Новини УАІБ

28 липня 2014

Станом на початок липня 2014 року кількість зареєстрованих корпоративних
та пайових інвестиційних фондів в Україні - 2 040, з них 375 КІФ та 1 665 ПІФ

Згідно з даними НКЦПФР загальний обсяг інвестицій, залучених в економіку України через інструменти фондового ринку, упродовж січня-червня 2014 року становив 43,67 млрд. грн. Однак, у порівнянні із першим півріччям минулого року цей показник зменшився на 13,09 млрд. грн.

За звітний період Комісією було зареєстровано 61 випуск акцій загальним обсягом 5 млрд. грн., що виявилося на 16,5 млрд. грн. менше, ніж у січні-червні 2013 р.

Значні за обсягом випуски акції, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Дельта Банк», ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ «Український інноваційний банк» та ПАТ «Банк Національний кредит», ПАТ «Банк Кредит Дніпро», ПАТ «Банк Альянс», ПАТ «БМ Банк» та ПАТ «Платинум Банк».

Поряд із цим, у січні-червні НКЦПФР було зареєстровано 96 випусків облігацій підприємств на загальну суму 20,16 млрд. грн., що перевищило показник аналогічного періоду 2013 року на 5,33 млрд. грн.

Також у звітному періоді Комісія зареєструвала три випуски сертифікатів ФОН на загальну суму 53 млн. грн. та 8 випусків опціонів на суму 101 тис. грн. При цьому не було зареєстровано жодного випуску муніципальних облігацій.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-червень поточного року, дорівнював 16,18 млрд. грн., що виявилося на 2,28 млрд. грн. менше показника січня-червня 2013 року. В свою чергу, обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 365,01 млн. грн. та дорівнював 2,33 млрд. грн.

За станом на початок липня 2014 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 2 040, з них 375 КІФ та 1 665 ПІФ.

На фондових біржах у січні-червні 2014 року було укладено угод на загальну суму 215,94 млрд. грн. або на 16,96% більше ніж за перше півріччя минулого року.

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 8,72% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 91,28%

Найбільший обсяги торгів (186,31 млрд. грн. або 86,28% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики.

В свою чергу, обсяг торгів корпоративними облігаціями дорівнював 13,72 млрд. грн., акціями - 8,31 млрд. грн., деривативами - 5,66 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,88 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 35,76 млн. грн., опціонами - 11,51 млн. грн., іпотечними облігаціями - 10,52 млн. грн.

Загальний обсяг угод, укладених на ФБ «Перспектива» у першому півріччі поточного року, склав 164,07 млрд. грн., на ФБ ПФТС - 40,71 млрд. грн., а на КМФБ - 3,9 млрд. грн.

Обсяги торгів на інших біржах були такими: «Українська біржа» - 3,62 млрд. грн.; ПФБ - 3,03 млрд. грн.; УФБ - 307,87 млн. грн.; СЄФБ - 188,61 млн. грн.; УМФБ - 88,32 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 19,11 млн. грн.; УМВБ - 0,18 млн. грн.

*****

Комісія затвердила принципи корпоративного управління

НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Принципів корпоративного управління», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, документ був розроблений з метою поступового наближення українського законодавства до правил та рекомендацій Європейського Союзу та враховує Принципи корпоративного управління ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку).

Принципи мають рекомендаційний характер, і їх застосування є абсолютно добровільним. Зокрема, компанії самостійно можуть визначити, які норми доцільно використовувати на практиці з можливістю внесення їх у свої внутрішні документи. Адже цей документ містить важливі рекомендації щодо якісного та прозорого управління товариством, дотримання яких має допомагати підвищити їх інвестиційну привабливість та конкурентоспроможність.

Слід зазначити, що у світовій практиці немає єдиної моделі корпоративного управління, існують лише загальноприйняті міжнародні стандарти, які з урахуванням наших національних особливостей і лягли в основу розробленого регулятором документу. Ключовим завданням Комісії було і залишається наближення вітчизняних стандартів корпоративного управління до світових, а також визначення місця, ролі та пріоритетних напрямів розвитку корпоративного управління у системі економічних відносин в країні та за її межами.

Пані Папаіка сподівається, що впровадження документу сприятиме удосконаленню практики корпоративного управління в Україні, а також побудові ефективних орієнтирів у взаємовідносинах з інвесторами, менеджерами, працівниками і державою в цілому.

Нагадаємо, що базові Принципи корпоративного управління були розроблені регулятором ще у 2003 році, а нову редакцію було актуалізовано з урахуванням нинішніх реалій фондового ринку.

При цьому Комісія не зупиняє свою роботу у напрямку удосконалення корпоративного законодавства. Регулятор й надалі переглядатиме документ та вноситиме до ньому необхідні корективи.

*****

НКЦПФР повідомляє про стан судових справ регулятора
за перше півріччя 2014 року

НКЦПФР узагальнила інформацію щодо стану правозастосування та стану судових справ Комісії за перше півріччя 2014 року, інформує прес-служба Комісії.

