Новини УАІБ

08 вересня 2014

Загальні чисті активи європейських інвестиційних фондів
за січень-червень поточного року збільшилися на 8,4%

Як свідчать дані звіту Представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту (EFAMA) «Тренди європейської індустрії інвестиційних фондів у першому півріччі 2014 року», загальні чисті активи інвестиційних фондів, зареєстрованих у Європі, за січень-червень поточного року збільшилися на 8,4% і, за станом на початок липня 2014 року, складали 10 617 млрд. євро (згідно з даними НБУ, за станом на 01.07.2014 р., 1 євро дорівнював 16,09 грн.).

У І кварталі вони зросли на 3,8%, а у ІІ кварталі - на 4,6%. Для порівняння, за перше півріччя минулого року сукупні активи європейських інвестиційних фондів зросли на 3,2%.

Найбільший обсяг чистих активів серед інвестиційних фондів європейських країн на звітну дату спостерігався у фондах Люксембургу. Їхня частка у загальному обсязі активів складала 26,9% (2 855 млрд. євро). До п’ятірки лідерів за цим показником також входили інвестиційні фонди Франції (14,7% або 1 561 млрд. євро), Німеччини (14,1% або 1 498 млрд. євро), Ірландії (14,1% або 1 496 млрд. євро) та Великобританії (11,5% або 1 224 млрд. євро).

У першому півріччі поточного року в більшості європейських країн було зафіксоване збільшення обсягів активів інвестиційних фондів. Найбільше вони зросли в інвестфондах Данії (на 25,3%), Швеції (на 16%), Болгарії (на 15,9%), Румунії (на 15,8%) та Іспанії (на 15,4%).

Зменшення активів спостерігалося лише в інвестфондах Хорватії (на 3%) та Ліхтенштейну (на 2,7%).

Частка чистих активів фондів групи UCITS у загальному обсязі активів європейських інвестиційних фондів, за станом на початок липня 2014 р., складала 70,3%, а фондів групи non-UCITS - 29,7%.

Сукупні чисті активи фондів групи UCITS за перше півріччя поточного року зросли на 8,7% до 7 464 млрд. євро.

Частка активів фондів акцій у загальній структурі фондів групи UCITS складала 37%, фондів облігацій - 29%, збалансованих фондів - 17%, фондів грошового ринку - 12%, фондів фондів - 1%, інших видів фондів - 4%.

Загальні активи фондів акцій за січень-червень поточного року зросли на 7,7%, фондів облігацій - на 10,8%, збалансованих фондів - на 13%, фондів фондів - на 14,7%, фондів грошового ринку - на 0,5%, інших видів фондів - на 11%.

За станом на звітну дату, найбільші обсяги активів фондів групи UCITS спостерігалися в таких країнах: Люксембург - 32,5% від загального обсягу активів усіх європейських фондів цієї групи (2 426 млрд. євро); Ірландія - 15,5% (1 157 млрд. євро); Франція - 15,3% (1 142 млрд. євро); Великобританія - 12,5% (936 млрд. євро); Швейцарія - 4,1% (309 млрд. євро).

У переважній більшості європейських країн у січні-червні поточного року було зафіксоване зростання чистих активів інвестиційних фондів групи UCITS.

Найбільше зросли активи інвестфондів Румунії (на 20,6%), Португалії (на 18%), Болгарії (на 16%), Іспанії (на 15,8%) та Швеції (на 14,8%).

Зменшення активів інвестиційних фондів групи UCITS відбулося лише у Хорватії (на 2,8%) та у Нідерландах (на 0,1%).

Сукупні чисті активи європейських інвестиційних фондів групи non-UCITS за січень-червень поточного року зросли на 7,9% й за станом на початок липня дорівнювали 3 153 млрд. євро.

Як зазначається у звіті EFAMA, у першому півріччі 2014 року в європейських інвестиційних фондах був зафіксований приплив коштів на загальну суму 282,78 млрд. євро. (у І кварталі він становив 153,39 млрд. євро, а в ІІ кварталі - 130,39 млрд. євро).

Результати першого півріччя поточного року були набагато кращими за показники аналогічного періоду минулого року, коли інвестиційні фонди країн Європи залучили 144 млрд. євро. (у І кварталі приплив коштів становив 132 млрд. євро, а у ІІ кварталі - 12 млрд. євро).

Лідерами за обсягом припливу коштів у січні-червні поточного року виявилися фонди облігацій - 117,55 млрд. євро. При цьому збалансованим фондам вдалося залучити майже 100 млрд. євро, фондам акцій - 51,12 млрд. євро, а іншим видам фондів - 22,62 млрд. євро. Однак, фонди грошового ринку у звітному періоді втратили 8,4 млрд. євро.

