Управління активами: час вимагає високого рівня відповідальності перед інвесторами та високого професіоналізму

01 липня 2008

    25 червня в Українській асоціації інвестиційного бізнесу відбувся брифінг на тему: "Управління активами: професіоналізм та відповідальність", присвячений аналізу ключових питань, проблем та перспектив розвитку вітчизняної індустрії спільного інвестування.
    За словами Головуючого Ради УАІБ Дмитра Леонова, український фінансовий сектор в цілому й фондовий ринок, зокрема, вже досягли таких показників розвитку, які свідчать про розвиненість цієї сфери та її здатність ефективно здійснювати процеси перерозподілу й концентрації капіталу. На ринку достатньо професійно та ефективно працюють компанії з управління активами. Сьогодні співвідношення обсягу активів в їхньому управлінні до ВВП України вже дорівнює близько 6-7%. Це вимагає високого рівня відповідальності КУА перед інвесторами та відповідного рівня професіоналізму. ІСІ починають впливати на розвиток вітчизняної економіки, що викликає підвищену увагу та контроль за їхньою діяльністю з боку держави та суспільства.
   Нині у сфері управління активами активно розвиваються два основні напрямки, підкреслив Дмитро Леонов. Перший - це управління великим приватним капіталом в рамках функціонування венчурних фондів та закритих недиверсифікованих фондів, кількість інвесторів яких (фізичних та юридичних осіб) становить від одного до кількох десятків. За допомогою цих ІСІ здійснюється фінансування значних інвестиційних проектів у різних галузях економіки. Насамперед, це будівництво, сільське господарство, сфера управління комерційною нерухомістю. Ці фонди мають стати каталізатором наповнення інвестиційними ресурсами тих галузей вітчизняної економіки, які здатні їх освоїти.
    Другим напрямком є надання послуг з управління активами фізичним особам, які не володіють достатніми знаннями для здійснення самостійного інвестування коштів на фондовому ринку. За допомогою такого фінансового інструменту як публічні інвестиційні фонди компанії з управління активами стають особистими фінансовими менеджерами людини, яка вклала кошти в інститути спільного інвестування. Вітчизняні публічні ІСІ вже накопичили значний досвід розвитку різних інвестиційних продуктів. А різноманітність механізмів їхньої роботи з вкладниками та моделей функціонування цих ІСІ дозволяє клієнтам обрати прийнятну для них стратегію, примножити і уберегти їхні кошти від знецінення.
   Крім того, важливим напрямком є управління активами недержавних пенсійних фондів, наголосив Головуючий Ради УАІБ. Сьогодні у цій сфері спостерігається деяка позитивна динаміка розвитку, проте НПФ ще знаходяться на початковому етапі свого розвитку. Водночас треба враховувати, що пенсійні накопичення є довгостроковими інвестиціями. Зараз основними вкладниками до пенсійних фондів є роботодавці. У подальшому необхідно стимулювати активність громадян щодо вкладання коштів до НПФ. Цьому має сприяти як роз'яснювальна робота щодо діяльності пенсійних фондів, так і запровадження обов'язкової накопичувальної пенсійної системи та професійної пенсійної системи.
    До перспективних напрямків належить і управління активами інших інституційних інвесторів (страхових компаній, банків тощо). Досвід діяльності КУА доводить, що вони можуть ефективно управляти активами цих установ. УАІБ активно співпрацює з іншими асоціаціями фінансового ринку та державними органами щодо створення відповідної законодавчої бази у цій сфері.
Серед важливих питань, які потребують компексного вирішення, Дмитро Леонов назвав розвиток кадрового потенціалу для інвестиційного бізнесу. Активізація діяльності з управління активами породжує значний попит на кваліфікованих спеціалістів у цій сфері. УАІБ взяла на себе певні зобов'язання перед своїми членами щодо створення системи підготовки молодих фахівців та залучення їх до КУА. Варто зауважити, що у поточному році в Київському національному економічному університеті уперше в Україні запроваджено набір студентів для отримання першої економічної освіти за магістерською програмою "Фінансовий ринок". Досить символічно що ця подія співпала із запровадженням у цьому році професійного свята - Дня працівника фондового ринку.
   Як відзначила на брифінгу в. о. Генерального директора УАІБ Ольга Трипольська, одним з основних напрямків діяльності Асоціації є розвиток законодавчої бази інвестиційного бізнесу. Сьогодні УАІБ вважає пріоритетною підтримку ряду законопроектів, які мають сприяти зниженню ризиків інвестування та стимулювати подальший розвиток спільного інвестування. Серед них, зокрема, проекти законів "Про акціонерні товариства", "Про внесення змін до Закону України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)", "Про внесення змін до Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення" та "Про валютне регулювання та валютний контроль в Україні".
  Ольга Трипольська наголосила також на необхідності комлексного вирішення питання ціноутворення на організованому ринку цінних паперів. Зокрема, йдеться про вдосконалення нормативно-правової бази шляхом встановлення єдиних вимог до організаторів торгівлі щодо формування реального біржового курсу цінних паперів, на основі якого здійснюється розрахунок вартості чистих активів ІСІ та НПФ.
   Відповідаючи на запитання журналістів щодо порядку попереднього погодження рекламних матеріалів ІСІ, запропонованого  ДКЦПФР у законопроекті "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо реклами на ринку цінних паперів), Дмитро Леонов підкреслив, що це не виправдана норма. "Треба посилювати не систему допуску, а систему моніторингу реклами", зауважив Дмитро Леонов.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24