Відкриті інвестиційні фонди у червні: на що сподіваються керуючі активами

12 липня 2012

Після травневого провалу ринків та відчутного падіння вартості активів, скористатися позивною динамікою ринку у червні вдалося чверті  українських відкритих інститутів спільного інвестування. Завдяки позитивним результатам роботи 10 фондів, здебільшого зі збалансованими стратегіями, середній показник доходності сектору відкритих ІСІ хоча й залишився з мінусом, проте суттєво поліпшився: з -8,16% у травні до -1,81% у червні. Це безумовно демонструє прагнення керуючих фондами вберегти інвестиції своїх клієнтів від обезцінення.

Лідерами за доходністю стали фонди: «УкрСиб А-ВІСТА» (КУА "УкрСиб Ессет Менеджмент", +2,53%), «Андромеда» (КУА "УПІ КАПІТАЛ", +1,93%) та «Альтус-Депозит» (КУА "Альтус ессетс актівітіс", +1,15%).

Діапазон доходності вітчизняних відкритих фондів у червні був доволі широким і коливався від -15,51% до +2,53%.

Найгіршими виявилися результати фондів «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (КУА "Універ Менеджмент", -15,51%), «СЕМ Ажіо» (КУА "Співдружність Ессет Менеджмент", -8,17%) та «Аргентум» (КУА "Драгон Есет Менеджмент", -6,01%).

Ситуацію на ринку відкритих ІСІ у червні коментують лідери та аутсайдери місяця:

Володимир Гринів, директор з управління активами АТ «КУА АПФ «УкрСиб Ессет Менеджмент»:
Вартість чистих активів фонду «УкрСиб А-ВІСТА» у червні поточного року зросла на 2,53%, що становить 34,17% річних. Позитивний фінансовий результат був досягнутий за рахунок збалансованої стратегії інвестування та ефективного управління активами фонду. Історично мінімальні рівні котирувань українських акцій та зростання на зовнішніх ринках сприяли їх купівлі, а низький рівень ліквідності вітчизняного ринку - швидкому росту котирувань. Так, підвищення вартості фонду вдалося досягти завдяки купівлі акцій за цінами «дна», при тому, що загальна частка акцій у диверсифікованому портфелі «УкрСиб А-ВІСТА» зараз не перевищує 16%. 

На позитивний результат також вплинула наявність опціонів на продаж акцій таких емітентів, як МК «Азовсталь» та ПАТ «Авдієвський коксохімічний завод», за цінами, що значно перевищували ринкові.

В подальшому ми плануємо збільшувати частку валютних ОВДП у портфелі фонду, та, за умови збереження позитивної динаміки на ринку акцій, частку акцій.

Михайло Грицько, директор КУА "УнІвер Менеджмент":
У перші тижні червня падіння індексу досягало 20%, але до кінця місяця переважна більшість акцій першого ешелону відіграли частину падіння, чого не відбулося з акціями другого та третього ешелонів.

Це пов’язано з тим, що інвестори все ще бачать великі ризики як у світовій, так і в українській економіці. Панічні настрої змушують людей продавати акції за безцінь, але, як відомо, після паніки завжди настає період зростання і акції відновлюються в ціні. Нинішні рівні цін абсолютно не виправдані - в них закладені всі можливі ризики. Ми вважаємо, що така ситуація не буде тривати довго і зараз чудовий момент скористатися цією можливістю.

Ще однією з  причин падіння вартості паїв фонду було складання реєстрів акціонерів для виплати дивідендів за результатами діяльності підприємств у 2011 році. Наприклад, по акціях Харцизького трубного заводу дивіденди склали майже 0,30 грн., а після збору реєстру та визначення акціонерів, які отримають дивіденди, їх ринкова вартість скорегувалася на величину дивідендів,  і ціна впала майже на 25%. Після отримання дивідендних виплат, вартість паїв фонду відновиться на їх величину.

Більше про результати діяльності всіх ІСІ у червні можна дізнатися в Аналітичному огляді УАІБ за адресою: http://www.uaib.com.ua/files/articles/1636/59/Public%20CII_June_2012.pdf

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24