Новини УАІБ

10 листопада 2014

Представники УАІБ взяли участь у конференції «Реформа фінансового сектора»

Минулого тижня відбулася конференція «Реформа фінансового сектора». Її організаторами виступили Комітет підприємців ринку фінансових послуг та з питань соціальної відповідальності бізнесу Торговельно-промислової палати України та компанія «Дагда» за сприяння Українського товариства фінансових аналітиків. У заході взяли участь представники професійних об’єднань банківського, фондового та страхового ринку, у тому числі Української асоціації інвестиційного бізнесу, фінансові експерти та науковці.

Програма конференції включала у себе кілька тематичних панельних дискусій: «Реформа банківського сектору - шлях до стабільності»; «Реформування фондового ринку України: погляд ключових гравців»; «Страховий ринок України: стратегія реформ від ключових учасників»; «Реформи на фінансовому ринку - першочергові завдання для парламенту».

Як наголосив у своєму виступі Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов, вже багато років будь-яка українська влада говорить про відсутність в країні фондового ринку. Але, як свідчить практика, упродовж останніх десятиліть саме держава активно використовує його можливості. Йдеться про залучення державою коштів через ОВДП, використання нею векселів, а також випуск ПДВ-ОВДП. Та й приватизація держмайна відбувалася за допомогою інструментів фондового ринку.

На фондовому ринку практично не відбувалося реальних реформ, були лише певні покращення. Нині, головне, щоб нові реформи не виявилися абстрактними. Зокрема, це стосується гармонізації вітчизняного законодавства із директивами Європейського Союзу. В ході цього процесу вкрай важливо врахувати нові директиви ЄС, прийняті після фінансової кризи, а також здійснити якісний переклад усіх документів.

Важливим чинником є середовище, в якому функціонує ринок цінних паперів. Він завжди асоціюється з інвестиціями. Однак, в Україні досить часто не виконуються зобов’язання перед інвесторами. Враховуючи це, з метою захисту законних прав та інтересів інвесторів потрібно вдосконалювати судову систему. Окрему увагу, на думку Д.Леонова, доцільно приділити податковому законодавству, яке зараз не сприяє ефективному розвитку фондового ринку. Достатньо згадати введення акцизу на операції з цінними паперами, що призвів до відтоку коштів з ринку, але надходжень в бюджет не приніс. Останнім часом також з’являються нові несприятливі для ринку податкові ініціативи.

Серйозною є проблема інструментарію фондового ринку. Для нормального розвитку ринку акцій необхідно підвищити рівень захисту прав міноритарних акціонерів. Адже сьогодні на практиці не діють законодавчі норми щодо обов’язкового викупу акцій у міноритаріїв. В свою чергу, на розвиток ринку облігацій негативно впливає відсутність захисту прав інвесторів та нерозвинена система рейтингування.

Ще одним болючим питанням є неповернення банківських депозитів ІСІ, НПФ, страховим компаніям та кредитним спілкам (фактично коштів їх вкладників), яке не врегульовано на рівні законодавства.

Також Д. Леонов вважає за необхідне перебудувати нинішню бюрократичну систему державного регулювання фінансового сектору, яка, насамперед, має бути спрямована на стимулювання ефективної діяльності його учасників.

Президент ПАРД Олексій Кий першочерговими завданнями на шляху створення умов для розвитку фондового ринку вважає кардинальне реформування судової системи, лібералізацію податкового та валютного законодавства. Крім того, на його думку, потрібно провести серйозний аналіз директив ЄС й спрогнозувати, що відбудеться на ринку після їх імплементації.

Зараз в Україні нараховується 8 млн. рахунків у цінних паперах, відкритих у депозитарних установах. Однак, кількість рахунків реальних інвесторів дорівнює лише 0,5 млн. Інші є прямим результатом масової приватизації. Усі інфраструктурні зміни, які відбуваються на ринку, мають враховувати таку ситуацію. Для того, щоб інфраструктура перестала орієнтуватися на неефективних власників, необхідно надати їм можливість продати свої цінні папери.

Розвиток акціонерної форми власності потребує внесення змін у законодавство, які б не обмежували кількості акціонерів приватних компаній і не примушували їх ставати публічними товариствами.

Серед іншого, доцільно встановити вимоги, які б стимулювали концентрацію вітчизняного біржового ринку, а також проаналізувати подальші перспективи функціонування Розрахункового центру.

