Привернення уваги держави до проблем мільйонів клієнтів небанківських фінансових установ потребує консолідації усіх його учасників

25 березня 2009
Прес-релiз УАІБ

24 березня в УАІБ відбулася прес-конференція "Фінансовий ринок: проблеми взаємодії  фінансових установ банківського та небанківського секторів та їхня відповідальності перед клієнтами" за участю Головуючого Ради УАІБ Д. Леонов, голови Комітету з пенсійної реформи Української федерації убезпечення Г. Третьякової, Генерального директора УАІБ А. Рибальченко.

Невиконання низкою банків своїх зобов'язань щодо депозитних договорів та договорів на розрахунково-касове обслуговування, а також значні затримки з перерахування коштів за прийнятими платіжними дорученнями є порушенням норм чинного законодавства України та створює серйозні проблеми, а іноді й унеможливлює своєчасне виконання обов'язків інститутами спільного інвестування, недержавними пенсійними фондами, страховими компаніями перед своїми інвесторами та клієнтами, а також структурами, які їх обслуговують, та державою.

Такі дії банків, що вже змусили деякі компанії з управління активами призупинити обіг цінних паперів ІСІ, призводять до втрати довіри з боку вітчизняних та зарубіжних інвесторів до українського ринку спільного інвестування, провокують подальший відтік коштів з фондів та спричиняють додаткові збитки учасникам фондів, які залишилися на ринку. Неможливість виконання своїх зобов'язань пенсійними  фондами та страховими компаніями призводить до дискредитації цих соціально важливих видів фінансових послуг громадянам України.  Це не лише ставить компанії, які фактично мають кошти на банківських рахунках, але не можуть ними скористатися, на грань банкрутства, а й загрожує руйнуванню в Україні засад ринків спільного інвестування, страхування та недержавного пенсійного забезпечення.

Українська асоціація інвестиційного бізнесу як саморегулівна організація компаній з управління активами інституційних інвесторів лише впродовж лютого-березня двічі зверталася до Національного банку України щодо врегулювання ситуації та проведення спільної наради. Однак НБУ, посилаючись на велику завантаженість, відмовився від обговорення питань щодо розблокування коштів ІСІ та НПФ низкою комерційних банків, порадивши звертатися за захистом до суду.

З метою захисту законних прав та інтересів компаній з управління активами та їхніх клієнтів від накладання невиправданих санкцій, УАІБ повідомила також Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку про дії банків, що призводять до вимушеного порушення компаніями з управління активами вимог законодавства щодо вчасного виконання ними їхніх зобов'язань перед учасниками ІСІ та НПФ.

Намагаючись врятувати лише банки, держава сьогодні фактично руйнує інші фінансові установи небанківського сектора - ІСІ, НПФ, кредитні спілки, страхові компанії, які з вини комерційних банків втрачають ліквідність і при цьому, на відміну від них, вимушені у повному обсязі відповідати перед клієнтами та регуляторами.

Водночас нинішня ситуація свідчить не лише про відсутність взаємної відповідальності між суб'єктами фінансового ринку, які тісно пов'язані між собою, а й про незбалансовану державну політику щодо фінансового ринку та про відсутність координації діяльності різних державних регуляторів. Захищаючи інтереси учасників та клієнтів одного сегмента фінансового ринку, держава ущемляє інтереси учасників та їхніх клієнтів з іншого сегмента, залишаючи їх наодинці з фінансовою кризою.

Українська асоціація інвестиційного бізнесу вважає за потрібне долучати представників професійних об'єднань небанківських фінансових установ до діяльності тимчасових адміністрацій комерційних банків з метою захисту інтересів клієнтів відповідних фінансових установ, які скористалися послугами такого комерційного банку. Вимоги до банків від таких інституційних інвесторів,  як ІСІ, НПФ та СК, клієнтами яких є фізичні особи, необхідно задовольняти у тій самій черговості, що й вимоги фізичних осіб - безпосередніх вкладників та клієнтів банку. Посприяти вирішенню складної ситуації могло б також опрацювання НБУ, ДКЦПФР та Держфінпослуг питання про можливість виділення цільового рефінансування банків під повернення депозитів (коштів) ІСІ, НПФ, СК.

УАІБ, яка свого часу з метою посилення відповідальності фінансових установ перед клієнтами вже виступала ініціатором встановлення правил добросовісної реклами фінансових послуг, нині вбачає вихід із ситуації, що склалася, в консолідації зусиль учасників небанківського фінансового сектора та приверненні уваги державної влади до проблем мільйонів людей, які користуються послугами фінансових установ небанківського сектора.

Довідково:
Перелік банків, які блокують діяльність ІСІ, НПФ та СК.
1. ВАТ КБ "НАДРА"
2. ТОВ "Укрпромбанк"
3. ТОВ КБ "Фінансова ініціатива"
4. Київська регіональна дирекція АКБ "Європейський"
5. АБ "Банк регіонального розвитку"
6. АКБ "Трансбанк"
7. ВАТ АКБ "Київ"
8. ВАТ "РОДОВІД БАНК"
9. ВАТ Банк "БІГ Енергія"
10. ВАТ АБ "Укргазбанк"

Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) є добровільною, недержавною, некомерційною організацією, заснованою на засадах саморегулювання, рівноправності, вільного волевиявлення і спільності інтересів своїх членів.
Сьогодні УАІБ об'єднує понад 400 компаній з управління активами (КУА), які управляють активами більше тисячі ІСІ та майже 90 НПФ.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24