Найбільші обсяги залучених коштів було зафіксовано в інвестиційних фондах групи UCITS Люксембургу (133,76 млрд. євро), Ірландії (65,32 млрд. євро), Іспанії (20,87 млрд. євро), Великобританії (15,68 млрд. євро) та Італії (14,42 млрд. євро).

Разом із тим, в інвестиційних фондах групи UCITS ряду країн Європи відбувся відтік коштів. Найбільших втрат зазнали інвестфонди Австрії (1,2 млрд. євро), Ліхтенштейну (1,11 млрд. євро)та Туреччини (1,02 млрд. євро).

*****

НКЦПФР внесла зміни до порядку складання
та подання інформації біржами та СРО

Національна комісія с цінних паперів та фондового ринку схвалила внесення змін до Положення про порядок складання та подання інформації щодо діяльності саморегулівних організацій та об’єднань професійних учасників фондового ринку та до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності організаторами торгівлі, оприлюднення інформації та подання таких документів до Комісії, інформує прес-служба регулятора.

Як пояснив т. в. о. директора Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Іраклій Барамія, сьогодні організатори торгівлі, саморегулівні організації та об’єднання професійних учасників подають до Комісії адміністративні дані щодо своєї професійної діяльності виключно в електронному форматі. Однак винятком є ситуація, коли на вимогу уповноваженої особи регулятора ці професійні учасники фондового ринку зобов’язані надати до Комісії відповідні дані в паперовій формі, які мають бути, серед іншого, скріплені відбитком печатки професійного учасника.

Таким чином, задля відповідності нормативно-правових актів НКЦПФР законодавству щодо спрощення порядку відкриття бізнесу, було встановлено, що паперова форма даних, яка може подаватись на вимогу до Комісії, повинна бути скріплена відбитком печатки професійного учасника лише за її наявності.

*****

Комісія затвердила Порядок обміну електронними документами між
Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Центральним депозитарієм цінних паперів

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Порядок обміну електронними документами між Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Центральним депозитарієм цінних паперів, повідомляє прес-служба Комісії.

Як зауважив начальник управління інформаційних технологій та діловодства НКЦПФР Андрій Заїка, Порядок був розроблений з метою встановлення загальних правил обміну електронними документами між НКЦПФР та ПАТ «Національний депозитарій України» як Центральним депозитарієм цінних паперів. Він регулює сукупність процесів формування (створення), відправлення, передачі, одержання і перевірки електронних документів. Документ має спростити і додати зручності в комунікації між регулятором та учасниками ринку.

У рамках дії цього Порядку Центральному депозитарію можуть надсилатися із застосуванням електронно-цифрового підпису такі файли: розпорядчі документи; нормативно-правові акти Комісії; постанови уповноваженої особи Комісії про накладання санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді зупинення розміщення (продажу) та обігу цінних паперів; розпорядження уповноваженої особи Комісії про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, прийнятого на підставі рішення про визначення емісії цінних паперів недобросовісною, про поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, про зупинення обігу цінних паперів, про відновлення обігу цінних паперів або про скасування реєстрації випуску цінних паперів; рішення Комісії. Крім того, і сам Центральний депозитарій може здійснювати обмін електронними документами з Комісією. При цьому строк зберігання електронних документів відповідатиме строку, встановленому законодавством для відповідних документів на паперових носіях.

*****

НКЦПФР продовжує роботу з приведення діяльності акціонерних товариств до норм законодавства

НКЦПФР повідомляє про результати своєї роботи в напрямку приведення діяльності емітентів у відповідність до закону «Про акціонерні товариства». На засіданні регулятора були прийняті рішення щодо відновлення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів. Зокрема, йдеться про таких емітентів, як ПрАТ «Авіакомпанія Україна-Аероальянс», ПрАТ «Ріел Трейд Компані» та ЗАТ «Світ Будівельних Матеріалів» (в останньому випадку - для завершення процедури дематеріалізації).

За словами директора Департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олега Мисюри, позитивним чинником є те, що емітенти реагують на санкції Комісії та усувають їх причини - проходять процедуру дематеріалізації випуску акцій, щоб відповідати вимогам чинного законодавства, надають затримані річні звітності, вносять необхідні зміни до статутів тощо.

У Комісії наголошують, що ця робота регулятора проводиться не тільки для забезпечення дотримання норм закону, а й задля захисту інвесторів, і, відповідно, спрямована на ефективний розвиток фондового ринку.

*****

Регулятор схвалив зміни до ліцензування і провадження професійної діяльності на фондовому ринку для торговців, фондових бірж, депозитарних установ та управителів іпотечним покриттям

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Змін до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів), інформує прес-служба Комісії.

