УАІБ і НАПФА обговорили з Головою Держфінпослуг антикризові заходи щодо ринку недержавного пенсійного забезпечення

01 квітня 2009

27 березня 2009 року відбулася робоча зустріч керівництва Української асоціації інвестиційного бізнесу, Національної асоціації недержавних пенсійних фондів України і Адміністраторів недержавних пенсійних фондів, а також представників ряду компаній з управління активами та адміністраторів НПФ з Головою Державної комісії з регулювання фінансових ринків України Віктором Сусловим.

На зустрічі обговорювалися проблеми недержавного пенсійного забезпечення, пов'язані з впливом кризових явищ, зокрема щодо отримання з банківських депозитів пенсійних активів для виконання зобов'язань недержавних пенсійних фондів, а також забезпечення функціонування розрахункових рахунків пенсійних фондів в умовах обмежень, встановлених тимчасовими адміністраціями НБУ. Крім того, йшлося про роботу фондів в умовах зменшення надходжень пенсійних внесків і збільшення виплат, про якість портфеля облігацій, неадекватність норм чинного законодавства, які встановлюють формальні підходи до поняття "інвестиційної придатності" та високі вимоги до рейтингів комерційних банків і облігацій, які за нинішніх обставин не відповідають реальній ринковій ситуації як у світі так і в Україні.

Учасники зустрічі наголошували на необхідності розширення об'єктів інвестування на ринку облігацій за рахунок усунення перешкод для інвестування пенсійних активів в єврооблігації України, а також на можливості випуску цільових державних облігацій для інвестування пенсійних накопичень з доходністю не нижчою за рівень інфляції. У ході розмови розглядалася можливість в рамках процесу рекапіталізації банків здійснити конверсію проблемних депозитів у подібні державні облігації, а також потреба виділення в сумах рефінансування комерційних банків окремої позиції рефінансування на повернення депозитів інституційним інвесторам. Обговорювалися також можливості щодо ініціювання встановлення для банків додаткових критеріїв у випадку залучення ними коштів небанківських фінансових установ.

Представники ринку привернули увагу Голови Держфінпослуг до прийнятого у лютому 2009 року розпорядження Держфінпослуг № 72  "Про тимчасові заходи щодо стабілізації діяльності НПФ". Було висловлено критичні зауваження щодо неможливості виконання задекларованих у цьому документі функцій. У свою чергу, Голова Держфінпослуг запевнив учасників зустрічі,  що найближчим часом це розпорядження буде переглянуто і скасовано.

На зустрічі також було досягнуто домовленості про подальшу конструктивну взаємодію обох асоціацій з Держфінпослуг. За результатами зустрічі УАІБ та НАПФА сформують і нададуть Держфінпослуг свої пропозиції щодо подальших спільних кроків для мінімізації кризових явищ на ринку недержавного пенсійного забезпечення.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24