Відбулось робоче засідання Громадської колегії Комітету Верховної Ради України з податкової та митної політики

13 листопада 2008

  7 листопада 2008 відбулось робоче засідання Громадської колегії Комітету Верховної Ради України з податкової та митної політики, у якому взяв участь член Колегії, віце-президент ВАТ «КІНТО», голова Комісії УАІБ з питань оподаткування Анатолій Федоренко.
  На засіданні обговорювався проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упередження наслідків світової кризи)», підготовлений Головою Комітету Сергієм Терьохіним.
З проблем оподаткування небанківських фінансових установ на фондовому ринку України виступив Анатолій Федоренко, який очолює відповідну комісію Громадської колегії. Під час обговорення законопроекту важлива увага була приділена питанням нарахування податкового кредиту громадянам, які понесли витрати на сплату внесків до недержавних пенсійних фондів або інших аналогічних платежів, на суму яких Закон дозволяє зменшити розмір оподатковуваного доходу і відповідно повернути частину сплаченого податку. Була загалом підтримана пропозиція внести зміни до Закону «Про податок з доходів фізичних осіб», які б унеможливили двозначне тлумачення відповідних норм та порушення прав громадян з боку податкових органів.
  Інше питання було пов’язано із застосуванням 5% ставки податку щодо інвестиційних доходів, які сплачує компанія з управління активами, що здійснює управління активами інститутів спільного інвестування відповідно до законодавства. Було запропоновано конкретизувати зміст терміну «інвестиційні доходи» та поширити його на всі види доходів, які сплачує КУА, тобто і на дивіденди, і на інвестиційний прибуток, що виникає у разі викупу цінних паперів ІСІ.
  В Закон «Про податок на додану вартість» було запропоновано включити до переліку послуг, що не є об’єктом оподаткування, послуги з адміністрування недержавних пенсійних фондів, на які сьогодні поширюється цей податок.
  Однак, найбільше коло питань стосувалися змін до Закону «Про оподаткування прибутку підприємств». Вони, зокрема, торкалися таких аспектів:
-  збереження за торговцями цінними паперами існуючого порядку оподаткування фінансових результатів операцій з цінними паперами, визначеного п. 7.6 Закону;
- визнання за базу оподаткування доходів власників корпоративних прав (акцій, паїв, часток), отриманих внаслідок ліквідації емітента, як різниці між сумою відшкодування та сумою фактично понесених витрат під час придбання таких корпоративних прав;
-  скасування норми, відповідно до якої не включаються до складу валових витрат інвестора суми емісійного доходу, сплаченого на користь емітента під час придбання ним акцій (інших корпоративних прав) за ціною, вище номінальної.
  Громадська колегія розглянула проблеми оподаткування інших сегментів фінансового ринку, зокрема банківського, страхового, лізингового тощо, і запропонувала узагальнити окремі пропозиції та врахувати їх в порівняльній таблиці до Закону.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24