Як зауважив професор Києво-Могилянської академії Олександр Мертенс, проблеми фінансового ринку неможливо вирішити формальними реформами. Необхідні ставити фундаментальні довгострокові завдання. Зокрема, йдеться про досягнення фінансової стабільності в країні, розвиток повноцінного ринку боргових зобов’язань, вдосконалення корпоративного законодавства на основі європейського досвіду з обов’язковим врахуванням національних особливостей, а також запровадження окремої програми щодо акумулювання внутрішніх заощаджень.

*****

НКЦПФР впроваджує спрощену процедуру випуску акцій на фондовому ринку

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про внесення змін до Порядку реєстрації випуску акцій при зміні розміру статутного капіталу акціонерного товариства (щодо запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи)», повідомляє прес-служба Комісії. Документ розроблено з метою приведення нормативно-правових актів Комісії у відповідність до норм законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про банки і банківську діяльність».

За словами директора Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, цими змінами до Порядку впроваджується термін спрощеної процедури реєстрації випуску акцій. Так, відповідно до цієї процедури встановлено строки розгляду Комісією документів, що подаються акціонерними товариствами, зокрема банками, для реєстрації випуску акцій, проспекту їх емісії у процесі збільшення ними розміру статутного капіталу шляхом підвищення номінальної вартості цінних паперів. Так, дата подання документів до НКЦПФР про докапіталізацію банку та змін до його статуту вважатиметься датою реєстрації випуску їх акцій.

А.Папаіка зауважила, що регулятор намагається створити комфортні умови для учасників ринку, впроваджуючи ефективні механізми регулювання їхньої діяльності. В Комісії сподіваються, що новий документ дозволить акціонерним товариствам якісно та швидко проходити обов’язкову процедуру реєстрації випуску акцій.

*****

Комісія завершила роботу над процедурою проведення конкурсу з визначення
фондових майданчиків для публічного розміщення облігацій МФО

НКЦПФР прийняла рішення «Про внесення змін до Положення про конкурс з визначення фондових бірж, на яких може здійснюватись публічне розміщення облігацій МФО (міжнародних фінансових організацій)», інформує прес-служба регулятора.

Документ передбачає підстави, за яких конкурс вважається таким, що не відбувся, а також можливість представників МФО за їх згодою входити до складу конкурсної комісії. Комісія є ініціатором конкурсу. Він здійснюватиме заходи щодо конкурсного відбору фондових бірж та прийматиме відповідні документи від конкурсантів.

*****

ДФС оприлюднила проект наказу «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації
щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на прибуток
підприємств операцій з цінними паперами»

Державна фіскальна служба оприлюднила проект наказу «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на прибуток підприємств операцій з цінними паперами».

Документ розроблено у зв’язку з внесенням змін до закону від 6 грудня 2012 року №5519-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів», яким змінено порядок оподаткування податком на прибуток операцій з цінними паперами у пункті 153.8 статті 153 Податкового кодексу.

Прийняття нормативного акта покликане запобігти непорозумінням між контролюючими органами та платниками податку, забезпечити повноту та своєчасність сплати податку на прибуток підприємства, а також покращити адміністрування податку.

Детальніша інформація: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2014-rik/63354.html

*****

Обсяг торгів на біржовому ринку України у жовтні 2014 року
склав 59,98 млрд. грн., а у січні-жовтні - 533,22 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР, у жовтні 2014 року на фондових біржах України було укладено угод на загальну суму 59,98 млрд. грн., а у січні-жовтні - на суму 533,22 млн. грн.

У розрізі фінансових інструментів найбільший обсяг торгів у жовтні було зафіксовано з ОВДП - 50,5 млрд. грн. Обсяг угод з акціями склав 4,6 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 3,6 млрд. грн., деривативами - 0,64 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,49 млрд. грн., опціонними сертифікатами – 9,94 млн. грн., муніципальними облігаціями - 9,7 млн. грн.

*****

На ФБ «Перспектива» у жовтні 2014 року
було укладено 14,95 тис. договорів на суму 41,11 млрд. грн.

У жовтні 2014 року на ФБ «Перспектива» було укладено 14,95 тис. договорів на суму 41,11 млрд. грн. При цьому обсяг торгів ОВДП становив 39,69 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 0,6 млрд. грн.,деривативами - 0,51 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,28 млрд. грн., акціями - 23,43 млн. грн., опціонними сертифікатами - 9,79 млн. грн., муніципальними облігаціями - 9,54 млн. грн.