За словами начальника управління правозастосування НКЦПФР Наталії Герасименко, за шість місяців 2014 року суддями адміністративних судів України відкрито 680 проваджень в адміністративних справах. Із них: 79 - щодо оскарження постанов про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів; 11 - щодо оскарження розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери; 573 - щодо стягнення фінансових санкцій, 93% з яких ухвалено на користь Комісії на загальну суму 15,2 млн. грн.; 2 справи - щодо оскарження постанов про накладення санкцій за правопорушення. При цьому кількість відкритих проваджень в адміністративних справах зменшилась у порівнянні з першим півріччям 2013 року, коли їх було відкрито 734.

Крім того, протягом звітного періоду поточного року центральним апаратом та територіальними органами Комісії до судів апеляційної інстанції було подано 21 апеляційну скаргу, а до Вищого адміністративного суду України, як суду касаційної інстанції, Комісією направлено 14 касаційних скарг. Тоді як за аналогічний період минулого року кількість апеляційних скарг становила 19, а касаційних - 6.

У звітному періоді працівники Комісії взяли участь у 918 судових засіданнях, що майже вдвічі більше аналогічного показника 2013 року (427 засідань).

Слід зазначити, що завершальною стадією в процесі стягнення штрафних санкцій є виконання судових рішень. Працівниками Комісії у першому півріччі 2014 року до органів державної виконавчої служби було подано 649 виконавчих листів на загальну суму 18,8 млн. грн., з яких відкрито 456 виконавчих проваджень на суму 11,8 млн. грн.

*****

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про визнання таким, що втратив чинність,
декрет Кабінету Міністрів України «Про довірчі товариства»

У парламенті зареєстровано проект закону «Про визнання таким, що втратив чинність, декрет Кабінету Міністрів України «Про довірчі товариства» (реєстраційний №4324а), поданий Кабінетом Міністрів. Як зазначається у пояснювальній записці до документу, його метою є визнання Декрету Кабінету Міністрів України «Про довірчі товариства» від 17 березня 1993 року № 23-93 таким, що втратив чинність, що забезпечить більш чітке правове регулювання відносин у даній сфері.

Відповідно до статті 92 Конституції України, правовий режим власності має визначатись та встановлюватись виключно законами України. Відносини щодо права довірчої власності врегульовані главою 70 Цивільного кодексу України «Управління майном» та відповідними спеціальними законами.

У даній сфері правового регулювання основними нормативно-правовими актами є Цивільний кодекс України, Господарський кодекс України, а також закони «Про інститути спільного інвестування», «Про господарські товариства», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про фінансово-кредитні механізми та управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», «Про іпотечні облігації» тощо.

*****

Міністерство фінансів у червні 2014 року здійснило розміщення ОВДП
на суму 4,6 млрд. грн.

За інформацією Національного банку у червні 2014 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 4,6 млрд. грн. В цілому, за січень-червень 2014 року було здійснено розміщення ОВДП в національній валюті на суму 28,2 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $0,45 млрд.

Середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті під час первинного розміщення у червні у національній валюті становила 16,59% річних. За січень-червень 2014 року середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті дорівнювала 14,02%, в іноземній валюті - 3,88%.

Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 22,9 млрд. грн. з дохідністю 14,28% річних. Безпосередньо у червні було здійснено випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» на суму 1,8 млрд. грн. із дохідністю 14,3 % річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 48,68 млрд. грн., у тому числі основний борг - 31,52 млрд. грн., сплата доходу - 14,15 млрд. грн.

За станом на кінець червня 2014 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 298,75 млрд. грн. З них, облігації обсягом 186,17 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 84,81 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 16,43 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 11,35 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

Станом на початок липня 2014 року у власність держави було повернуто
334 об’єкти приватизації

Згідно з даними Фонду держмайна, за станом на початок липня 2014 року у власність держави (за накопичувальним підсумком) було повернуто 334 об’єкти приватизації, з яких, 84 пакетів акцій, 58 єдиних майнових комплексів та 192 об’єкт незавершеного будівництва.

За 104 договорами триває претензійно-позовна робота щодо їх розірвання (визнання недійсними) і повернення відчужених за ними об’єктів у державну власність. З них, 11 - це пакети акцій, 12 - єдині майнові комплекси та 81 - об’єкт незавершеного будівництва.

Загальна сума коштів, отриманих від продажу об’єктів, повернутих у державну власність (за накопичувальним підсумком) становить 100,69 млн. грн.

*****

У ІІ кварталі 2014 року на фондових ринках Європи емітенти здійснили 145 ІРО,
у результаті яких залучили 22,3 млрд. євро

Згідно з інформацією компанії PricewaterhouseCoopers, у ІІ кварталі 2014 року на фондових ринках Європи емітенти здійснили 145 ІРО, у результаті яких залучили 22,3 млрд. євро. Кількість угод була майже у два рази більшою у порівнянні з ІІ кварталом 2013 року, а обсяг - у чотири рази.

