюри, регулятор провадить активну роботу з АТ, які не привели свою діяльність до норм чинного законодавства з метою не лише забезпечення дотримання норм закону, а й захисту прав інвесторів на фондовому ринку. Зокрема, це стосується тих товариств, які не подавали річну звітність до регулятора протягом останніх років, не провели дематеріалізацію своїх цінних паперів і не внесли необхідні зміни до статуту. Так, цього разу Комісія прийняла рішення щодо усунення порушень та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів щодо 62 емітентів, обіг яких буде відновлено відразу після приведення їх діяльності у відповідність до вимог чинного законодавств. При цьому АТ активно реагують на рішення Комісії та приводять свою діяльність у відповідність до вимог законодавства України.

З переліком емітентів, щодо яких були прийняті рішення про зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів, можна ознайомитись на офіційному сайті НКЦПФР.

*****

Комісія затвердила документ, що передбачає дії депозитарних установ,
які працюють в зоні антитерористичної операції

 НКЦПФР прийняла рішення «Щодо запобігання порушень прав інвесторів та уникнення ризиків професійних учасників», інформує прес-служба Комісії.

Як зауважила директор Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, документ був розроблений у зв’язку із ситуацією, що склалась на окремих територіях Донецької та Луганської областей, яка може призвести до виникнення загрози заволодіння сторонніми особами інформацією, документами та майном учасників фондового ринку. Головним завданням регулятора у цій ситуації є забезпечення захисту прав інвесторів і запобігання та уникнення ризиків у діяльності професійних учасників фондового ринку.

Згідно з рішенням Комісії, депозитарні установи, які працюють на Окремій території (в населених пунктах Донецької та Луганської областей, що знаходяться на території проведення антитерористичної операції), мають протягом п’яти робочих днів з дня набрання чинності цим документом повідомити НКЦПФР та НДУ про неможливість виконувати будь-яку зі своїх функцій із зазначенням дати зупинення її провадження. У випадку неотримання такого повідомлення протягом п’ятнадцяти робочих днів з дня набрання чинності цим рішенням, Комісія вважатиме депозитарну установу та/або її структурні підрозділи такими, що зупинили діяльність з наступного дня після останнього виходу на зв’язок з НДУ та не підтримання його протягом п’яти робочих днів поспіль.

Також регулятор рекомендує таким депозитарним установам та/або їхнім структурним підрозділам протягом п’яти робочих днів з дня набрання чинності цим документом тимчасово змінити свою фактичну локацію поза межами Окремої території, Автономної республіки Крим та міста Севастополя на період до закінчення проведення антитерористичної операції та створення умов, необхідних для відновлення провадження професійної діяльності на фондовому ринку за місцезнаходженням. Після чого протягом п’яти робочих днів надати НКЦПФР та НДУ відповідне письмове повідомлення про ці зміни (із зазначенням нового місцезнаходження та графіка роботи) та впродовж п’ятнадцяти робочих днів - копію договору, що підтверджує право тимчасового користування приміщенням.

У випадку, якщо депозитарна установа не змінила свого місцезнаходження, вона має протягом п’яти робочих днів з дня набрання чинності цим рішенням передати бази даних депозитарного обліку та інформацію, необхідну для отримання доступу до них (паролі) до НДУ (за допомогою розробленого НДУ спеціального сервісу), після чого зупинити проведення будь-яких операцій за рахунками депонентів цінних паперів, відкритими в депозитарній установі або її структурному підрозділі, до закінчення проведення антитерористичної операції та створення умов, необхідних для відновлення провадження професійної діяльності на фондовому ринку.

Якщо депозитарна установа не виконає передбачених цим рішенням дій, то має припинити проведення операцій, пов’язаних з набуттям або припиненням прав власності на цінні папери, у тому числі щодо проведення розрахунків у цінних паперах за правочинами щодо них, та повідомити про це Розрахунковий центр. У випадку отримання від НДУ такого повідомлення Розрахунковий центр має припинити прийом до виконання зобов’язань за договорами щодо цінних паперів.

