Новини УАІБ

20 жовтня 2014

Відбулося засідання Ради УАІБ

16 жовтня 2014 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради розглянули звіт про виконання плану та бюджету УАІБ за 3-й квартал 2014 року та на підставі звіту  Ревізійної комісії ухвалили його. Затверджено також план роботи та бюджет УАІБ на 4-й квартал 2014 року.

Члени Ради розглянули проект Концепції функціонування інституту тимчасового адміністратора на фондовому ринку, розроблену НКЦПФР, та після обговорення вирішили її не підтримувати. Дирекції УАІБ доручено підготувати відповідні зауваження та направити їх до Комісії.

Рада виключила зі складу членів УАІБ ТОВ «КУА «ЗАРС» (м.Одеса) згідно з рішення НКЦПФР про анулювання ліцензії на підставі заяви компанії про припинення професійної діяльності.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться  20 листопада 2014 року.

*****

Громадська рада при НКЦПФР проаналізувала проект
Програми розвитку фондового ринку

Минулого тижня відбулося засідання Громадської ради при НКЦПФР, повідомляє прес-служба Комісії. Одним із його ключових питань стало обговорення проекту Програми розвитку фондового ринку України на 2015-2017 роки «Європейський вибір - нові можливості для прогресу та зростання». Так, учасники засідання детально проаналізували кожен із розділів проекту Програми, а також висловили свої пропозиції та побажання, які надалі будуть надіслані в Комісію для опрацювання.

Зазначимо, що регулятор вже провів серію круглих столів, присвячених публічному обговоренню проекту Програми розвитку фондового ринку на 2015 - 2017 роки. Вони зібрали авторитетних представників ринку цінних паперів, керівників саморегулівних організацій, фондових бірж, інвестиційних компаній, депозитаріїв, торговців, експертів, журналістів з метою визначення основних напрямків вдосконалення нової Програми. Засідання Громадської ради стало ще одним кроком до підготовки робочого варіанту документа, адже Комісія в рамках робочих груп планує доопрацювати Програму з урахуванням усіх отриманих пропозицій.

*****

НКЦПФР завершила роботу над встановленням ознак
фіктивності емітентів цінних паперів

НКЦПФР затвердила «Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до переліку (списку) емітентів, що мають ознаки фіктивності», повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначила директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, Комісія встановила чіткий перелік критеріїв визначення ознак фіктивності емітента та його цінних паперів, що є підставою для включення до переліку учасників ринку, що мають такі ознаки. Цей Перелік є відкритою та доступною базою, до якої будуть вноситись емітенти, що не дотримуються чи навмисно порушують встановлені норми чинного законодавства у своїй діяльності.

Формування, ведення та внесення змін до Переліку буде здійснювати Комісія в електронному вигляді та публікувати таку інформацію на своєму веб-сайті. Виключеним з цього списку емітент може бути у разі, якщо надасть до регулятора документи, що підтверджують усунення підстав для визнання його таким, що має ознаки фіктивності.

До ознак фіктивності належать факт відсутності емітента за місцезнаходженням, неподання емітентом до Комісії регулярної інформації, нескликання акціонерним товариством загальних зборів акціонерів протягом двох років поспіль та інше.

За словами А. Папаіки, зазначене Положення приведено у відповідність до вимог Податкового кодексу України. Так, внесення та виключення емітента до/з Переліку здійснюються на підставі спільного рішення Державної фіскальної служби та Комісії.

*****

В Україні створена перша інвестиційна он-лайн карта

Минулого тижня Держінвестпроект презентував першу інвестиційну он-лайн карту України, повідомляє прес-служба Агентства. Як зазначив на презентації перший заступник голови Держінвестпроекту Кирило Бондар, робота над цим проектом тривала близько двох років, її фінальний варіант був завершений спільно з Проектом міжнародної технічної допомоги «Місцевий економічний розвиток міст України».

Два роки тому Агентство розпочало випуск інвестиційних атласів України та інвестиційних паспортів усіх регіонів. Зараз всі ці напрацювання трансформувалися в електронну карту, якою тепер зможуть користуватися інвестори з усього світу.