Серед фондових майданчиків Європи лідерами за обсягом коштів, залучених у ході ІРО, були London Stock Exchange - 9,94 млрд. євро (45% від коштів, залучених на всіх біржах регіону), європейський майданчик NYSE Euronext - 4,46 млрд. євро, BME Spanish Exchange (Іспанія) - 2,73 млрд. євро, група бірж NASDAQ OMX - 1,33 млрд. євро та Borsa Italiana (Італія) - 1,15 млрд. євро. Лондонська біржа посіла перше місце і за кількістю розміщень (54 ІРО), випередивши групу бірж NASDAQ OMX (26 ІРО), європейський майданчик NYSE Euronext (22 ІРО), Borsa Italiana (7 ІРО) та польську біржу Warsaw Stock Exchange (6 ІРО).

Найбільшими розміщеннями на європейських ринках у квітні-червні 2014 р. були ІРО двох британських емітентів із сектору споживчих послуг, зокрема компанії AA – 1,73 млрд. євро та B&M European Value Retail - 1,34 млрд. євро, двох іспанських компаній Merlin Properties (фінансовий сектор) - 1,25 млрд. євро та Applus Services (промисловий сектор) - 1,1 млрд. євро, а також французької компанії Elior (сектор споживчих послуг) - 0,85 млрд. євро. Ці п’ять емітентів у цілому отримали в ході публічних розміщень 6,27 млрд. євро, що становить 28,1% усіх коштів, залучених у ІІ кварталі на ринках Європи. Вони розміщували акції на фондових біржах Великобританії, Іспанії та європейському майданчику NYSE Euronext.

У звітному періоді найбільші обсяги коштів були залучені емітентами, які представляють сектор споживчих послуг (6,94 млрд. євро), фінансовий сектор (6,88 млрд. євро), промисловість (4,37 млрд. євро), технологічний сектор (0,97 млрд. євро), сектор споживчих товарів (0,94 млрд. євро). При чому на частку сектору споживчих послуг та фінансового сектору припало майже дві третини загального обсягу всіх угод ІРО, укладених в Європі у ІІ кварталі поточного року.

Іншими галузями, на які звернули увагу інвестори, були сектор охорони здоров’я, сектор телекомунікацій, сектор сировини та матеріалів, нафтогазова промисловість та сектор комунальних послуг.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 18,88 пункту,
а Індекс українських акцій - на 77,69 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 25.07.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
348 395 252,87
465,21
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 25.07.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
49 505 634
1 305,87


*****

Падіння ВВП України у 2014 році становитиме 6%, а інфляція - 19%

За словами заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолія Максюти, економіка України у поточному році знаходиться у надзвичайно складному становищі. Анексія АР Крим, військовий конфлікт у провідних промислових регіонах країни, розбалансування фінансової системи, торгівельні обмеження з боку Російської Федерації створюють негативне середовище для розвитку, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

За підсумком першого півріччя майже всі види економічної діяльності продемонстрували негативну динаміку. Падіння виробництва відбувалося у сільському господарстві - на 3,9%, промисловості - на 4,7%, будівництві - на 8,9%, оптовій торгівлі - на 10,5%. Спостерігалося зростання цін на споживчому ринку на 11,6%.

Ці процеси посилюються негативними настроями у суспільстві, вичікувальною позицією інвесторів, прискоренням інфляційних процесів через девальвацію гривні й підвищенням тарифів на природний газ та електроенергію.

При цьому фактично єдиним рушієм економічної активності залишався внутрішній споживчий попит, але його позитивний внесок щомісячно зменшується через посилення негативних тенденцій в економіці. Так, оборот роздрібної торгівлі у першому півріччі зріс лише на 0,8%.

За його словами, беручі до уваги стан економіки України у першому півріччі Мінекономрозвитку за підсумком 2014 року прогнозує зниження ВВП на 6% (за перше півріччя, за прогнозами Міністерства його падіння становило 3%) та зростання цін на споживчому ринку на рівні близько 19%.

Наразі Мінекономрозвитку розробило прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік за двома сценаріями. Обидва сценарії прогнозу передбачають відновлення позитивної динаміки ВВП. Зокрема, прогнозується зростання реального ВВП на рівні 0,3% за першим сценарієм та на рівні 2% за другим сценарієм.

 *****

Середня заробітна плата в Україні у червні 2014 року становила 3 601 грн.

За інформацією Державної служби статистики у червні 2014 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 601 грн., що виявилося на 5% більше показника травня 2014 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зросла на 3,9%. В свою чергу, у червні 2014 року у порівнянні із червнем 2013 року середня номінальна заробітна плата зросла на 6%, а реальна - зменшилася на 5,4%.

У січні-червні 2014 року середня номінальна заробітна плата становила 3 368 грн., що виявилося на 5,3% більше показника січня-червня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зменшилася на 0,4%. Загальна кількість штатних працівників за червень зменшилася на 0,4% і за станом на кінець місяця складала 9 368,1 тис. осіб.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24