*****

НКЦПФР вдосконалює регулювання діяльності торговців та організаторів торгівлі цінними паперами

НКЦПФР схвалила ряд рішень, які передбачають зміни до документів, що регулюють діяльність фондових бірж та торговців цінними паперами, повідомляє прес-служба регулятора. Серед них, рішення «Про затвердження Змін до Типового договору андеррайтингу»; «Про затвердження Змін до Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами»; «Про затвердження змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку»; «Про затвердження змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з торгівлі цінними паперами».

За словами заступника директора Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Іраклія Барамії, змінами оновлено правила здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами (андерайтингу), а також брокерської та дилерської діяльності. Крім того, для торговців цінними паперами спрощено умови провадження професійної діяльності.

Щодо брокерів, дилерів та андерайтерів передбачено зміни з метою адаптації законодавства України до нормативно-правової бази Європейського Союзу. Зокрема, вони стосуються наявності печатки у юросіб, зміни порядку складання реєстру власників іменних цінних паперів, взаємодії учасників депозитарної системи щодо емісії цінних паперів та порядку проведення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів. Також уточнено критерії ідентифікації цінного папера та іншого фінансового інструменту, неможливості розірвання укладених на фондовій біржі договорів, внесені зміни щодо істотних умов договору та переліку інформації, яка повинна міститись у звіті брокера/управителя.

З метою покращення регулювання діяльності торговців та організаторів торгів цінними паперами відповідні Ліцензійні умови було доповнено кількома суттєвими положеннями. Зокрема, визначено поняття «форс-мажорні обставини» та передбачено надання ліцензіатом інформації щодо настання або закінчення таких умов, яка є підставою для продовження строку надання інформації, що подається до Комісії. При цьому виключено вимоги щодо подачі протягом двадцяти робочих днів з дати виникнення змін довідки про зміни в складі членів фондової біржі та щодо обов’язкового розроблення торговцем цінними паперами положення про внутрішній контроль та призначення контролера.

 *****

Нацкомфінпослуг оприлюднила Інформаційний лист щодо вимог
до керівників установ недержавного пенсійного забезпечення

Нацкомфінпослуг оприлюднила Інформаційний лист щодо вимог до керівників установ недержавного пенсійного забезпечення. У ньому Комісія звертає увагу учасників ринку НПЗ на встановлені законодавством вимоги до керівників фінансових установ.

Частиною другою статті 24 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» встановлено вимоги до осіб, які входять до складу виконавчих і контролюючих органів адміністратора недержавного пенсійного фонду, зокрема відповідність таких осіб Кваліфікаційним вимогам до членів рад недержавних пенсійних фондів та фахівців з питань адміністрування недержавних пенсійних фондів, затверджених розпорядженням Комісії від № 137 від 27.11.2003 р.

Відповідно до частини четвертої статті 24 Закону вимоги, встановлені цією статтею, поширюються також на керівника структурного підрозділу з адміністрування пенсійних фондів компанії з управління активами та керівника структурного підрозділу одноосібного засновника корпоративного пенсійного фонду, який прийняв рішення про самостійне здійснення адміністрування такого фонду.

Особи, які претендують на обіймання посади голови виконавчого органу професійного адміністратора недержавного пенсійного фонду або компанії з управління активами, що здійснює адміністрування недержавних пенсійних фондів, або керівника структурного підрозділу з адміністрування одноосібного засновника корпоративного пенсійного фонду, що прийняв рішення про самостійне здійснення адміністрування такого фонду, повинні відповідати вимогам установленим розділом 3 Кваліфікаційних вимог, зокрема повинні мати кваліфікаційне свідоцтво фахівця з адміністрування недержавних пенсійних фондів.

Водночас нагадуємо, відповідно до абзацу другого пункту 8.1 розділу VIII Ліцензійних умов провадження діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів, затверджених розпорядженням Комісії №118 від 13.11.2003 р. (у редакції розпорядження Комісії № 25 від 09.01.2014 р.) вимоги, які встановлені законом «Про недержавне пенсійне забезпечення», а також та законами «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» повинні виконуватися ліцензіатом протягом усього строку дії ліцензії.