Під час роботи з інтерактивною картою інвестор матиме доступ до всіх об’єктів інвестування в Україні - земельні ділянки та об’єкти промислової нерухомості, а також до інформації про логістику. При цьому на карті вказано перелік компаній, які зацікавлені працювати з іноземними інвесторами, прагнуть вийти зі своєю продукцією на зовнішні ринки.

*****

ФДМУ та ПАКУ підписали Меморандум про співробітництво
щодо розвитку корпоративного управління

Фонд державного майна України та Професійна асоціація корпоративного управління підписали меморандум про взаємодію, співробітництво та координацію дій щодо вдосконалення стану корпоративного управління в акціонерних товариствах, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, повідомляє прес-служба ФДМУ. Меморандум було підписано на початку жовтня 2014 року головою ФДМУ Дмитром Парфененком та головою правління Професійної асоціації корпоративного управління Олександром Окунєвим.

Співробітництво передбачає, зокрема, спільне відпрацювання нормативно-правових актів у сфері корпоративного управління, а також спільні дії щодо реалізації законів про державну програму приватизації, про акціонерні товариства, про господарські товариства та про управління об’єктами державної власності.

Як зазначив заступник голови ФДМУ Юрій Нікітін, підписання цього Меморандуму є одним з кроків Фонду держмайна щодо підвищення рівня управління корпоративними правами держави, що, відповідно, позитивно вплине на інвестиційну привабливість українських підприємств та поглиблення євроінтеграції національної економіки.

Крім того, це є важливим чинником для забезпечення максимально якісної підготовки підприємств до приватизації у 2014-2015 роках, покликаної зацікавити якомога більше коло інвесторів.

*****

У січні-вересні 2014 року на європейських
фондових ринках панували позитивні тренди

Згідно з даними Федерації Європейських Фондових Бірж (The Federation of European Securities Exchanges - FESE), за станом на початок жовтня 2014 р., лідерами серед фондових бірж країн Європи за показником ринкової капіталізації були європейський майданчик NYSE Euronext - 2,77 трлн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) - 1,36 трлн. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - 1,21 трлн. євро, група бірж NASDAQ OMX Nordics&Baltics - 984 млрд. євро та BME Spanish Exchanges (Іспанія) - 907 млрд. євро.

Найкращу динаміку зростання з початку року продемонстрували CEESEG-Ljubljana (Словенія), капіталізація якої збільшилася на 24,6%, CEESEG-Prague (Чехія) - на 16,8%, Cyprus Stock Exchange (Кіпр) - на 13,8%, Oslo Børs (Норвегія) - на 13%, BME Spanish Exchanges - на 11,9%. При цьому на інших майданчиках у січні-вересні поточного року відбувалося незначне зростання капіталізації, а на деяких навіть падіння.

У звітному періоді на більшості європейських бірж спостерігалося зростання основних індексів. Найбільше зросли індекси CEESEG-Ljubljana - на 27,8%, NASDAQ OMX Nordic-Copenhagen (Данія) - на 17,9%, Bucharest Stock Exchange (Румунія) - на 11,8%, Borsa Istanbul (Туреччина) - на 11,1%, Cyprus Stock Exchange - на 10,9%.

Поряд із цим, дещо збільшилася кількість компаній, які знаходяться в лістингу фондових бірж Європи. За станом на початок жовтня, найбільшу кількість компаній у лістингу мали BME Spanish Exchanges - 3 402, європейський майданчик NYSE Euronext - 1 065 та Warsaw Stock Exchange (Польща) - 898.

Розвиток фондових ринків країн Центральної та Східної Європи характеризувався такими показниками. З початку року ринкова капіталізація фондових бірж регіону збільшилася, за винятком австрійської біржі CEESEG-Vienna та угорської CEESEG-Budapest.

Найбільшу капіталізацію, за станом на початок жовтня 2014 р., мала Warsaw Stock Exchange - 154 млрд. євро. Друге місце посіла CEESEG-Vienna, капіталізація якої становила 81,2 млрд. євро, а третє - CEESEG-Prague з капіталізацією 25,7 млрд. євро.

