Відбулась зустріч Головуючого Ради УАІБ з представниками компаній з управління активами публічних ІСІ

03 лютого 2009

  30 січня 2009 року в рамках Секції управління активами публічних фондів УАІБ відбулася зустріч представників компаній Конкорд Ессет Менеджмент, Спарта та Сократ з Головуючим Ради УАІБ Дмитром Леоновим.
  На зустрічі було розглянуто питання про вплив правил біржової торгівлі на: об'єктивність оцінки активів ІСІ за існуючого порядку визначення біржового курсу і розкриття інформації про біржовий курс; формування структури активів ІСІ і НПФ (з урахуванням можливого виключення із біржового реєстру боргових паперів емітентів у результаті пониження їхнього кредитного рейтингу, акцій у результаті збиткової діяльності емітента). Обговорювалися також проблеми, що виникають при дотриманні структури активів ІСІ та НПФ у випадку зниження кредитного рейтингу банків.
  Учасники зустрічі рекомендували Дирекції УАІБ підготувати звернення до ДКЦПФР та фондової біржі про адаптацію до умов кризи порядку формування біржових реєстрів, уніфікації порядку визначення біржового курсу виключно за виконаними угодами, порядку оперативного розкриття інформації про біржовий курс, порядку  ліквідації Комісією колізій норм законодавства про недержавне пенсійне забезпечення у частині виключення з активів НПФ цінних паперів, виключених з лістингу фондової біржі.
  На зустрічі обговорювалися процедури реалізації норм Закону "Про ІСІ" щодо зупинки обігу цінних паперів ІСІ. Вирішено ініціювати розробку роз'яснення ДКЦПФР про процедури подачі, розгляду, прийняття рішень Комісії щодо зупинки обігу цінних паперів ІСІ, а саме:
  1) визначення причин і умов, за яких виникає загроза нанесення інвесторам значних збитків: причина - нестача коштів на рахунку для задоволення можливих вимог інвесторів щодо викупу цінних паперів відкритих і інтервальних  ІСІ, спричинене неможливістю ліквідації активів, що належать ІСІ (наприклад, внаслідок відмови комерційних банків у поверненні депозитів), ризику продажу активів із значним зниженням їхньої вартості (наприклад, з втратою вище 20% балансової вартості);
  2) подачі адміністративних даних про наявність вказаних вище причин і умов з такою періодичністю - щоденно для відкритих ІСІ, на початок інтервалу  - для інтервальних ІСІ;
  3) прийнятті рішення КУА про відміну зупинки обігу цінних паперів ІСІ за фактом відсутності достатніх підстав і умов;
  4) повідомлення ДКЦПФР впродовж одного робочого дня про прийняття рішення щодо відміни зупинки обігу цінних паперів ІСІ.
  Серед інших питань також обговорювалися процедури продовження терміну діяльності строкових ІСІ  (ст.4 Закону про ІСІ) та дострокового викупу цінних паперів закритого ІСІ (ст.44 Закону про ІСІ). Зокрема, йшлося про необхідність розробки УАІБ типових змін до регламентів закритих ІСІ у частині встановлення процедур і умов прийняття позитивного чи негативного рішення про дочасний викуп цінних паперів закритого ІСІ.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24