Новини УАІБ

27 жовтня 2014

За станом на початок жовтня 2014 року кількість зареєстрованих інвестфондів в Україні
склала 2 045, з них 375 КІФ та 1 670 ПІФ

За інформацією НКЦПФР, загальний обсяг інвестицій, які надійшли у вітчизняну економіку через інструменти ринку цінних паперів за три квартали поточного року, склав 66,91 млрд. грн., що виявилося на 16,49 млрд. грн. менше результату аналогічного періоду минулого року.

За звітний період Комісією було зареєстровано 107 випусків акцій на загальну суму 11,24 млрд. грн. У порівнянні із січнем-вереснем 2013 року обсяг випусків акцій зменшився на 21,66 млрд. грн.

Значні за обсягом випуски акції, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Дельта Банк», «Укрсоцбанк», «Український інноваційний банк», «Банк Національний кредит», «Банк Кредит Дніпро», ПАТ «Банк Альянс», «БМ Банк», «Платинум Банк», «Піреус Банк МКБ», «Діамантбанк», «ПриватБанк», «Фінансова ініціатива», «Державний експортно-імпортний банк України», «ВТБ Банк» та «Банк «Контракт».

Поряд із цим, за дев’ять місяців поточного року НКЦПФР зареєструвала 125 випусків корпоративних облігацій на загальну суму 24,38 млрд. грн. або на 711,98 млн. грн. більше показника аналогічного періоду минулого року.

У звітному періоді регулятором також було зареєстровано три випуски сертифікатів фондів операцій з нерухомістю на загальну суму 53 млн. грн., 8 випусків опціонів на суму 101 тис. грн. та один випуск муніципальних облігацій на суму 2,63 млрд. грн.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією за січень-вересень 2014 року, зменшився у порівнянні із аналогічним періодом 2013 року на 407,8 млн. грн. та склав 23,43 млрд. грн., а обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 2,24 млрд. грн. та дорівнював 5,23 млрд. грн.

За станом на початок жовтня 2014 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 2 045, з них 375 КІФ та 1 670 ПІФ.

Обсяг торгів на організованому ринку цінних паперів України у січні-вересні поточного року склав 473,31 млрд. грн., що на 38,6% або на 131,82 млрд. грн. перевищило показник січня-вересня минулого року (341,49 млрд. грн.).

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 3,07% від загального обсягу, а на вторинному ринку - 96,93%

Обсяг торгів облігаціями внутрішньої державної позики у звітному періоді дорівнював 422,9 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 24,25 млрд. грн., акціями - 14,56 млрд. грн., деривативами - 7,42 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 2,55 млрд. грн., ощадними сертифікатами - 1 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 564,63 млн. грн., опціонними сертифікатами - 54,08 млн. грн., іпотечними облігаціями - 10,52 млн. грн.

У розрізі біржових майданчиків загальний обсяг торгів на ФБ «Перспектива» у січні-вересні 2014 року становив 380,42 млрд. грн., на ФБ ПФТС - 73,74 млрд. грн., на «Українській біржі» - 6,38 млрд. грн.

Обсяги торгів на інших біржах були такими: ПФБ - 6,16 млрд. грн.; КМФБ - 5,74 млрд. грн.; СЄФБ - 419,34 млн. грн.; УФБ – 339,69 млн. грн.; УМФБ - 99,02 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 21,19 млн. грн.; УМВБ - 0,24 млн. грн.

*****

У Києві відбувся VІІІ Щорічний форум з корпоративного права

Минулого тижня у Києві пройшов VІІІ Щорічний форум з корпоративного права. Його організувала Асоціація правників України за підтримки Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. У заході взяли участь представники провідних юридичних компаній, професійних учасників фінансового ринку, органів законодавчої, виконавчої та судової влади, а також науковці.

Як зазначила на Форумі народний депутат Ксенія Ляпіна, сьогодні Україна переживає надзвичайний період. Перед нею відкривається «вікно» можливостей. Останнім часом наша держава докорінно змінилася. Але реальні реформи в сфері корпоративного управління ще не відбулися. Нова Верховна Рада та новий уряд визначатимуть ключові напрямки реформування економіки на 2015 рік, який на думку К. Ляпіної, має стати проривом у сфері запровадження нових стандартів корпоративних відносин. Вітчизняні компанії повинні бути більш відкритими та зрозумілими для європейських інвесторів. Угода про Асоціацію України з ЄС має підвищити рівень їх зацікавленості до української економіки.

Політичні події останнього року прискорили процес перетворення ринкової інфраструктури. Іноземні капіталовкладники вже дивляться на Україну по-іншому. Для розвитку цих позитивних тенденцій потрібно внести зміни в законодавство щодо акціонерних товариств та господарських товариств, а також щодо банкрутства. З відповідними пропозиціями щодо змісту реформ мають виходити професійні об’єднання юристів та учасників фондового ринку. Адже, як свідчить практика, багато законів приймається саме завдяки їх потужній підтримці.

