УАІБ просить Президента України втрутитися у ситуацію щодо невиконання емітентами облігацій своїх зобов’язань перед інвесторами

18 серпня 2009

18 серпня 2009 року Українська асоціація інвестиційного бізнесу як саморегулівна організація компаній з управління активами інституційних інвесторів звернулася з листом до Президента України Віктора Ющенка з проханням втрутитися у ситуацією, що складається на фондовому ринку України внаслідок невиконання низкою емітентів корпоративних облігацій своїх зобов’язань перед інвесторами.
Погіршення економічного стану українських підприємств, говориться у листі, призвело  до збільшення кількості дефолтів за облігаціями, розміри яких дедалі зростають та можуть спричинити катастрофічні наслідки для всього фондового ринку України, говориться у зверненні. За даними УАІБ, на початок серпня 26 вітчизняних емітентів допустили дефолт (технічний дефолт). Облігації цих емітентів присутні у портфелях більше двохсот інвестиційних та недержавних пенсійних фондів, що суттєво впливає на їхню ліквідність, ускладнюючи дотримання ними вимог, передбачених законодавством та, що найгірше, призводить до неможливості виконання ними своїх зобов’язань перед учасниками фондів – фізичними особами.
Частина емітентів, зіткнувшись з об’єктивними труднощами, шукають можливості для вирішення проблем,  реструктуризуючи свої зобов’язання або пропонуючи прийнятні шляхи повернення коштів інвесторам. Інші ж, прикриваючись кризою, свідомо не бажають повертати борги, застосовують різноманітні схеми, що дозволяють ухилятися від виконання своїх зобов’язань.
Погіршує ситуацію і постанова НБУ від 22.07.09 №421, що дозволяє  банкам, які отримали збиток навіть за останній період,  не повертати кошти за своїми облігаціями. Цією нагодою вже скористалися нещодавно рекапіталізовані державою «Укргазбанк» та «Родовід Банк», які на початку серпня оголосили про відмову від викупу своїх облігацій. Таким чином, ряди українських громадян, які місяцями очікують повернення своїх депозитів під дверима банків, незабаром можуть поповнитися також і власниками дефолтних банківських облігацій. 
Уже перші дефолти за корпоративними облігаціями загострили проблему низької захищеності власників облігацій у випадку невиконання емітентом своїх зобов’язань або небажання їх виконувати. Як засвідчила практика, існуючі механізми захисту не забезпечують дотримання прав та інтересів інвесторів емітентами облігацій, а законодавча база не дозволяє здійснити належний контроль з боку ДКЦПФР. Все це створює благодатне підгрунття для можливих шахрайських дій керівників або засновників емітентів облігацій, які прагнуть ще й заробити на банкротстві власного підприємства. Не сприяє виходу із ситуації і вітчизняне законодавство, яке ставить власників облігацій на четверте місце у черзі за отриманням коштів від емітента-банкрота.
Якщо зазначені тенденції не будуть зупинені, наголошується у зверненні до Президента, Україна остаточно втратить довіру не лише в очах світової спільноти, а й серед наших співвітчизників. Безкарне невиконання емітентами облігацій своїх зобов’язань призведе до руйнації всього фінансового сектора України, зупинить інвестиційні процеси, підірве пенсійну реформу, та, відповідно, і соціальний захист українських громадян.
Українська асоціація інвестиційного бізнесу просить Президента України особисто втрутитися у ситуацію та доручити Генеральній прокуратурі України провести перевірку емітентів корпоративних облігацій (перелік додається) за фактами невиконання ними своїх фінансових зобов’язань перед кредиторами та можливих свідомих шахрайських дій, що мають на меті уникнути будь-якої відповідальності боржника перед кредиторами.
З метою вироблення комплексу заходів для виводу фінансового сектора із кризової ситуації, УАІБ пропонує також провести нараду в РНБО з представниками відповідних міністерств та відомств, а також НБУ.  

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24