Найбільше зростання капіталізації з початку року в цьому регіоні було зафіксоване у CEESEG-Ljubljana та CEESEG-Prague, які, як зазначалося вище, мали найкращі показники зростання серед усіх європейських бірж. За ними йшли Bucharest Stock Exchange, капіталізація якої зросла на 11,1%, Bulgarian Stock Exchange (Болгарія) - на 4,1% та Warsaw Stock Exchange - на 3,8%.

Протягом перших трьох кварталів на більшості бірж ЦСЄ відбувалося зростання основних індексів. Лідером за цим показником не лише у регіоні ЦСЄ, а й у всій Європі (як зазначалося вище) стала словенська біржа, індекс якої зріс на 27,8%. На другому місці опинилася Bucharest Stock Exchange (зростання індексу на 11,8%), а на третьому - Warsaw Stock Exchange (зростання індексу на 4,1%).

Для порівняння, у січні-вересні 2014 р. Індекс вітчизняної ФБ ПФТС зріс на 40,98%, а Індекс українських акцій, який розраховується «Українською біржею», - на 17,95%.

У регіоні Центральної та Східної Європи найбільшу кількість компаній у лістингу мали Warsaw Stock Exchange - 898, Bulgarian Stock Exchange - 373 та Bratislava Stock Exchange (Словаччина) - 128. При цьому на більшості фондових майданчиків ЦСЄ мало місце незначне зменшення кількості лістингових компаній.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 21,49 пункту,
а Індекс українських акцій - на 38,38 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 17.10.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
649 395 064,41
452,26
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 17.10.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
32 334 941
1 109,24


*****

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами
у січні-серпні 2014 року становило $1 165,8 млн.

Згідно з даними Державної служби статистики, за січень-серпень 2014 року експорт товарів з України склав $37 679,4 млн., імпорт в Україну - $36 513,6 млн. Порівняно з січнем-серпнем 2013 року експорт зменшився на 6,8%, імпорт - на 23,5%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітному періоді становило $1 165,8 млн. (у січні-серпні 2013 року сальдо було від’ємне та дорівнювало $7 323,9 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,03 (за січень-серпень 2013 року - 0,85).

Зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами із 212 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив $12 160,8 млн. або 32,3% від загального обсягу експорту та збільшився проти січня-серпня 2013 року на $1 517,8 млн. або на 14,3%.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу дорівнював $13 442,9 млн. або 36,8% від загального обсягу та зменшився проти січня-серпня 2013 року на $3 514,6 млн. або на 20,7%.

*****

У вересні 2014 року обсяг грошової маси в Україні
зменшився на 2,2%, а монетарної бази - на 2,9%

Згідно з даними Національного банку, у вересні в Україні продовжувалося зростання залишків за депозитами в національній валюті та зниження середньозважених ставок за наданими кредитами та залученими депозитами в національній валюті.

Загальний обсяг депозитів у національній валюті у вересні порівняно з попереднім місяцем збільшився на 2,5% (з початку року зменшився на 7,8%) до 389,5 млрд. грн. Це відбулося за рахунок зростання протягом місяця залишків на депозитних рахунках юридичних осіб на 11,1% (з початку року - на 7,5%) до 181,5 млрд. грн. за одночасного зменшення залишків на рахунках фізичних осіб на 3,9% (з початку року - на 18%) до 207,9 млрд. грн.

Обсяг депозитів в іноземній валюті за місяць зменшився на 4,2% (з початку року - на 21,9%) до $24 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб - на 3,3% (з початку року - на 13,8%) до $8,9 млрд., фізичних осіб - на 4,8% (з початку року - на 34,1%) до $15,1 млрд.

У вересні також зменшилися залишки за кредитами, наданими в національній валюті, на 0,3% (з початку року - на 8,3%) до 547,2 млрд. грн. Це відбулося за рахунок зменшення залишків за кредитами, наданими як юридичним особам - на 0,2% (з початку року - на 8,7%) до 433,7 млрд. грн., так і фізичним особам - на 0,4% (з початку року - на 6,8%) до 113,5 млрд. грн.

