В УАІБ відбулась прес-конференція "Перспективи фондового ринку та діяльності з управління активами у 2009 році"

20 січня 2009

  Перспективи фондового ринку та діяльності з управління активами у 2009 році було обговорено на прес-конференції в Українській асоціації інвестиційного бізнесу, яка відбулася 14 січня 2009 року.
  Як повідомив Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов, у перші дні нового року Президент України підписав Закон "Про внесення змін до Закону України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)". Закон, прийняття якого тривалий час добивалися учасники ринку спільного інвестування та ДКЦПФР, набуде чинності вже всередині лютого 2009 року. Якби це, як очікувалося, відбулося восени минулого року, вплив кризи на діяльність ІСІ був би значно меншим, підкреслив Дмитро Леонов. Проте, Закон є позитивним чинником для подальшого розвитку індустрії спільного інвестування і покликаний підвищити рівень прозорості інститутів спільного інвестування для інвесторів та рівень захищеності їхніх коштів.
  Закон вирішує ряд концептуальних питань, наголосив Дмитро Леонов. Зокрема, врегульовує питання диверсифікації активів ІСІ, що дозволить їм більш оперативно вилучати активи з ризикових фінансових інструментів та вкладати їх у більш стабільні  інструменти. Такий підхід надасть можливість КУА проявити свою професійність.
  Крім того, документ посилює захист прав інвесторів ІСІ. Насамперед, впорядковує процедуру дострокового викупу цінних паперів ІСІ закритого та інтервального типу на вимогу інвестора. При цьому КУА має повідомити про такі наміри інших інвесторів фондів та ДКЦПФР. Закон також визначає підстави для продовження терміну діяльності закритих фондів, створених на певний строк. Таке продовження допускається лише один раз у випадку падіння протягом 12 місяців вартості чистих активів ІСІ на 20% і більше, із зобов'язанням фонду викупити цінні папери у інвесторів, які не підтримали рішення про таке продовження.
  На думку начальника Управління спільного інвестування ДКЦПФР Євгена Іванова, зміни до Закону про ІСІ є необхідними, адже його стара редакція вже не відповідала потребам ринку. Документ покликаний підвищити роль КУА, змінити емісійну політику ІСІ, вдосконалити механізми диверсифікації їхніх активів, що сприятиме появі в Україні профільних інвестиційних фондів - фондів акцій, фондів облігацій тощо.
Однією з проблем на ринку ІСІ, на думку Євгена Іванова, є недобросовісна реклама. Враховуючи це, окреме місце у Законі  відведено питанням реклами інститутів спільного інвестування. Не виключено, що Комісія може передати до УАІБ повноваження щодо відстеження реклами та запобігання порушенням у цій сфері, сказав він. Серед інших нововведень Закону - також врегулювання механізмів бухгалтерського обліку інститутів спільного інвестування.
  На виконання нового Закону у стислі строки необхідно внести зміни до 27 нормативних актів. При цьому деякі документи будуть видані у новій редакції. Цю роботу нині веде ДКЦПФР спільно з Українською асоціацією інвестиційного бізнесу.
  На прес-конференції було представлено нового Генерального директора УАІБ Андрія Рибальченка, який зауважив, що у поточному році основні пріоритети діяльності Асоціації залишаться незмінними. УАІБ вже давно та плідно співпрацює з ДКЦПФР щодо розробки законодавчої та нормативної бази інвестиційного бізнесу. Ця робота продовжуватиметься і її метою буде вдосконалення правового поля, яке має відповідати вимогам ринку. Враховуючи стислі терміни розробки нормативної бази на виконання нового Закону, необхідно досить уважно підійти до цього процесу і створити дійсно ефективні механізми, які б сприяли розвитку ІСІ. Водночас основними завданнями УАІБ, як і раніше, буде відстоювання інтересів інститутів спільного інвестування та їхніх інвесторів, підкреслив Андрій Рибальченко.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24