УАІБ та ПАРД вважають скасування принципу «одна СРО з кожного виду діяльності» деструктивним для подальшого розвитку фондового ринку

30 березня 2011

Українська асоціація інвестиційного бізнесу і Професійна асоціація реєстраторів та депозитаріїв вважають недоцільним прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення діяльності саморегулівних організацій на фондовому ринку» (реєстраційний №8234), зареєстрованого у Верховній Раді. 

Запропоновані в законопроекті зміни щодо скасування принципу «одна саморегулівна організація з кожного виду професійної діяльності на ринку цінних паперів» є кроком назад у саморегулюванні. Множинність саморегулівних організацій за одним видом діяльності на ринку цінних паперів вже існувала в Україні з 1996 року по 2009 рік і призводила до застосування ними різних норм та механізмів регулювання діяльності їх членів та унеможливлювала становлення єдиних стандартів діяльності для всіх професійних учасників. 

Як саморегулівні організації професійних учасників фондового ринку з більш ніж пятнадцятирічним досвідом діяльності, УАІБ та ПАРД звертаються до Верховної Ради, Президента України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку з проханням не приймати зазначений законопроект, який зруйнує передумови для подальшого розвитку саморегулювання на ринку цінних паперів та ускладнить завдання  розмежування функцій та повноважень держави і саморегулівних організацій на фондовому ринку.

Крім того, прийняття цього законопроекту суперечить також і Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада», якою передбачається створення умов для розвитку саморегулівних організацій і поступове передання їм частини функцій державного регулювання й контролю.

Натомість УАІБ та ПАРД виступають за прийняття іншого проекту закону, розробленого з метою вдосконалення діяльності СРО робочою групою, створеною ДКЦПФР за участю представників ринку, який чітко визначає права, функції та обов’язки СРО, регламентує процедури набуття та скасування статусу СРО, визначає порядок взаємодії з регулятором. 

Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) - добровільна, недержавна, некомерційна організація, заснована у 1995 році на засадах саморегулювання, рівноправності, вільного волевиявлення і спільності інтересів своїх членів.
Сьогодні УАІБ об’єднує 347 компаній з управління активами (КУА), які управляють активами 1205 ІСІ та 90 НПФ. Детальніша інформація на сайті:
www.uaib.com.ua.

Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД)  заснована у 1996 році і є  однією з найстаріших та найчисельніших саморегулівних організацій на фондовому ринку.
ПАРД на сьогодні об’єднує 768 компаній, що здійснюють депозитарну діяльність на ринку цінних паперів.
Додаткова інформація на сайті
www.pard.kiev.ua

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24