*****

За січень-вересень 2014 року загальні обсяги прямих іноземних інвестицій,
внесених в економіку України, зменшилися на 14,9%

Згідно з даними Державної служби статистики, за станом на 1 жовтня 2014 року загальний обсяг ПІІ, внесених в економіку України, дорівнював $48 522,6 млн. Такий результат виявився на 14,9% меншим за показник початку поточного року та становив $1 129,2 в розрахунку на одну особу.

У січні-вересні 2014 року іноземними інвесторами у вітчизняну економіку було внесено $1 905,8 млн. прямих інвестицій. З країн Європейського Союзу надійшло $1 400,1 млн. (73,5% загального обсягу), з інших країн світу - $505,7 млн. (26,5%). Разом із тим, загальні обсяги ПІІ в Україну у порівнянні із початком року зменшилися через значні обсяги відтоку іноземного капіталу та зміни його вартості в результаті курсових коливань.

В цілому, за станом на 1 жовтня 2014 року інвестиції у нашу країну надійшли зі 133 країн світу. За накопичувальним підсумком з країн ЄС було внесено $37 580,7 млн. (77,4% загального обсягу), з інших країн світу - $10 941,9 млн. (22,6%).

До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає 83% загального обсягу прямих інвестицій, входять такі держави: Кіпр - $15 119,6 млн.; Німеччина - $5 769,6 млн.; Нідерланди - $5 209,2 млн.; Росія - $2 957,2 млн.; Австрія - $2 676,8 млн.; Великобританія - $2 326,4 млн.; Британські Віргінські острови - $2 005,3 млн.; Франція - $1 648,2 млн.; Швейцарія - $1 393,9 млн.; Італія - $ 1 047 млн.

Заборгованість українських підприємств за кредитами та позиками, торговими кредитами та іншими зобов’язаннями (борговими інструментами) перед прямими іноземними інвесторами за станом на 1 жовтня 2014 року дорівнювала $8 521,9 млн.

У результаті, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну (включаючи акціонерний капітал та боргові інструменти) за станом на звітну дату складав $57 044,5 млн.

За три квартали поточного року сукупні обсяги капіталу нерезидентів з Кіпру зменшилися на $3 858,4 млн., Німеччини - на $348 млн., Нідерландів - на $334,5 млн., Росії - на $945,6 млн., Австрії - на $502,8 млн., Великобританії - на $443,5 млн., Британських Віргінських островів - на $270,6 млн., Франції - на $92,7 млн., Італії - на $163,2 млн. Однак, інвестиції зі Швейцарії зросли на $42,9 млн.

У галузевому розрізі найбільший відтік іноземних інвестицій у січні-вересні поточного року спостерігався у фінансових установах ($2 720,3 млн.), на промислових підприємствах (на $2 460,2 млн.), а також в установах професійної, наукової та технічної діяльності - $832,4 млн.

У цілому, за станом на 1 жовтня 2014 року обсяги іноземних інвестицій (за накопичувальним підсумком)на промислових підприємствах дорівнювали $15 533 млн., або 32% від загального обсягу ПІІ в Україну, у тому числі, на підприємствах переробної промисловості - $13 111 млн., об’єктах добувної промисловості і розроблення кар’єрів –  $1 519,9 млн., підприємствах з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - $830,8 млн.

Серед галузей переробної промисловості у металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів було внесено $5 682,5 млн. прямих інвестицій, у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів - $2 869,4 млн., у виробництво гумових і пластмасових виробів, а також іншої неметалевої мінеральної продукції - $1 286,9 млн., у машинобудування - $1 052,4 млн., у виробництво хімічних речовин і хімічної продукції - $978,8 млн.

У фінансових установах було акумульовано $12 328,6 млн. (25,4%), на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів - $6 230,2 млн. (12,8%), в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном - $4 027,7 млн. (8,3%), в установах професійної, наукової та технічної діяльності - $3 174,8 млн. (6,5%).

Серед регіонів лідерські позиції за обсягами залучених інвестицій посіли м. Київ - $24 153,4 млн. (49,8% загального обсягу ПІІ), Дніпропетровська - $7 972,6 млн. (16,4%), Донецька - $2 803,2 млн. (5,8%), Харківська - $1 828,8 млн. (3,8%), Київська - $1 736,5 млн. (3,6%), Одеська - $1 478,3,2 млн. (3%) та Львівська - $1 471 млн. (3%) області.