Директор Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов повідомив, що у поточному році Комісія здійснює свою роботу у сфері корпоративного управління за двома основними напрямками. По-перше, це запровадження у вітчизняному законодавстві про акціонерні товариства таких визнаних у всьому світі механізмів як squeeze-out та заочне голосування на загальних зборах акціонерів, а також впровадження норм щодо діяльності корпоративних секретарів. По-друге, враховуючи те, що у 2014 році спливає термін реалізації чинної Програми розвитку фондового ринку, яка серед іншого регламентує питання корпоративного управління, Комісія розробила проект нового програмного документа на найближчі роки.

Базою для розвитку корпоративних відносин в Україні, за словами М.Лібанова, є Принципи та цілі регулювання ринку цінних паперів IOSCO (Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів) та Угода про Асоціацією між Україною та ЄС. Торік Комісія першою серед регуляторів фондових ринків світу пройшла самооцінку дотримання Принципів IOSCO. Її результати довели, що в нашій країні повністю реалізуються два з трьох принципів, які входять до блоку корпоративного управління, а один принцип (щодо розкриття інформації) реалізується частково. Найбільшою вітчизняною проблемою залишається нерозкриття інформації про кінцевих власників акціонерних товариств (фізичних та юридичних осіб).

Угода про Асоціацію містить цілий перелік правових актів ЄС, які Україна має імплементувати упродовж найближчих років. У корпоративній сфері вони поділені на два блоки. Перший з них стосується діяльності акціонерних товариств, другий – розкриття інформації. Відповідальними за імплементацію визначені НКЦПФР та Мінфін. Важливим чинником має стати й впровадження Принципів корпоративного управління Організації європейського співробітництва та розвитку.

Як зауважив Максим Лібанов, найскладнішим питанням у сфері вдосконалення законодавства щодо корпоративного управління є класифікація акціонерних товариств. Згідно із Законом «Про акціонерні товариства» в Україні мають функціонувати публічні та приватні АТ. При цьому існує обмеження щодо кількості акціонерів у приватних товариствах (не більше ста). Як наслідок значна кількість АТ з великою кількістю акціонерів вимушені бути публічними. Тому, одним з найперших кроків повинно стати скасування такого обмеження і надання АТ право вибору організаційно-правової форми існування.

Натомість, основна увага в Угоді про Асоціацію приділена публічним товариствам, що реально працюють на ринку капіталу. До таких АТ висуваються достатньо серйозні вимоги. Зокрема, вони стосуються наявності незалежних директорів у наглядових радах товариств, а також механізмів оплати праці посадових осіб та оприлюднення відповідних даних.

Окремий акцент в Угоді робиться на необхідності підвищення рівня розкриття інформації про діяльність АТ. Законом «Про акціонерні товариства» передбачено, що кожне публічне АТ повинно мати власний сайт у мережі Інтернет. Однак, обсяг інформації, яка сьогодні оприлюднюється на таких сайтах, не відповідає вимогам Європейського Союзу щодо розкриття даних про проведення зборів товариства, результатів голосування, вчинення значних правочинів тощо.

Крім того, існує потреба у приведенні до європейських стандартів норми вітчизняного законодавства щодо оприлюднення річної звітності АТ (публікації звітів наглядової ради та виконавчого органу товариства), порядку проведення загальних зборів (запровадження заочного голосування та механізму електронних зборів), емісії цінних паперів акціонерних товариств, корпоративного управління у холдингах та інших вертикально інтегрованих структурах.

М. Лібанов зазначив, що сьогодні Комісія здійснює порівняльний аналіз вітчизняного законодавства та законодавства ЄС і доцільно, щоб до цього процесу долучилися учасники ринку.

*****

НКЦПФР повідомляє про результати реєстрації
емісії цінних паперів за три квартали 2014 року

 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підбила підсумки реєстрації емісії цінних паперів за січень – вересень 2014 року.

 За даними Державного реєстру випусків цінних паперів за перші три квартали 2014 року було зареєстровано 125 випусків облігацій підприємств на суму 24,38 млрд грн (без урахування АР Крим та м. Севастополя). У порівнянні з даними за аналогічний період попереднього року, цей показник демонструє зростання на 3%. Якщо детальніше, то 5,25 млрд грн. припало на випуски облігацій банків, а 19,13 млрд грн. – на облігації підприємств (крім банків та страхових компаній), – поінформувала Алла Папаіка, директор Департаменту корпоративного управління і корпоративних фінансів НКЦПФР.

А. Папаіка додала, що Комісія також зареєструвала вісім випусків опціонних сертифікатів на суму 101 тис грн. та один випуск облігацій внутрішньої місцевої позики Київської міської ради на суму 2,63 млрд грн.