Як зазначив заступник директора Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Іраклій Барамія, регулятор рекомендує зміни через необхідність врегулювання окремих питань, які виникали в процесі застосування норм діючого регуляторного акта. Це сприятиме подальшому розвитку прозорого, ліквідного та конкурентоспроможного фондового ринку.

Змінами визначено термін «опосередкована участь», уточнено норму щодо включення до державного реєстру фінансових установ тих учасників фондового ринку, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів, та норму щодо членства професійного учасника фондового ринку в ОПУ (об’єднанні професійних учасників) та/або у СРО (саморегулівній організації), встановлено відповідні вимоги до осіб, на яких покладено ведення бухгалтерського обліку ліцензіата, й виключено вимогу про обов’язкове розроблення торговцем цінними паперами положення про внутрішній контроль та призначення контролера, а також уточнено норму щодо обов’язку ліцензіата оприлюднювати до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власному веб-сайті з опублікуванням у періодичному або неперіодичному виданні.

 Поряд із цим, запропонованими нововведеннями виключено обов’язкову вимогу на засвідчення документів юридичної особи печаткою й передбачено, що ліцензіат після змін у графіку роботи зобов’язаний протягом наступного робочого дня повідомити Комісію про такі зміни. Також, змінами доповнено вимогу щодо подачі протягом п'ятнадцяти робочих днів до Комісії інформації про веб-сайти ліцензіата. Ці новації спрямовані на підвищення зручності клієнтів та інвесторів, адже документом передбачено подовження терміну подачі документів у разі настання форс-мажорних обставин.

*****

НКЦПФР продовжує рекомендувати фахівцям
фондового ринку навчальну літературу

НКЦПФР ухвалила рішення, якими рекомендувала навчальні посібники для використання освітніми закладами при підготовці фахівців з питань фондового ринку, інформує прес-служба Комісії.

За словами директора Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, регулятор розглянув два навчальних посібники, рекомендованих Навчально-методичною радою з питань фондового ринку та корпоративного управління Українського інституту розвитку фондового ринку Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана і надав їм гриф «Рекомендовано НКЦПФР». Це дві книжки, автором яких є Гонтар Л. В., - «Облік за міжнародними стандартами фінансової звітності» і «Фондовий ринок та сучасний аудит фінансової звітності професійних учасників фондового ринку». 

Комісія координує роботу з підготовки фахівців з питань фондового ринку, встановлює кваліфікаційні вимоги щодо осіб, які здійснюють професійну діяльність з цінними паперами, та проводить їх сертифікацію, тому спеціалісти регулятора розглядають навчальні посібники, які розкривають тематику відповідних спеціалізацій підготовки фахівців ринку цінних паперів та які подаються до Комісії на схвалення.

*****

Обсяг торгів на біржовому ринку України у серпні 2014 року
склав 128,56 млрд. грн., а у січні-серпні - 379,33 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР, у серпні 2014 року на фондових біржах України було укладено угод на загальну суму 128,56 млрд. грн., а у січні-серпні - 379,33 млн. грн.

Найбільший обсяг торгів серед усіх фінансових інструментів у серпні було зафіксовано з ОВДП - 120,89 млрд. грн. При цьому з корпоративними облігаціями було укладено угод на суму 5,51 млрд. грн., з акціями - 1,36 млрд. грн., деривативами - 0,59 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,18 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 22,3 млн. грн., муніципальними облігаціями - 2,97 млн. грн.

*****

На ФБ «Перспектива» у серпні 2014 року було укладено
11,68 тис. договорів на суму 113,41 млрд. грн.

У серпні 2014 року на ФБ «Перспектива» було укладено 11,68 тис. договорів на суму 113,41 млрд. грн. При цьому обсяг торгів ОВДП становив 111,62 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 1,25 млрд. грн., деривативами - 0,46 млрд. грн., акціями - 52,15 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 24,34 млн. грн., муніципальними облігаціями - 2,16 млн. грн., опціонними сертифікатами - 7,28 млн. грн.

За станом на кінець серпня 2014 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 740. З них, 191 цінний папір перебував у першому рівні лістингу, 74 - у другому рівні лістингу та 467 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 263 акції; 198 ОВДП; 40 інвестиційних сертифікатів; 183 корпоративні облігації; 7 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 6 опціонних сертифікатів; 6 ф’ючерсних контрактів; 35 депозитних сертифікатів НБУ.