*****

За станом на 1 жовтня 2014 року з України в економіку країн світу
було внесено $6 426,1 млн. прямих інвестицій

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з України в економіку країн світу за станом на 1 жовтня 2014 року (за накопичувальним підсумком) дорівнював $6 426,1 млн., у тому числі у країни ЄС - $6 045,5 млн. (94,1% загального обсягу), в інші країни - $380,6 млн. (5,9%).
 
 Вимоги українських прямих інвесторів за борговими інструментами до підприємств прямого інвестування за кордоном на звітну дату становили $193,3 млн. У результаті загальний обсяг ПІІ (акціонерний капітал та боргові інструменти) з України в економіку країн світу складав $6 619,4 млн.
 
 Основними інвесторами з України є установи професійної, наукової та технічної діяльності, обсяги інвестицій яких на звітну дату (за накопичувальним підсумком) становили $5 457 млн. (84,9% від загального обсягу), фінансові установи - $574,4 млн. (8,9%), промислові підприємства - $157,1 млн. (2,4%), а також підприємства оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів - $120,6 млн. (1,9%).

Прямі інвестиції з України були здійснені в 45 країн світу. Найбільші обсяги капіталу ($5 819,4 млн.) спрямовано до Кіпру. До Росії внесено $254,7 млн., до Латвії - $88,9 млн., до Польщі - $53,6 млн., до Грузії - $40,4 млн., до Британських Віргінських островів - $25,8 млн., до Казахстану - $24,7 млн.

Серед регіонів найбільші інвестиції здійснено підприємствами Донецької області - $5 419,3 млн. (84,3%), м. Києва - $717,9 млн. (11,2%) та Дніпропетровської області - $120,2 млн. (1,9%)

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 50,4 пункту,
а Індекс українських акцій з - на 101,14 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 14.11.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
303 117 539,4
373,94
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 14.11.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
33 010 962
989,52



*****

У січні-вересні 2014 року в Україні було зафіксоване позитивне сальдо
зовнішньоторговельного балансу обсягом $4 250,3 млн.

Згідно з даними Державної служби статистики, за січень-вересень 2014 року експорт товарів з України (без урахування Криму та Севастополя) склав $41 975 млн. (у січні-вересні 2013 року - $45 498,9 млн.), а імпорт в Україну - $41 171,7 млн. (у січні-вересні 2013 року - $55 224,1 млн.). В свою чергу, експорт послуг дорівнював $8 685,9 млн. (у січні-вересні 2013 року - $10 405,1 млн.), а імпорт - $4 262,5 млн. (у січні-вересні 2013 року - $5 372,4 млн.).

В цілому експорт товарів та послуг за звітний період становив $49 650,2 млн. (у січні-вересні 2013 року - $54 644,7 млн.), а їх імпорт - $45 399,9 млн. (у січні-вересні 2013 року - $60 588,6 млн.).

В результаті позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу України у січні-вересні 2014 року дорівнювало $4 250,3 млн. (у січні-вересні 2013 року було зафіксоване негативне сальдо обсягом $5 943,9 млн.).

*****

Обсяг грошової маси в Україні у жовтні 2014 року
зменшився на 3,5%, а монетарної бази - на 5,4%

За інформацією Національного банку, протягом жовтня поточного року відбулося певне зростання залишків за наданими банками кредитами юридичним особам у національній валюті, а також продовжилося зниження середньозважених ставок майже на всіх сегментах грошово-кредитного ринку.

Так, у другому осінньому місяці зафіксовано збільшення залишків за кредитами, наданими в національній валюті, на 0,5% (з початку року вони зменшилися на 8,0%) до 549,0 млрд. грн. Це відбулося за рахунок зростання залишків за кредитами, наданими юридичним особам, на 0,8% (з початку року вони зменшилися на 8,1%) до 436,8 млрд. грн., за одночасного їх зменшення за кредитами, наданими фізичним особам, на 0,9% (з початку року - на 7,8%) до 112,2 млрд. грн.

