Попередні результати пілотного проекту щодо роботи ІСІ зі стресовими активами банків

16 лютого 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підбивала підсумки першої, методологічної, частини пілотного проекту щодо роботи ІСІ зі стресовими активами банків. 14 лютого 2012 року відбулося чергове засідання Робочої групи із реалізації Пілотного проекту, яка затвердила практично всі аспекти методологічного врегулювання даного питання.

 «Говорячи про результати Пілотного проекту щодо роботи ІСІ з непрофільними активами банків, крім першочергового аналізу ситуації і законодавства, серед наших напрацювань варто відзначити розробку методичних рекомендацій з розрахунку вартості чистих активів, з оцінки вартості проблемних активів у структурі активів фонду, а також завершену роботу щодо обмеження обігу цінних паперів ІСІ. Серед  інших результатів - затверджені методичні рекомендації стосовно необхідності дотримання єдиного підходу до порядку бухгалтерського обліку вартості проблемних активів банків, порядку придбання прав вимоги, зокрема, в частині обов’язкових умов договорів цесії, опрацьовано питання обмеження кола банківських кредитів, права вимоги за якими можуть потрапляти до складу активів «пілотних» ІСІ, - підсумовує Оксана Симоненко, Директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів. – Ми дякуємо усім залученим до реалізації Пілотного проекту компаніям з управління активами, представникам банківської сфери, фахівцям Національного банку України, які своєю роботою активно сприяли процесу розробки правил роботи ІСІ з проблемними активами банків».

За словами О. Симоненко, компанії з управління активами – учасники проекту незабаром планують перейти до «практичної» частини проекту, тобто укладенню за рахунок коштів ІСІ договорів щодо придбання вимоги за кредитними договорами, виданими банками, постановку КУА прав вимоги за кредитними договорами на бухгалтерський облік у складі активів ІСІ, отримання ІСІ коштів від боржників та ін. Додаткових роз’яснень, тим не менш, заслуговують окремі питання податкового законодавства, зокрема й встановлення особливостей статусу інститутів спільного інвестування як податкових агентів, які потребують остаточного офіційного підтвердження членів робочої групи стосовно особливостей оподаткування операцій із правами вимоги, залученими за рахунок коштів спільного інвестування до складу активів фондів.

«У 2012 році ми плануємо закінчити роботу з встановлення правил роботи ІСІ з активами банків і сподіваємося на початок безпосереднього залучення інвесторів, придбання фондами проблемних активів банків і вироблення пропозицій щодо зміни законодавства у сфері спільного інвестування, податкових норм, правил здійснення фінансових операцій. Законодавчі ініціативи та подальша розробка нормативно-правової бази для роботи інститутів спільного інвестування з проблемними активами банків безпосередньо залежить від результатів Пілотного проекту та показників його ефективності для інвесторів фондів», - резюмує пані Симоненко.

Нагадаємо, у червні 2011 року Комісія запровадила пілотний проект щодо методологічного врегулювання питання залучення КУА до складу активів венчурного ІСІ прав вимоги за договорами позики в результаті укладення договорів відступлення права вимоги (договорів цесії). Серед учасників пілотного проекту - «Компанія з управління активами «БІ-ЕЛ-АР», «КУА «Реноме-2008», «КУА «Західна інвестиційна група», «КУА «Прімоколект-Капітал» та «КУА «ІФГ Капітал Венчурні фонди».

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24