Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо вдосконалення фінансових механізмів здійснення інвестицій у будівництво житла)

18 грудня 2008
  Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо вдосконалення фінансових механізмів здійснення інвестицій у будівництво житла). За ухвалення в цілому законопроекту проголосували 242 депутата.
  Закон розроблено з метою посилення захисту інтересів інвесторів, відповідальності суб`єктів фінансово - кредитних механізмів перед інвесторами, нагляду і контролю з боку органів, що регулюють діяльність цих суб`єктів.Верховна Рада удосконалила фінансові механізми інвестицій в будівництво житла.
  Закон розширює перелік істотних умов договору управління майном, додаючи до них термін договору управління майном, порядок повернення установнику управління майна, переданого в управління управителеві, і майна, придбаного управителем в результаті управління майном. Також до істотних умов віднесені права, обов’язки і відповідальність установника управління і управителя.
  Закон також збільшує штрафи і відповідальність за порушення законодавства забудовників, управителів, регулюючих органів і місцевого самоврядування.
  Окрім цього, закон розширює застосування таких фінансових інструментів, як сертифікати фондів операцій з нерухомістю (сертифікати ФОН), уточнюючи норми застосування їх в системі фінансово-кредитних механізмів.
  Сертифікати ФОН закон відносить до пайових цінних паперів.
  Закон визначає процедуру закріплення однієї квартири за одним інвестором, щоб уникнути шахрайства недобросовісних управителів.
  Автори законопроекту - народні депутати В’ячеслав Коваль, Олександр Черноволенко, Олександр Клименко (всі - фракція блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»), Олег Ляшко, Валерій Писаренко (обидва - фракція Блоку Юлії Тимошенко), Юрій Каракай (фракція Партії Регіонів).
  Законопроект зареєстрований у Раді 7 березня.
http://portal.rada.gov.ua/rada/control/uk/publish/article/news_left?art_id=137952&cat_id=37486
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24