У той же час, Комісією зареєстровано 107 випусків акцій на суму 11,24 млрд грн., що свідчить про зменшення емісій таких цінних паперів майже втричі у порівнянні з січнем – вереснем 2013 року; це пов’язано із загальною несприятливою кон’юнктурою на фінансових ринках.

*****

НКЦПФР рекомендує навчальний посібник
про державне регулювання фондового ринку України

НКЦПФР, опікуючись питанням забезпечення фахівців, що проходять навчання, навчальною літературою, прийняла рішення рекомендувати навчальний посібник «Фондовий ринок України: державне регулювання (запитання та відповіді)», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, регулятор уважно ставиться до навчання фахівців з питань фондового ринку: координує роботу з їхньої підготовки, встановлює кваліфікаційні вимоги та проводить сертифікацію. Для того, щоб Комісія надала навчальному посібнику гриф «Рекомендовано НКЦПФР», така книжка має бути поданою до регулятора на розгляд Навчально-методичною радою одного із закладів освіти, з яким НКЦПФР має договір про співпрацю щодо навчання та атестації фахівців з питань фондового ринку.

Навчальний посібник «Фондовий ринок України: державне регулювання (запитання та відповіді)» було підготовлено під загальною редакцією М. І. Звєрякова, В. К. Кублікова та Д. М. Тевелєва (голови НКЦПФР). При цьому його співавторами стали О. А. Данілюк, Т. Б. Кулібкова, Р. В. Кузіна, М. О. Лібанов (директор Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР), О. О. Тарасенко (член НКЦПФР), О. М. Чернега, В. В. Ящук.

*****

Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови Кабінету Міністрів
«Про утворення Ради бізнес-омбудсмена»

Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови Кабінету Міністрів «Про утворення Ради бізнес-омбудсмена». Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його підготовлено з метою впровадження Меморандуму про взаєморозуміння щодо підтримання української антикорупційної ініціативи від 12 травня 2014 року. Цей Меморандум підписаний урядом, Європейським банком реконструкції та розвитку, Організацією економічного співробітництва та розвитку, Американською торгівельною палатою в Україні, Європейською бізнес асоціацією, Федерацією роботодавців України, Торгово-промисловою палатою України та Українським союзом промисловців та підприємців .

Зобов’язанням Меморандуму визначено створення установи бізнес-омбудсмена з метою сприяння прозорості діяльності органів державної влади, а також суб’єктів господарювання, що перебувають у сфері їх управління, попередження недобросовісної (нечесної) поведінки серед суб’єктів господарювання, що займаються підприємництвом в Україні. Проект постанови передбачає затвердження положення, в якому викладені основні завдання та принципи діяльності Ради бізнес-омбудсмена, як консультативного органу при Кабінеті Міністрів.

*****

Міністерство фінансів у вересні 2014 року здійснило
розміщення ОВДП на суму 1,7 млрд. грн. та $8 млн.

За інформацією Національного банку у вересні 2014 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 1,7 млрд. грн. та $8 млн. Загалом, за січень-вересень 2014 року було здійснено розміщення ОВДП у національній валюті на суму 39,9 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $0,7 млрд.

Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення у вересні у національній валюті становила 15,9% річних, а в іноземній валюті - 8,1% річних. За січень-вересень 2014 року середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті дорівнювала 14,69%, в іноземній валюті - 5,17%.

Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 96,6 млрд. грн. з дохідністю 13,5% річних. Безпосередньо у вересні було здійснено випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» на суму 25,9 млрд. грн. із дохідністю 13,13% річних.

У січні-вересні також було здійснено випуск ОВДП-ПДВ для відшкодування сум податку на додану вартість на суму 6,7 млрд. грн. із дохідністю 9,5% річних (відповідно до постанови Кабінету Міністрів «Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість»). У вересні випуск ОВДП-ПДВ не здійснювався.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 65,8 млрд. грн., у тому числі основний борг - 45 млрд. грн., сплата доходу - 20,8 млрд. грн.

За станом на кінець вересня 2014 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 385,57 млрд. грн. З них, облігації обсягом 266,4 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 85,54 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 19,43 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 14,2 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За січень-вересень 2014 року в Україні було приватизовано лише 83 об’єкти

Згідно з даними Фонду держмайна, за січень-вересень 2014 року державну форму власності в нашій країні змінили 83 об’єкти. З них, 64 об’єкти належали до групи А, 2 об’єкти - до груп В,Г, 9 об’єктів - до групи Д, 2 об’єкти - до груп Е, 6 об’єктів - до групи Ж. Крім того, за угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 525 об’єктів, з яких 524 належали до групи А, один - до групи Д.