За станом на кінець жовтня 2014 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 728. З них, 207 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 64 - у другому рівні лістингу та 457 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 252 акції; 206 ОВДП; 41 інвестиційний сертифікат; 184 корпоративні облігації; 5 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 4 опціонних сертифікати; 6 ф’ючерсних контрактів; 28 депозитних сертифікати НБУ.

*****

У жовтні 2014 року Індекс ПФТС зріс на 3,2%

У жовтні 2014 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 4,39 тис. на суму 13,6 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 10,83 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 2,68 млрд. грн., з акціями - 111,59 млн. грн., з інвестиційними сертифікатами - 7,46 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 0,15 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом жовтня зріс на 3,2% з 423,68 до 437,26 пункту, а з початку року - на 45,5% з 300,53 до 437,26 пункту.

За станом на кінець жовтня 2014 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 634 цінних папери, а саме - 818 акцій, 343 корпоративні облігації, 250 ОВДП, 175 цінних паперів ІСІ, 7 муніципальних облігацій, 37 депозитних сертифікатів НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 250 цінних паперів, до другого - 234, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у жовтні 2014 року знизився на 3,45%

Згідно з даними «Української біржі» у жовтні 2014 року на ній було укладено 46,14 тис. угод на загальну суму 0,84 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,71 млрд. грн., а їхня кількість - 30,67 тис. В свою чергу, на строковому ринку «Української біржі» у жовтні було укладено 15,47 тис. угод на загальну суму 0,16 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 3,45% з 1 077,15 до 1 114,38 пункту, а з початку року - на 22,45% з 910,04 до 1 114,38 пункту.

*****

ІА Cbonds оприлюднило ренкінги торговців цінними паперами-операторів ринку
ОВДП за підсумками ІІІ кварталу 2014 року

Інформаційне агентство Cbonds оприлюднило ренкінги торговців цінними паперами - операторів ринку облігацій внутрішньої державної позики України за підсумками ІІІ кварталу 2014 року. До них було включено тридцять провідних торговців ОВДП на біржовому та позабіржовому ринку цінних паперів. Першу сходинку ренкінгу торговців за обсягом угод з ОВДП на біржовому та позабіржовому ринках у звітному періоді посів «Ощадбанк» з ринковою часткою 32,96%, другу – компанія ICU (24,9%), а третю - «Укргазбанк» (8,83%). У порівнянні з ІІ кварталом трійка лідерів не змінилася.

У ІІІ кварталі у порівнянні з ІІ кварталом відчутно зріс рівень консолідації ринку за показником обсягу торгів. Так, сумарна ринкова частка ТОП-10 торговців зросла з 87,14% до 92,04%.

Незмінним лідером ренкінгу за кількістю угод, укладених на біржовому та позабіржовому ринках є компанія ICU. У ІІІ кварталі 2014 р. її ринкова частка склала 19,89%. «Сбербанк Росії» з ринковою часткою 11,8% посів другу сходинку, а третя належала «Фідобанку» (10,89%). При цьому спостерігалося зниження концентрації ринку за показником кількості угод. Зокрема, сумарна ринкова частка ТОП-10 торговців склала 77,78% у порівнянні з 80,73% у попередньому кварталі.

Ренкінг торговців за обсягами угод з ОВДП на біржовому ринку очолив «Ощадбанк», де його частка становила 32,26%. Ця ж фінустанова з часткою 41,83% виявилася переможцем ренкінгу торговців за обсягами угод з ОВДП на позабіржовому ринку.

Лідером ренкінгу торговців за кількістю угод з ОВДП на біржовому ринку була компанія ICU з ринковою часткою 21,68%, а Ренкінгу торговців за кількістю угод з ОВДП на позабіржовому ринку - «Альфа-Банк Україна» (22,29%).

У ІІІ кварталі 2014 року у порівнянні із попередніми трьома місяцями обсяг біржових торгів ОВДП зріс в 2,6 раза - з 90 млрд. грн. до 237 млрд. грн. В результаті, частка держоблігацій в загальному обсязі торгів на біржовому ринку збільшилася з 86% до 92%.