Залишки за кредитами в іноземній валюті зменшилися за місяць на 1,9% (з початку року - на 13,6%) до $33,3 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб - на 2% (з початку року - на 12,3%) до $26,5 млрд., фізичних осіб - на 1,7% (з початку року - на 18,3%) до $6,8 млрд.

Загальний обсяг депозитів у національній валюті у жовтні порівняно з попереднім місяцем зменшився на 5,5% (з початку року - на 12,6%) до 369,2 млрд. грн. Залишки на депозитних рахунках юридичних осіб зменшилися протягом місяця на 10,3% (з початку року - на 3,1%), до 163,6 млрд. грн., головним чином за рахунок операцій НАК «Нафтогаз України». Залишки на депозитних рахунках фізичних осіб за цей період зменшилися на 1,2% (з початку року - на 18,9%) до 205,6 млрд. грн.

Обсяг депозитів в іноземній валюті за місяць зменшився на 2% (з початку року - на 23,2%) до $23,7 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі фізичних осіб - на 3,2% (з початку року - на 36%) до 14,7 млрд., натомість залишки за депозитами юридичних осіб за місяць зросли на 0,1% (з початку року зменшилися на 12,6%) до $9 млрд.

У жовтні обсяг готівки поза банками зменшився на 2,6% (з початку року зріс на 18,4%) до 281,6 млрд. грн. Обсяг грошової маси за місяць зменшився на 3,5% (з початку року збільшився на 5,5%) до 959,3 млрд. грн. В свою чергу, монетарна база зменшилася на 5,4% (з початку року - зросла на 8,3%) до 332,5 млрд. грн.

Обсяг коррахунків банків у Національному банку у жовтні зменшився на 27,9% (з початку року - на 16,4%) до 27,6 млрд. грн. Обсяг обов’язкових резервів, що підлягав формуванню згідно зі встановленими нормативами, становив у жовтні 34,3 млрд. грн., з них на окремому рахунку в Національному банку - 0,3 млрд. грн.

Обсяг рефінансування банків Нацбанком у жовтні становив 10,1 млрд. грн. (з них кредит овернайт - 4,4 млрд. грн., кредити, надані на тендерах з підтримання ліквідності банків, - 3,1 млрд. грн.). Загальний обсяг рефінансування, наданого з початку року, становив 152,2 млрд. грн.

Середньозважена процентна ставка за операціями з підтримання ліквідності банків у жовтні становила 18,37% (у т. ч. за кредитами овернайт - 17,5%, кредитами, наданими на тендерах з підтримання ліквідності банків, - 19,3%). За січень-жовтень 2014 року середньозважена ставка за операціями з підтримання ліквідності банків становила 14,5% річних.

Протягом місяця Національний банк набув у власність державних облігацій України (за номінальною вартістю) на суму 12,8 млрд. грн. З початку року обсяг відповідних операцій становив 139,3 млрд. грн. та $5 млн. Продаж цінних паперів України зі свого портфеля Національний банк в поточному році не проводив.

У 2014 році НБУ здійснював операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування, у межах якого було як куплено, так і продано державних облігацій України (за номінальною вартістю) на суму 1 млрд. грн. У жовтні операції з купівлі/продажу державних облігацій України через механізм двостороннього котирування не проводилися.

З метою абсорбування ліквідності Національний банк проводив операції з мобілізації коштів, Їх обсяг у жовтні становив 125,6 млрд. грн. (з початку року - 1 184,2 млрд. грн.). Переважна більшість цих операцій були операціями овернайт. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів у жовтні становила 7,96% річних (з початку року - 5,04%).

Вартість ресурсів для юридичних та фізичних осіб протягом жовтня зменшилася порівняно з вереснем: за наданими кредитами в національній валюті - з 16,18% до 16,13%, в іноземній валюті - з 8,84% до 8,33%, за залученими депозитами в іноземній валюті - з 6,83% до 6,54%. Натомість зросла вартість ресурсів за залученими депозитами в національній валюті з 10,30% до 10,64%, а також вартість ресурсів на міжбанківському кредитному ринку в національній валюті з 13,26%до 14,43% річних.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24