Відкриті ІСІ: змагання за доходність – коментарі керуючих активами

17 травня 2012

У квітні українські відкриті інститути спільного інвестування продовжували перебувати під тиском негативної динаміки вітчизняного фондового ринку. Однак інвестиційні керуючі активами намагалися чинити опір. За результатами місяця відкриті ІСІ дещо поліпшили динаміку вартості чистих активів і обсягу інвестованих коштів.

Середня доходність відкритих ІСІ все ще залишилася від’ємною, проте 12 фондів продемонстрували позитивні показники. Лідерами квітня за доходністю стали фонди: «КІНТО-Класичний» (+2,02%), «СЕМ Ажіо» (+2,01%), «Альтус-Стратегічний» (+1,10%).

Серед 24 відкритих фондів, яким не вдалося протистояти фондовому ринку, найбільш негативну динаміку вартості вкладень показали скарбнички індексних фондів: «Преміум-фонд Індексний» (-4,24%), «АРТ Індексний» ( 4,08%), «Аргентум» (-3,06%).

Коментують представники компаній з управління активами:     

    Віктор Ботте, керуючий активами фондів компанії «КІНТО»: Незважаючи на зниження фондового ринку на 1,6% (індекс UX) та помірний відтік грошей інвесторів, «КІНТО-Класичний» у квітні зріс по доходності на 2,03% - з 402,19 грн. за сертифікат до 410,34 грн.
    У портфелі, що на 50% складається з акцій та на 50% з інструментів з фіксованим доходом, 19 позицій зросло (серед ліквідних паперів - Мотор-Січ та, Харцизький трубний завод), 11 знизилися та 8 залишилися без змін. Проте, більш ніж очікуване зростання було продиктоване змінами біржових курсів неліквідних позицій енергодистриб’юторів: «Чернігівобленерго» та «Запоріжжяобленерго» - їхні біржові курси зросли на 85,1% (до 1,67 грн.) та на 99,3% (до 2,99 грн.) відповідно.

    Вячеслав Король, керуючий активами КУА «Арт-Капітал Менеджмент»: Наш фонд «Арт Індексний» показав середню збитковість серед трьох відкритих індексних фондів і зайняв передостаннє місце серед інших відкритих фондів. На жаль, у квітні всі індексні фонди відстали від індексу Української біржі, оскільки папери, що були виключені з індексу, зазнали значно більшого падіння у порівнянні з індексними паперами. Для розуміння причин цього варто зазначити, що в Україні відкриті індексні фонди в Україні не зовсім відповідають своїй класичній природі. За умов виконання вимог диверсифікації і короткого списку індексних акцій, вони не можуть підтримувати структуру індексу більш ліквідної Української біржі. Тому фонди декларували, що їхній портфель акцій складається з паперів індексів УБ і ПФТС. Без цього, після скорочення індексного кошика УБ, такі фонди мали б частку в акціях лише 50%, що є неприпустимим для індексної стратегії та пасивного управління.
    Частки паперів, що є тільки в індексі ПФТС, можуть мати різну питому вагу в різних фондах, оскільки управляючі можуть враховувати такі фактори як ймовірність виключення з індексу ПФТС або знаходження цінного паперу в списку очікування на включення до індексу УБ. Цей фактор найбільше впливає на розбіжності в доходностях між відкритими індексними фондами.
    Невідповідність класичній природі індексних фондів створює неможливість коректно порівнювати доходності фондів з індексом, оскільки у квітні портфелі таких фондів за складом і структурою суттєво відрізнялися від структури індексу і УБ, і ПФТС.
    Крім цього, збитковість фондів акцій та індексних фондів була спричинена загальним падінням фондового ринку, який показав мінус. Коли ринок буде зростати, поточні лідери стануть аутсайдерами, а поточні аутсайдери - лідерами. На наш погляд, доцільно порівнювати фонди з однаковими стратегіями. Тоді порівняння буде коректним та інформативним.

З більш детальними результатами діяльності публічних ІСІ можна ознайомитися на сайті УАІБ: www.uaib.com.ua

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24