Відповідальність учасників фондового ринку буде підвищено

03 листопада 2011

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку погодила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення відповідальності учасників фондового ринку». Відповідне рішення було прийнято 1 листопада 2011 року на засіданні регулятора.

«Розробка зазначеного законопроекту пов’язана з необхідністю вдосконалення законодавчих норм щодо порядку та підстав застосування санкцій за порушення законодавства на ринку цінних паперів та про акціонерні товариства, а також з метою посилення відповідальності учасників фондового ринку за недотримання ними вимог законодавства на ринку цінних паперів та про акціонерні товариства», - коментує необхідність підготовки Комісією зазначеного документа Максим Лібанов, Начальник Управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР.

Законопроектом передбачено внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також Законів України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та «Про цінні папери та фондовий ринок». Зокрема, передбачається встановити адміністративну відповідальність за такі правопорушення у сфері фондового ринку: за обіг цінних паперів без реєстрації їх випуску або порушення порядку здійснення емісії цінних паперів; за порушення порядку передачі ведення реєстру власників іменних цінних паперів та порушення умов припинення провадження професійної діяльності на фондовому ринку, а також за відмову (ухилення) посадовця юридичної особи від проведення уповноваженими особами Комісії перевірки та ревізії та ін.

Окрім того, документ передбачає можливість використання Комісією заходів попереджувального та профілактичного характеру до учасників фондового ринку та розширення повноважень регулятора щодо проведення перевірок та досліджень на фондовому ринку. Також законопроект конкретизує повноваження уповноважених осіб регулятора у випадку порушення законодавства на ринку цінних паперів та про акціонерні товариства, законодавства щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Вдосконалюються і норми щодо відповідальності юридичних осіб за порушення законодавства на ринку цінних паперів та про акціонерні товариства. Крім того, передбачається  право Комісії звертатися до суду з позовом про припинення державної реєстрації акціонерного товариства та емітента у випадках, передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

Незабаром проект Закону буде оприлюднено для збору зауважень та пропозицій до нього, після чого його буде направлено на погодження до міністерств та відомств.

Прес-служба ДКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24