НКЦПФР змінить умови провадження професійної діяльності з управління активами

02 березня 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесе зміни до ліцензійних умов управління активами інституційних інвесторів. Відповідне рішення «Про схвалення доопрацьованого проекту рішення “Про затвердження змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)» було прийняте на засіданні Комісії 28 лютого 2012 року.

Згідно з документом, серед нововведень регулятора - вдосконалення системи compliance та внутрішнього ризик-менеджменту. Такі новації потребують, в тому числі, і змін до статуту КУА, який повинен вміщувати відомості про посадову особу або структурний підрозділ, яка відповідатиме за внутрішній аудит. Регуляторний акт розроблено відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема, Закону України «Про цінні папери і фондовий ринок».

За новими умовами, певні працівники компаній з управління активами не зможуть поєднувати трудову діяльність у кількох компаніях-профучасниках. Передбачається, що фахівці, які мають повноваження щодо здійснення діяльності з управління активами, не мають права працювати в іншому професійному учаснику фондового ринку.

З метою введення в дію та ефективного функціонування безстрокової ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку, проект документа містить уточнення щодо умов чинності ліцензії, строків та порядку їх переоформлення.

«Запропоновані нами новації спрямовані на удосконалення якості роботи юридичних осіб, що здійснюють діяльність з управління активами, та сприяють наближенню існуючих норм до загальноприйнятих стандартів, а також приводять їх у відповідність до чинного законодавства. Існування підрозділу, відповідального за внутрішній контроль, має вивести роботу таких компаній на якісно новий рівень, забезпечивши більш ефективну діяльність систем внутрішнього ризик-менеджменту та додатковий «контроль якості» усіх рішень та кроків компанії», - зауважила Оксана Симоненко, Директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів.

 Прийняття регуляторного акту сприятиме підвищенню захисту прав інвесторів та зменшенню рівня організаційного та фінансового навантаження на діяльність юридичних осіб, які провадять професійну діяльність на фондовому ринку.

 Наразі документ має пройти процедуру оприлюднення на офіційному сайті НКЦПФР, http://nssmc.gov.ua/, де свої коментарі та побажання щодо змін можуть залишити усі зацікавлені.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24