УАІБ організувала обговорення особливостей оподаткування інвестиційних операцій

21 березня 2011

Новаціям у податковому законодавстві було присвячено круглий стіл на тему:  «Нове податкове законодавство України: особливості оподаткування інвестиційних операцій», який відбувся 18 березня 2011 року. Організатором виступила Українська асоціація інвестиційного бізнесу.

В обговоренні ключових змін та перехідних положень Податкового кодексу, а також питань, що стосуються оподаткування інвестиційних операцій, взяли участь представники понад 60 компаній з управління активами та посадовці Державної податкової служби України.

У ході дискусії йшлося про оподаткування операцій з цінними паперами,  застосування звичайних цін, оподаткування інвестиційного прибутку та застосування ставки 5% або 15% податку на доходи фізичних осіб при зворотному викупі цінних паперів ІСІ,  оподаткування  доходів, отриманих нерезидентами. Учасники заходу обговорили питання щодо віднесення на витрати суми коштів, сплачені (нараховані) платником податку при придбанні цінних паперів під час первинного розміщення, а також розглянули ознаки фіктивності цінних паперів як підстави для не врахування витрат, понесених на їх придбання, при визначенні фінансового результату за операціями з цінними паперами.

Учасники круглого столу звернули увагу представників ДПСУ на окремі колізійні норми Податкового кодексу та норми, застосування яких потребує проведення додаткових консультацій з ДПС України.

Голова Комісії з питань оподаткування УАІБ Анатолій Федоренко ознайомив присутніх з узагальненими результатами аналізу проблемних питань оподаткування на фондовому ринку та з підготовленими пропозиціями щодо змін до Податкового кодексу України.

Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов підкреслив, що в рамках заходу відбувся конструктивний діалог представників ринку та ДПС України, а також наголосив на необхідності подальшої співпраці в опрацюванні норм Податкового кодексу України з ДКЦПФР, Міністерством фінансів та ДПС України.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24