*****

У серпні 2014 року Індекс ПФТС знизився на 6,58%

У серпні 2014 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 3,45 тис. на суму 113,46 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 9,09 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 3,97 млрд. грн., з акціями - 63,02 млн. грн., з інвестиційними сертифікатами - 1,48 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 0,82 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом серпня знизився на 7,78% з 478,48 до 447 пункту, а з початку року - зріс на 48,74% з 300,53 до 447 пункту.

За станом на кінець серпня 2014 року у Біржовому списку ПФТС перебував 1 621 цінний папір, а саме - 816 акцій, 361 корпоративна облігація, 219 ОВДП, 171 цінний папір ІСІ, 11 муніципальних облігацій, 37 депозитних сертифікатів НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 219 цінних паперів, до другого - 222, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у серпні 2014 року зріс на 10,71%

Згідно з даними «Української біржі» у серпні 2014 року на ній було укладено 42 тис. угод на загальну суму 0,89 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,75 млрд. грн., а їхня кількість - 30,55 тис. В свою чергу, на строковому ринку «Української біржі» у серпні було укладено 11,47 тис. угод на загальну суму 0,14 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 10,71% з 1 322,84 до 1 181,1 пункту, а з початку року - зріс на 29,79% з 910,04 до 1 181,1 пункту.

*****

Уряд пропонує продавати невеликі пакети акцій
підприємств у ході приватизації на західних біржах

Згідно з повідомленням Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, уряд йде на найбільш масштабну приватизацію, повідомляє прес-служба КМУ. За його словами, Кабмін звертається до Парламенту невідкладно прийняти закон «Про перелік об’єктів, що не підлягають приватизації». З цього переліку передбачається вилучити 1 251 об’єкт.

Продавати ці об’єкти планується на прозорих конкурсах і аукціонах. При цьому уряд пропонує, щоб так звані пробні пакети акцій таких підприємств (розміром до 5%), розміщувалися на західних біржах, наприклад, на Варшавській фондовій біржі. Це дозволить побачити реальну ціну об’єктів.

*****

Капіталізація українських аграрних компаній
на зарубіжних ринках значно знизилася

За даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» сьогодні на світових біржах представлені 15 українських публічних аграрних компаній. При цьому за останні шість місяців обсяг їх сукупної капіталізації зменшився більше ніж на $1,1 млрд. (на 22,2%), а з жовтня 2013 року - на $2,5 млрд. (на 39,1%) та станом на кінець серпня складав $3,9 млрд.

На жаль, ця тенденція не зупиняється і фактично кожна аграрна компанія показує зменшення вартості своїх цінних паперів. Так, за останні півроку найбільшого зменшення ринкової капіталізації у відсотковому значенні зазнали «Агрохолдинг «Мрія», який напередодні оголосив технічний дефолт (на 66,9%), «KSG Agro», до якої нещодавно були застосовані санкції у вигляді виключення з лістингу на Варшавській фондовій біржі через невчасну подачу звітності (на 57,9%) та «Мілкіленд» (на 49,3%). Збільшення капіталізації (на 6,3%) показала лише одна компанія - «Ovostar».

Як зазначають експерти УКАБ, капіталізація українських аграрних компаній зараз знаходиться на найнижчому рівні, починаючи з 2009 року. Військові дії лише частково пояснюють цей факт. При цьому вже тривалий час відчувається влив політичної і макроекономічної нестабільності, включаючи ситуацію на фінансових ринках. Також інвесторам не додають оптимізму перманентні спроби Міністерства фінансів підвищити податковий тиск на сільгоспвиробників. Це, звісно, відлякує як іноземних, так і вітчизняних інвесторів.   

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 4,38 пункту,
а Індекс українських акцій - на 19,55 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 05.09.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
829 967 658,06
442,62
 
Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 05.09.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
33 583 662
1 161,55


*****

Україна покращала свої позиції у Рейтингу конкурентоспроможності економік світу

У цьогорічному Рейтингу конкурентоспроможності економік світу за версією Всесвітнього економічного форуму посіла 76 місце (між Словаччиною та Хорватією) з 144 країн світу, повідомляється у звіті організації. Минулого року наша країна знаходилася на 84 місці з 148 країн.

При цьому цьогорічний рейтинг очолили Швейцарія, Сингапур та США, а його аутсайдерами виявилися Ємен, Чад та Гвінея.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у серпні 2014 року дорівнював 100,8%, а з початку року - 112,9%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у серпні 2014 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,8% (з початку року - 112,9%). У свою чергу, Індекс цін виробників промислової продукції становив 102,6% (з початку року - 124,4%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у серпні ціни зросли на 5,3% (з початку року - на 18,5%), у переробній промисловості - на 2% (з початку року - на 22,9%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 3% (з початку року - на 30,6%).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24