УАІБ підписала Меморандум про наміри щодо взаємного співробітництва у галузі сприяння розвитку саморегулювання підприємницької та професійної діяльності в Україні

12 листопада 2008

  Представники двадцяти шести всеукраїнських професійних об'єднань, у тому числі Українська асоціація інвестиційного бізнесу, підписали Меморандум про наміри щодо взаємного співробітництва у галузі сприяння розвитку саморегулювання підприємницької та професійної діяльності в Україні. Серед підписантів Меморандуму, крім УАІБ: Асоціація "ПФТС", ПАРД, Асоціація учасників фондового ринку України, Асоціація "Приватні інвестори України", Спілка криз-менеджерів України, Українське товариство оцінювачів, Ліга страхових організацій України, Всеукраїнська асоціація ломбардів, Українське товариство фінансових аналітиків, Національна асоціація кредитних спілок України, Спілка аудиторів України, Асоціація "Укрлізинг", Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України та інші. При цьому Меморандум відкритий для підписання новими учасниками.
  Меморандум є колективною ініціативою професійних об'єднань учасників різних ринків щодо створення системи та становлення інституту саморегулювання в Україні і публічним зверненням до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра, народних депутатів, державних регуляторів та громадських організацій підтримати розвиток саморегулювання в Україні. Учасники Меморандуму вважають за необхідне запропонувати уряду розглянути питання щодо створення Координаційної ради з питань саморегулювання підприємницької діяльності.
  Меморандум передбачає здійснення таких спільних заходів: популяризація некомерційного Інтернет-проекту "Саморегулювання в Україні" (www.sro.org.ua); створення переліку тих сегментів економіки, розвиток інститутів саморегулювання в яких є найбільш пріоритетним та виправданим з точки зору державних інтересів і готовності підприємницьких структур до саморегулювання; розвиток економічної діяльності професійних учасників ринків та підприємців за рахунок спільних зусиль; стандартизація принципів та практики діяльності; сприяння дотриманню високих етичних професійних стандартів щодо їхнього ставлення до клієнтів й один до одного; сприяння дотриманню законодавства серед членів професійних об'єднань.
  Як зазначила 10 листопада 2008 року на прес-конференції, присвяченій підписанню Меморандуму, в. о. Генерального директора УАІБ Ольга Трипольська, Українська асоціація інвестиційного бізнесу вже десять років має офіційний статус саморегулівної організації, визначений законодавством фондового ринку. За цей час накопичено значний досвід діяльності у сфері саморегулювання.
  Вона зауважила, що діяльність саморегулівних організацій є досить важливою, оскільки існує багато питань, які не можна регламентувати законодавчими нормами та державним регулюванням. Зокрема, це питання етичної поведінки учасників ринку, недобросовісної конкуренції тощо. Їх доцільно вирішувати саме в рамках саморегулівної організації. Такий підхід сприяє підвищенню репутації учасників того чи іншого сегменту ринку.
  Поряд із цим, СРО представляє інтереси учасників ринку у відносинах з державними органами, бере активну участь у розробці законодавчих та нормативно-правових актів.
  Важливим чинником для розвитку саморегулювання є делегування державою СРО ряду повноважень. Наприклад, Законом "Про цінні папери та фондовий ринок" УАІБ були делеговані повноваження щодо збору та аналізу звітності, передліцензійної підготовки, контролю за дотриманням стандартів професійної діяльності, сертифікації фахівців. При цьому ефективність діяльності саморегулівних організацій багато в чому залежить від визначення на законодавчому рівні обов'язковості членства учасників ринку в таких організаціях.
  Загалом представники СРО вважають, що специфічний правовий статус, функції та відповідальність саморегульованих організацій повинні визначатися на законодавчому рівні. Необхідно сформувати концепцію саморегулювання та прийняти спеціальний закон "Про саморегулівні організації". Він, зокрема, має визначати регулятивні повноваження СРО та межі втручання держави в їхню діяльність.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24