Залишки за кредитами в іноземній валюті зменшилися на 2,1% (з початку року - на 11,8%) до $34 млрд. (у доларовому еквіваленті), у тому числі юридичних осіб - на 2,1% (з початку року - на 10,4%) до $27 млрд., фізичних осіб - на 2% (з початку року - на 16,9%) до $6,9 млрд.

У вересні обсяг готівки поза банками зменшився на 0,3% (з початку року зріс на 21,5%) до 288,9 млрд. грн. Обсяг грошової маси за місяць зменшився на 2,2% (з початку року збільшився на 9,1%) до 991,9 млрд. грн. Монетарна база за місяць зросла на 2,9% (з початку року - на 14,4%) до 351,4 млрд. грн.

Обсяг коррахунків банків у Національному банку у вересні збільшився на 38,6% (з початку року - на 16%) до 38,3 млрд. грн. Обсяг обов’язкових резервів, що підлягав формуванню згідно зі встановленими нормативами, становив у вересні 35,5 млрд. грн., з них на окремий рахунок у Національному банку було перераховано 0,4 млрд. грн.

Обсяг рефінансування банків Національним банком у вересні становив 3,83 млрд. грн. (із них кредит овернайт - 0,32 млрд. грн., кредити, надані на тендерах з підтримання ліквідності банків, - 2,56 млрд. грн.). Загальний обсяг рефінансування, наданого з початку року, становив 142,1 млрд. грн.

Середньозважена процентна ставка за операціями з підтримання ліквідності банків у вересні становила 18,64% (із них за кредитами овернайт - 17,5%, кредитами, наданими на тендерах з підтримання ліквідності банків, - 18,74%). За січень-вересень 2014 року середньозважена ставка за операціями з підтримання ліквідності банків становила 14,22% річних.

Одночасно протягом місяця Національний банк набув у власність державних облігацій України (за номінальною вартістю) на суму 29,7 млрд. грн. З початку року обсяг відповідних операцій становив 126,6 млрд. грн. та $5 млн. Продаж цінних паперів України зі свого портфеля в поточному році Національний банк не проводив.

Також повідомляється, що у 2014 році Національний банк здійснював операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування, у межах якого було як куплено, так і продано державних облігацій України (за номінальною вартістю) на суму 1 млрд. грн. Однак, безпосередньо у вересні операції з купівлі/продажу державних облігацій України через механізм двостороннього котирування не проводилися.

З метою абсорбування ліквідності НБУ здійснює операції з мобілізації коштів. Їх обсяг у вересні становив 153 млрд. грн. (з початку року - 1 058,6 млрд. грн.). Переважна більшість цих операцій були операціями овернайт. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів у вересні становила 8,07% річних (з початку року - 4,7%).

Вартість ресурсів у національній валюті для юридичних та фізичних осіб протягом вересня знизилася порівняно із серпнем: за наданими кредитами - з 16,6% до 16,18%, за залученими депозитами - з 10,66% до 10,3%. Натомість зросла вартість ресурсів в іноземній валюті: за наданими кредитами - з 8,48% до 8,84% та залученими депозитами - з 6,18% до 6,84%. Вартість ресурсів на міжбанківському кредитному ринку в національній валюті підвищилася з 12,77% до 13,26% річних.

 *****

Індекс промислового виробництва в Україні у вересні 2014 року
становив 83,4%, а у січні-вересні - 91,4%

Згідно з даними Державної служби статистики у вересні 2014 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 83,4%, а у січні-вересні - 91,4%. При цьому у вересні поточного року у порівнянні із серпнем спостерігалося зростання промислового виробництва на 4,9%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у вересні 2014 року у порівнянні із вереснем 2013 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 27,1% (з початку року - на 9%), у переробній промисловості - на 11% (з початку року - на 9,4%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 18,8% (з початку року - на 4,6%).

*****

У січні-вересні 2014 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 34,4 млрд. грн., що виявилося на 17,2% менше
обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року

У січні-вересні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 34,4 млрд. грн., що на 17,2% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 83,8% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (8,8% та 7,4% відповідно). У січні-вересні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року найвища динаміка зростання обсягів будівництва була зафіксована лише в Чернігівській, Рівненській, Тернопільській та Одеській областях.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24