У цілому, за дев’ять місяців 2014 року обсяг торгів ОВДП на фондових біржах України досяг 423 млрд. грн., або 89% від загального обсягу торгів на організованому ринку. Цей показник виявився у 1,6 раза більшим у порівнянні з результатом аналогічного періоду минулого року. Натомість, обсяги торгів усіма іншими фінансовими інструментами демонструють негативну динаміку біржової активності у порівнянні з 2013 року. З урахуванням домінуючої частки ОВДП у загальному обсязі біржових торгів можна констатувати, що лідери Ренкінгів є одночасно і лідерами біржового фондового ринку в цілому.

За даними НБУ, серед угод купівлі-продажу ОВДП на вторинному ринку традиційно превалюють біржові операції. У ІІІ кварталі 2014 року у порівнянні з ІІ кварталом кількість виконаних біржових договорів з ОВДП зросла на 88%, позабіржових - на 59%, угод РЕПО - на 9%.

Частка біржових договорів купівлі-продажу в загальній кількості угод з ОВДП на вторинному ринку в ІІІ кварталі становила 78% (на 7% більше ніж у ІІ кварталі), а за дев’ять місяців поточного року вона склала 76%.

*****

НБУ прийматиме облігації ДІУ у якості забезпечення
при наданні стабілізаційних кредитів

Національний банк України прийматиме у якості забезпечення за стабілізаційними кредитами облігації підприємств, розміщення яких здійснено під державні гарантії. Про це йдеться у Постанові правління Нацбанку №691 від 30 жовтня 2014 р., опублікованій на сайті регулятора, яка набула чинності з 1 листопада 2014 р., повідомляє прес-служба Державної іпотечної установи.

Згідно з документом, у забезпечення стабілізаційних кредитів можуть надаватися облігації підприємств, розміщені під державні гарантії, термін обігу яких настає не раніше ніж через десять днів після строку повернення кредиту, якщо ці облігації випущені або переведені в бездокументарну форму, вільно обертаються на фондовому ринку і їх розміщення та обіг обслуговуються депозитарною системою.

Коригуючий коефіцієнт для цього виду забезпечення становить 0,9.

При цьому у повідомленні зазначається, що Державна іпотечна установа є одним із найбільших емітентів гарантованих державою облігацій.

*****

За станом на початок ІІІ кварталу 2014 року в Україні
було приватизовано 122,78 тис. об’єктів

Згідно з даними Фонду держмайна з початку процесу приватизації й за станом на початок ІІІ кварталу 2014 року в Україні було приватизовано 122 777 об’єктів (без врахування даних АР Крим та м. Севастополя), з яких більше ніж три чверті (94 192 об’єкти) належали до комунальної форми власності, інші (28 585 об’єктів) - до державної.

Переважна більшість об’єктів (84,8%) відносились до групи А. Питома вага приватизованих об’єктів груп В, Г дорівнювала 9%, Д - 4%, Ж 1,2%, Е - 1%. За регіональним розподілом значна кількість приватизованих об’єктів групи А була зосереджена в Донецькій (11 756), Львівській (11 605), Дніпропетровській (7 108), Харківській (6 797), Запорізькій (5 134) областях та м. Києві (12 153). За групами В, Г більшість приватизованих об’єктів спостерігалася у Донецькій (963), Дніпропетровській (786), Харківській (684), Луганській (616), Одеській (599), Київській (585) областях та м. Києві (692).

Процес приватизації майна підприємств, установ та організацій здійснювався в основному шляхом викупу. Цим способом до нових власників перейшли 55,76% об‘єктів. Шляхом продажу на аукціоні було приватизовано 15,12% об’єктів, викупу майна, зданого в оренду з викупом, - 14,87% об’єктів, продажу акцій акціонерних товариств - 8,42%, продажу на конкурсній основі - 5,76%, викупу за альтернативним планом приватизації - 0,07%.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 12,89 пункту,
а Індекс українських акцій з - на 23,72 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 07.11.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
234 650 490,57
424,34
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 07.11.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
25 450 201
1 090,66

 

*****

Індекс споживчих цін в Україні у жовтні 2014 року
дорівнював 102,4%, а з початку року - 119%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у жовтні 2014 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 102,4% (з початку року - 119%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 99,3% (з початку року - 126,5%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у жовтні ціни знизилися на 3,3% (з початку року - зросли на 19,3%), у переробній промисловості зросли на 1,7% (з початку року - на 27,9%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря знизилися на 5,4% (з початку року - зросли на 25,5%).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24