Підсумки засідання Секції управління активами публічних фондів

11 липня 2011

 В УАІБ відбулося чергове засідання Секції управління активами публічних фондів. Представники компаній з управління активами обговорили план дій у зв’язку з набранням чинності норми про заборону ІСІ бути учасниками банків.

Члени секції підтримали заходи УАІБ, спрямовані на відміну цієї норми, серед яких, зокрема, звернення Асоціації до ДКЦПФР з проханням ініціювати зміни до законодавства,  підготовка листів на адресу Голови Комітету ВР з питань фінансів та банківської діяльності, податкової та митної політики та Голови Національного банку України. Окрім підготовки проекту змін, учасники засідання запропонували ініціювати листи до банків, акціонерами яких є інститути спільного інвестування,  з пропозицією підтримати внесення змін до Закону «Про банки та банківську діяльність».

Члени секції наголошували, що невизначеність ситуації на ринку у зв’язку із забороною ІСІ бути учасниками банків, стала фактором ризику для фондів і чинить тиск на ціну банківських паперів. Компанії, які вже почали продавати їх, спровокували  відчутне падіння котирувань. Зняти напругу з ринку, на думку учасників засідання, міг би лист до КУА щодо позиції УАІБ з цього питання та пропозиція компаніям інформувати Асоціацію про випадки тиску з боку банків щодо продажу акцій банків. Оскільки ІСІ законно придбавали банківські акції, ніхто не може позбавляти їх права власності. Профільний Закон «Про ІСІ» не містить вимоги продавати ці активи.   

На засіданні розглянуто пропозиції ПрАТ «Кінто» щодо доповнення новими абзацами ст. 80 «Реклама про ІСІ» у проекті Закону «Про ІСІ». Дискусію викликало питання стосовно відображення у рекламі ІСІ показників доходності та періодів її обрахування. Учасники секції підтримали пропозицію вивчити європейський досвід щодо стандартизованої і затвердженої регулятором форми мінімально необхідного для інвесторів переліку даних про діяльність фонду для поширення серед потенційних клієнтів. Таку форму можна було б прийняти як рекомендацію УАІБ для всіх ІСІ. Інші матеріали, що відрізняються від неї, потребуватимуть обов’язкового затвердження в ДКЦПФР.

З огляду на те, що у парламенті сьогодні готується новий законопроект, в який буде перенесено статті про рекламу з усіх існуючих нині законів, а також те, що більша частина пропозицій від ПрАТ "Кінто" вже врахована у законі «Про рекламу", учасники секції висловилися щодо недоцільності внесення їх до статті про рекламу нової редакції закону «Про ІСІ». Більше деталізувати специфіку ринку спільного інвестування можна буде на рівні нормативних актів Комісії або у прикінцевих положеннях.

За результатами обговорення буде підготовлено проект рекомендацій щодо відповідності інформації, яка повинна міститися у тижневих, місячних, квартальних звітах, які оприлюднюються на інформаційних ресурсах, адміністративним даним, що подаються у складі звітності. Планується також надати пропозиції щодо стандартизації форми Звітів публічних ІСІ.

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24