В рамках п'ятої спеціалізованої виставки "Гроші ЕКСПО 2008" УАІБ провела каскадну презентацію на тему: "Світова фінансова криза: виклики та висновки для вітчизняних інвестиційних та пенсійних фондів"

04 листопада 2008

  31 жовтня 2008 року, в рамках п'ятої спеціалізованої виставки кредитів, інвестиційних фондів та страхування "Гроші ЕКСПО 2008", Українська асоціація інвестиційного бізнесу провела каскадну презентацію на тему: "Світова фінансова криза: виклики та висновки для вітчизняних інвестиційних та пенсійних фондів".
  Як наголосив у своєму виступі Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов, український інвестиційний бізнес є одним з наймолодших сегментів фінансового ринку. Залучаючи кошти населення через інвестиційні фонди та недержавні пенсійні фонди, компанії з управління активами пов'язують перспективи свого розвитку з необхідністю підвищення фінансової підготовки громадян та їхньої культури щодо управління власними фінансами.
  На поточному етапі на розвиток індустрії інвестиційного бізнесу впливає фінансова криза. Однак, навіть в таких умовах, суб'єктам цього сектора ринку капіталу вдається демонструвати деяку позитивну динаміку. Вартість активів інвестиційних фондів, які працюють з короткими інвестиційними ресурсами (відкритих та інтервальних ІСІ), сьогодні має певну тенденцію до зниження. Натомість вартість активів закритих невенчурних та венчурних ІСІ, в яких акумульовано довгострокові фінансові ресурси, надалі зростає.
  Від'ємна доходність відкритих та інтервальних ІСІ у поточному році в середньому становить 20-25% при тому, що падіння Індексу ПФТС дорівнює більш ніж 60%. В свою чергу, аналогічний показник закритих невенчурних ІСІ становить лише кілька відсотків.
  Позитивна динаміка вартості активів спостерігається у недержавних пенсійних фондах, які захищені від ажіотажного відтоку коштів. При цьому НПФ здійснюють консервативну стратегію інвестування активів із високим рівнем їхньої диверсифікації.
  Однією з проблем для індустрії інвестиційного бізнесу стала нещодавня Постанова НБУ, якою обмежувалася дострокова видача банківських депозитів. УАІБ звернулася до ДКЦПФР та Нацбанку щодо вирішення цієї проблеми, і в результаті НБУ дозволив дострокову видачу банківських депозитів відкритим та інтервальним ІСІ, а також недержавним пенсійним фондам.
  Сьогодні вітчизняні компанії з управління активами готові виконувати усі свої зобов'язання перед клієнтами. При цьому на ринку спостерігається зростання кількості різних видів інвестиційних фондів, які розраховують на його позитивну динаміку у майбутньому.
  Подальший розвиток інвестиційного бізнесу потребує прийняття змін до Закону "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" щодо вдосконалення механізмів інвестування активів ІСІ.
  В цілому, на думку Дмитра Леонова, в умовах кризи втрачає насамперед той інвестор, який приймає необдумані рішення, фіксуючи збитки. Не варто піддаватися  паніці, оскільки за будь-яким спадом обов'язково наступає підйом.
  Таку ж позицію підтримав під час презентації і Голова Ради НАПФА Андрій Рибальченко, який зазначив, що падіння ринку багато в чому викликано не стільки реальними факторами, скільки панічними настроями інвесторів.
  Він зауважив, що недержавні пенсійні фонди, в яких зосереджені довгострокові інвестиції, менше піддані впливу кризових явищ. Певною проблемою для пенсійних фондів нині є зменшення обсягів внесків до НПФ через проблеми на багатьох підприємствах.
  Проте більшість НПФ демонструють позитивну динаміку розвитку. Здебільшого  активи пенсійних фондів розміщені на банківських депозитах та вкладені в облігації. Частка акцій у загальній структурі активів є невеликою й складає близько 12%. За прогнозами Андрія Рибальченка, у майбутньому під час підйому на ринку пенсійні фонди можуть досягти достатньо високого рівня доходності.
  Поглиблення кризи на вітчизняному фондовому ринку багато у чому пов'язане із відтоком коштів іноземних інвесторів. Враховуючи це, необхідно сприяти залученню на ринок внутрішніх коштів. Цьому, в першу чергу, сприятиме функціонування другого рівня пенсійної системи, який необхідно запроваджувати вже сьогодні.
  У презентації УАІБ "Світова фінансова криза: виклики та висновки для вітчизняних інвестиційних та пенсійних фондів" взяли активну участь представники компаній з управління активами - "КІНТО", "Фоїл Ессет Менеджмент Юкрейн", "АРТ-КАПІТАЛ Менеджмент", "Конкорд Ессет Менеджмент", а також "Южного Фондового магазину". Вони підготували змістовні виступи, присвячені історії світових фінансових криз ХVIII - XXI століть, розумінню природи фондового ринку, згідно якої час максимального песимізму є найкращим часом для придбання активів. Приділили особливу увагу  важливості фінансового планування, проаналізували найхарактерніші помилки інвестування, яких не варто припускатися інвесторові, наголошувалося на унікальності поточної ситуації для формування масового внутрішнього інвестора.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24