У звітному періоді Фондом держмайна до продажу на конкурсних торгах було запропоновано 6 пакетів акцій загальною початковою вартістю 81,05 млн. грн. Протягом звітного за результатами продажу пакетів акцій АТ на конкурсних торгах, що були оголошені наприкінці 2013 року, було укладено один договір купівлі-продажу держпакету розміром 50% плюс одна акція ПАТ «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань» на суму 14,44 млн. грн.

На біржові торги у січні-вересні 2014 року ФДМУ виставив на продаж 90 держпакетів акцій 64 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 1,035 млрд. грн. За підсумками торгів до нових власників перейшли лише два пакети акцій загальною вартістю по укладених контрактах 0,13 млн. грн.

На відкритих грошових регіональних аукціонах протягом звітного періоду Фондом держмайна було запропоновано до продажу два пакети акцій, які не були реалізовані.

В цілому, за три квартали 2014 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 58,44 млн. грн. У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 2,01 млн. грн.

*****

На європейському ринку ІРО спостерігається певне пожвавлення

У поточному році на європейському ринку первинних публічних розміщень спостерігається певне пожвавлення. Згідно з інформацією компанії PricewaterhouseCoopers, у ІІІ кварталі 2014 р. на ринках країн Європи емітенти здійснили 76 ІРО, у результаті яких залучили 6,62 млрд. євро. У порівнянні з аналогічним періодом 2013 р. обсяг залучених коштів зріс у 2,2 рази, а кількість публічних розміщень - на 46% (у ІІІ кварталі 2013 року було здійснено 52 ІРО на загальну суму 3 млрд. євро).

У цілому за дев’ять місяців поточного року в Європі було здійснено 289 ІРО на загальну суму 40,3 млрд. євро (для порівняння, у січні-вересні 2013 року у Європі відбулося 173 ІРО на загальну суму 11,68 млрд. євро).

Порівнюючи розвиток європейських ринків ІРО з ринком США, треба зазначити, що у ІІІ кварталі 2014 року Європа перевершила Сполучені Штати за показником кількості угод, проте поступилася за обсягом залучених коштів.

Зокрема, на американських фондових біржах NYSE та NASDAQ було укладено 68 ІРО на загальну суму 28,7 млрд. євро. Найбільш активним щодо укладання угод став сектор охорони здоров’я. Його компанії здійснили 31 ІРО, на частку яких припала майже половина усіх коштів, залучених на біржах країни у липні-вересні 2014 р.

У ІІІ кварталі 2014 року серед фондових майданчиків Європи лідерами за обсягом коштів, залучених у ході ІРО, були London Stock Exchange (Великобританія) - 1,9 млрд. євро, європейський майданчик NYSE Euronext - 1,7 млрд. євро, Borsa Italiana (Італія) - 1,1 млрд. євро, BME Spanish Exchange - 0,87 млрд. євро, Bucharest Stock Exchange - 0,44 млрд. євро.

Лондонська біржа посіла перше місце і за кількістю розміщень (23 ІРО), випередивши італійський майданчик Borsa Italiana (10 ІРО), польську біржу Warsaw Stock Exchange (10 ІРО), європейський майданчик NYSE Euronext (8 ІРО) та групу бірж NASDAQ OMX (7 ІРО).

Найбільшими розміщеннями на європейських ринках у ІІІ кварталі 2014 р. були ІРО нідерландської компанії NN Group (фінансовий сектор) - 1,54 млрд. євро, італійської компанії FinecoBank (фінансовий сектор) - 0,67 млрд. євро, британської компанії SSP Group (сектор споживчих послуг) - 0,61 млрд. євро, іспанської компанії Logista (промисловий сектор) - 0,47 млрд. євро та румунської компанії Electrica (сектор комунальних послуг) - 0,44 млрд. євро. Ці п’ять емітентів у цілому отримали в ході публічних розміщень 3,73 млрд. євро, що становить 56,3% усіх коштів, залучених у ІІІ кварталі на ринках Європи.

У звітному періоді найбільші обсяги коштів були залучені емітентами, які представляють фінансовий сектор (3,13 млрд. євро), промисловий сектор (1,33 млрд. євро), сектор споживчих послуг (0,83 млрд. євро), сектор комунальних послуг (0,61 млрд. євро), сектор охорони здоров’я (0,5 млрд. євро). Іншими галузями, на які звернули увагу інвестори, були нафтогазова промисловість, технологічний сектор, телекомунікаційний сектор, а також сектор сировини та матеріалів.

Експерти прогнозують, що позитивні тренди, які спостерігалися на європейському ринку первинних публічних розміщень протягом перших трьох кварталів, триватимуть і у жовтні-грудні, що дозволить закінчити рік з показниками, що перевищать минулорічні результати.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 15,31 пункту,
а Індекс українських акцій - зріс на 6,53 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 24.10.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
450 432 402,88
436,95
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 24.10.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
37 232 243
1 115,77


*****

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24